Ραντεβού στην πλατεία Ελευθερίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού - «Μάχη» στη Βουλή για το σχέδιο της κυβέρνησης

Κρήτη
Ραντεβού στην πλατεία Ελευθερίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού - «Μάχη» στη Βουλή για το σχέδιο της κυβέρνησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ συμμετέχουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας στο κέντρο της πόλης, με σκοπό να ενημερώσουν τους δημότες τους λόγους για τους οποίους αντιδρούν στο επίμαχο νομοσχέδιο - Μάχη στις Επιτροπές της Βουλές - Την επόμενη εβδομάδα ψηφίζεται στην ολομέλεια, προκειμένου να διατεθούν δύο συνεδριάσεις, αντί για μία

Την απόσυρση του νομοσχεδίου, αλλά και όλων των διατάξεων, που διαερύνουν τις αρμοδιότητες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ως προς τις υπηρεσίες ύδατος, με ανάθεση αρμοδιοτήτων ρύθμισης και ελέγχου των φορέων παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και την μετονομασία της σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, ζητούν οι εργαζόμενοι στις Δημοτικές Υπηρεσίες Ύδρευσης και Αποχέτευσης όλης της Κρήτης.

Ειδικότερα, σήμερα Τρίτη οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ του νομού Ηρακλείου πραγματοποιούν τετράωρη στάση εργασίας (από τις 11:00 έως και τη λήξη του ωραρίου στις 15:00), προκειμένουν να συμμετάσχουν στις 11:30 σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας στο κέντρο της πόλης, με σκοπό να ενημερώσουν τους φορολογούμενους δημότες τους λόγους για τους οποίους αντιδρούν στο επίμαχο νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο όπως καταγγέλουν στο  δρομολογείται η ιδιωτικοποίηση του νερού, με ο,τι αυτό συνεπάγεται για τους λογαριασμούς ύδρευσης, καθώς μέρος της ανταποδοτικότητας θα κατευθύνεται ως κέρδος στον ιδιώτη.

Σημειώνεται ότι ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να συζητηθεί και να ψηφιστεί στην ολομέλεια, σε μια συνεδρίαση, την τρέχουσα εβδομάδα, ωστόσο η εισαγωγή στην ολομέλεια της Βουλής μετακινείται για την προσεχή εβδομάδα,  προκειμένου να διατεθούν δύο συνεδριάσεις και όχι μία συνεδρίαση, δεδομένου ότι το νομοσχέδιο αρθρώνεται σε πολλά άρθρα και θα πρέπει να δοθεί χρονική άνεση για να λάβουν τον λόγο όσο το δυνατό περισσότεροι βουλευτές.

Τι επισημαίνουν οι Επιχειρήσεις

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει υπογραμμίσει ότι οι πάροχοι ύδατος στην Ελλάδα είναι δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις και ότι αυτό περιγράφεται, με σαφήνεια, στο σχέδιο νόμου, καθώς επίσης διαβεβαιώσει, παράλληλα, ότι θέλει να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών παροχής ύδατος, και του πόσιμου νερού στις πόλεις και του αρδευτικού νερού στις καλλιέργειες, οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) επισημαίνουν ότι στο νομοσχέδιο (άρθρο 11) ορίζεται πως η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (σ.σ. σήμερα είναι η ΡΑΕ) θα πρέπει να «παρακολουθεί και εποπτεύει την ορθή εφαρμογή συμβάσεων παραχώρησης υπηρεσιών ύδατος σε τρίτους». Ευλόγως συνεπώς, όπως σημειώνουν, «όλοι οι φορείς της αυτοδιοίκησης έχουν την άποψη ότι, εν τέλει, πίσω από την υπόθεση αυτή, κρύβεται ιδιωτικοποίηση». Στο ίδιο περίπου κλίμα κινούνται και οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ), οι οποίοι ζητούν ενίσχυσή τους, με μόνιμο προσωπικό, και απόσυρση του νομοσχεδίου.

