Τουρισμός: Ποντάρουν στις εκπτώσεις “πακέτων” για καλή σεζόν οι τουριστικοί πράκτορες

Κρήτη
Τουρισμός: Ποντάρουν στις εκπτώσεις “πακέτων” για καλή σεζόν οι τουριστικοί πράκτορες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέχρι τις 31 Μαρτίου μπορούν να κλείσουν φτηνότερη διαμονή στα ξενοδοχεία της Κρήτης οι ξένοι επισκέπτες

Παρατείνεται η εκπτωτική περίοδος για τις προκρατήσεις μέχρι τις 31 Μαρτίου, σύμφωνα με τους τουριστικούς πράκτορες, με την αισιοδοξία να είναι διάχυτη στην Κρήτη. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός πως ο χειμώνας πέρασε και τη διάθεση των τουριστών να οριστικοποιήσουν την Ελλάδα ως χώρα προορισμού, οι τουριστικοί πράκτορες εξέφρασαν την αισιοδοξία τους.

Όπως υποστήριξαν, όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες και οι τουριστικές επιχειρήσεις έχουν αναμορφώσει το κόστος διαμονής των τουριστών, με άμεση συνέπεια η φετινή χρονιά να εκτιμάται πως θα είναι καλύτερη σε επίπεδο εσόδων από το 2019. Μάλιστα, ο  Μάρτιος, όπως υποστηρίζεται, θα είναι ένας μήνας με πολλές και όμορφες εκπλήξεις για τον κρητικό τουρισμό.

Ειδικότερα, η περίοδος των προκρατήσεων συνεχίζεται. Μπορεί όσο πλησιάζουμε προς την έναρξη της τουριστικής περιόδου να περιορίζονται ως είθισται σε μια κανονική τουριστική χρονιά, αυτό όμως δε συμβαίνει με την τουριστική χρονιά του 2023. Και ο λόγος είναι πως πολλές ξενοδοχειακές μονάδες αποφάσισαν να παρατείνουν την εκπτωτική περίοδο των προκρατήσεων του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου και τον μήνα Μάρτιο. Η εκπτωτική περίοδος, που σχεδόν κυμαινόταν για τις προκρατήσεις των δύο πρώτων μηνών στο 15% της συνολικής αξίας των διακοπών, παρατείνεται για ολόκληρο τον Μάρτιο.

Αυτό υποστήριξε ο τουριστικός πράκτορας Αντίπας Σηφάκης, ο οποίος μιλώντας στο neakriti.gr ανέφερε ότι «υπάρχει παράταση της εκπτωτικής περιόδου μέχρι και τα τέλη Μαρτίου. Και ο τουριστικός κόσμος πληρώνει το early booking, πράγμα που σημαίνει ότι για όλο και περισσότερους τουρίστες εδραιώνεται στη συνείδησή τους η ιδέα να απολαύσουν το καλοκαίρι τους στην Κρήτη. Είναι ενθαρρυντική είδηση. Αυτό ενδεχομένως ερμηνεύεται πως υπάρχει προτίμηση στην Ελλάδα και στην Κρήτη γενικότερα».

«Οι προκρατήσεις δεν είναι εγγυημένες εάν δεν πληρωθούν στο σύνολό τους. Πολλές ξενοδοχειακές μονάδες παρέτειναν την εκπτωτική περίοδο μέχρι και τις 31 Μαρτίου και αυτό εξηγείται από το γεγονός πως πολλοί δυνάμει τουρίστες ήθελαν να δουν πώς θα κινηθεί ο Φεβρουάριος. Ο Φεβρουάριος είναι ο τελευταίος μήνας του χειμώνα και ανέμεναν να δουν εάν θα γίνει κάτι το συγκλονιστικό, το οποίο ενδεχομένως να τους οδηγήσει σε αλλαγή σχεδίων. Κάποιοι ξενοδόχοι παρέτειναν την εκπτωτική περίοδο και πλέον βλέπουμε όλο και περισσότερες προκρατήσεις να θεωρούνται εγγυημένες κρατήσεις», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, Κώστας Κουρκουνάκης.

