Ηράκλειο: Ολοκληρωτική καταστροφή για ψαρά που έπιασε στα δίχτυα του 500 κιλά λαγοκέφαλους! (pics, vid)

Κρήτη
Ηράκλειο: Ολοκληρωτική καταστροφή για ψαρά που έπιασε στα δίχτυα του 500 κιλά λαγοκέφαλους! (pics, vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε απόγνωση οι αλιείς, βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με απίστευτους πληθυσμούς τοξικών ψαριών, που τους καταστρέφουν τα δίκτυα και τα εργαλεία τους και τους οδηγούν στην καταστροφή

Λαγοκέφαλοι σε απίστευτες ποσότητες που έφτασαν συνολικά τον... μισό τόνο, κάνοντας το καΐκι να γέρνει, κατέληξαν χθες Κυριακή 5 Μαρτίου, στα δίκτυα Ηρακλειώτη ψαρά, που ψάρευε μόλις σε λίγα μέτρα βάθος και σε πολύ μικρή απόσταση από την ακτή της Χερσονήσου.

Η ανεπιθύμητη αυτή ψαριά είχε ως επακόλουθο να σημειωθούν σημαντικές ζημιές στα δίκτυα του συγκεκριμένου ψαρά, που όμως δεν είναι ο μόνος, καθώς το φαινόμενο με σημαντικές ποσότητες λαγοκέφαλων στα δίκτυα των ψαράδων είναι σχεδόν καθημερινό στην Κρήτη, ενώ την ίδια ώρα το επίσημο κράτος δε δείχνει να λαμβάνει υπόψη την κραυγή των ανθρώπων της θάλασσας, που ζητούν τη λήψη δραστικών μέτρων για τη μείωση του πληθυσμού του τοξικού ψαριού!

Την υπόθεση έφερε στη δημοσιότητα χθες με καταγγελίες και εικόνες που σοκάρουν η “ΚΡΗΤΗ TV” με το ρεπορτάζ της Γεωργίας Μακάκη, η οποία κατέγραψε την κραυγή απόγνωσης των επαγγελματιών ψαράδων του Ηρακλείου, με τον πρόεδρο του συλλόγου τους Γιάννη Ανδρουλάκη να καταγγέλλει ότι πρόκειται για σύνηθες φαινόμενο, με το κράτος να αδιαφορεί: «Πρόκειται για το αλιευτικό σκάφος με την ονομασία “Έκτορας”. Τα δίκτυα έπιασαν 500 κιλά λαγοκέφαλους, που σημαίνει ότι του κατέστρεψαν ολοκληρωτικά τον εξοπλισμό. Τα εργαλεία του. Δε θα ξαναπάει ο άνθρωπος στη δουλειά»...

Μάλιστα, όπως λέει, «οι άνθρωποι αυτοί βάζουν δίκτυα για σουπιές. Και η σουπιά αυτή την περίοδο είναι στον γιαλό. Μιλάμε για μόλις 5 και 6 μέτρα βάθους. Προχθές άλλο ένα αλιευτικό σκάφος με την ονομασία “Αγάπη” αλίευσε άλλα 100 κιλά λαγοκέφαλων. Κι ένα άλλο σκάφος αλίευσε πάλι προχθές 150 κιλά».

Ο πρόεδρος των ψαράδων κάνει λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή.

«Έχουμε κάνει διάφορα αιτήματα στους αρμόδιους υπουργούς. Σε όλα τα κόμματα έχουμε υποβάλει το αίτημα να αποζημιώνονται τα εργαλεία των ψαράδων. Ο άνθρωπος αυτός με τα 500 κιλά λογοκέφαλων δεν πρόκειται να ξαναπάει στη δουλειά»!

Σύμφωνα με τον Γιάννη Ανδρουλάκη, «το λαγόψαρο είναι ένα είδος το οποίο δεν έχει εχθρούς. Θα μπορούσαν να είχαν επιδοτήσει με το κομμάτι το κυνήγι του λαγοκέφαλου. Τώρα αυτό το ψάρι δεν έχει κανέναν απολύτως εχθρό».

«Ψάρευα στα ρηχά»

Στην κάμερα της “ΚΡΗΤΗ ΤV” όμως μίλησε και ο παθών ψαράς Έκτορας Ντελής.

«Έπαθα ολική καταστροφή. Που σημαίνει ότι τα δίκτυα είναι άχρηστα κι ότι πρέπει να καθίσεις μία εβδομάδα να προσπαθήσεις να τα φτιάξεις. Άρα αυτή την εβδομάδα δε θα πηγαίνεις στο ψάρεμα. Και αν τα φτιάξεις. Και μπορεί την επομένη που θα τα έφτιαξες, να ξαναγίνει αυτή η ζημιά!».

Ο κ. Ντελής ξεκαθαρίζει ότι το ψάρεμα του ανεπιθύμητου και τοξικού ψαριού έγινε στα ρηχά.

«Εδώ μες στα ξενοδοχεία. Κυνηγάμε σουπιές γιατί είναι η εποχή της σουπιάς τώρα. Ρίχνουμε τα δίκτυα στα 2 και τα 3 και τα 6 μέτρα κι εκεί είναι και οι λαγοκέφαλοι. Είναι γεμάτος ο κόσμος. Λόγω του φορτίου, το καΐκι έγερνε», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον παθόντα ψαρά, η κατάσταση αυτή δε φαίνεται να σταματάει εδώ.

«Η κατάσταση θα συνεχιστεί. Τα ψάρια αυτά δεν έχουν εχθρούς. Και άμα φάνε και κανένα δακτυλάκι από κανένα τουρίστα, τότε τι θα λέμε;», διερωτάται ο ίδιος. Μάλιστα, ο Έκτορας Ντελής πιστεύει ότι αυτή την εποχή υπάρχει πολύ μεγάλος πληθυσμός σε αυτά τα ψάρια, διότι πιθανότατα κυνηγάνε και αυτά σουπιές για να τραφούν.

«Πάντως, 500 κιλά λαγοκέφαλους βγάζουμε για πρώτη φορά. Είναι όμως καθημερινό φαινόμενο οι μικροποσότητες. Όσο για τους αρμόδιους, λέμε και ξαναλέμε. Αλλά το “θα” είναι “θα”», σημειώνει με νόημα ο Έκτορας Ντελής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News