ΑΣΕΠ: «Στη μάχη» σήμερα 108.229 υποψήφιοι για μια θέση στο δημόσιο - Τι προβλέπεται

Κρήτη
ΑΣΕΠ: «Στη μάχη» σήμερα 108.229 υποψήφιοι για μια θέση στο δημόσιο - Τι προβλέπεται

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε δύο μαθήματα, και πιο συγκεκριμένα από τις 9 το πρωί και για 2 ώρες και 45 λεπτά στη δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας και στις 2:30 μ.μ. και για 2,30 ώρες στην εξέταση γνώσεων

Στη μάχη για μια θέση στον... ήλιο του Δημοσίου ρίχνονται σήμερα 108.229 υποψήφιοι κατηγοριών Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, που θα ξαναπιάσουν στυλό και μολύβι για τον πρώτο μετά από χρόνια γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε δύο μαθήματα, και πιο συγκεκριμένα από τις 9 το πρωί και για 2 ώρες και 45 λεπτά στη δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας και στις 2:30 μ.μ. και για 2,30 ώρες στην εξέταση γνώσεων. Και στα δύο μαθήματα οι υποψήφιοι θα πρέπει να βρίσκονται στα εξεταστικά κέντρα μία ώρα νωρίτερα, έχοντας μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα, το διαβατήριο ή άλλο επίσημο έγγραφο παραστατικό της ταυτοπροσωπίας τους που φέρει επικυρωμένη φωτογραφία, καθώς δε θα επιτραπεί η συμμετοχή στη διαδικασία σε υποψηφίους, των οποίων η ταυτότητα δεν μπορεί να διαπιστωθεί.

Ο διαγωνισμός χαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος στη διάρκεια 28 χρόνων του ΑΣΕΠ και παράλληλα ο πιο καινοτόμος, καθώς από τα αποτελέσματα θα προκύψει μια “δεξαμενή” επιτυχόντων, για μελλοντικές προκηρύξεις των εκάστοτε ενδιαφερόμενων φορέων του Δημοσίου. Αυτές θα αποτελέσουν τη δεύτερη φάση με την έκδοση των σχετικών προκηρύξεων των θέσεων διορισμού, όπου προτεραιότητα θα έχουν οι 5.124 κενές θέσεις για τις ανάγκες που προέκυψαν το 2022 και το 2023, από τις οποίες 3.502 αφορούν επιτυχόντες Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε.), 1.565 Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.) και 57 θέσεις Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΕΕΠ). Στις καινοτομίες του γραπτού διαγωνισμού περιλαμβάνεται και η αρνητική βαθμολόγηση με συντελεστή (-0,20) στις εσφαλμένες απαντήσεις των υποψηφίων για το μάθημα της Εξέτασης Γνώσεων, κάτι που σημαίνει ότι θα αφαιρείται από τη συνολική βαθμολογία το 20% του αντίστοιχου βαθμού που θα λαμβάνει η κάθε ορθή απάντηση. Ωστόσο, δε θα εφαρμοστεί αρνητική βαθμολόγηση για την εξέταση της “Δοκιμασίας Δεξιοτήτων και Εργασιακής Αποτελεσματικότητας”.

Η στατιστική

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι τη “μερίδα του λέοντος” στις προτιμήσεις έχει η κατηγορία των διοικητικών στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση και ακολουθούν οι πτυχιούχοι Οικονομικού με 52.924 και 17.592 ενδιαφερόμενους αντίστοιχα, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΑΣΕΠ. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο για τους απόφοιτους Νομικής, που ακολουθούν στην τρίτη θέση με 4.079, με ενδεικτικό της μεγάλης ανεργίας του κλάδου το ότι στην τέταρτη θέση βρίσκονται οι αρχαιολόγοι με μικρή διαφορά, 3.565, όταν οι προσφερόμενες θέσεις στα μουσεία και τις Εφορίες της χώρας είναι μόλις 18 γι’ αυτόν τον διαγωνισμό! Το γεγονός αυτό είχε καταγγείλει ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων της χώρας, κάνοντας λόγο για παραλλαγή του πρωτοχρονιάτικου λαχείου σε πιθανότητες επιτυχίας, καθώς η πρόβλεψη αντιστοιχεί σε 1 αρχαιολόγο ανά τρεις νομούς της χώρας ή διορισμό 0,3 αρχαιολόγων ανά Εφορία Αρχαιοτήτων!

