Τραγωδία στα Τέμπη: Ο πόνος φτάνει και στην Κρήτη...

Κρήτη
Τραγωδία στα Τέμπη: Ο πόνος φτάνει και στην Κρήτη...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κάμερα της “ΚΡΗΤΗ TV” μετέβη χθες στο Αντισκάρι, τόπο καταγωγής της 50χρονης, και συνομίλησε με οικείους και συγχωριανούς της, οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση σοκ

Βουβός πόνος και στιγμές ανείπωτης οδύνης επικρατούν στο Αντισκάρι της Μεσαράς για τη Μαίρη Μ., η οποία βρισκόταν στο πρώτο βαγόνι του επιβατικού τρένου που συγκρούστηκε με εμπορική αμαξοστοιχία στα Τέμπη, το βράδυ της περασμένης Τρίτης. Η 50χρονη γυναίκα εργαζόταν στο κυλικείο του επίμαχου τρένου.

Ο αδελφός της, αλλά και η κόρη της βρίσκονται ήδη στη Λάρισα προκειμένου να συνδράμουν στη διαδικασία της αναγνώρισης, μέσω δείγματος DNA. Η 50χρονη Μαίρη διέμενε τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε μετακομίσει από το Ηράκλειο. Στο Ηράκλειο διαμένουν μέχρι σήμερα οι γονείς της.

Η κάμερα της “ΚΡΗΤΗ TV” μετέβη χθες στο Αντισκάρι, τόπο καταγωγής της 50χρονης, και συνομίλησε με οικείους και συγχωριανούς της, οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση σοκ.

«Είναι τρομερό αυτό που ακούσαμε. Δεν το χωράει ο νους του ανθρώπου. Τι να πεις; Δεν υπάρχουν λόγια... Ήτανε ξαδέρφη μου. Δεύτερα ξαδέρφια είμαστε. Μακάρι να είναι ψέματα όλα αυτά», ανέφερε, εμφανώς φορτισμένος, ο ξάδερφος της Μαίρης στην “ΚΡΗΤΗ TV”.

«Την ψυχή της την είχανε λίγοι. Παναγία μου!», είπε με τη σειρά της, κλαμένη, μια συγχωριανή της 50χρονης.

«Ο αδερφός της είναι εκεί δα και περιμένει... Τι να πούμε; Τίποτα δεν ξέρουμε (...). Μόνο με το DNA μπορούν να ξεκαθαρίσουν. Και θέλουνε, λέει, κι από τη μάνα δείγμα. Οι γονείς της μένουν στο Ηράκλειο. Πολύ στεναχωρημένοι είμαστε όλοι», ανέφερε μία άλλη κάτοικος από το Αντισκάρι.

«Πάρα πολύ καλό κορίτσι. Κι η οικογένειά της πολύ καλή! Οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν! Θέλουμε δικαιοσύνη!», ανέφερε στην κάμερα της “ΚΡΗΤΗ TV”.

Συγκλονισμένη εμφανίστηκε και η νονά της μητέρας της 50χρονης. «Το φιλιότσο του κανείς το ’χει σαν το παιδί του! Και τη μάνα της την έχω εγώ βαφτισμένη! Δεν εφάνηκε, λέει, μήτε ζωντανή, μήτε πεθαμένη! Δεν το ήξερα καθόλου ότι δούλευε εκειά! Εδά το ’μαθα! Στεναχωρούμαι γιατί ήταν καλός άνθρωπος, ήταν σεβαστή στο χωριό!», ανέφερε χθες η ηλικιωμένη γυναίκα.

Στο ΑΧΕΠΑ οι δύο Χανιώτισσες αδελφές

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγραψε χθες η “Ν.Κ.”, δύο αδελφές από την Κρήτη, οι οποίες επέβαιναν στην αμαξοστοιχία, νοσηλεύονται με εγκαύματα στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για Χανιώτισσες, οι οποίες, ενώ αρχικά διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο της Λάρισας, κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθούν στο ΑΧΕΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση της μίας εκ των δύο αδερφών είναι αρκετά πιο σοβαρή. Πάντως, και οι δύο κοπέλες είναι εγκαυματίες.

