Κρήτη

29 Φεβρουαρίου 1968: Η φονική θύελλα που «σάρωσε» την Κρήτη

Για την τραγωδία που σημειώθηκε στην Κρήτη τον Φεβρουάριο του 1968 γράφει ο Θεοδωρής Κολυδάς, η οποία κόστισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους

Με μία από τις χειρότερες κακοκαιρίας της πρόσφατης ιστορίας επηρεάστηκε η Μεγαλόνησος και πιο συγκεκριμένα η Δυτική Κρήτη στις 29 Φεβρουαρίου προς 1η Μαρτίου 1968. Ο απολογισμός ήταν 6 νεκροί, πολλοί τραυματίες, εκατοντάδες άστεγοι και πολύ σημαντικές υλικές ζημίες.

Η Χούντα τότε κήρυξε την βόρεια περιοχή του νομού Χανίων σε κατάσταση "τοπικής συμφοράς μεγάλης εκτάσεως". Το βαρομετρικό χαμηλό ήταν πολύ βαθύ με κέντρο τα 987 hPa και στροβιλίστηκε πάνω από την Κρήτη , με ζώνη έντονης σύγκλισης ακριβώς πάνω από τα Χανιά.

Σε αναλυτικό ρεπορτάζ η εφημερίδα Μακεδονία περιγράφει όλο το σκηνικό της μεγάλης κακοκαιρίας. Σημειώνεται ότι η χαμηλή πίεση σε συνδυασμό με τους Β-ΒΑ ανέμους εντάσεως 9 με 11 μποφόρ "έβγαλαν" τη θάλασσα στην ξηρά και προκάλεσαν πρωτοφανή θαλασσοταραχή (ανάλογης εκείνης της 21-2-1940) που προξένησε ζημίες ακόμα και σε σημεία του λιμανιού των Χανίων που χρονολογούνταν από την εποχή των Ενετών - ενδεικτικό της έντασης του φαινομένου, ενώ οι άνεμοι σάρωσαν πάρκα και δενδοστοιχίες και κατέστρεψαν στέγες.

Η καταρρακτώδης βροχή προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Η πόλη απομονώθηκε, κόπηκε η τροφοδοσία με νερό επειδή έσπασε το φράγμα της Αγυιάς, κόπηκε το ρεύμα και οι τηλεπικοινωνίες , όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ.

Από τα στατιστικά δεδομένα της ΕΜΥ τον Φεβρουάριο εκείνης της χρονιάς σημειώθηκαν 211.1 mm βροχής .

Ανάλογο ρεπορτάζ κάλυψε η εφημερίδα "Ταχυδρόμος της Αιγύπτου"

Όμως αγαπητοί φίλοι για τις διάφορες κακοκαιρίες δεν χρειάζεται να πάμε πολύ πίσω , καθώς και το 2019 είχαμε ανάλογα φαινόμενα όπου εκδηλώθηκαν έντονα καιρικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές της χώρας, που προκάλεσαν ανθρώπινες απώλειες και είχαν καταστροφικές υλικές συνέπειες. Ιδιαίτερα στην Κρήτη, οι παρατεταμένες και ισχυρές βροχοπτώσεις εκείνο τον Φεβρουάριο είχαν σαν αποτέλεσμα να εκδηλωθούν εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού.

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι οποίοι παρασύρθηκαν με τα αυτοκίνητά τους από τα ορμητικά νερά υπερχειλισμένων χειμάρρων, τέσσερις στην περιοχή της Μεσσαράς στις 16 του μήνα και ένας στην περιοχή Χανίων στις 25 Φεβρουαρίου . Τεράστιες ήταν οι ζημιές σε κατοικίες, στο οδικό δίκτυο, σε καλλιέργειες, στο ζωικό κεφάλαιο και στις λοιπές υποδομές. Την περσινή κακοκαιρία την είχαμε αναλύσει σε σχετικό άρθρο μας . Στο περσινό άρθρο θα βρείτε πολλά στατιστικά στοιχεία για ανάλογες κακοκαιρίες στην Κρήτη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια