Σητεία
Φωτ. αρχείου

Βγήκαν "μαχαίρια" στη Σητεία για την ακτή - Η «μετωπική» επίθεση του πρώην δημάρχου και η σκληρή ανακοίνωση

Κρήτη
Βγήκαν "μαχαίρια" στη Σητεία για την ακτή - Η «μετωπική» επίθεση του πρώην δημάρχου και η σκληρή ανακοίνωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολομέτωπη επίθεση και δριμύ "κατηγορώ" κατά του δημάρχου Γιώργου Ζερβάκη από τον πρώην δήμαρχο Θοδωρή Πατεράκη, με φόντο τις εξελίξεις γύρω από το δρομολογούμενο έργο διάσωσης του παραλιακού μετώπου - Η κατασκευή των έργων πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, λόγω της μεγάλης έκτασης του έργου και του μεγάλου όγκου ιζημάτων που θα χρειαστούν

Μπορεί το σημαντικό έργο προστασίας-αποκατάστασης της βαριά “πληγωμένης” από τη διάβρωση ακτογραμμής ανατολικά του λιμένα Σητείας, όπου έχουν σημειωθεί κατά καιρούς καθιζήσεις, να μπαίνει σιγά-σιγά στις “ράγες”, όπως γράψαμε αναλυτικά χθες Παρασκευή 10 Μαρτίου, με φόντο το “πράσινο φως” της Περιφέρειας για την περιβαλλοντική μελέτη του έργου, όμως οι εξελίξεις συνοδεύονται την ίδια ώρα και από αυτοδιοικητικές “αναταραχές”...

Χαρακτηριστική είναι η “μετωπική” επίθεση που εξαπέλυσε ο πρώην δήμαρχος Σητείας, Θοδωρής Πατεράκης, κατά του νυν δημάρχου Γιώργου Ζερβάκη, κατηγορώντας τον για παράλειψη σύγκλισης του Δημοτικού Συμβουλίου για τη λήψη γνωμοδοτικής απόφασης επί της μελέτης, για απόκρυψη εγγράφου της Περιφέρειας Κρήτης και για παραπλάνηση του Σώματος!

Μάλιστα, ο πρώην δήμαρχος κατηγορεί τον νυν δήμαρχο ότι σκοπίμως δεν έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο λόγος, όπως υποστηρίζει τουλάχιστον από τη μεριά του ο Θοδωρής Πατεράκης, ήταν ότι ο δήμαρχος θέλησε να αποκρύψει τις μεγάλες ευθύνες που έχει για την καθυστέρηση δρομολόγησης του έργου, το οποίο -όπως σημειώνει- άφησε απολύτως ώριμο ο ίδιος, παραδίδοντας τη “σκυτάλη” της διοίκησης του Δήμου Σητείας στον Γιώργο Ζερβάκη, αλλά ο τελευταίος πέταξε στον “βρόντο” μία ολόκληρη τριετία, επειδή επιθυμούσε άλλη λύση για τη διάσωση του παραλιακού μετώπου.

Η σκληρή ανακοίνωση

«Στο τελευταίο συμβούλιο ρώτησα τον δήμαρχο γιατί δεν έφερε (ως όφειλε) το θέμα που αφορά στη γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου που αφορά στην κατασκευή των κυματοθραυστών στην παραλιακή “ζώνη” της Σητείας.

Η απάντηση που πήρα ήταν: “Πληροφορήθηκα την προηγούμενη μέρα της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας κατά την οποία θα συζητιόταν το θέμα και δεν προλάβαινα να συγκαλέσω το Δημοτικό Συμβούλιο”.

Δυστυχώς, όμως για σένα, δήμαρχε, η Περιφέρεια είχε ενημερώσει τον Δήμο από τις 28/11/2022 και ζητούσε με το συγκεκριμένο έγγραφο τη γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας για το θέμα των κυματοθραυστών.

Είπες ψέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο και απέκρυψες την ύπαρξη του συγκεκριμένου εγγράφου της Περιφέρειας.

Με βάση τη νομοθεσία, οφείλεις άμα τη λήψει του εγγράφου να ενημερώσεις τη Δημοτική Κοινότητα Σητείας να εκφέρει άποψη για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και να φέρεις το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να γνωμοδοτήσει.

