Live - Μετεγκατάσταση Ρομά από τα Δύο Αοράκια: Συμφωνεί η μια φυλή, διαφωνεί η άλλη - "Καλύτερα στην παράγκα με τα ποντίκια παρά σε κοντέινερ"

Κρήτη
Live - Μετεγκατάσταση Ρομά από τα Δύο Αοράκια: Συμφωνεί η μια φυλή, διαφωνεί η άλλη - "Καλύτερα στην παράγκα με τα ποντίκια παρά σε κοντέινερ"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εκπρόσωποι των Ρομά που βρέθηκαν στη συνεδρίαση και μίλησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου έβαλαν τις προϋποθέσεις τους και μάλιστα η μια πλευρά δεν ήταν καθόλου θετική ως προς αυτό αφού ο Αθανάσιος Κατσαρής τόνισε: «Καλύτερα στην παράγκα με τα ποντίκια παρά σε κοντέινερ»!

Με πολύ πάθος και συγκίνηση ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας Μανώλης Βασιλάκης και η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ρένα Παπαδάκη έκαναν την εισήγησή τους για μετεγκατάσταση των Ρομά από τον καταυλισμό στα Δύο Αοράκια λέγοντας ότι υπάρχει σύμφωνη γνώμη και των δύο φυλών για τη μεταστέγαση. Ωστόσο οι εκπρόσωποι των Ρομά που βρέθηκαν στη συνεδρίαση και μίλησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου έβαλαν τις προϋποθέσεις τους και μάλιστα η μια πλευρά δεν ήταν καθόλου θετική ως προς αυτό αφού ο Αθανάσιος Κατσαρής τόνισε: «Καλύτερα στην παράγκα με τα ποντίκια παρά σε κοντέινερ»! Ο εκπρόσωπος της μιας φυλής Συμεών Σεραφειμόπουλος τοποθετήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου και είπε:

«Το καλοκαίρι κλείνουμε 40 χρόνια και θα σας καλέσουμε να το γιορτάσουμε! Είμαστε θετικοί να γίνει κάτι για τον καταυλισμό. Θέλουμε και εμείς οι ίδιοι να αποχωρήσουμε. Έχουμε φτιάξει ένα σπιτάκι με οικονομίες μιας ζωής. Αν μας δώσουν μια δυνατότητα να ενταχθούμε όπου θέλουμε φεύγουμε αύριο. Υπάρχουν και 150 οικογένειες που χρειάζονται βοήθεια αλλά ύστερα από 40χρόνια το κομμάτι γης αυτό είναι δικό τους. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πως 40 χρόνια ζούμε στο σκοτάδι ή οι μανάδες πλένουν τα ρούχα των παιδιών τους. Αν οι δημοτικοί άρχοντες συμφωνήσουν να ενταχθούν οι 50 που έχουν κάποιες οικονομίες να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό ευχαρίστως»

Αντίθετα ο εκπρόσωπος της άλλης φυλής ο κ. Αθανάσιος Κατσαρής είπε: «Πως είναι δυνατόν να υπάρχει καταυλισμός με ποντίκια το 2023; Μας προσβάλλει όλους μας! Κι έρχεται ξαφνικά ο Δήμος να ζητάει μετεγκατάσταση αν και ποτέ δεν έκανε κάτι όταν ζητούσαμε βοήθεια. Δεν έχει ασφαλτόστρωση, δεν υπάρχει αποκομιδή σκουπιδιών τακτικά, δεν υπάρχει αποχέτευση. Στο σημείο που νοικιάζει η εταιρεία εμείς ζούμε από το 1983 με απόφαση της τότε Νομάρχη της Αθανασάκη. Όχι δεν θα κάνουμε ακόμη ένα εγκλημα ισως βάρος Ελλήνων πολιτών. Σε κοντέινερ 40 τ.μ να ζήσουν άνθρωποι; Καλύτερα στην παράγκα παρά σε κοντέινερ! Όσον αφορά τον Γ. Γ. της κυβέρνησης τον Γ. Σταμάτη που θέλει να λύσει ένα θέμα; Όχι! Εδώ υπάρχει άλλο θέμα. Το συμφέρον της ιδιωτικής εταιρείας εναντίον μας. Θα παραχωρηθεί ένας χώρος, μια νέα φυλακή για ανθρώπους;» είπε ο κ. Κατσαρής και αποχώρησε.

