Κρήτη

«Ακτινογραφία»… τιμής: «Φλερτάρει» με τα 5 ευρώ η πίτα με γύρο στο Ηράκλειο

Οι ανατιμήσεις σε κρέας, γιαούρτι και αλεύρι κάνουν "απλησίαστη" την τιμή του αγαπημένου πιτόγυρου

Εβδομήντα λεπτά έχει ανέβει το σουβλάκι στον ν. Ηρακλείου, μέσα σ’ ενάμιση χρόνο από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης με τα νέα να μην ενθαρρυντικά, καθώς με την εκτιμώμενη άνοδο της τιμής του κρέατος αναμένεται ο παραδοσιακός γύρος να φθάσει στα 5 ευρώ. Η εκτίναξη των τιμών των πρώτων υλών, όπως το γιαούρτι, η πίτα και οι πατάτες έχουν αυξήσει σημαντικά την τιμή του παραδοσιακού γύρου στον ν. Ηρακλείου. Όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι από τον κλάδο της εστίασης, η κατάσταση για εκείνους που έχουν σουβλατζίδικα είναι ιδιαίτερα δύσκολη με τους περισσότερους εξ αυτών να δηλώνουν χρεωμένοι.

Δε θα μπορούσε να ξεφύγει από την πληθωριστική κρίση το αγαπημένο φαγητό των Ηρακλειωτών που είναι ο παραδοσιακός γύρος. Είναι ένα αγαπημένο φαγητό που τρώγεται παντού στο χέρι ή σε κάποιο μαγαζί. Ωστόσο, όπως έχει συμβεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο με την έναρξη της ενεργειακής κρίσης (Αύγουστος 2021), η τιμή του γύρου έχει ανέβει.

Πιο συγκεκριμένα, τα βασικά συστατικά τα οποία συγκροτούν τον γύρο είναι: η πίτα, το κρέας, οι πατάτες και το γιαούρτι. Και τα 4 αυτά υλικά έχουν υποστεί μεγάλη αύξηση της τιμής τους, ιδίως μετά τον πόλεμο που ξέσπασε στην ανατολική πλευρά της Ευρώπης, μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Οι τιμές εκτινάχθηκαν με άμεση συνέπεια ο γύρος στον ν. Ηρακλείου να κοστίζει μέχρι και 4,60 ευρώ.

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης, κ. Γιώργος Μαργαριτάκης, μιλώντας στο neakriti.gr ανέφερε τη διακύμανση των τιμών στον παραδοσιακό γύρο.

«Τον Αύγουστο του 2021, η τιμή του ήταν 3 ευρώ και 90 λεπτά. Πέρυσι τέτοια περίοδο είχαμε αύξηση της τιμής του κατά 30 λεπτά. Από 3,90 ευρώ πήγαμε στα 4 ευρώ και 20 λεπτά. Και πλέον, η τιμή του γύρου πάει από 4,40 μέχρι και 4,60. Δηλαδή, υπάρχει αύξηση της τιμής του κατά 70 λεπτά. Βέβαια, η τιμή αυτή ισχύει για τον ν. Ηρακλείου. Στα Χανιά, η τιμή είναι χαμηλότερη και φθάνει τα 3,90 ευρώ. Αλλά, σε αντίθεση με τους άλλους νομούς σε επίπεδο περιφέρειας, στον ν. Ηρακλείου ο γύρος είναι ένα πλήρες γεύμα. Καλύπτει το άτομο διατροφικά. Και αυτό που υποστηρίζω είναι πως συμφέρει οικονομικά τους καταστηματάρχες να γίνει και ο γύρος στον ν. Ηρακλείου στο ίδιο μέγεθος μ΄ εκείνο των Χανίων ή του Ρεθύμνου ή της Αθήνας. Υπάρχει διαφορά στην ποσότητα», υποστήριξε ο κ. Μαργαριτάκης.

Ο κ. Μαργαριτάκης μίλησε για τις τεράστιες αυξήσεις. Όπως είπε, δεν είναι μόνο η ενεργειακή κρίση, αλλά και ο πόλεμος της Ουκρανίας με τη Ρωσία. Ο περιορισμός των πρώτων υλών από την Ανατολική Ευρώπη έχει ως άμεση συνέπεια να αυξηθούν σε πρωτοφανή επίπεδα πρώτες ύλες ή συστατικά αναγκαία του γύρου.

«Οι αυξήσεις που έχουμε δεχτεί είναι τεράστιες. Μέσα σ' έναν χρόνο, οι πατάτες έχουν σημειώσει αύξηση της τάξης του 25-30%. Πριν από έναν χρόνο, το γιαούρτι το παίρναμε 0,90 ευρώ και τώρα το παίρνουμε 1,40 ευρώ. Ακόμη, έχει αυξηθεί η τιμή της πίτας, μέσα σ΄ ένα χρόνο. Η πίτα κοστίζει τώρα σε εμάς 0,15 ευρώ μαζί με τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Είναι μεγάλο κόστος. Και την ίδια στιγμή, τον Φεβρουάριο πέρυσι την αγοράζαμε με τιμή 0,07 ευρώ».

Το σενάριο για τα 5 ευρώ

Οι ειδήσεις δεν είναι δυστυχώς ευοίωνες. Όπως είπε ο κ. Μαργαριτάκης, υπάρχει πρόθεση να αυξηθεί η τιμή του χοιρινού, με άμεση συνέπεια ο γύρος να αγγίξει τα 5 ευρώ. Το σενάριο είναι εφικτό και πιθανό. «Δε γνωρίζουμε το πότε. Υπάρχει ενημέρωση πως θα αυξηθεί η τιμή του χοιρινού. Η τιμή του χοιρινού αναμένεται να πάρει κάποια λεπτά πάνω. Και μπορεί να φθάσει η τιμή του γύρου χοιρινού στα 5 ευρώ. Βέβαια, τώρα η τιμή του γύρου χοιρινού και γύρου κοτόπουλου είναι ίδια. Παλιά υπήρχε διαφορά, όπου το κοτόπουλο κόστιζε παραπάνω. Τώρα, δεν υπάρχει αυτό το σενάριο», είπε.

“Στενάζουν” και τα σουβλατζίδικα - Χρεωμένα και χωρίς προσωπικό

Ο κ. Μαργαριτάκης μίλησε μεταξύ άλλων και για τις δυσκολίες που παρουσιάζουν τα σουβλατζίδικα. Όπως είπε, τα περισσότερα είναι χρεωμένα, ενώ υπάρχει μεγάλο ζήτημα όσον αφορά την εύρεση προσωπικού. «Όλα τα μαγαζιά, που έχουν ως αντικείμενο αγοραπωλησίας το σουβλάκι, αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Η πλειοψηφία των μαγαζιών είναι χρεωμένα. Και την ίδια στιγμή έχουμε μεγάλο θέμα με τα ξενοδοχεία, γιατί δεν έχουμε ψήστες, καθώς πηγαίνουν να δουλέψουν στον τουριστικό κλάδο. Αυτή είναι η κατάσταση. Δεν είναι μόνο οι “φουσκωμένοι” λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά τα συνολικά έξοδα τα οποία είναι “ταφόπλακα” για την επιβίωσή μας», είπε ο κ. Μαργαριτάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια