Κρήτη

Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Η τουριστική σεζόν αρχίζει με απεργίες και κινητοποιήσεις στην Κρήτη

Το αίτημά τους είναι βασικό και αφορά την υπογραφή τοπικής συλλογικής σύμβασης που έχει μείνει στα χαρτιά

Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις με το άνοιγμα της νέας τουριστικής χρονιάς, δηλαδή τον επόμενο μήνα, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του ν. Ηρακλείου, καθώς το χάσμα μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Όπως διαμηνύει ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ν. Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης, η κατάσταση είναι απελπιστική και θα ζητηθεί από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους του Ηρακλείου να στηρίξουν την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου να πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις ενόψει της νέας τουριστικής χρονιάς που φθάνει σε σχεδόν ένα μήνα. Το αίτημά τους είναι βασικό και αφορά την υπογραφή τοπικής συλλογικής σύμβασης που έχει μείνει στα χαρτιά.

Η τουριστική χρονιά φθάνει. Η τελευταία εβδομάδα του Μάρτη και η πρώτη εβδομάδα του Απρίλη είναι το χρονικό διάστημα, όπου εγκαινιάζεται η νέα τουριστική χρονιά 2023, η οποία αναμένεται να φθάσει στο απόγειο τους καλοκαιρινούς μήνες. Καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του Ηρακλείου και γενικότερα της Κρήτης προσπάθησαν να κάνουν τα αιτήματά τους γνωστά και πιο συγκεκριμένα: η κατανομή του ΕΦΑΠΑΞ, όπως δίδονταν πριν την περίοδο της οικονομικής κρίσης, επέκταση του ταμείου ανεργίας, υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όπου ο εργαζόμενος θα λαμβάνει τόσα χρήματα ώστε να μπορεί να αντέξει αυτήν την πολυεπίπεδη κρίση.

Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ν. Ηρακλείου με αφορμή τη μη συνάντηση των εκπροσώπων του με τον πρωθυπουργό, κ. Μητσοτάκη, και τη μη γνωστοποίηση των αιτημάτων αναμένεται να ευθυγραμμιστεί με τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας και σε αυτό το πλαίσιο θα συμμετάσχει στη νέα τετράωρη στάση εργασίας, που έχει κηρυχθεί στο υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα, η οποία θα λάβει χώρα στις 8 Μαρτίου.

Την προηγούμενη ημέρα και πιο συγκεκριμένα στις 7 Μαρτίου, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου αναμένεται να λάβει χώρα η απολογιστική δράση του Σωματείου, αλλά και οι δράσεις του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, ενόψει της νέας τουριστικής χρονιάς, που σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα αναμένεται να έχει θετικό πρόσημο. Σύμφωνα με αποκλειστικές δηλώσεις του προέδρου του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ν. Ηρακλείου, κ. Νίκου Κοκολάκη, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου αναμένεται να γνωστοποιήσει την ύπαρξη κινητοποιήσεων στην αρχή της τουριστικής χρονιάς. Αυτές οι κινητοποιήσεις στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση των αρμοδίων να υπογραφεί τοπική συλλογική σύμβαση, ώστε να ανταποκριθούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στα οικονομικά προβλήματα που έφερε τόσο η πανδημική όσο και η πληθωριστική κρίση.

«Εμείς ως Διοικητικό Συμβούλιο πήραμε ομόφωνη απόφαση και αναμένεται να γνωστοποιήσουμε στους ξενοδοχοϋπαλλήλους του Ηρακλείου πως πρέπει να κινηθούμε όσο γίνεται πιο άμεσα. Θα πρέπει να προβούμε σε κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας την έναρξη της τουριστικής χρονιάς στον ν. Ηρακλείου. Ειδάλλως δεν ακουγόμαστε. Το αίτημά μας είναι η υπογραφή τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και επιθυμούμε να έχουμε ευήκοα ώτα. Ωστόσο, κανένας δε μας ακούει. Η λύση είναι αυτή και είναι μονόδρομος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί να μας ακούσει, αλλά μέχρι στιγμής τίποτε δεν έχει γίνει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοκολάκης.

«Όχι στην “τράπεζα” χρόνου»

Δριμεία κριτική εξαπέλυσε τόσο στην κυβέρνηση όσο και στους ξενοδόχους ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ν. Ηρακλείου, Νίκος Σμυρνάκης. Όπως είπε, οι ξενοδόχοι έχουν γίνει ιδιαίτερα προκλητικοί, ενώ κανένας αρμόδιος φορέας δε σκέφτεται τα προβλήματα μείζονος σημασίας, όπως είναι η έλλειψη προσωπικού, νέων “χεριών” κτλ.

«Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Εμείς θα εκδηλώσουμε γι’ άλλη μια φορά τη διαμαρτυρία μας, καθώς οι ξενοδοχοϋπάλληλοι βρίσκονται σε δυσμενή θέση. Δεν υπάρχει προσωπικό. Δεν υπάρχουν νέοι άνθρωποι. Και οι όποιες προτάσεις δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Είναι μια θλιβερή πραγματικότητα», είπε ο κ. Σμυρνάκης, ενώ συνέχισε: «Είναι προκλητικοί οι ξενοδόχοι. Ζητούν “τράπεζα” χρόνου από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Να δουλεύει ο ξενοδοχοϋπάλληλος δύο ώρες παραπάνω και έπειτα να τις συγκεντρώνει για να παίρνει ένα ρεπό παραπάνω. Αστεία πράγματα. Και όταν ερχόμαστε σε επαφή με τους ξενοδόχους, από την αρχή της συζήτησης μάς λένε: “τι θα μου δώσεις;”. Ο ξενοδοχοϋπάλληλος δυστυχώς δεν έχει μέλλον. Και εάν δε ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, σταδιακά θα μπει και η “ταφόπλακα”».

 «Όλα είναι στο “τραπέζι”»

“Ντόμινο” κινητοποιήσεων σε όλο το νησί...

Το σενάριο να μη παγιωθούν οι κινητοποιήσεις μόνο στον ν. Ηρακλείου, αλλά να επεκταθούν σε ολόκληρη την Κρήτη ενόψει της νέας τουριστικής χρονιάς, έκανε σαφές ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου, Κωνσταντίνος Νικολιδάκης. Ο κ. Νικολιδάκης υποστήριξε πως η κατάσταση του ξενοδοχοϋπαλλήλου είναι δυσμενής και ως εκ τούτου είναι επιτακτικό αίτημα να παρθούν τα αναγκαία μέτρα.

«Όλα βρίσκονται “επάνω στο τραπέζι”. Τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ουσιαστικά ζουν χωρίς εισόδημα. Δεν υπάρχει μηνιαίος μισθός. Σεβόμαστε την κινητοποίηση του Ηρακλείου, αλλά θεωρώ πως μια τέτοια κινητοποίηση πρέπει να γίνει σε επίπεδο Κρήτης. Από την περίοδο της πανδημίας, τόσο τα εργατικά σωματεία όσο και τα εργατικά κέντρα της Κρήτης και της Ρόδου έχουμε συνεργαστεί και έχουμε πάρει από κοινού αποφάσεις. Η Πολιτεία οφείλει να “κοιτάξει” τους εποχιακούς εργαζόμενους, ώστε να ζουν με αξιοπρέπεια. Δυστυχώς, η αξιοπρέπεια αυτή έχει χαθεί. Ευελπιστώ να αλλάξει σύντομα η κατάστασή μας», υπογράμμισε ο κ. Νικολιδάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια