Καταστήματα: Μερική ικανοποίηση για τις χειμερινές εκπτώσεις - Πού ποντάρουν οι έμποροι

Κρήτη
Καταστήματα: Μερική ικανοποίηση για τις χειμερινές εκπτώσεις - Πού ποντάρουν οι έμποροι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μερική ικανοποίηση για την κίνηση στις χειμερινές εκπτώσεις - Το βλέμμα στην εορταστική περίοδο του Πάσχα

Με υψηλότερους τζίρους σε σχέση με τις δύο προηγούμενες σεζόν έκλεισε η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων για τον εμπορικό κόσμο των Χανίων. Οι τομείς της ένδυσης και της υπόδησης κατέγραψαν σαφώς καλύτερες πωλήσεις με τους καταναλωτές να τονώνουν την τοπική οικονομία, παρά τη γενική δυσχέρεια.

Ο Ιανουάριος λόγω των γιορτών και της μικρής έστω ενίσχυσης των εισοδημάτων μιας σημαντικής μερίδας καταναλωτών, κύλησε στα επίπεδα των προσδοκιών των εμπόρων. Πιο υποτονική ήταν η κίνηση στα καταστήματα τον Φεβρουάριο, οπότε και δεν καταγράφηκε σημαντική τόνωση στον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων.

Στα Χανιά οι έμποροι στρέφουν πλέον το βλέμμα τους στην επόμενη εορταστική περίοδο προσδοκώντας ενίσχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος τις μέρες πριν από το Πάσχα. Οι ελπίδες τους πάντως εναποτίθενται κυρίως στον τουρισμό. Η κ. Δώρα Κυριακάκη, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, σημείωσε πως «οι χειμερινές εκπτώσεις ήταν μια ευκαιρία για τους καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους, ωστόσο κατά γενική ομολογία αρκέστηκαν στα απολύτως απαραίτητα. Σε κάθε περίπτωση η αγορά κινήθηκε μετά από δυο εξαιρετικά δύσκολες χρονιές. Υπάρχει αισιοδοξία για το μέλλον και κυρίως εν όψει του Πάσχα και της τουριστικής περιόδου». Η ίδια τονίζει πως για την Κρήτη και ειδικότερα για τα Χανιά, σωτήριος αποδεικνύεται ο τουρισμός χάρη στον οποίο επιβιώνουν οι τοπικές επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή, ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών για την πορεία της αγοράς το επόμενο διάστημα καθώς καταγράφεται συγκρατημένη αισιοδοξία. Έξι στους δέκα εμπόρους εκφράζουν την προσδοκία ότι οι πωλήσεις τους θα αυξηθούν το επόμενο εξάμηνο, η πλειοψηφία ωστόσο επισημαίνει πως μπορεί τα ταμεία να είναι καλύτερα από το 2022, αλλά λόγω πληθωρισμού και ενεργειακού κόστους, τα χαμόγελα δεν περισσεύουν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News