«Η κατάστασή τους δεν είναι καλή και γι’ αυτό δεν παρέμειναν στα νοσοκομεία της Λάρισας, αλλά χρειάστηκε να μεταφερθούν στο ΑΧΕΠΑ. Πρόκειται για δύο οικογένειες φοιτητών από τα Χανιά, που τραυματίστηκαν στα Τέμπη, και οι οικογένειές τους μου ζήτησαν ν’ αναλάβω την εκπροσώπησή τους», ανέφερε στο ertnews ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι, όπως επίσης έγραψε χθες η “Νέα Κρήτη”, μεταξύ των επιβαινόντων στο μοιραίο τρένο βρισκόταν κι ένας νεαρός Μεσαρίτης από τις Μοίρες, ο οποίος τραυματίστηκε. Ευτυχώς, ωστόσο, ο εν λόγω άνδρας φέρεται να ταξίδευε στα πίσω βαγόνια της αμαξοστοιχίας, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μη διατρέχει κίνδυνο για τη ζωή του.

Τυχερή η Μοχιανή φοιτήτρια που ήταν στο 4ο βαγόνι του τρένου του τρόμου

Στο μεταξύ, χθες έγινε γνωστό ότι στο μοιραίο τρένο επέβαινε άλλη μια Κρητικιά. Ο λόγος για τη φοιτήτρια Μιχαέλα Φρουδαράκη, που κατάγεται από τον Μοχό Ηρακλείου, και η οποία τραυματίστηκε στο κεφάλι, τον αυχένα και τα πόδια. Εντούτοις, η Μιχαέλα στάθηκε τυχερή, καθώς, αφού της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, έλαβε εξιτήριο. Εντούτοις, η νεαρή κοπέλα παραμένει σε κατάσταση σοκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μιχαέλα αναρρώνει ήδη στο σπίτι της. Ωστόσο, δε θα ξεχάσει ποτέ τον εφιάλτη που βίωσε το βράδυ της Τρίτης. Η ίδια φέρεται να πιστεύει ότι γλίτωσε από θαύμα, ενώ πίστεψε ότι θα πεθάνει μέσα στο βαγόνι, καθώς παντού έβλεπε φωτιές, καπνούς, ακρωτηριασμένους και νεκρούς. Ας σημειωθεί ότι η φοιτήτρια επέβαινε στο 4ο βαγόνι της αμαξοστοιχίας.

Επισημαίνεται ότι η Μιχαέλα Φρουδαράκη είναι μια εξαιρετικά δραστήρια προσωπικότητα: Ως μαθήτρια το 2019 είχε βραβευτεί από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στο πλαίσιο της Παιδικής Ολυμπιάδας Ζωγραφικής της Εθνικής Παιδικής Πινακοθήκης. Η βράβευση είχε γίνει στο Ζάππειο, τον Δεκέμβριο του 2019.

«Η Μοχιανή φοιτήτρια είναι καλά στην υγεία της από τύχη, θαύμα. (...) Ανάμεσα σε όλον αυτόν τον αθώο και άτυχο κόσμο ήταν και η αγαπητή στην τοπική μας κοινωνία συντοπίτισσά μας και συνιδρύτρια και μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Νεολαίας Μοχού, η κ. Μιχαέλα Φρουδαράκη.