Είχες στη διάθεσή σου 3 μήνες.

Απαξίωσες θεσμικά όργανα (Δημοτική Κοινότητα και Δημοτικό Συμβούλιο), συμπεριφερόμενος αλαζονικά και αυταρχικά όπως συνηθίζεις, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα.

Οι διαδικασίες και οι νόμοι υπάρχουν, δήμαρχε, για να τις τηρούμε όχι για να “γράφουμε” (νόμους και θεσμικά όργανα) στα παλιά μας τα “παπούτσια”», αναφέρει στην πολύ σκληρή ανακοίνωσή του ο πρώην δήμαρχος Σητείας, Θοδωρής Πατεράκης, και συνεχίζει σε αιχμηρό τόνο:

«Γιατί όμως ο δήμαρχος απέκρυψε, είπε ψέματα και απαξίωσε τα θεσμικά όργανα;

Δεν ήθελε να γίνει δημόσια συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το συγκεκριμένο έργο, διότι θα αναδεικνύονταν τα παρακάτω.

Το έργο προγραμματίστηκε, σχεδιάστηκε και απέκτησε προχωρημένη ωριμότητα από τη δικιά μας δημοτική Αρχή.(Αυτός ήταν και ο λόγος σύμφωνα με δήλωση του κυρίου Πλακιωτάκη που εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης.) Θα αναδεικνύονταν δημόσια το γεγονός ότι ο δήμαρχος σχεδίαζε να λύσει το πρόβλημα στον παραλιακό δρόμο με άλλο τρόπο. (Βάζοντας στην παραλία αμμοχάλικο από τον ποταμό Παντέλη)

Γι’ αυτό είχε δεσμευτεί ποσό 80.000 ευρώ στον προϋπολογισμό του 2020 και 2021 και είχαν δοθεί σχετικές οδηγίες στην τεχνική υπηρεσία, προς την κατεύθυνση αυτή.

Πέρασαν έτσι 3 χρόνια για να πεισθεί και ο δήμαρχος ότι μόνο με την κατασκευή κυματοθραυστών μπορεί να λυθεί το πρόβλημα, όπως είχε προτείνει το ΙΤΕ.

Πληρώθηκαν άλλα 30.000 ευρώ για να επικαιροποιηθούν τα κυματομηχανικά δεδομένα, τα οποία υπήρχαν στη μελέτη του ΙΤΕ.

Αν ο δήμαρχος προχωρούσε σύμφωνα με τον δικό μας σχεδιασμό, τώρα το έργο θα ήταν στη φάση της ολοκλήρωσής του. Κρίμα!»...

Η λύση με τεχνητούς κυματοθραύστες

Όπως γράψαμε αναλυτικά χθες Παρασκευή, η λύση που επιλέχθηκε με βάση μελέτη του ΙΤΕ και δρομολογείται τώρα από τον Δήμο Σητείας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης της ακτογραμμής ανατολικά του λιμανιού είναι η κατασκευή τριών υφάλων-κυματοθραυστών, μήκους 250 μ. έκαστος, με μεταξύ τους απόσταση 60 μ. και τεχνητή αναπλήρωση ακτής σε ένα τμήμα μήκους 900 μ. Η κατασκευή των έργων πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, λόγω της μεγάλης έκτασης του έργου και του μεγάλου όγκου ιζημάτων που θα χρειαστούν, συνδυαστικά με την κοντινή απόσταση από τον παλαιό λιμένα Σητείας, οπότε προτείνεται το έργο να εκτελεστεί σε δύο φάσεις και ενδιάμεσα σε αυτές να υπάρξει ένα πρόγραμμα παρακολούθησης της εξέλιξης της βυθομετρίας και της απόκρισης του έργου. Η πρώτη φάση αφορά την κατασκευή των υφάλων-κυματοθραυστών και τη μερική αναπλήρωση της ακτογραμμής και αναμένεται να διαρκέσει 24 μήνες. Η δεύτερη φάση αφορά μόνο την αναπλήρωση ακτής και αναμένεται να διαρκέσει 6 μήνες. Μεταξύ των δύο φάσεων μεσολαβούν 3 χρόνια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News