Ακίνητα: Στο πόδι η Κρήτη για το αναδρομικό χαράτσι από το... 1958 - Παρέμβαση από την ΠΕΔ

Κρήτη
Ακίνητα: Στο πόδι η Κρήτη για το αναδρομικό χαράτσι από το... 1958 - Παρέμβαση από την ΠΕΔ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Ντόμινο” αντιδράσεων για τα αναδρομικά στα ακίνητα 65ετιας - Άμεση η παρέμβαση της ΠΕΔ Κρήτης, αλλά και τοπικών βουλευτών για τη ρύθμιση που - όπως κατήγγειλε η ΠΟΜΙΔΑ - επιτρέπει αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών τελών σε βάθος... 65ετίας!

“Ντόμινο” αντιδράσεων προκάλεσε σε τοπικό επίπεδο η εξέλιξη- “βόμβα” με την υπουργική απόφαση που - όπως κατήγγειλε η ΠΟΜΙΔΑ - επιτρέπει πλέον στους Δήμους να χρεώνουν αναδρομικά δημοτικά τέλη σε βάθος 65ετίας για αδήλωτες επιφάνειες ακινήτων!

Κάτι, όπως γράψαμε αναλυτικά χθες, που επισείει πλέον την απειλή επιβολής υπέρογκων αναδρομικών χαρατσιών εις βάρος πολλών ιδιοκτητών ακινήτων, είτε σπιτιών, είτε επιχειρήσεων, εδώ στο νησί μας, με τα ποσά, δεδομένου ότι οι χρεώσεις μπορούν να πηγαίνουν χρονικά πίσω μέχρι το μακρινό 1958 για τα δημοτικά τέλη και μέχρι το 1993 για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, να φτάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις (ειδικά επαγγελματικών ακινήτων) ακόμα-ακόμα και στην ίδια την αξία τους!

Στον απόηχο του σχετικού πρωτοσέλιδου δημοσιεύματός μας και της επιστολής διαμαρτυρίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, είχαμε την άμεση κινητοποίηση από πλευράς της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, αλλά και τοπικών βουλευτών.

Εκ μέρους της ΠΕΔ Κρήτης, ο πρόεδρος Γιάννης Κουράκης και ο γραμματέας Γιάννης Μαλανδράκης απέστειλαν επείγουσα επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και την ηγεσία της ΚΕΔΕ, με την οποία σε α’ φάση ζητούν εξηγήσεις για το τι ακριβώς έχει συμβεί και τι ισχύει θεσμικά ως προς το “καυτό” από κοινωνικής σκοπιάς ζήτημα, δεδομένου, όπως σημειώνουν, ότι υπάρχουν έντονες αντιδράσεις υπό την απειλή χρέωσης υπέρογκων ποσών εις βάρος πολλών ιδιοκτητών ακινήτων.

Μάλιστα, ζητούν το θέμα να έρθει άμεσα προς συζήτηση στην ΚΕΔΕ, στην επόμενη κιόλας συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Άμεση ήταν, την ίδια ώρα, η αντίδραση και του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σωκράτη Βαρδάκη, ο οποίος προχώρησε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση, με την οποία κατέθεσε ως αναφορά το διάβημα διαμαρτυρίας της ΠΟΜΙΔΑ, καλώντας το υπουργείο Εσωτερικών να εξετάσει το αίτημά της για την άμεση απόσυρση των επίμαχων νομοθετικών διατάξεων με αντικείμενο την αναδρομική επιβολή δημοτικών τελών και φόρων.

Η επιστολή της ΠΕΔ Κρήτης

Την τροποποίηση διατάξεων που αφορούν στην επιβολή αναδρομικών δημοτικών τελών προτείνει με έγγραφό της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης. Το έγγραφο υπογράφουν ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης και ο γραμματέας Γιάννης Μαλανδράκης. Η πρόταση αφορά σε διατάξεις του προσφάτως ψηφισθέντος Νόμου 5027/2023, που αναφέρονται στη βεβαίωση και είσπραξη εσόδων Δήμων, και καθορίζουν ότι «αν οι υπόχρεοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση αναγκαίων στοιχείων ή υπέβαλαν δήλωση με ανακριβή ή ελλιπή στοιχεία, βεβαιώνονται σε βάρος τους οι οφειλές από τη γένεση της υποχρέωσής τους και τα πρόστιμα που τους αναλογούν κατά περίπτωση επί των οφειλών των 5 τελευταίων ετών».

Όπως τονίζει η ΠΕΔ Κρήτης, «με έκπληξη ενημερωθήκαμε για τις διατάξεις του προσφάτως ψηφισθέντος Νόμου 5027/2023 (άρθρο 39, παράγραφος 2) περί “Βεβαίωσης και είσπραξης εσόδων Δήμων”, σύμφωνα με το οποίο “αν οι υπόχρεοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση αναγκαίων στοιχείων ή υπέβαλαν δήλωση με ανακριβή ή ελλιπή στοιχεία, βεβαιώνονται σε βάρος τους οι οφειλές από τη γένεση της υποχρέωσής τους και τα πρόστιμα που τους αναλογούν κατά περίπτωση επί των οφειλών των 5 τελευταίων ετών” (δηλαδή αναδρομικές χρεώσεις δεκαετιών).

