Σε απεργιακό κλοιό σήμερα και η Κρήτη με φόντο την τραγωδία των Τεμπών - «Δεν ήταν η κακιά στιγμή»

Κρήτη
Σε απεργιακό κλοιό σήμερα και η Κρήτη με φόντο την τραγωδία των Τεμπών - «Δεν ήταν η κακιά στιγμή»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάλεσμα από τους φορείς για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας

Σε απεργιακό κλοιό σήμερα Τετάρτη 8 Μαρτίου και η Κρήτη, καθώς κλιμακώνονται οι μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα με φόντο την ανείπωτη τραγωδία στην κοιλάδα των Τεμπών. Στο Ηράκλειο το ραντεβού για το “ποτάμι” της οργής που θα “κυλήσει” στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, έχει δοθεί στις 11 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας. Εκεί, όπου αναμένεται να δώσουν το “παρών” εκατοντάδες πολίτες, μαθητές, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι και άνθρωποι κάθε ηλικίας, ως ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης στις οικογένειες των 57 θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, αλλά και για να σταλεί ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για την ανάγκη απόδοσης ευθυνών!

Χθες Τρίτη, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου δόθηκε συνέντευξη Τύπου, όπου τόσο εκπρόσωποι του ΕΚΗ όσο και εκπρόσωποι του Νομαρχιακού Τμήματος Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ, διεμήνυσαν πως πρέπει να υπάρξει παλλαϊκή κινητοποίηση, ώστε η τραγωδία των Τεμπών να μην περάσει… στα αζήτητα.

«Αύριο (σ. σ. σήμερα) θα πρέπει να είναι μια απεργία της μαύρης μέρας των Τεμπών, της τραγωδίας που ουσιαστικά δημιούργησε το πιο δραματικό σκηνικό της Ελλάδας των τελευταίων 50 ετών», είπε η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, κ. Αρετή Σπαχή.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς, διεμήνυσε πως πρέπει να υπάρξει διαφάνεια και κατανομή ευθυνών. Όπως είπε: «Θα πρέπει να σταματήσουν όλοι να βλέπουν το “δέντρο” που είναι ο σταθμάρχης και να χάνουν το “δάσος” όπου είναι οι διαχρονικές ευθύνες όλων αυτών που μας έφεραν σε αυτήν την κατάσταση».

«Με fast-track εισηγήσεις η κυβέρνηση έδωσε στα funds να διεκδικήσουν την πρώτη κατοικία μέσα σ’ ένα μήνα. Θέλουμε να δούμε την απόδοση ευθυνών», σημείωσε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ηρακλείου ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Δερμιτζάκης.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, κ. Δημήτρης Βρύσαλης, είπε: «Ήταν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα στον βωμό των κερδών των ολίγων εις βάρος των πολλών».

«Το δυστύχημα στα Τέμπη δεν ήταν η κακιά στιγμή. Ήταν μια επιλογή ανευθυνότητας και πιο συγκεκριμένα μιας πολιτικής που αποψίλωσε και εντέλει διέλυσε τις δημόσιες σιδηροδρομικές συγκοινωνίες προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος”, Γιώργος Μακράκης.

Το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων του ν. Ηρακλείου, Δημόκριτος Σαλούστρος, υπογράμμισε: «Αύριο (σ. σ. σήμερα) δεν είναι ημέρα σιωπής. Είναι μέρα αγώνα. Είναι μέρα απεργίας. Είναι μέρα απάντησης της εργατικής τάξης και του λαού απέναντι στο έγκλημα που έγινε στα Τέμπη».

«Να δώσουμε ένα τέλος στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες του δυστυχήματος στα Τέμπη», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Καθαριότητα του Δήμου Ηρακλείου, Μιχάλης Καρασάββας.

Κάλεσμα συμμετοχής

Κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση απηύθυναν στους πολίτες πολλά εργατικά σωματεία της Κρήτης. Με αυτόν τον τρόπο, κάνουν σαφές πως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων υποστηρίζει: «Όλοι μαζί εργαζόμενοι στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, φοιτητές, απόμαχοι της δουλειάς συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά ενάντια στη σχεδιασμένη προσπάθεια συγκάλυψης, ώστε να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες, να μην περάσει το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών στη λήθη, οργανώνοντας την απεργιακή μάχη της Τετάρτης 8/3 (σ. σ. σήμερα)».

«Συμμετέχουμε στην απεργία που προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, μαζί με ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα, εργατικά κέντρα και συνδικάτα από όλη την Ελλάδα. Απεργούμε και διαδηλώνουμε ενάντια στην πολιτική που “σπέρνει” τον θάνατο σε συνανθρώπους μας.

Το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου εκφράζει τη θλίψη του για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. Μας συγκλονίζει ο χαμός τόσων ανθρώπων, ιδιαίτερα νέων παιδιών», αναφέρει το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου.

Οι Ενώσεις Συλλόγων Γονέων Δήμου Ηρακλείου, Χερσονήσου και Φαιστού υποστηρίζουν σε ανακοίνωση: «Ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα των σωματείων για συμμετοχή στην πανεργατική-πανηρακλειωτική απεργία την Τετάρτη 8 Μάρτη (σ. σ. σήμερα) και στην απεργιακή συγκέντρωση εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων 11 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας, ως συνέχεια των εκδηλώσεων αλληλεγγύης του γονεϊκού και μαθητικού κινήματος ενάντια στις αιτίες και τις πολιτικές που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε τέτοια τραγικά περιστατικά».

Η ΟΛΜΕ υπογραμμίζει: «Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να σιωπήσουμε και φυσικά δεν το κάνουμε, αντίθετα από την πρώτη στιγμή βγήκαμε στους δρόμους και αγωνιζόμαστε για να πληρώσουν καταρχήν οι ένοχοι και για να μην υπάρξει άλλη τέτοια τραγωδία».

Είναι άξιο αναφοράς πως αντίστοιχη απεργιακή κινητοποίηση θα λάβει χώρα σήμερα και στον ν. Χανίων στις 10:00 στην πλατεία Αγοράς.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου επισημαίνει: «Καλούμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους νέους και τις νέες και όλους τους πολίτες του Λασιθίου στις απεργιακές συγκεντρώσεις που οργανώνει το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023 (σ. σ. σήμερα) και στις τρεις πόλεις του Λασιθίου στις 18:30 στις κεντρικές πλατείες».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News