Μάχη στις Επιτροπές της Βουλής

Χθες (13/3) ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις των βουλευτών στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής, με την τοποθέτηση του βουλευτή Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη. Ο βουλευτής κατηγόρησε την Κυβέρνηση ΝΔ ότι με το νομοσχέδιο που προωθεί, εμπλέκει μια Ρυθμιστική Αρχή - που έχει ως σκοπό τη ρύθμιση της ιδιωτικής αγοράς - στους τομείς της ύδρευσης, της αποχέτευσης, αλλά και της διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων. Πρόκειται όπως χαρακτηριστικά ανάφερε για: «Την υφαρπαγή των ΔΕΥΑ από τις τοπικές κοινωνίες, την υφαρπαγή της διαχείρισης απορριμμάτων από τους ΟΤΑ, την αναπαραγωγή μίας γκρίζας ζώνης που δεν επιτρέπει στην οικονομική δημοκρατία να ξεδιπλώσει την δυναμική της, καθώς και για την ολοκλήρωση της απαξίωσης των ευαίσθητων οικοσυστημάτων της χώρας που ξεκίνησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη το καλοκαίρι του 2019.».

Ο βουλευτής επεσήμανε ότι η κρίσιμη παράμετρος είναι ο ρυθμός των επενδύσεων που θα επιβληθεί από την Ρυθμιστική Αρχή στις ΔΕΥΑ, οι οποίες ήδη δοκιμάζονται οικονομικά. «Άρα τι επιλογές θα έχουν οι ΔΕΥΑ; Να αυξήσουν το κόστος του νερού προς τους πολίτες για να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις τους; Να κάνουν συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα;» ανέφερε χαρακτηριστικά. Τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι προθέσεις της Κυβέρνησης είναι αποκαλυπτικές όταν σπεύδει με κάθε τρόπο να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες ύδρευσης που έχουν σήμερα αποθεματικό πρέπει το συντομότερο να το μειώσουν, έθεσε το ερώτημα τι θα γίνει με τις ΔΕΥΑ που έχουν οικονομικό πρόβλημα, λέγοντας ότι η απάντηση του κ. Σκρέκα, είναι η συρρίκνωση του κόστους λειτουργίας τους μέσα από οικονομίες κλίμακας που θα επιτευχθούν με την συγχώνευση ανάλογων επιχειρήσεων με όμορους δήμους. «Άρα, πέρα από την εκτινάξει του κόστους ζωής για τους πολίτες και του κόστους παραγωγής για τους αγρότες και τις μικρομεσσαίες επιχειρήσεις, το σχέδιο νόμου αποτελεί αντικειμενικά ένα νόμο ενάντια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» ανέφερε ο Χάρης Μαμουλάκης.

Καταλήγοντας ο Χάρης Μαμουλάκης, έκανε αναφορά σε παραδείγματα ιδιωτικοποίησης του νερού σε διάφορες Ευρωπαϊκές πόλεις που αποπειράθηκαν να διαχειριστούν τα υδάτινα αποθέματά τους με χρηματοοικονομικά κριτήρια και μετά την μεγάλη αύξηση των τιμών, οι ανάλογες επιχειρήσεις επανήλθαν στο δημόσιο έλεγχο και ανέφερε: «Πρέπει να απαντήσετε με καθαρό τρόπο σ’ ένα βασικό ερώτημα, ένα ερώτημα που αφορά όλες και όλους μας και κυρίως τις επόμενες γενιές: Το νερό τι είναι τελικά; Δημόσιο αγαθό ή εμπόρευμα; Με τις πράξεις σας, δείχνετε ότι για εσάς είναι εμπόρευμα. Εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι δημόσιο αγαθό και το έχουμε αποδείξει στην πράξη.».

Σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο

Υπενθυμίζεται ότι θέμα αναμένεται να συζητηθεί το απόγευμα και στο δημοτικό συμβούλιο του Ηρακλείου, ενώ αναμένονται αποφάσεις αναφορικά με την συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News