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι εξαιρούνται από την πενταετή παραγραφή ειδικά οι οφειλές από κάθε αδήλωτη ή ελλιπή επιφάνεια ακινήτου, οι οποίες θα βεβαιώνονται εις βάρος των ιδιοκτητών από τη γένεση της υποχρέωσής τους (δηλαδή αναδρομικές χρεώσεις δεκαετιών).

«Δεδομένων των σοβαρών προβλημάτων και της μεγάλης αναστάτωσης που έχει προκληθεί στις τοπικές κοινωνίες από τις ανεφάρμοστες πρακτικά διατάξεις και λόγω των υπέρογκων ποσών που θα επιβαρυνθούν οι πολίτες, ζητούμε περαιτέρω διευκρινίσεις αναφορικά με το αν ισχύουν οι διατάξεις και εάν η ερμηνεία του νόμου είναι ορθή, ούτως ώστε να μην υπάρξουν παρανοήσεις», σημειώνεται στο έγγραφο της ΠΕΔ Κρήτης προς τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, τον αναπληρωτή υπουργό Στέλιο Πέτσα και τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Δημήτρη Παπαστεργίου, που καταλήγει ως εξής: «Εφόσον η αληθής έννοια της παρ. 2 άρθρ. 39 Ν. 5027/2023 είναι ότι καθίσταται εφικτή η αναζήτηση οφειλών από τη γένεση της υποχρέωσης, ήτοι αορίστως από τη θέσπιση του εν λόγω οικονομικού βάρους ή εν γένει οφειλής, η ως άνω διάταξη του Ν. 5027/2023 πρέπει να τροποποιηθεί και να προβλέπεται συγκεκριμένος χρόνος παραγραφής (αποσβεστικής προθεσμίας βεβαίωσης είσπραξης), στο πλαίσιο των κριθέντων με την απόφαση 1738/2017ΟλΣτΕ. Επίσης προτείνεται το συγκεκριμένο ζήτημα να αποτελέσει θέμα συζήτησης στο επόμενο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ».

Κοινοβουλευτική παρέμβαση

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με την αποκατάσταση της σταδιακής μείωσης της παραγραφής κάθε αξίωσης των Δήμων στην πενταετία προχώρησε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, Σωκράτης Βαρδάκης, καταθέτοντας αναφορά προς τον υπουργό Εσωτερικών, την επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική επιστολή, παρότι η αρχική διατύπωση στο νομοσχέδιο προέβλεπε την κατάργηση της 20ετούς προθεσμίας παραγραφής που ίσχυε από το 2014 ως τώρα και τη σταδιακή εντός διετίας επαναφορά της πενταετούς παραγραφής των κάθε είδους υποχρεώσεων των πολιτών προς τους Δήμους, στον Νόμο 5027/23, το αρχικό κείμενο της διάταξης “εξαφανίστηκε” και στη θέση του ψηφίστηκε ένα εντελώς διαφορετικό κείμενο, με το οποίο εξαιρέθηκαν από την πενταετή παραγραφή ειδικά οι οφειλές από κάθε αδήλωτη ή ελλιπή επιφάνεια ακινήτου, οι οποίες θα βεβαιώνονται σε βάρος των ιδιοκτητών «από τη γένεση της υποχρέωσής τους».

Καθιερώνεται δηλαδή πλέον 65ετής παραγραφή για τα δημοτικά τέλη κάθε αδήλωτης επιφάνειας κτηρίου, λόγω αναγωγής της παραγραφής τους για τα κτίσματα (κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους κ.λπ.) στον χρόνο κατασκευής του κάθε κτηρίου και με απώτερο χρονικό όριο για τα παλαιότερα κτίσματα το έτος 1958 και 30ετής παραγραφή για το ΤΑΠ κτισμάτων και οικοπέδων, λόγω αναγωγής της παραγραφής του στην 1η/1/1993.

Για τον λόγο αυτό ζητείται άμεση νομοθετική πρωτοβουλία, προκειμένου να αποκατασταθεί η σταδιακή μείωση της παραγραφής κάθε αξίωσης των Δήμων στην πενταετία, αλλά και η επαναφορά των ρυθμίσεων για τα αδήλωτα εμβαδά, μέσω της λειτουργίας της γνωστής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ, με σταδιακά κλιμακούμενες προσαυξήσεις.

Τέλος, επισημαίνεται ότι πρέπει να τερματιστεί η συνεχιζόμενη παγίδευση των ανυποψίαστων πολιτών, που δε γνωρίζουν ότι, όταν διακόπτεται η ρευματοδότηση ενός ακινήτου, συνεχίζεται η χρέωση δημοτικών τελών εις βάρος τους, εκτός αν δηλώσουν τη διακοπή στην υπηρεσία εσόδων του οικείου Δήμου, με τη νομοθέτηση της αυτόματης διακοπής τους, εκτός αν ο Δήμος μπορεί να τεκμηριώσει τη χρήση του ακινήτου με οποιοδήποτε τρόπο.

Δεδομένων των παραπάνω, ο κ. Βαρδάκης ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να εξετάσει τα αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ και να τον ενημερώσει αναφορικά με τις ενέργειές του, ενώ σημειώνει ότι θα προχωρήσει και στην κατάθεση σχετικής κοινοβουλευτικής ερώτησης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News