Στις 11 το πρωί συγκεντρώθηκαν σήμερα Τετάρτη 1 Μαρτίου, έξω από το Παγκρήτιο Στάδιο, οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης, ακύρωσαν όμως την προγραμματισμένη μηχανοκίνητη πορεία λόγω του σιδηροδρομικού δυστυχήματος που σημειώθηκε στα Τέμπη αργά το βράδυ της Τρίτης.
Το βασικό σύνθημα της διαμαρτυρίας είναι «δεν είναι θέμα επιδότησης. Είναι θέμα επιβίωσης! Όλο και πιο λίγα, όλο και πιο λίγοι! Ως εδώ!».
Οι κτηνοτρόφοι σεβόμενοι το πανελλήνιο πένθος δεν πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία και θα δώσουν νέο ραντεβού κινητοποίησης.



Πάντως, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΚΝΗ Γιώργο Τζουλιαδάκη, τα μηνύματα μέχρι και χθες ήταν καλά και έδειχναν ότι η συμμετοχή του κτηνοτροφικού κόσμου θα είναι μεγάλη. Μάλιστα, το συλλαλητήριο έχει βρει συμπαραστάτες και συνεταιριστικές οργανώσεις του νησιού, που έχουν συμβάλλει οικονομικά στην οργανωτική προσπάθεια.
«Εδώ και δέκα μέρες έχουμε στείλει τα αιτήματά μας, τόσο προς τους συναρμόδιους υπουργούς όσο και στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Θα έπρεπε να είχαν απαντήσει. Δείχνουν αδιαφορία για τον αφανισμό της κρητικής κτηνοτροφίας. Και η απάντησή μας, λοιπόν, αύριο (σ.σ. σήμερα) θα είναι ανάλογη προς αυτούς». Αυτό ξεκαθάρισε ο Γιώργος Τζουλιαδάκης και πρόσθεσε ότι το συλλαλητήριο θα έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα, αλλά αν δεν υπάρξει ανταπόκριση από την κεντρική εξουσία, θα είναι μόνο η αρχή...
«Μας αφανίζουν»
«Αυτός που παλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ και βλέπει ότι οι κόποι του δε φέρνουν αποτέλεσμα, ώστε να μπορέσει να ζήσει αυτός και η οικογένειά του αξιοπρεπώς, να κατέβει μαζί μας. Να παλέψουμε να αλλάξουμε τα πράγματα», τονίζει κατηγορηματικά στο neakriti.gr, ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του ΣΕΚΝΗ Γιώργος Τζουλιαδάκης.
Αναφορικά με τα βασικότερα αιτήματα που βάζουν οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Κρήτης, ο συνδικαλιστής καταγγέλλει με κατηγορηματικό τρόπο: «Για μας το κορυφαίο θέμα είναι η καινούργια προγραμματική περίοδος. Θα χαθούν και πάλι πάρα πολλά χρήματα σε βάρος της Κρήτης. Δηλαδή, αυτό που λέει ο υπουργός, ότι ήρθαν και πάλι τα ίδια χρήματα με τα χρήματα που είχαν δοθεί στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο, είναι σωστό. Αλλά σε ό,τι αφορά την Κρήτη, χάνονται ένα σωρό χρήματα, που πάνε στην υπόλοιπη Ελλάδα και αυτό για μας είναι το πρώτο ζήτημα στο συλλαλητήριο που οργανώνουμε».
Στα ύψη το κόστος παραγωγής
Το δεύτερο σπουδαιότερο θέμα που βάζουν οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης είναι το αυξημένο κόστος παραγωγής.
«Διαχρονικά η Κρήτη έχει πιο αυξημένο κόστος παραγωγής σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα και δεν αντιμετωπίζονται οι ιδιαιτερότητες του νησιού μας. Φανταστείτε», λέει ο Γιώργος Τζουλιαδάκης, «ότι ενώ από πέρυσι μέχρι φέτος το κόστος παραγωγής των κτηνοτρόφων της Κρήτης έχει διπλασιαστεί, οι τιμές στα προϊόντα μας παραμένουν σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι».
Συγκεκριμένα, σήμερα η μέση τιμή παραγωγού στο γάλα είναι στο 1,25 με 1,30 ευρώ το κιλό ανάλογα την ποιότητα του γάλακτος. Και γύρω στα 6 ευρώ το κιλό διατίθεται το αρνάκι γάλακτος. Πέρυσι στο γάλα η τιμή δεν ξεπερνούσε το 1,05 ευρώ το κιλό και η τιμή στο κρέας ήταν σχεδόν στα ίδια επίπεδα.
Οι κτηνοτρόφοι διεκδικούν, επίσης, μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων του ΟΣΔΕ, ένταξη στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών όλων των επιλαχόντων, ρύθμιση “κόκκινων” αγροτικών δανείων, προαιρετική ασφάλιση στον ΕΛΓΑ, την καταβολή απευθείας στους ίδιους του μεταφορικού ισοδύναμου κ.ά.
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του ΣΕΚΝΗ τονίζει πως ο αγώνας των κτηνοτρόφων θα έπρεπε να στηρίζεται από ολόκληρη την κοινωνία, αφού η ακρίβεια έχει σχέση με τις ελλείψεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα κρέατα.
«Γι’ αυτό έχει φτάσει η γραβιέρα να πωλείται στα 20 ευρώ το κιλό», είπε χαρακτηριστικά.
Σχόλια