Αναβιώνουν παλιές ρυθμίσεις για χρέη - «Σημαντικά μέτρα ανακούφισης» επισημαίνουν οι φοροτεχνικοί στο Ηράκλειο

Κρήτη
Αναβιώνουν παλιές ρυθμίσεις για χρέη - «Σημαντικά μέτρα ανακούφισης» επισημαίνουν οι φοροτεχνικοί στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τις επόμενες μέρες έρχεται το πολυνομοσχέδιο - «Σημαντικές γιατους φορολογούμενους», χαρακτηρίζει τις ρυθμίσεις ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ηρακλείου Δημήτρης Χριστοφοράκης

Ως “προεκλογικό δώρο” για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους και οφειλέτες, το οποίο αναβιώνει τις παλιές ρυθμίσεις των 72 δόσεων και των 120 δόσεων, οι οποίες είτε χάθηκαν είτε κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου του 2023, χαρακτηρίζεται ένα νέο πολυνομοσχέδιο, με πλήθος προβλέψεων.

Μάλιστα, αποτελεί δεύτερη ευκαιρία για όσους έχουν χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων έχασαν προηγούμενες ρυθμίσεις. Όπως έχει γίνει γνωστό, το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα το καταθέσει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Αναλυτικά, το πολυνομοσχέδιο θα προβλέπει μεταξύ άλλων:

Ρυθμίσεις οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Το νέο πλαίσιο εξόφλησης παλαιών και νέων οφειλών προς την εφορία και τα ταμεία θα ενεργοποιηθεί από τον Απρίλιο. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ανέρχεται σε 30 ευρώ. Οι δόσεις είναι έντοκες. Για όσους επιλέξουν 36 δόσεις, το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37%, ενώ για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 72 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται σε 5,87%. Τα νέα προγράμματα τμηματικής εξόφλησης των χρεών κρύβουν τσουχτερά επιτόκια έως 5,87% και πέναλτι.

Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Νέα εξάμηνη παράταση μέχρι το τέλος του 2023 παίρνουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για τις μεταφορές προσώπων, τον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, τους κινηματογράφους και τα θέατρα, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού και το τουριστικό πακέτο.

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα. Πριν από το Πάσχα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα. Σύμφωνα με τη διάταξη, αν κάποιος επανακυκλοφορήσει το αυτοκίνητό του για έναν μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για τρεις μήνες τα 3/12, για τέσσερις μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής.

Μπόνους για “Appodixi”. Αμοιβή θα λαμβάνουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι ειδοποιούν την ΑΑΔΕ μέσω της εφαρμογής “Appodixi” για περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Η νέα διάταξη θα προβλέπει ότι το χρηματικό μπόνους που θα λαμβάνουν οι πολίτες θα είναι κλιμακωτό, ανάλογα με την αξία της συναλλαγής. Το ελάχιστο ποσό επιβράβευσης θα είναι το τριπλάσιο της συναλλαγής, ενώ το ανώτατο ποσό που θα κερδίζουν οι πολίτες θα φτάνει τα 1.500 έως 2.000 ευρώ.

Επιστροφή ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο. Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο θα συνεχιστεί και για το 2023, με το δημοσιονομικό κόστος να εκτιμάται στα 76 εκατ. ευρώ.

- Ακατάσχετος λογαριασμός

Θα ενεργοποιηθεί η ρύθμιση που έχει ψηφιστεί από το 2019 και προβλέπει ότι οι φορολογούμενοι που διακανονίζουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο θα έχουν τη δυνατότητα να χτίσουν προοδευτικά έναν ακατάσχετο λογαριασμό. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, θα πρέπει προηγουμένως να έχουν πληρώσει δύο δόσεις της ρύθμισης και να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση, στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμού για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης.

Ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα ο περιορισμός της κατάσχεσης θα χορηγείται αποκλειστικά στον δηλωθέντα μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό. Επισημαίνεται ότι, με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς, για κάθε οφειλέτη ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ για τα ποσά των καταθέσεών του σε έναν λογαριασμό που έχει ανοίξει σε ένα μόνο τραπεζικό ίδρυμα.

Αν ο μηνιαίος μισθός ή η μηνιαία σύνταξη ή άλλο βοήθημα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ αλλά δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση ποσοστού 50% του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ αν το ποσό υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ τον μήνα, επιτρέπεται η κατάσχεση του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού.

