Κρήτη: Με ρυθμούς χελώνας οι αποζημιώσεις - Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας “κόλλησαν” οι πλημμυροπαθείς (vid)

Κρήτη
Κρήτη: Με ρυθμούς χελώνας οι αποζημιώσεις - Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας “κόλλησαν” οι πλημμυροπαθείς (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέντε σχεδόν μήνες από τις πλημμύρες και ακόμη οι επιχειρηματίες σε Αγία Πελαγία και Σητεία, πέρα από το πρώτο βοήθημα, αναμένουν το πρώτο μέρος της καταβολής των αποζημιώσεων

Με ρυθμούς χελώνας προχωρούν οι διαδικασίες αποζημίωσης των επιχειρηματιών της ανατολικής Κρήτης που επλήγησαν στις πρωτοφανείς πλημμύρες του περασμένου Οκτώβρη, κατά τις οποίες η Κρήτη θρήνησε δύο νεκρούς. Πέντε σχεδόν μήνες από τις πλημμύρες και ακόμη οι επιχειρηματίες, πέρα από το πρώτο βοήθημα, αναμένουν το πρώτο μέρος της καταβολής των αποζημιώσεων, καθώς η διαδικασία είναι τόσο σύνθετη, που, παρά το γεγονός ότι οι πληγείσες επιχειρήσεις είναι 381, μόλις οι 100 έχουν ολοκληρώσει τους φακέλους για να αποζημιωθούν. Ενδεικτικό του δαιδαλώδους τοπίου για τις αποζημιώσεις είναι το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα υπάρχουν επιχειρήσεις στον δήμο Χερσονήσου που επλήγησαν στις πλημμύρες του Νοεμβρίου του 2020, από τις οποίες ακόμη ζητούν έξτρα δικαιολογητικά για να καταφέρουν μετά από δυόμισι περίπου χρόνια να αποζημιωθούν.

Ειδικότερα, δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία και ο Γολγοθάς που βιώνουν εκατοντάδες πλημμυροπαθείς επιχειρηματίες, των οποίων τον κόπο και την περιουσία παρέσυραν τα νερά που πλημμύρισαν τον περασμένο Οκτώβριο περιοχές του Ηρακλείου και του Λασιθίου.

Στο επίκεντρο των προβλημάτων και της γραφειοκρατίας έχουν βρεθεί επιχειρηματίες της Αγίας Πελαγίας και της Σητείας, που, αν και αποτελεί δέσμευση των αρμοδίων ότι θα αποζημιωθούν άμεσα, αυτή η αποζημίωση χρονίζει, αφού πέντε περίπου μήνες μετά, κι ενώ ένα μεγάλο μέρος από αυτές ετοιμάζονται για την επικείμενη τουριστική σεζόν σ’ ένα μήνα, τα χρήματα από την αρωγή επί της ουσίας δεν τα έχουν λάβει.

Ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, Γιάννης Ανδρουλάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό φακό της “ΚΡΗΤΗ ΤV” υποστήριξε την αναγκαιότητα να γίνουν οι διαδικασίες όσο γίνεται πιο απλές.

«Εμείς ζητάμε οι διαδικασίες να γίνουν απλούστερες. Να προχωρήσουμε σε ένα διαφορετικό μοντέλο και πιο συγκεκριμένα με εφάπαξ καταβολή, όπως θα ήταν το ουσιαστικότερο. Να γίνεται μετέπειτα ο έλεγχος», είπε.

Αν και οι διαδικασίες από την Περιφέρεια, σύμφωνα τόσο με τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου όσο και τον αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, κινήθηκαν με απόλυτη αμεσότητα και ορίστηκαν μια σειρά από υπαλλήλους για να “τρέξουν” τις επιτροπές καταγραφής και εκτίμησης, εντούτοις μέχρι αυτή την ώρα μόλις για τις 101 από τις 381 πληγείσες επιχειρήσεις έχουν κατατεθεί ολοκληρωμένοι φάκελοι, για να αποσταλούν και να λάβουν μέρος της αποζημίωσης.

«Εάν καταφέρουμε και φτιάξουμε ένα καλύτερο θεσμικό πλαίσιο για τους πλημμυροπαθείς το οποίο να είναι γρηγορότερο, ίσως “αβαντάρουμε” σε πιο δύσκολες συνθήκες, καθώς η κλιματική κρίση έχει κάνει αισθητή την εμφάνισή της. Και όσο δε θωρακιζόμαστε και εμείς και οι Δήμοι και οι συμπολίτες μας, δεν ξέρουμε τι θα προκύψει με την κλιματική κρίση όπως τη βιώνουμε», υποστήριξε ο κ. Ανδρουλάκης.

Στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου οι πληγείσες επιχειρήσεις είναι 151 και οι ολοκληρωμένοι φάκελοι είναι μόλις 66, ενώ στο Λασίθι, με επίκεντρο τη Σητεία, οι πληγείσες επιχειρήσεις φτάνουν τις 230 και μόλις για τις 36 από αυτές έχουν σταλεί ολοκληρωμένοι φάκελοι, όπως ανέδειξε χθες η “ΚΡΗΤΗ ΤV”. Απόρροια του δαιδαλώδους τοπίου και της γραφειοκρατίας είναι το γεγονός ότι ζητούνται από τιμολόγια μέχρι προμηθευτές για να εκτιμηθεί το ύψος της αποζημίωσης.

«Τα δικαιολογητικά για να είναι ολοκληρωμένος ο φάκελος είναι πολλά. Και γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχει η κωλυσιεργία και η χρονοτριβή», είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Νίκος Συριγωνάκης.

Για τις πλημμύρες του 2020 - Ακόμη περιμένουν αποζημιώσεις στη Χερσόνησο

Παρά τις δεσμεύσεις από την πρώτη κιόλας στιγμή για άμεσες αποζημιώσεις, το “γαϊτανάκι” των καθυστερήσεων έχει κάνει και πάλι το... θαύμα του, με τους αντιπεριφερειάρχες να τονίζουν ότι πρόκειται για μια σύνθετη διαδικασία που δυσκολεύει την υποβολή ολοκληρωμένων φακέλων. Χρησιμοποιώντας ως τραγικό παράδειγμα ότι για πληγείσες επιχειρήσεις στον δήμο Χερσονήσου στις πλημμύρες του Νοεμβρίου του 2020... ακόμη ζητούν νέα δικαιολογητικά για να πάρουν οι άνθρωποι τις αποζημιώσεις τους, ο κ. Συριγωνάκης κατέληξε: «Μέχρι και σήμερα μας ζητούν συμπληρωματικά κάποια δικαιολογητικά για να ολοκληρωθεί η αποζημίωση των πληγέντων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News