Πιο συγκεκριμένα: Η κυρία Φρουδαράκη βρισκόταν στο 4ο βαγόνι της φονικής σύγκρουσης από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη (τα πρώτα 3 κάηκαν και οι περισσότεροι συνάνθρωποί μας έφυγαν από τη ζωή ακαριαία - καταλαβαίνετε τον βαθμό επικινδυνότητας στα πρώτα 5 βαγόνια, πόσω μάλλον στα πρώτα 3). Η νεαρή συντοπίτισσά μας στάθηκε τυχερή από “θαύμα”, γλιτώνοντας τα χειρότερα μέσα στην ατυχία της, καθώς λίγες θέσεις μπροστά της οι περισσότεροι συνταξιδιώτες της είχαν βρει τραγικό θάνατο. Ευτυχώς εκείνη είχε υποστεί τραυματισμούς, αμυχές και κάποιες κακώσεις στο κεφάλι της λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης και της θέσης του βαγονιού 4», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της Εθελοντικής Ομάδας Νεολαίας Μοχού.

«Μιχαέλα, οι σκέψεις και οι ευχές όλων μας είναι μαζί σου. Κουράγιο!», αναφέρουν, τέλος, οι νεαροί συγχωριανοί της φοιτήτριας.

Θρήνος και σπαραγμός δίχως τέλος

Στους 57 ανέρχονταν οι νεκροί από το απίστευτο δυστύχημα που σημειώθηκε το βράδυ της περασμένης Τρίτης στα Τέμπη μέχρι την ώρα που έκλεινε χθες η ύλη της “Ν.Κ.”. Όπως ανακοινώθηκε χθες από την ΕΛ.ΑΣ., ολοκληρώθηκε η εξέταση όλων των δειγμάτων που είχαν ληφθεί από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών κι έχουν ταυτοποιηθεί 54 νεκροί. Πλέον, αναμένεται η αποστολή νέων δειγμάτων, τα οποία θα εξεταστούν - και αυτά - στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΛ.ΑΣ. έλαβε 55 γενετικά δείγματα από σορούς (όχι όλες άρτιες), αλλά και 50 δείγματα από ανθρώπινα μέλη. Από αυτή τη διασταύρωση των γενετικών υλικών μαζί με τα γενετικά υλικά συνολικά 56 συγγενών, προέκυψε η ταυτοποίηση συνολικά 54 θυμάτων!

Με δεδομένο ότι οι επιβεβαιωμένοι νεκροί ήταν χθες 57, τουλάχιστον 3 άνθρωποι δεν κατέστη δυνατό να ταυτοποιηθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες παραλήφθηκε ένας ακόμη σάκος με τουλάχιστον τρία γενετικά δείγματα. Κατά πάσα πιθανότητα, ο αριθμός των νεκρών θα “ανέβει”, ωστόσο για κάποιους η ταυτοποίηση ενδέχεται να καταστεί αδύνατη, πιθανώς λόγω εξαΰλωσης...

Πάντως, μέχρι χθες το βράδυ παρέμεναν για νοσηλεία 38 άτομα που επέβαιναν στο μοιραίο τρένο. Οι 31 εξ αυτών σε απλές κλίνες, ενώ οι 7 σε ΜΕΘ. Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία της ενημέρωσης των οικείων των νεκρών που έχουν ταυτοποιηθεί έχει ξεκινήσει από προχθές.

Στο μεταξύ, οι έρευνες των πυροσβεστών στα Τέμπη συνεχίστηκε και χθες, με τα βαγόνια και τις λαμαρίνες να φορτώνονται σε τράκτορες που θα τα μεταφέρουν σε προκαθορισμένο χώρο στην περιοχή της Κούλουρης για την πραγματογνωμοσύνη και τις έρευνες της Αστυνομίας.

Η εν λόγω διαδικασία επρόκειτο να συνεχιστεί και σήμερα το πρωί, προκειμένου οι πυροσβέστες να έχουν καλύτερη οπτική αντίληψη για κάθε λαμαρίνα που απομακρύνεται, ώστε να μπορούν να προβούν σε έναν τελευταίο έλεγχο από κάτω για τυχόν ανεύρεση άλλων ανθρωπίνων μελών και βιολογικών υλικών που ενδεχομένως συμβάλλουν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας ταυτοποίησης των θυμάτων.

