Τουρισμός: Άνοιξε η «πόρτα» σε 75.000 εργαζομένους από τρίτες χώρες - Αντιδρούν οι ξενοδόχοι και στην Κρήτη

Κρήτη
Τουρισμός: Άνοιξε η «πόρτα» σε 75.000 εργαζομένους από τρίτες χώρες - Αντιδρούν οι ξενοδόχοι και στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να καλύψει τις κενές θέσεις στον τουρισμό με εργάτες από τρίτες χώρες θέλει η κυβέρνηση - «Δε θα πετύχει το πρόγραμμα», λένε οι ξενοδόχοι

Προβληματική χαρακτηρίζουν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στα ξενοδοχεία μέσω της εισαγωγής υπαλλήλων από τρίτες χώρες φορείς του τουρισμού. Με υπουργική απόφαση που είδε το φως της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση άνοιξε την “πόρτα” σε 75.000 εργαζομένους, καλώντας τους να έρθουν και να εργαστούν στη χώρα μας σε διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων και ο τουρισμός που αποτελεί και την οικονομική ναυαρχίδα μας. Η καθυστέρηση λήψης της πρωτοβουλίας, η αποτυχία του χειμερινού προγράμματος για πρόσληψη εργατών γης τον χειμώνα και ο επαγγελματισμός είναι εμπόδια-“αγκάθια”.

Παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία πως η φετινή τουριστική χρονιά θα ξεκινήσει και θα τελειώσει με θετικό πρόσημο με την Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία να είναι έτοιμες για ένα δυναμικό τουριστικό “παρών” στη χώρα μας, το πρόβλημα της εύρεσης προσωπικού θα είναι επίσης μείζονος σημασίας και τη φετινή τουριστική χρονιά. Πέρυσι που για πολλούς ξενοδόχους και τουριστικούς πράκτορες θεωρήθηκε έτος ανάκαμψης από την υγειονομική κρίση, η έλλειψη προσωπικού ήταν τόσο μεγάλη με άμεση συνέπεια να ανθήσουν φαινόμενα, όπως η υπερεντατικοποίηση της εργασίας, η εργασιακή εξουθένωση κτλ.

Φαίνεται ωστόσο πως η κυβέρνηση επιχείρησε να λύσει το θέμα μέσω υπογραφής υπουργικής απόφασης. Πιο συγκεκριμένα, στις 7 Μαρτίου δημοσιεύθηκε στην “Εφημερίδα της Κυβερνήσεως” (ΦΕΚ Β΄ 1314) υπουργική απόφαση που εντάσσει για πρώτη φορά επισήμως τον τουρισμό στους κλάδους που μπορούν να δέχονται για εργασία πολίτες τρίτων χωρών και πλέον, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αναμένεται νέα απόφαση, με την οποία θα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την έναρξη της διαδικασίας. Τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση την υπέγραψαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης όπως: ο Βασίλης Κικίλιας (υπουργός Τουρισμού), ο Κώστας Σκρέκας (υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας), ο Άδωνις Γεωργιάδης (υπουργός Ανάπτυξης) κτλ. Με αυτόν τον τρόπο, ουσιαστικά ανοίγονται οι “πύλες” σε πολίτες τρίτων χωρών να έρθουν και να εργαστούν στη χώρα μας.

Οι 75.000 υπάλληλοι θα απασχοληθούν σε διάφορους τομείς, όπως σε διάφορες υποστηρικτικές υπηρεσίες, στον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα, αλλά και στον τουρισμό, που σε περίπτωση που εφαρμοστεί το πρόγραμμα το φετινό καλοκαίρι, αναμένεται να δοθεί απάντηση στο ζήτημα του προσωπικού. Το ζήτημα είναι: ποια είναι η στάση των ξενοδόχων στην κυβερνητική αυτή πρωτοβουλία;

Οι ξενοδόχοι δεν είναι χαρούμενοι, καθώς θεωρούν πως ένα αντίστοιχο πρόγραμμα πήγε να εφαρμοστεί τον χειμώνα με την αποτυχία του να είναι ορατή. Το πρόγραμμα αυτό αφορούσε μεμονωμένα εργάτες γης πάλι από τρίτες χώρες και μάλιστα η Περιφέρεια Κρήτης είχε δεχτεί να ενσωματωθούν για ένα μικρό χρονικό διάστημα 1.500 Αιγύπτιοι με τη γραφειοκρατία να είναι μεγάλη και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να μη βάζει την υπογραφή της στη σύμβαση εργασίας. Αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων ν. Ρεθύμνου και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κ. Μανόλης Τσακαλάκης, ο οποίος επισήμανε: «Αυτό το πρόγραμμα με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους από τρίτες χώρες είναι παρόμοιο με το πρόγραμμα που είχε κηρύξει η κυβέρνηση για εργάτες γης. Η Περιφέρεια Κρήτης είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για 1.500 Αιγυπτίους, αλλά έμεινε στα χαρτιά το ενδιαφέρον. Γιατί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν υπέγραψε. Όπως έγινε με τη δασοκομία και τη γεωργία σε ολόκληρη την Ελλάδα, το ίδιο θα γίνει και με τον τουρισμό. Είναι καλό πρόγραμμα. Αλλά θεωρώ πως η γραφειοκρατία δε θα επιτρέψει να έρθουν φέτος 75.000 υπάλληλοι από τρίτες χώρες. Τόσους ζητάει η υπουργική απόφαση».

Σύμφωνα με τον αθηναϊκό Τύπο, οι τρίτες χώρες αναμένεται να είναι: το Πακιστάν, η Αίγυπτος, Αφγανιστάν κτλ.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων ν. Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, είπε: «Είναι καλό το πρόγραμμα. Ωστόσο έπρεπε να τρέξει πριν από 2-3 μήνες. Τώρα, είναι αργά. Θεωρώ πως είναι μία σωστή λύση σε μία απόπειρα να βρούμε προσωπικό. Πρέπει να δούμε το πρόγραμμα».

“Κόλλησε”… στη γραφειοκρατία

Παρέμβαση έκανε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς, ο οποίος επισήμανε: «Ως ΕΚΗ, θεωρούμε πως πρέπει να εξαντληθεί η εγχώρια εργατική δύναμη και έπειτα να δούμε για υπαλλήλους από τρίτες χώρες. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά τον τουρισμό. Ο τουρισμός απαιτεί επαγγελματίες και αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να εκπληρώσει τα αιτήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων, όπως παράταση του ταμείου ανεργίας και εφαρμογή κλαδικών συμβάσεων». Είναι άξιο αναφοράς πως ο κ. Βοργιάς σημείωσε και τους λόγους που απέτυχε την περίοδο του χειμώνα η πρωτοβουλία που αφορούσε τους εργάτες γης. «Φέτος, δεν είχαμε εργάτες γης από άλλες χώρες, γιατί τα έγγραφα ήταν γενικά και αόριστα. Ο κρητικός κλήρος δεν μπορεί να απασχολήσει κανέναν εργάτη γης για έξι μήνες. Το περισσότερο που μπορεί να τον απασχολήσει είναι για 1 ή 2 μήνες. Υπήρχαν πολλές ατέλειες και ρυθμίσεις που δεν μπορούσαν να τεκμηριωθούν με την απλή λογική», υπογράμμισε ο κ. Βοργιάς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News