Μετεγκατάσταση των Ρομά από τα Δύο Αοράκια: Θέλουν αποζημιώσεις για τα σπίτια του καταυλισμού - «Φωτιά» στο Δ.Σ. Ηρακλείου

Κρήτη
Μετεγκατάσταση των Ρομά από τα Δύο Αοράκια: Θέλουν αποζημιώσεις για τα σπίτια του καταυλισμού - «Φωτιά» στο Δ.Σ. Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διαπαραταξιακή συνάντηση, παρουσία μόνο της μίας εκ των δύο φυλών των Ρομά, δεν κατέληξε κάπου και όλα είναι ρευστά ως προς την πρόταση μετεγκατάστασης του καταυλισμού ενόψει του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου

Όλα ανοιχτά και “νεφελώδη” ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου ως προς το φλέγον θέμα της προτεινόμενης μετεγκατάστασης του καταυλισμού στα Δύο Αοράκια!

Η χθεσινή διαπαραταξιακή συνάντηση στη Λότζια δεν κατέληξε κάπου, διατηρώντας ένα άκρως... “θολό τοπίο” ως προς το τι μέλλει γενέσθαι, με τη μία εκ των δύο ομάδων Ρομά να εμφανίζεται σύμφωνη με την πρόταση, υπό τον όρο όμως αποζημίωσης για 40 σπίτια που έχουν φτιαχτεί εντός του καταυλισμού, ώστε να μετακομίσουν σε κανονικά σπίτια αλλού, την έτερη ομάδα των Ρομά να μη δίνει καν το “παρών”, και με τους αιρετούς μπερδεμένους ως προς τη συζήτηση και λήψη απόφασης στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο.

Η διαπαραταξιακή συνάντηση είχε τον χαρακτήρα επίσημης ενημέρωσης-συζήτησης μεταξύ δημοτικής Αρχής, παρατάξεων της αντιπολίτευσης και εκπροσώπων των Ρομά.

Ωστόσο, η εκπροσώπηση των Ρομά ήταν μισή. Το “παρών” έδωσε ο εκπρόσωπος μόνο της μίας κοινότητας-ομάδας των Ρομά, ο Συμεών Σεραφειμόπουλος, ενώ αντιθέτως δεν παρευρέθηκε εκ μέρους της έτερης κοινότητας-ομάδας ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Πολιτιστικού Συλλόγου Ελλήνων Τσιγγάνων “Η Ελπίδα” Θανάσης Κατσαρής.

Από πλευράς των αιρετών είχαμε μία μονάχα απουσία, αυτή της επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειον Αξίζει” Ευαγγελίας Σχοιναράκη, που έλειψε δικαιολογημένα λόγω ασθένειας, ενώ συμμετείχαν ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός, οι συναρμόδιοι αντιδήμαρχοι Δημοτικής Περιουσίας Μανόλης Βασιλάκης και Κοινωνικών Θεμάτων Ρένα Παπαδάκη, ο Δημήτρης Γιαουρτάς από την παράταξη “Ηράκλειο 3.7.5”, ο επικεφαλής των “Ενεργών Πολιτών” Ηλίας Λυγερός, ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο για όλους” Γιώργος Σισσαμάκης, ο Μιχάλης Κασαπάκης από τη “Λαϊκή Συσπείρωση”, ο επικεφαλής της παράταξης “Συνεργασία για το Ηράκλειο” Ευριπίδης Κουκιαδάκης και ο επικεφαλής της παράταξης “Συν+Πράξη Δημοτών” Πέτρος Ινιωτάκης.

Διαφορετικές “γραμμές”

Στη διάρκεια της συνάντησης εκφράστηκε αρχικά έντονος προβληματισμός για την απουσία της μίας εκ των δύο ομάδων των Ρομά, ενώ στη συνέχεια εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις ως προς το τι θα πρέπει να γίνει εφεξής. Από πλευράς της δημοτικής Αρχής, τόσο ο δήμαρχος όσο και οι παρευρισκόμενοι αντιδήμαρχοι τόνισαν ότι το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί κανονικά, όπως έχει προγραμματιστεί, στο αποψινό Δημοτικό Συμβούλιο και να ληφθεί απόφαση για τη χωροθέτηση της λύσης μεταστέγασης του καταυλισμού σε οργανωμένες γειτονιές στο δυτικό όριο της έκτασης στα Δύο Αοράκια, ώστε να γίνει η εκκίνηση έστω των διαδικασιών που, ούτως ή άλλως, είναι μακρές σε διάρκεια.

«Είναι τώρα ή ποτέ. Πρέπει να... σπάσουμε το ρόδι. Να αλλάξουμε το σημερινό σκηνικό. Να φύγουν εκατοντάδες άνθρωποι από τις κακές συνθήκες διαβίωσης που αντιμετωπίζουν σήμερα, να αλλάξει η ποιότητα ζωής τους και ταυτόχρονα να απελευθερωθεί και η έκταση που προορίζεται για μια σημαντική επένδυση-αξιοποίηση» ήταν το μήνυμα των στελεχών της δημοτικής Αρχής.

Σε παρόμοιο μοτίβο κινήθηκαν και κάποιοι εκ της αντιπολίτευσης, όπως ο Πέτρος Ινιωτάκης, που τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει ένα πρώτο βήμα, να γίνει η χωροθέτηση και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες, με τη διαβούλευση να συνεχίζεται φυσικά - όπως σημείωσε - στην πορεία των διαδικασιών. Στον αντίποδα, άλλοι παρευρισκόμενοι, όπως ο Ηλίας Λυγερός, ζήτησαν αναβολή της συζήτησης του θέματος στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο, σημειώνοντας πως δεν είναι απολύτως ώριμη η κατάσταση από πλευράς κοινωνικής συναίνεσης.