Χθες, εξάλλου, ολοκληρώθηκε η συλλογή στοιχείων από το Σταθμαρχείο και άλλους χώρους στο πλαίσιο της προανάκρισης της Τροχαίας Λάρισας, αναφορικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα το δυστύχημα.

Υπενθυμίζεται πως, εκτός από τους ψυχολόγους που βρίσκονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, έχει συσταθεί ομάδα ψυχολόγων από την τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 και καλεί τους συγγενείς και τις οικογένειες τραυματιών και θυμάτων, προκειμένου να τους παρέχει ψυχολογική υποστήριξη και καθοδήγηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν συγκεντρωθεί κάποια προσωπικά αντικείμενα των επιβατών που βρέθηκαν στο σημείο. Για την παραλαβή τους, οι επιβάτες και οι συγγενείς των θυμάτων μπορούν να επισκέπτονται το Αστυνομικό Τμήμα Τεμπών και να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 24950/93.510 - 14.

Χθες το μεσημέρι ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος και τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής που θα διερευνήσει και θα αναδείξει τα συστημικά προβλήματα και τις δυσλειτουργίες που προκάλεσαν την τραγωδία των Τεμπών.

Πρόκειται για τριμελή επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν οι:

- Ιωάννης-Κωνσταντίνος Χαλκιάς, επίτιμος πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ως πρόεδρος.

- Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος, καθηγητής Μεταφορών και Παραγωγής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ως μέλος.

- Βασίλειος Προφυλλίδης, καθηγητής της Συγκοινωνιακής Τεχνικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ως μέλος.

Αναφορικά με την εν λόγω εξέλιξη, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς δήλωσε: «Ενημερώνουμε τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Γεραπετρίτη πως ο ελεγχόμενος δεν μπορεί να ορίζει τον ελεγκτή του. Τα αίτια που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη δε θα διερευνηθούν από κάποια δήθεν “υπερκομματική επιτροπή” που θα ορίσει η κυβέρνηση με πρόσωπα της αρεσκείας της. Υπάρχουν οι αρμόδιες Αρχές που θα τα ερευνήσουν όλα διεξοδικά. Εκτός εάν ο κ. Μητσοτάκης, που την προανήγγειλε, έχει κάποια σπουδή να βγάλει ένα προεκλογικό πόρισμα, που θα επιβεβαιώσει αυτό που έσπευσε να προδικάσει: πως για όλα φταίει “κυρίως ένα ανθρώπινο λάθος”».

«Η επιτροπή “εμπειρογνωμόνων”, που έστησε η κυβέρνηση, φαίνεται ότι έχει ως βασική της αποστολή να “τεκμηριώσει” το προαποφασισμένο πόρισμα, περιορίζοντάς το σε ένα “ανθρώπινο λάθος” και βγάζοντας “λάδι” την εγκληματική πολιτική της ιδιωτικοποίησης, του ξεχαρβαλώματος των σιδηροδρόμων και της κερδοφορίας, που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα», ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΕ.

Η πρώτη κηδεία

Στο μεταξύ, χθες Παρασκευή τελέστηκε η πρώτη κηδεία συνανθρώπου μας που ξεψύχησε κατά το δυστύχημα των Τεμπών. Ο λόγος για την 34χρονη Αθηνά Κατσάρα από την Κατερίνη. Η αδικοχαμένη γυναίκα - μητέρα ενός παιδιού 2 ετών - επέβαινε μαζί με τον σύζυγό της στο πέμπτο βαγόνι. Ωστόσο, την ώρα της σύγκρουσης είχε μεταβεί στο κυλικείο!

Ας σημειωθεί ότι ο σύζυγός της νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο της Λάρισας. Το ζευγάρι είχε γνωριστεί στην Κατερίνη και είχε παντρευτεί το 2019. Η 34χρονη κηδεύτηκε χθες το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίας Άννης Κατερίνης, όπου συνέρρευσε πλήθος κόσμου για να την αποχαιρετήσει για στερνή φορά.