“Μπαμ” από Γερμανία

Όπως έχει αναφέρει το neakriti.gr στο πρόσφατο παρελθόν, οι προκρατήσεις από τη Γερμανία πάνε αρκετά καλά, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, Γιώργο Πελεκανάκη, να κάνει σαφές πως αναμένουμε ένα μεγάλο “μπαμ” από τη Γερμανία.

«Έχουμε θετικά στοιχεία και από τη Βρετανία και από τη Γαλλία και από τη Γερμανία. Οι τρεις αυτές χώρες πρωταγωνιστούν στο τουριστικό μας προϊόν, αφού φέρνουν χιλιάδες κόσμο κάθε καλοκαίρι στο νησί μας. Τα πράγματα ήταν πιο συγκρατημένα για τη Γερμανία, γιατί ο γερμανικός λαός περίμενε να δει πώς θα κυλήσει ο χειμώνας. Οι Γερμανοί είναι εκ φύσεως συγκρατημένος λαός. Ο χειμώνας δεν περιελάμβανε τις οικονομικές δυσκολίες που όλοι αναμέναμε. Το αποτέλεσμα είναι πως φέτος θα δούμε πολλούς Γερμανούς. Θα έχουμε ένα μεγάλο “μπαμ” από τη Γερμανία, που θα το δούμε αυτόν τον μήνα. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι».

Θα πέσει χρήμα στην αγορά: «Θα ξεπεράσουμε το 2019 σε έσοδα»

Αισιοδοξία υπάρχει πως θα ξεπεράσουμε το 2019 σε έσοδα. Κάθε Μάιο υπογράφονται τα συμβόλαια της επόμενης τουριστικής χρονιάς. Η προηγούμενη χρονιά, παρά τις εκατομμύρια αφίξεις στο νησί μας που ερμηνεύτηκε ως ένας τρόπος διαφυγής από την τρίχρονη πανδημία, είχε πολλές ζημίες για τα ξενοδοχεία και τις τουριστικές επιχειρήσεις. Ο πληθωρισμός είχε αφήσει το αποτύπωμά του τόσο στον ηλεκτρισμό, όσο και στα είδη κατανάλωσης, όπως φαγητό και ποτό.

Η νέα τουριστική χρονιά έρχεται με ορμή, με τους τουριστικούς παράγοντες να εκφράζουν την αισιοδοξία τους πως το 2023 θα είναι μια χρονιά κανονικότητας για τον κρητικό και ελληνικό τουρισμό.

«Θεωρώ πως φέτος θα έχουμε μια αρκετά καλή χρονιά. Οι ξενοδόχοι έχουν αυξήσει τις τιμές τους και νομίζω πως φέτος θα δούμε ταχεία επανάκαμψη. Είμαι θετικός πως θα ξεπεράσουμε φέτος το 2019 σε επίπεδο εσόδων. Όλα τείνουν προς τα εκεί. Πέρυσι είχαμε ένα μεγάλο ενεργειακό κόστος, που δεν άφηνε περιθώρια αισιοδοξίας. Φέτος έχουν γίνει οι αυξήσεις και το οικονομικό πρόβλημα με τον πληθωρισμό δεν ήταν τόσο μεγάλο για τον χειμώνα που πέρασε. Πιστεύω πως φέτος θα δούμε κόσμο. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και η αισιοδοξία έχει να κάνει και με τα στοιχεία τα οποία μας λένε πως υπάρχουν θετικοί οιωνοί για τη φετινή χρονιά», είπε ο κ. Κουρκουνάκης.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο κ. Πελεκανάκης, ο οποίος επισήμανε: «Βλέπουμε πως υπάρχει καλό κλίμα. Και βλέπουμε πως πολλές προκρατήσεις ζητούν περισσότερα δωμάτια. Είναι μια θετική ένδειξη. Θεωρώ πως η Έκθεση του Βερολίνου, που θα γίνει σε λίγες μέρες, θα επιβεβαιώσει την αισιοδοξία που υπάρχει στους τουριστικούς παράγοντες. Θεωρώ πως η φετινή χρονιά ενδέχεται να ξεπεράσει σε επίπεδο κερδοφορίας το 2019. Υπάρχει αυξητική τάση». 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News