Μια άλλη διάσταση-πρόταση έβαλε στο τραπέζι της συζήτησης ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης, προτάσσοντας την αναγκαιότητας πλήρους κοινωνικής ένταξης-ενσωμάτωσης των Ρομά μέσα στον κοινωνικό ιστό, μέσω ενός προγράμματος σε εθνικό επίπεδο, όπως το πρόγραμμα “ΕΣΤΙΑ” για τους πρόσφυγες.

Το σχέδιο μεταστέγασης με τις δύο γειτονιές

Σύμφωνα με την εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, «η μετεγκατάσταση που προτείνεται αναπτύσσεται στην έκταση των 38.636,56 τ.μ. σε δύο γειτονιές Α και Β ως εξής:

* Γειτονιά Α: 100 κατοικίες εμβαδού 40 τ.μ. σε οικόπεδα 100 τ.μ.

* Γειτονιά Β: 109 κατοικίες σε οικόπεδα 100 τ.μ.,

καθώς και σε χώρους/οικήματα μικτής χρήσης για την εύρυθμη λειτουργία του οικισμού και τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του, όπως αίθουσες συγκέντρωσης και χειροτεχνίας για κάθε ομάδα κατοικιών, αίθουσα διδασκαλίας, ιατρείο, γραφείο διαχείρισης (όπου εδρεύει η Ομάδα Διαχείρισης Οργανωμένου Χώρου), Υποσταθμό ΔΕΗ, πέργκολες, περιφράξεις και φυτεύσεις.

Θα χωροθετηθούν δύο καταυλισμοί, ένας για κάθε ομάδα, που θα είναι και οι δύο στη δυτική πλευρά του ακινήτου. Δεν είναι δυνατόν να χωροθετηθούν σε διαφορετικά οικόπεδα ή σε διαφορετικές θέσεις εντός του συγκεκριμένου ακινήτου, θα είναι όμως πλήρως διαχωρισμένοι και αυτόνομοι. Για κάθε σύλλογο Ρομά θα υπάρχει μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και δραστηριοτήτων, όπου θα στεγαστούν και τα γραφεία τους.

Προτείναμε, επίσης, τις εξής δομές, κοινές για τους δύο συλλόγους:

- ιατρείο,

- παιδική χαρά,

- γραφείο ομάδας διαχείρισης,

- αίθουσα ενισχυτικής διδασκαλίας μαθητών.

Σημειώνεται ότι: Υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης του νέου προτεινόμενου καταυλισμού με τα υφιστάμενα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης ακαθάρτων και ηλεκτρικού ρεύματος, τα οποία σήμερα φτάνουν μέχρι το παρακείμενο Αστυνομικό Μέγαρο.

Κατά την πορεία των μελετών και ανάλογα με τα μελετητικά δεδομένα που θα προκύψουν, τα όρια του τμήματος προς μετεγκατάσταση είναι πιθανόν να μεταβληθούν σε σχέση με τη συνολική μισθωμένη ιδιοκτησία».

«Ναι» υπό τον όρο αποζημιώσεων για τα σπίτια

Ο εκπρόσωπος της μίας ομάδας των Ρομά, Συμεών Σεραφειμόπουλος, τόνισε ότι συμφωνεί με το νέο σχέδιο μεταστέγασης που έχει καταρτίσει ο Δήμος, έθεσε όμως μια σημαντική προϋπόθεση. Η προϋπόθεση αφορά σε 40 περιπτώσεις οικογενειών που έχουν χτίσει και ζουν σε καλά καταλύματα και όχι παράγκες. Όπως τόνισε, θα πρέπει να δοθεί αποζημίωση της αξίας των καταλυμάτων στα οποία οι οικογένειες έχουν διαθέσει πολλά χρήματα, ώστε να τα εγκαταλείψουν και να μεταφερθούν κατόπιν εκτός καταυλισμού, σε “σπίτια”, ενταγμένοι δηλαδή κανονικά μέσα στην τοπική κοινωνία.

Ως προς το αίτημα αυτό, η απάντηση της δημοτικής Αρχής ήταν ότι οι αποζημιώσεις για τις 40 αυτές οικογένειες θα πρέπει να διεκδικηθούν από το κεντρικό κράτος και όχι από τον Δήμο.

Σε αυτόν τον καμβά, από πλευράς των αιρετών είναι προφανές ότι είναι κάπως μοιρασμένη η κατάσταση, οι απόψεις και οι διαθέσεις ως προς το τι πρέπει να γίνει σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί το τι στάση θα κρατήσει η έτερη ομάδα των Ρομά, που δε συμμετείχε στη χθεσινή συνάντηση στο Δημαρχείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το τέλος της διαπαραταξιακής, ο αντιδήμαρχος Μανόλης Βασιλάκης και ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης αναζήτησαν και κατάφεραν να έρθουν σε επαφή με τον Θανάση Κατσαρή, ο οποίος τους ενημέρωσε πως θα παραστεί στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο μαζί με τον αντιπρόεδρο και τον γραμματέα του συλλόγου και θα καταθέσουν υπόμνημα με τις θέσεις τους.

Από εκεί και πέρα, ωστόσο, “άγνωστοι αι βουλαί” και θα πρέπει να περιμένουμε τη σημερινή ημέρα ως προς τις περαιτέρω εξελίξεις...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News