«Βρήκα το μωρό κάτω από το κάθισμά μου»

Τις εφιαλτικές στιγμές που βίωσε το βράδυ της Τρίτης περιέγραψε μιλώντας στην ΕΡΤ ο 20χρονος φοιτητής Μιχάλης Κλάψης από τους Λειψούς. Ο νεαρός βρισκόταν στο 3ο βαγόνι του τρένου: Όταν συνειδητοποίησε ότι ήταν καλά μετά τη σύγκρουση, έσπευσε να βοηθήσει όσους είχαν ανάγκη.

«Μια μητέρα, που τη στιγμή της σύγκρουσης τάιζε το μωρό της, το έχασε και ευτυχώς το βρήκα ζωντανό κάτω από το κάθισμά μου» ανέφερε ο 20χρονος, που συμπλήρωσε ότι στο εσωτερικό του βαγονιού η κατάσταση ήταν αποπνικτική εξαιτίας των καπνών.

Ο Μιχάλης, αφού κατάφερε να βγάλει από το βαγόνι τη μητέρα και το μωρό από ένα σπασμένο τζάμι, επέστρεψε και κατάφερε να απεγκλωβίσει μία ακόμα κοπέλα, που οι λαμαρίνες είχαν σκεπάσει το μισό της σώμα, μαζί με το αγόρι της, που εκλιπαρούσε για βοήθεια.

«Όταν βγήκα έξω και είδα την εικόνα, τότε κατάλαβα το μέγεθος της καταστροφής», ανέφερε ο 20χρονος, ο οποίος τόνισε ότι δε θα ξεχάσει ποτέ την εικόνα των νεκρών συνανθρώπων του.

Την ίδια ώρα, συγκλονίζουν τα stories των δίδυμων αδελφών και της ξαδέρφης τους από το Καστράκι της Καλαμπάκας, οι οποίες έχασαν τη ζωή τους με τραγικό τρόπο.

«Φίλε, ποτέ ξανά με τρένο» ακούγονται να λένε στα stories που αναρτήθηκαν λίγη μόνο ώρα πριν τη φονική σύγκρουση των τρένων! «Ίσως φτάσουμε κάποτε» ανέφεραν ακόμα στα stories τους.

Στο μεταξύ, συνεπιβάτης των κοριτσιών, μιλώντας στον Alpha, περιέγραψε τις κινήσεις των τριών κοριτσιών λίγο πριν συμβεί το δυστύχημα. Ο 28χρονος Νίκος, που επέβαινε στο 4ο βαγόνι, ανέφερε: «Θυμάμαι τα τρία κορίτσια που μπήκαν και άφησαν τις βαλίτσες τους δίπλα σε εμάς». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τρία κορίτσια, η Θώμη και η Χρυσή Πλακιά και η ξαδέρφη τους Αναστασία, είπαν «πάμε στο κυλικείο να κάτσουμε μέχρι να αδειάσει κάτι», καθώς δεν υπήρχαν κενές θέσεις.

Για τα τρία κορίτσια μίλησε ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας, ο οποίος ανέλαβε τη νομική εκπροσώπηση της οικογένειας. «Στο μυαλό τους είναι το πώς θα καταφέρουν να ξεπεράσουν το πρόβλημα ότι τα κορίτσια εξαϋλώθηκαν και πώς θα μπορέσουν να κάνουν μια κηδεία».

Όπως είπε μάλιστα ο δικηγόρος, οι οικογένειες των τριών κοριτσιών σκέφτονται «αν αυτό δεν είναι δυνατό (σ.σ. να κάνουν κηδεία), να χτίσουν μια εκκλησία» στη μνήμη τους.

Βαρύ είναι το πένθος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Όπως ανέφερε χθες σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο πρύτανης Νίκος Παπαϊωάννου, τουλάχιστον δέκα φοιτητές του Ιδρύματος έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα.

