Δασικοί Χάρτες: Χαοτική η κατάσταση με τον έλεγχο αντιρρήσεων λόγω έλλειψης προσωπικού (vid)

Κρήτη
Δασικοί Χάρτες: Χαοτική η κατάσταση με τον έλεγχο αντιρρήσεων λόγω έλλειψης προσωπικού (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της Κρήτης καταγγέλλουν την αδικαιολόγητη άρνηση της Πολιτείας να ανοίξει εκ νέου τη διαδικασία για να αρθεί η «ομηρία» των ιδιοκτητών, την ίδια ώρα που οι επιτροπές αδυνατούν να εξετάσουν τον όγκο των αντιρρήσεων

Να διαχειριστούν μια χαοτική κατάσταση, με χιλιάδες αντιρρήσεις επί του αναρτημένου δασικού χάρτη, καλούνται μετρημένες στα δάχτυλα επιτροπές ανά περιφερειακή ενότητα στο νησί. Την αδυναμία των επιτροπών να εξετάσουν τον όγκο των αντιρρήσεων και ταυτόχρονα την αδικαιολόγητη άρνηση της Πολιτείας να ανοίξει εκ νέου τη διαδικασία για να αρθεί η «ομηρία» των ιδιοκτητών καταγγέλλουν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της Κρήτης, που ζητούν έστω και τώρα νομοθετική παρέμβαση.

Όπως εξήγησε στo neakriti.gr ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων κ. Χρήστος Πραματευτάκης, «πρέπει να υπάρξει αυτή τη στιγμή μια νομοθετική ρύθμιση περί αλλαγής του τρόπου και της διαδικασίας για την εκδίκαση των δασικών ενστάσεων». Συμπλήρωσε ότι η αδυναμία των κατά τόπους Διευθύνσεων Δασών, λόγω έλλειψης προσωπικού να υποβάλλουν τις εισηγήσεις τους στις επιτροπές για τις ενστάσεις επί του προηγούμενου δασικού χάρτη, δημιουργεί προβλήματα στο να τρέξουν οι διαδικασίες.

Στην κοινή συνεδρίαση των διοικητικών συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων της Κρήτης που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, εκφράστηκε έντονος προβληματισμός για τις επιπτώσεις που θα έχει στους ιδιοκτήτες το ρευστό σκηνικό που θα επικρατεί για πολλά χρόνια, αναφορικά με τον χαρακτηρισμό ή όχι χιλιάδων ιδιοκτησιών ως δασικές. «Θα πρέπει να καταλάβει η Πολιτεία ότι δεν είναι δυνατόν να έχουμε αιχμαλωσία αυτών των ακινήτων και να μη μπορούν οι ιδιοκτήτες να τα εκμεταλλευτούν» υπογράμμισε ο κ. Πραματευτάκης.

Υπολογίζεται πως μόνο για τη διαμόρφωση του τελικού δασικού χάρτη των Χανίων, για τον οποίο έχουν υποβληθεί 25.000 αντιρρήσεις, θα απαιτηθούν πολλές δεκαετίες. Σε κάθε μία από τις τρεις επιτροπές αντιστοιχούν πάνω από 8.000 αιτήσεις, χωρίς να υπολογίζονται οι αντιρρήσεις της προηγούμενης ανάρτησης. Αντίστοιχα, από μια επιτροπή στις περιφερειακές ενότητες Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου, δεν μπορούν πρακτικά να εξυπηρετήσουν τον όγκο των αντιρρήσεων.

Την ίδια στιγμή, μεγάλο ποσοστό ιδιοκτητών γης, λόγω οικονομικής αδυναμίας, δεν έχουν καν υποβάλει αίτηση αντίρρησης. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων κ. Χρήστος Πραματευτάκης χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη την άρνηση της πολιτείας να δώσει παράταση στην υποβολή ενστάσεων και μιλά για παραβίαση του Συντάγματος. «Όταν είμαστε στο απόλυτο μηδέν για τις καινούργιες αναρτήσεις, για ποιο λόγο δεν δίνεται η δυνατότητα 15 ημερών σ αυτούς τους ιδιοκτήτες να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους και να δικαιωθούν;» διερωτάται ο κ. Πραματευτάκης ο οποίος εκφράζει την άποψη πως αν δινόταν αυτή η δυνατότητα θα υπήρχε πολλαπλασιασμός των αντιρρήσεων.

Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της Κρήτης αποφάσισαν να διεκδικήσουν από κοινού νομοθετική παρέμβαση για αλλαγή της διαδικασίας, νέο άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής αντιρρήσεων και αύξηση των επιτροπών εκδίκασης ανά περιφερειακή ενότητα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News