«Η Γεωγραφία της Γαστρονομίας»: Με επιτυχία η εκδήλωση της Περιφέρειας

Κρήτη
«Η Γεωγραφία της Γαστρονομίας»: Με επιτυχία η εκδήλωση της Περιφέρειας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων της Ένωση Γεωγράφων Ελλάδας για το 2023, με θέμα, “Η Γεωγραφία της Γαστρονομίας”, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου. Φορείς, επιχειρήσεις, επιστήμονες Γεωγράφοι αλλά και πλήθος κόσμου γέμισαν την αίθουσα Καστελάκη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, χορηγό φιλοξενίας της εκδήλωσης.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις πρωτοβουλίες και δράσεις της Περιφέρειας Κρήτης με βάση τα συγκριτικά  πλεονεκτήματα του νησιού μας τα οποία όπως τόνισε αποτελούν ισχυρό διαβατήριο και καθιερώνουν την Κρήτη  ως ένα τόπο όπου γεωγραφία συναντιέται με την παράδοση. Στόχος ,όπως ανέφερε ο κ Αρναουτακης ειναι να αναδείξουμε την Κρήτη στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη ως το σημείο συνάντησης οικονομικών  δραστηριοτήτων, πολιτιστικής κληρονομιάς και περιβαλλοντικής φυσιογνωμίας.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, ο  Πρόεδρος της Έ.ΓΕΩ, κ. Γιώργος Μεταξάκης, ο Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού - Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υπαίθρου και Τουρισμού του Δήμου Ηρακλείου κ, Γιώργος Σισαμάκης, ο οποίος τόνισε ότι η γαστρονομία, τέμνει οριζόντια το σύνολο των διαφορετικών μορφών τουρισμού, καθώς και ότι ο Δήμος Ηρακλείου, έχει ξεκινήσει μια σειρα δράσεων και στρατηγικών που αφορούν την γαστρονομία απο το 2018. Οι χαιρετισμοί έκλεισαν με τον Πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου - Τμήμα Ανατολικής Κρήτης κ. Μύρων Οικονομάκη, ο οποίος υπογράμμισε, ότι η Γεωγραφία συνδέεται άρρηκτα με το σύνολο του φάσματος της οικονομίας.

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν, ο κ. Νίκος Μπουνάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Proactive A.E, ο κ. Σταύρος Τζεδάκης, Αντιπεριφερειάρχης &

Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρεια Κρήτης, ο κ. Νίκος Μηλιαράκης, Πρόεδρος Δικτύου Οινοποιών Κρήτης - "Wines Of Crete", ο κ. Κωστής Κοκκινίδης , ιδιοκτήτης των αρτοζαχαροπλαστείων COSTIS PATISSERIE BOULANGERIE, ο κ. Μάνος Βοζικάκης ιδιοκτήτης του εστιατορίου THIGATERRA, η κα. Ευγενία Στυλιανού Γενική Γραμματέας Δήμου Ηρακλείου, ο κ. Μιχάλης Καθαράκης, Διαχειριστής Μεσογειακού Κέντρου Ικανοτήτων Αγροδιατροφής (MACC), καθώς και ο κ. Θανάσης Κίζος, Πρόεδρος Τμήματος Γεωγραφίας Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Μέσα από το σύνολο των παρουσιάσεων, και τον εποικοδομητικό διάλογο,   τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την εκδήλωση, ήταν τα εξής: Το branding ενός τόπου, είναι βασικός παράγοντας για την οικονομική ενίσχυση του. Η γαστρονομία αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης του κάθε τόπου, καθώς επίσης, στοιχείο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του. Απαραίτητη είναι η στροφή σε βιώσιμες, εποχικές και πιο φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις, η αξιοποίηση της επιστήμης της Γεωγραφίας μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην ενδυνάμωση των τοπικών προϊόντων. Τεράστιο ρόλο έχουν παίξει τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, τα οποία όχι μόνο δημιουργούν τάσεις στην γαστρονομία, αλλά δίνουν την δυνατότητα ανάπτυξης διαπολιτισμικών σχέσεων, ανταλλαγή ιδεών, ηθών, εθίμων, κουλτούρας & “γεύσεων”. Η καινοτομία στην αγροδιατροφή, αναπτύσει μεθόδους  για την παραγωγή ασφαλών, θρεπτικών και βιώσιμων τροφίμων καθώς και μετασχηματίζει τον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε τρόφιμα.

Στο συντονισμό της εκδήλωσης ήταν η Θεοδώρα Γιαχνάκη, Μέλος του Δ.Σ της Ε.ΓΕΩ.

Εκ μέρους της Ε.ΓΕΩ, ευχαριστούμε θερμά την Περιφέρεια Κρήτης & τον Δήμο Ηρακλείου για την στήριξη τους,  καθώς επίσης και τους χορηγούς της εκδήλωσης, Επιμελητήριο Ηρακλείου, Critida, Proactive A.E, Costis Patisserie, Oinoteka Experience Quality, Solo Gelato Heraklion, Creta Oil - Botzakis, Chriseleon- Εμπορία Ελαιολάδου, ΕΤΑΜ α.ε - Εταιρεία Συμβούλων, Cyclus by Theodora Giachnaki, Kanatelias Lunch Restaurant, Stilianou Winery.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News