«Η οικογένεια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θρηνεί. Θρηνεί για τα δέκα - με τα έως τώρα δεδομένα - παιδιά της που χάθηκαν στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, τόσο άδικα και ξαφνικά. Τα παιδιά μας, που δε χωράει ο νους ότι δε θα βρεθούν ξανά ανάμεσά μας. Η ζωή στο ΑΠΘ “πάγωσε” στο λεπτό της μοιραίας σύγκρουσης.

Φωτογραφίες αγνοουμένων είχαν πλημμυρίσει το διαδίκτυο και μέχρι που άρχισε η διαδικασία ταυτοποίησης των σορών που εντοπίστηκαν από τα σωστικά συνεργεία, μέσα στον βουβό πόνο προσπαθούσαμε να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα για τα παιδιά μας. Για τους νεκρούς, που καθώς απέκτησαν ονοματεπώνυμο, είναι οι κόρες και οι γιοι κάποιων μανάδων και πατεράδων - ανάμεσά τους και συνάδελφοί μας. Είναι οι φοιτητές μας, οι συμφοιτητές κάποιων, οι φίλοι και οι κολλητοί κάποιων, οι αγαπημένες και οι αγαπημένοι κάποιων. Μα και για όσους ποτέ δεν είχαν και δε θα έχουν πια την ευκαιρία να τους γνωρίσουν, ο πόνος της απώλειας είναι συντριπτικός.

Ως πατέρας, μα και ως πρύτανης, λυγίζω μπροστά στο αδιανόητο που συνέβη, μα και αισθάνομαι την ανάγκη να μοιραστώ τα οδυνηρά συναισθήματα που με κατακλύζουν, για να καλέσω όλα τα μέλη της οικογένειάς μας να είμαστε δυνατοί, ώστε ενωμένοι να σταθούμε πλάι στις οικογένειες των φοιτητών μας που χάθηκαν. Να σταθούμε πλάι στους συναδέλφους μας καθηγητές που θρηνούν τα παιδιά τους, να σταθούμε πλάι σε όσους περιμένουν τη σπαραχτική διαδικασία της αναγνώρισης, να σταθούμε πλάι στους 26 τραυματίες-μέλη της πανεπιστημιακής μας κοινότητας, που επιβίωσαν στο φρικτό δυστύχημα, αλλά ποτέ δε θα είναι οι ίδιοι. Να σταθούμε δυνατοί ο ένας για τον άλλον. Κι ο συλλογικός μας πόνος να γίνει δύναμη που θα στηρίξει τους οικείους των θυμάτων, δύναμη που θα τη χρειαστούν για να μάθουν να ζουν ξανά.

Δεσμεύομαι προσωπικά ότι το Αριστοτέλειο θα υποστηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο - ηθικά και πρακτικά - τις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας, που υπήρξαν μέλη και της δικής μας οικογένειας. Και θα σταθεί επίσης, όπως οφείλει ένα δημόσιο πανεπιστήμιο, αρωγός στην Πολιτεία, με συγκεκριμένες προτάσεις και έργα, ώστε το ανθρώπινο λάθος να μην είναι ποτέ ξανά ικανό να αποβεί μοιραίο.

Οι ψυχολόγοι του Κέντρου Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης του Πανεπιστημίου μας, καθώς και η ειδική επιστημονική ομάδα της Γ’ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ είναι στη διάθεση κάθε μέλους της πανεπιστημιακής κοινότητας, για να βοηθήσουν στη διαχείριση του σοκ που όλους μας έχει καταβάλει», αναφέρει ο πρύτανης στην ανάρτησή του.

Εξάλλου, η απεργία των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο συνεχίζεται και το σαββατοκύριακο. Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι προχωρούν σε νέα 48ωρη απεργία σήμερα Σάββατο 4 και αύριο Κυριακή 5 Μάρτιου, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα σε όλα τα σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους και τους μαζικούς φορείς της Αττικής να δώσουν το “παρών” στην απεργιακή συγκέντρωση αύριο Κυριακή, στις 11 π.μ., στο Σύνταγμα.