Ενστάσεις από τους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων για το κατά πόσο υπάρχει συναίνεση από πλευράς των Ρομά. Μάλιστα ο επικεφαλής της παράταξης ΣΥΝ Εργασία για το Ηράκλειο Ευριπίδης Κουκιαδάκης είπε ότι πιστεύει ο Αντιδήμαρχος κ. Βασιλάκης ότι οι Ρομά που έχουν καλά σπίτια θα τα εγκαταλείψουν για να εγκατασταθούν σε οικίσκους; Μπορεί ο δήμος Ηρακλείου να αγοράσει οικόπεδα; Τι ακριβώς θέλει η δημοτική αρχή, αναρωτήθηκε ο κ. Κουκιαδάκης λέγοντας: "Θέλετε να λύσετε το πρόβλημα ή να παρατείνεται τη σύμβαση με την εταιρεία;". Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Ρένα Παπαδάκη είπε ότι 40 σπίτια είναι καταγεγραμμένα και είναι καλύτερα από όλα τα άλλα για τα οποία ζητούν αποζημίωση οι χρήστες τους και απευθυνόμενη στον κ. Κατσαρή είπε ότι της είχε πει στο γραφείο της ότι το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί η μια φυλή να ζει με την άλλη! Εκείνος της απάντησε ότι δεν είναι δίκαιη λύση να φύγει από το σπίτι του 80 τ.μ με τσιμεντόλιθο για να πάει σε κοντέινερ. 

Πάντως ο κ. Κατσαρής έθεσε και το ζήτημα της ιδιοχρησίας και πως στα 20 χρόνια κατοχυρώνεται η ιδιοκτησία. Πρόσθεσε ότι θα ήθελε την μεταγκατάσταση αλλά με μια δίκαιη λύση και αναρωτήθηκε αν έχουν σκοπό να τους διώξουν δια της βίας!

Ο αντιδήμαρχος Μανώλης Βασιλάκης ανέφερε ότι ο κ. Σεραφειμόπουλος είναι σταθερός στις απαιτήσεις του για αποζημιώσεις όσων έχουν σπίτια. Για τον κ. Κατσαρή είπε ότι κατά καιρούς έχει αποδεχθεί τη λύση με τον όρο να μην είναι οι δυο κοινότητες μαζί και του υποσχέθηκα ότι ναι μεν θα είναι ενιαίο σύνολο όμως με δική της είσοδο και αίθουσα συνεδριάσεων η κάθε μια. Από τη συζήτηση που κάναμε ο κ. Κατσαρής ζήτησε καλά σπίτια και συμφωνήσαμε. Θα επιθυμούσα να είναι σταθερός στις απόψεις του, ανέφερε ο κ. Βασιλάκης και τόνισε ότι η επιβολή της λύσης θα γίνει μόνο δια της πειθούς! Ο επικεφαλής Ηράκλειο 3.7.5 Γιάννης Κουράκης είπε ότι διαφωνεί με όσα λένε οι φυλές τονίζοντας ότι θα πρέπει να πουν αν προτιμούν τις συνθήκες αυτές που ζουν σήμερα. Προφανώς όχι, ανέφερε! Ο χώρος αυτός ενοικιάστηκε για να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση για να βρεθεί λύση. Αν δεν είμαστε έτοιμοι κι ώριμοι να αναβάλλουμε το θέμα. Και δεν είναι μόνο υπόθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και ο Γ.Γ της κυβέρνησης στον οποίο έκανε αναφορά ο κ. Κατσαρής δεν έχει κάνει κάτι πρακτικό δίνοντας πόρους για να γίνει η μετεγκατάσταση είπε ο κ. Κουράκης τονίζοντας ότι ο κ. Σεραφειμόπουλος κινείται σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο. "Δεν χρειάζονται στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, την αίθουσα της Τοπικής Δημοκρατίας τσαμπουκάδες" είπε ο κ. Κουράκης αναφερόμενος στην επίθεση που δέχτηκε νωρίτερα από τον κ. Κατσαρή. 

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρης Βρύσαλλής είπε ότι δεν ψηφίζει την χωροθέτηση η παράταξή του γιατί υπάρχουν άλλοι σκοποί από πίσω. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News