Συντροφική βία... αναγνωρίζοντας τα σημάδια

Κρήτη
Συντροφική βία... αναγνωρίζοντας τα σημάδια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βία κατά των γυναικών ερμηνεύεται στα πλαίσια της ανισότητας των δύο φύλων, σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας. Οι σχέσεις ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες έχουν ιστορικά και κοινωνικά διαμορφωθεί πάνω σε στερεοτυπικές αντιλήψεις για τον ρόλο των δύο φύλων μέσα στην κοινωνία

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου διεθνώς. Θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να κατοχυρώσει τα δικαιώματα της γυναίκας. Βασική έκφανση των δικαιωμάτων αυτών αποτελεί και η αυτοδιάθεση, η ανεξαρτησία και η προστασία της ίδιας από κάθε μορφή βίας που υφίσταται λόγω καταπιεστικών συμπεριφορών και έμφυλης/ενδοοικογενειακής βίας. Η βία κατά των γυναικών ερμηνεύεται στα πλαίσια της ανισότητας των δύο φύλων, σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας. Οι σχέσεις ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες έχουν ιστορικά και κοινωνικά διαμορφωθεί πάνω σε στερεοτυπικές αντιλήψεις για τον ρόλο των δύο φύλων μέσα στην κοινωνία.

Με αφορμή τον εορτασμό της 8ης Μαρτίου, το παρόν άρθρο αποτελεί μία προσπάθεια σταχυολόγησης των βασικών προειδοποιητικών σημαδιών μιας βίαιης συμπεριφοράς. Κύριο συστατικό στοιχείο της είναι ο φόβος και στηρίζεται σε μία σχέση κλιμακούμενης επιβολής εξουσίας και ελέγχου του άνδρα πάνω στη γυναίκα. Τόσο οι δράστες όσο και τα θύματα, μπορεί να ανήκουν σε οποιοδήποτε μορφωτικό και κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, ανεξαρτήτως καταγωγής, φυλής ή θρησκείας. Τουλάχιστον μία στις τρείς γυναίκες θα αντιμετωπίσει κάποια στιγμή στη ζωή της σωματική ,ψυχολογική ή σεξουαλική βία από κάποιο σύντροφο.

Δεν είναι πάντα εύκολο να αναγνωρίσουμε ότι βρισκόμαστε σε μία κακοποιητική σχέση. Το πρώτο κύριο βήμα για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα, είναι να το αναγνωρίσουμε. Η βία μέσα στην σχέση δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό, αλλά επαναλαμβάνεται και συνήθως κλιμακώνεται με την πάροδο του χρόνου. Η εκδήλωσή της έχει τρείς φάσεις. Την δημιουργία της έντασης, την έκρηξη και την περίοδο της συμφιλίωσης (κύκλος της βίας).

Αν ο σύντροφός σου συστηματικά και επαναλαμβανόμενα:

- Είναι υπερβολικά κτητικός και ζηλεύει τους συγγενείς, τους φίλους και τον περίγυρό σου

- Σε απομονώνει από τους φίλους και την οικογένειά σου

- Θέλει να περνάς όλο τον ελεύθερο χρόνο σου μαζί του

- Σου υπαγορεύει πώς να μιλάς και να συμπεριφέρεσαι

- Εξοργίζεται όταν έχεις διαφορετική άποψη από την δική του

- Σε μειώνει και σε ταπεινώνει δημόσια

- Σχολιάζει αρνητικά την εμφάνιση, τα κιλά και τα ρούχα σου

- Σε εξαναγκάζει σε ερωτική επαφή

- Ελέγχει τα οικονομικά σου ή δεν σου επιτρέπει να εργαστείς ή σε αναγκάζει να το κάνεις

- Θυμώνει εύκολα

- Μοιάζει να έχει διπλή προσωπικότητα. Γοητευτικός και ευχάριστος με τους άλλους, αλλά επιθετικός μαζί σου

- Σε κατηγορεί για την συμπεριφορά και τα προβλήματά του

- Δεν δέχεται τις συμβουλές σου και απαξιώνει τη γνώμη σου

- Έχει ιστορικό βίας στην πατρική του οικογένεια

- Σε κάνει να φοβάσαι να δώσεις τέλος στην σχέση σας

- Δείχνει να θέτει εαυτόν υπεράνω του νόμου

Τότε πιθανόν είσαι σε μία κακοποιητική σχέση. Η ενδοοικογενειακή βία, συμπεριλαμβανομένης και της συντροφικής, είναι ποινικό αδίκημα. Μην δικαιολογείς τον σύντροφό σου. Μπορείς να αντισταθείς και να αντιδράσεις. Ενημερώσου και μίλησέ μας!!

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε:

Συμβουλευτικό Κέντρο Ηρακλείου του Κ.Ε.Θ.Ι.

Στενημάχου 3, Θέρισσος

Δευτέρα – Παρασκευή: 08.00 – 16.00

Τηλ.: 2810341387

Γραμμή SOS: 15900

Email: [email protected]

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News