Χθες, εξάλλου, ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, Αλέξανδρος Τζαμπαζλής, ζήτησε, μιλώντας στην ΕΡΤ, να μην περιοριστεί η έρευνα μόνο στις ευθύνες του σταθμάρχη.

Συγκεκριμένα, ανέφερε για το δυστύχημα ότι «μόνο ένας τρόπος υπήρχε να αποφευχθεί. Αν για κάποιο λόγο έβαζε ο Θεός το χέρι του κι έπαιρνε τηλέφωνο ο ένας μηχανοδηγός τον άλλον. Δεν υπήρχε άλλος τρόπος, το σύστημα ήταν τυφλό».

Όπως δήλωσε ακόμη, «το ότι δεν υπήρχαν συστήματα τηλεδιοίκησης και τα έργα ασφάλειας δεν ήταν ολοκληρωμένα, το γνώριζε ο ΟΣΕ, η Hellenic Train, η ΕΡΓΟΣΕ».

«Το μόνο που μπορώ να πω ταπεινά απέναντι στους νεκρούς είναι ότι φωνάζαμε, το λέγαμε», συμπλήρωσε με νόημα ο κ. Τζαμπαζλής.

«Κάναμε απεργία οι σιδηροδρομικοί για την ασφάλεια, πηγαίναμε στα δικαστήρια και η απεργία έπεφτε σαν παράνομη και καταχρηστική. Αν συνεχίζαμε να μιλάμε, μας λέγανε πως είμαστε συντεχνία», ανέφερε και πρόσθεσε ότι βασικό μέλημα όλων στον κλάδο ήταν να εκσυγχρονιστεί ο σιδηρόδρομος, ενώ διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει ούτε ένας σιδηροδρομικός που να μην το επιθυμεί.

«Μόνο στους μικρούς σταθμούς, όπως αυτός των Νέων Πόρων, υπήρχε ένας μόνο σταθμάρχης το 2000», σημείωσε ο κ. Τζαμπαζλής. «Όταν μιλάμε για το 2000, μιλάμε για 14.000 εργαζόμενους, που σημαίνει ότι ο κάθε σταθμός ανά 5-7 χλμ. είχε σταθμάρχη. Δηλαδή στα χρόνια εκείνα, όπου πήγαινε το τρένο δημιουργούσε ανάπτυξη. Όλα αυτά ήταν επανδρωμένα», σημείωσε.

«Ήταν συμβατική υποχρέωση της χώρας να βάλει τηλεδιοίκηση στα τρένα, να εκσυγχρονίσει το δίκτυό της ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004», δήλωσε, ωστόσο επισήμανε ότι «τα τότε συστήματα είναι ξεπερασμένα».

«Θέλουμε να φύγουμε από το ανθρώπινο λάθος και να βάλουμε την τεχνολογία στο πεδίο. Μέχρι το 2010 υπήρχε τηλεδιοίκηση. Μετά το 2010, από τότε που μπήκαμε στο μνημόνιο, ο ΟΣΕ εγκαταλείφθηκε. Άρχισε να “ξηλώνεται”. Άρχισαν να πέφτουν όλα. Είχαμε αποχωρήσεις συναδέλφων. Αποχώρησαν 5.000, μείναμε λιγότεροι», ανέφερε ακόμη ο κ. Τζαμπαζλής, προσθέτοντας: «Φτάσαμε σε ένα σημείο που η Ε.Ε. άρχισε να μας πιέζει ότι, ξέρετε, εμείς σας δίνουμε χρήματα κι εσείς δεν κάνετε τίποτα. Δόθηκε το κομμάτι τηλεδιοίκησης μεταξύ Δομοκού και Τιθορέας. Το κομμάτι Λάρισα-Πλατύ είναι τυφλό».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News