Στατιστικά πάντως, με βάση τις αιτήσεις, την τελευταία θέση στο ενδιαφέρον κατέχει η ειδικότητα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης, με μόλις 134 υποψηφίους. Τη “μερίδα του λέοντος” έχουν υποψήφιοι από την υπόλοιπη χώρα, συνολικά 74.539, ενώ οι περιφερειακές ενότητες Αττικής συγκεντρώνουν 33.418 αιτήσεις. 48.067 τριαντάρηδες και σαραντάρηδες έχουν την πρωτιά στη λίστα ενδιαφέροντος και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 41-50 με 29.210 υποψηφίους. Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι ηλικίες κάτω από 30 με 24.569 αιτήσεις, ενώ μόλις 6.111 άνω των 50 αποφάσισαν να δοκιμάσουν την τύχη τους στο Δημόσιο.

Η διαδικασία των εξετάσεων και των προσλήψεων

Η εξέταση και των δύο μαθημάτων θα γίνει με τη μέθοδο των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών. Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr, στο πρώτο στάδιο, στον διαγωνιστικό, οι υποψήφιοι πρέπει να απαντήσουν σε ερωτήσεις γνώσεων γενικού περιεχομένου, καθώς και σε δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας, η οποία αντικαθιστά την εργασιακή εμπειρία, που πλέον θα έχει σημαντικά μικρότερη βαρύτητα από άποψη μορίων. Στη δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας αξιολογούνται ο γλωσσικός και αριθμητικός συλλογισμός, οι δεξιότητες ανάλυσης, επίλυσης προβλημάτων και ιεράρχησης προτεραιοτήτων στον χώρο εργασίας, καθώς και χαρακτηριστικά που συνδέονται με την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα στην εργασία. Οι συντελεστές βαρύτητας είναι 50% για κάθε μάθημα και επιτυχόντες θα είναι όσοι περάσουν τη βάση των 55 μονάδων για κάθε μάθημα/δοκιμασία και συνολικά.

Ακολούθως οι επιτυχόντες θα μπουν σε πίνακα βαθμολογίας ανά κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα (πρώτο στάδιο), προκειμένου να συμμετάσχουν, σε δεύτερο στάδιο, σε προκηρύξεις πλήρωσης θέσεων αντίστοιχων κλάδων/ειδικοτήτων σε φορείς του Δημοσίου - κεντρική διοίκηση, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ανεξάρτητες Αρχές, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, υπό την εποπτεία υπουργείου και ΟΤΑ α' και β' βαθμού. Οι προσλήψεις ανά φορέα θα γίνονται με σειρά προτεραιότητας, βάση της βαθμολογίας των εξετάσεων, στην οποία θα προσμετρούνται επιπλέον τυπικά προσόντα (μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες κ.λπ.) και η εντοπιότητα. Η αναλυτική κατανομή των θέσεων ανά φορέα, έδρα, κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα θα πραγματοποιηθεί με τις προκηρύξεις του δεύτερου σταδίου του διαγωνισμού, στον οποίο θα συμμετάσχουν όσοι επιτύχουν στο πρώτο στάδιο.

Σημειώνεται πως όσοι δε συμμετείχαν στον διαγωνισμό ή δεν περάσουν τη βάση, δε θα έχουν ευκαιρία διορισμού μέχρι τον επόμενο γραπτό διαγωνισμό που θα διεξαχθεί, αφού θα έχουν απορροφηθεί όλοι οι επιτυχόντες. Αναφορικά με τους υποψηφίους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε.), παρότι η σχετική νομοθεσία προβλέπει συμμετοχή και αυτής της κατηγορίας εκπαίδευσης στον γραπτό διαγωνισμό, τελικά θα συνεχίσουν προς το παρόν να προσλαμβάνονται όπως και σήμερα, δηλαδή μέσω προκηρύξεων με σειρά προτεραιότητας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News