Εξώδικη επίλυση φορολογικών διαφορών

Μονιμοποίηση της επιτροπής εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για την αποσυμφόρηση των διοικητικών δικαστηρίων από χιλιάδες εκκρεμείς προσφυγές και την ταχεία επίλυση των διαφορών μεταξύ της φορολογικής διοίκησης και των φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Όσοι ενταχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση κερδίζουν έκπτωση έως 75% στις προσαυξήσεις και την αποπληρωμή των φόρων και προστίμων μέχρι και 24 δόσεις.

Χιλιάδες φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο σε σχέση με το 2022

Τέλος Απριλίου θα “σκάσουν” πάλι τα νέα “ραβασάκια” σε 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων για τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ, με την πρώτη δόση να πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Μαΐου 2023 και τη δέκατη (και τελευταία) έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024.

«Είναι σημαντικά μέτρα ανακούφισης»

Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ηρακλείου Δημήτρης Χριστοφοράκης, έκανε λόγο για σημαντικά μέτρα που έρχονται να ανακουφίσουν τους πολίτες που είναι αντιμέτωποι με χρέη, ανεξάρτητα αν αυτά τα μέτρα χαρακτηρίζονται ως “προεκλογικού χαρακτήρα”.

«Ανεξάρτητα από το πόσες δόσεις οφείλουν, είτε πότε χάθηκε η ρύθμιση των 100 ή 120 δόσεων στις οποίες είχαν ενταχθεί, πληρώνοντας δύο δόσεις μαζεμένες οι οφειλέτες θα επανενταχθούν στη ρύθμιση μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023, με τον αριθμό των δόσεων που δεν εξοφλήθηκαν στην αρχική προθεσμία να μεταφέρονται στο τέλος της ρύθμισης που είχαν ενταχθεί αρχικά. Δηλαδή, για παράδειγμα, για μια ρύθμιση που χάθηκε για οφειλές που δημιουργήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2021 έως και 28/2/23, θα δημιουργηθεί μια νέα ρύθμιση που θα είναι έως 72 δόσεις και θα μπορούν να ενταχθούν αυτές οι οφειλές χωριστά», είπε.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ηρακλείου Δημήτρης Χριστοφοράκης

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πολυνομοσχέδιο θα αναφέρεται, πέρα από τις 72 και τις 120 δόσεις, και στη ρύθμιση των 100 δόσεων, που είχε εφαρμοστεί την περίοδο 2015-2016.

«Πάντως, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει ο φορολογούμενος να πληρώνει κανονικά όλες τις δόσεις του. Διαφορετικά υπάρχει απένταξη», όπως διευκρινίζει ο Δημήτρης Χριστοφοράκης.

Στο μεταξύ, διευκρινίζεται ότι έρχεται και μια νέα ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων για όσους την 1η Νοεμβρίου του 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις. Συνεπώς, στο πεδίο της νέας ρύθμισης των 36 ή 72 δόσεων υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021.

Ουσιαστικά πρόκειται για τα χρέη της πανδημίας.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου κάνει λόγο για σημαντικές ρυθμίσεις που είχαν ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό: «Αναμένουμε να δούμε και την τροπολογία. Και αφού δούμε την τροπολογία και την υπουργική απόφαση, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Είναι πάντως σημαντικές οι ρυθμίσεις αυτές και θα βοηθηθεί ο κόσμος σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, που έτσι κι αλλιώς υπάρχει η επισιτιστική κρίση και η ενεργειακή κρίση. Είναι μια βοήθεια στον κόσμο»...

Και συμβουλεύει τον κόσμο να συνεργαστεί με τους λογιστές, για να μη γίνουν λανθασμένες ενέργειες. «Ωστόσο», όπως λέει, «ιδανικό θα ήταν, αντί για επαναφορά των ρυθμίσεων, να είχαμε μια νέα 120άρα ρύθμιση, που θα εντάξει μέσα όλες τις οφειλές και όχι να μπαίνει ο πολίτης σε μία διαδικασία δαιδαλώδη, που θα έχει την πιθανότητα να εξυπηρετεί διαφορετικές ρυθμίσεις και να μπερδεύεται και να μην παίρνει από την άλλη και τα ευεργετήματα που προβλέπονται, όπως δηλαδή την άρση των κατασχέσεων των τραπεζών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News