default-image

Το Καθολικό Πάσχα βαρόμετρο στην τιμή του πασχαλινού οβελία - Πού θα κυμανθεί η τιμή του στην Κρήτη

Κρήτη
Το Καθολικό Πάσχα βαρόμετρο στην τιμή του πασχαλινού οβελία - Πού θα κυμανθεί η τιμή του στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρνάκια ντόπια κάνουν… διεθνή καριέρα - Αθρόες εξαγωγές και μειωμένο ζωικό κεφάλαιο μπορούν να εκτινάξουν τις τιμές ενόψει Πάσχα - «Υπάρχει μείωση ζωικού κεφαλαίου, κατσίκας και προβάτου αυτή τη στιγμή 40-45% σε σχέση με πέρυσι, ο κτηνοτρόφος δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα», σημειώνει ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου, Γρύλλος Παπαδάκης

Στα 12,20 με 12,40 ευρώ το κιλό αναμένεται να κυμανθεί η τιμή του οβελία στην Κρήτη το φετινό Πάσχα. Αυτό εκτιμούν κρεοπώλες και κτηνοτρόφοι του νησιού, οι οποίοι δεν αποκλείουν, ωστόσο, όσο πλησιάζουν οι ημέρες των γιορτών οι τιμές του αρνιού να “τσιμπήσουν”.

Τι μπορεί να ωθήσει τις τιμές προς τα πάνω; Να υπάρξουν αθρόες εξαγωγές σε χώρες της Ευρώπης, όπου το καθολικό Πάσχα φέτος θα εορταστεί νωρίτερα από το ορθόδοξο, ή να υπάρξουν ελλείψεις σε αμνοερίφια - λόγω μειωμένης ζωικής παραγωγής - μεγαλύτερες του αναμενόμενου.

Εάν πάλι κάποιος προτιμήσει να αγοράσει χοιρινές μπριζόλες ή πανσέτες, τότε θα πρέπει να αναλογιστεί πως η φετινή αύξηση θα είναι 0,50-0,70 ευρώ σε σχέση με πέρυσι, πράγμα που σημαίνει πως ένα κιλό μπριζόλες την περίοδο του Πάσχα θα κοστίζει 6,50-6,70 ευρώ.

Σ’ ένα μήνα αναμένεται να γιορτάσουμε το Πάσχα. Όπως συμβαίνει και τα Χριστούγεννα, το Πάσχα είναι μια περίοδος εορτασμού που καταναλώνεται κρέας την Κυριακή. Μπορεί να είναι ακόμη νωρίς σχετικά με το εάν θα υπάρξει καταναλωτική κίνηση ή όχι την περίοδο εκείνη των γιορτών, τα πρώτα ωστόσο συμπεράσματα για το πώς θα κινηθεί η αγορά του κρέατος μπορούν εύλογα να εξαχθούν.

Το είδος που παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση την περίοδο του Πάσχα είναι το αρνί. Η τιμή του τη δεδομένη χρονική στιγμή αγγίζει τα 12,20-12,40 ευρώ. Είναι από τα ελάχιστα είδη κρέατος που δεν έχουν σημειώσει αλματώδη αύξηση σε σχέση με πέρυσι. Κάτι τέτοιο δε συμβαίνει με το κοτόπουλο, το μοσχάρι ή το χοιρινό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Κρεοπωλών του ν. Ηρακλείου κ. Μανόλη Δατσέρη, αναμένεται η τιμή του να είναι στα ίδια επίπεδα. Πέρυσι, η τιμή του αρνιού ήταν 12,50 ευρώ το κιλό. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά πως η αγοραστική κίνηση θα κινηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα. Όπως επισημαίνει ο κ. Δατσέρης, είναι ορατό το σενάριο να αυξηθεί η τιμή, γεγονός που οφείλεται σε δύο παράγοντες.

