Κρήτη: Στο σύνολο των ελιών του ΟΠΕΚΕΠΕ θα γίνουν φέτος οι ψεκασμοί - Αγώνας δρόμου για ξεκινήσουν τον Ιούνιο

Κρήτη
Κρήτη: Στο σύνολο των ελιών του ΟΠΕΚΕΠΕ θα γίνουν φέτος οι ψεκασμοί - Αγώνας δρόμου για ξεκινήσουν τον Ιούνιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι 63 τομεάρχες γεωπόνοι που τοποθετούνται για το νησί μας

Τον ίδιο αριθμό προσωπικού σε σχέση με πέρυσι, διεκδίκησε και πέτυχε για φέτος η Περιφέρεια Κρήτης. Την πληροφορία αυτή έδωσε στο neakriti.gr η αρμόδιας Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, γεωπόνος Ειρήνη Χουδετσανάκη, αναφορικά με τους 63 τομεάρχες που ανακοίνωσε για τους τέσσερις νομούς της Κρήτης το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μάλιστα, η Ειρήνη Χουδετσανάκη, τονίζει ότι στόχος της Περιφέρειας Κρήτης είναι να ξεκινήσει ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός μέσα στον Ιούνιο, ενώ θα έχει γίνει η παγιοδοθέτηση μέσα στον Απρίλιο με Μάιο, για να προλάβουμε να καταπολεμήσουμε την πρώτη γενιά του δάκου, αφού εκεί βρίσκεται και το μυστικό για μια επιτυχημένη έκβαση του προγράμματος δακοκτονίας σε ολόκληρο το νησί.

Συγκεκριμένα, δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια η απόφαση με την κατανομή εποχικού προσωπικού στις Περιφερειακές Ενότητες - Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) για το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου της ελιάς του 2023.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο νομός Ηρακλείου "παίρνει" 25 τομεάρχες, ο νομός Λασιθίου 13, ο νομός Ρεθύμνου 9 και ο νομός Χανίων 16 τομεάρχες, συνολικά δηλαδή στην Κρήτη τοποθετούνται για τις ανάγκες του προγράμματος 63 τομεάρχες.

Οι εργατοτεχνίτες που τοποθετούνται είναι στο νομό Ηρακλείου 3 μέχρι 34 ημερομίσθια και 8 μέχρι 60 ημερομίσθια. Στο νομό Λασιθίου 15 και 6 αντίστοιχα. Στο νομό Ρεθύμνου 3 και 2. Και στο νομό Χανίων 2 και 16.

Συνολικά στην Ελλάδα, διορίζονται 214 τομεάρχες  δακοκτονίας (ΠΕ Γεωπόνοι ή εν ελλείψει ΤΕ Τεχνολόγοι για χρονικό διάστημα 6,5 μηνών).

-Το εργατοτεχνικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων ανέρχεται σε 186 άτομα έως 34 ημερομίσθια ανά άτομο για χρονικό διάστημα 6,5 μηνών. Και σε 350 άτομα έως 60 ημερομίσθια ανά άτομο για χρονικό διάστημα 6,5 μηνών. Η δε απασχόλησή τους θα γίνει εντός του χρονικού διαστήματος από την ημερομηνία πρόσληψης μέχρι 30.11.2023. Στους 750 ανέρχεται το εποχικό προσωπικό που θα εργαστεί στο πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου σε όλη την χώρα.

"Μας ακολουθεί αυτή η "χρυσή χρονιά"

Η αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειας Κρήτης, γεωπόνος Ειρήνη Χουδετσανάκη, δήλωσε κατηγορηματικά, ότι μετά τη "χρυσή χρονιά" ελαιολάδου για την Κρήτη, με τη συνολική παραγωγή να έχει κυμανθεί γύρω στους 120.000 με 130.000 τόνους, δεν πρέπει να γίνει ούτε βήμα προς τα πίσω, αλλά να συνεχιστεί αυτή η καλή πορεία του κρητικού ελαιολάδου σε όλα τα επίπεδα.

"Ο αριθμός των τομεαρχών που ήταν πέρυσι ισχύει και φέτος. Άρα, πάμε με τους ίδιους και πιστεύουμε ότι θα πάει και φέτος καλά το πρόγραμμα της δακοκτονίας. Πιο παλιά είχαμε τους μισούς τομεάρχες. Άρα εμείς φέτος είμαστε ευχαριστημένοι. Θα σας πω επίσης ότι επικοινωνήσαμε με το υπουργείο, ζητήσαμε τους τομεάρχες να έχουν φέτος νωρίς και είχαμε αυτή την ανακοίνωση μέσα σε δύο μέρες", λέει στο neakriti.gr  η Ειρήνη Χουδετσανάκη.

Και συνεχίζει λέγοντας: "Βγήκε φέτος ο διαγωνισμός για τη δακοκτονία πάρα πολύ νωρίς γιατί δεν μπορούμε να πάμε τον Αύγουστο να αναλάβουν οι εργολάβοι. Εμείς έχουμε ξεκινήσει την προεργασία πάρα πολύ νωρίς. Μάλιστα, φέτος, έχουν συμπεριληφθεί όλα τα ελαιόδεντρα μέσα από την επικαιροποιημένη λίστα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Δηλαδή, αυτό που γινόταν κάθε χρόνο, να έρχονται οι εργολάβοι και να παραπονιούνται ότι ο πραγματικός αριθμός των ελαιοδέντρων είναι πολύ μεγαλύτερος. Και η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να δίνει ένα έργο και να το δίνεις μισό"...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News