«Είναι ανοιχτό το σενάριο να αυξηθεί η τιμή του αρνιού και η όποια αύξηση θα οφείλεται σε δύο παράγοντες. Ο πρώτος παράγοντας είναι οι εξαγωγές την περίοδο του καθολικού Πάσχα. Το καθολικό Πάσχα εορτάζεται από χώρες όπως η Ιταλία, οι οποίες επιθυμούν να προμηθευτούν αρνί από την Ελλάδα. Όσο πιο πολλές εξαγωγές θα έχουμε από κρητικό αρνί, τόσο πιο πολλές οι πιθανότητες να αυξηθεί η τιμή του αρνιού. Ο δεύτερος παράγοντας σχετίζεται με τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου. Όσο πιο περιορισμένο θα είναι φέτος το ζωικό κεφάλαιο - που είναι ήδη αισθητά περιορισμένο - τόσο αυξάνονται πάλι οι πιθανότητες για αύξηση της τιμής του αρνιού. Όλα υπόκεινται στον νόμο προσφοράς-ζήτησης. Πάντως, την περίοδο του ορθόδοξου Πάσχα το αρνί έχει την τιμητική του, γιατί είναι το κρέας της μέσης λαϊκής οικογένειας», είπε ο κ. Δατσέρης.

Αυξημένη η τιμή του χοιρινού

Όσοι προτιμήσουν να μη φάνε αρνί, η εναλλακτική είναι χοιρινές μπριζόλες ή πανσέτες. Εκεί αναμένεται ο καταναλωτής να δει την αύξηση που έχει σημειωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ένα κιλό χοιρινές μπριζόλες θα κοστίζουν, σύμφωνα με τον κ. Δατσέρη, 6,50-6,70 ευρώ. Ουσιαστικά, υπάρχει αύξηση 0,50-0,70 ευρώ σε σχέση μ’ ένα χρόνο πριν. Η αύξηση αυτή έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά στους κρεοπώλες, καθώς το χοιρινό κατά γενική ομολογία είναι το φθηνότερο είδος κρέατος. Φαίνεται όμως πως οι αυξήσεις της τιμής της ενέργειας και η προσφορά στο χοιρινό έχουν αναμορφώσει τις τιμές.

Τέλος, ο κ. Δατσέρης, απευθυνόμενος στους αναγνώστες του neakriti.gr τους προέτρεψε να εμπιστευτούν τα τοπικά κρεοπωλεία, ενώ οφείλουν να εξετάσουν το κρέας που θα αγοράσουν. Οι μεγάλες διαφορές στην τιμή πρέπει να τους προβληματίσουν. Ειδικότερα, ο κ. Δατσέρης ανέφερε: «Θα πρέπει οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί το επόμενο χρονικό διάστημα. Ιδίως την περίοδο του Πάσχα, ενδεχομένως δουν κρεοπωλεία με υψηλές τιμές. Εκεί χρειάζεται προσοχή. Δεν πρέπει να αγοράζουν χοιρινό πάνω από 8 ευρώ. Μπορεί να μιλάμε για αυξήσεις της τιμής του κρέατος, αλλά αυτές να είναι λογικές. Καλό είναι να ελέγχουν το κρέας και πού θα πάνε. Να εμπιστευτούν τα κρεοπωλεία του νομού Ηρακλείου».

«Δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα οι κτηνοτρόφοι»

Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλλο Παπαδάκη, ο οποίος υποστήριξε πως υπάρχει μείωση ζωικού κεφαλαίου. Όπως είπε, ο Κρητικός κτηνοτρόφος πουλάει 5,60-6 ευρώ, με την κατάσταση του κτηνοτρόφου να είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Μειωμένο κατά 40-45% φέτος το ζωικό κεφάλαιο

«Ο κρεοπώλης πουλάει το κιλό το αρνί 12,20-12,40 ευρώ. Ο κτηνοτρόφος πουλάει το κιλό το αρνί στον μεσάζοντα 5,60-6,00 ευρώ και εν συνεχεία ο μεσάζοντας, ο οποίος μπορεί να σφάξει 500-1.000 αρνιά, τα διανέμει στα κρεοπωλεία της Κρήτης. Υπάρχει μείωση ζωικού κεφαλαίου, κατσίκας και προβάτου αυτή τη στιγμή 40-45% σε σχέση με πέρυσι. Ο κτηνοτρόφος δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Υπάρχουν κτηνοτρόφοι που πάνε μέχρι και 60 χλμ. για να βρεθούν στη στέρνα. Δεν υπάρχει στήριξη. Οι τιμές είναι στα ύψη και πραγματικά υπάρχει απογοήτευση. Υπάρχει ένα τεράστιο μεταφορικό κόστος και το αρμόδιο υπουργείο πρέπει να δει με σοβαρότητα τα προβλήματά μας», υποστήριξε ο κ. Παπαδάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News