Αναγνώρισε τους ληστές που μπήκαν σπίτι της και μετά πέθανε - Ένοχοι ξανά για τη θανατηφόρο ληστεία σε βάρος 88χρονης στη Ζήρο

Κρήτη
Αναγνώρισε τους ληστές που μπήκαν σπίτι της και μετά πέθανε - Ένοχοι ξανά για τη θανατηφόρο ληστεία σε βάρος 88χρονης στη Ζήρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρά την προχωρημένη ηλικία της, η 88χρονη γυναίκα είχε αντισταθεί στους ληστές, καθώς την ώρα που πήγαν να τη φιμώσουν εκείνη δάγκωσε το δάχτυλο ενός εκ των δραστών, με αποτέλεσμα εκείνος να ξαφνιαστεί και να της ρίξει γροθιά στο κεφάλι.

Ένοχοι και σε δεύτερο βαθμό κρίθηκαν σήμερα Τρίτη 28/2 τρεις από τους άνδρες που είχαν εμπλακεί στη ληστεία μετά φόνου στη Ζήρο της Σητείας, με θύμα μια 88χρονη Κρητικιά, το 2019. Η γιαγιά βασανίστηκε όμως κατάφερε να αναγνωρίσει τους δράστες και ύστερα από 20 ώρες κατέληξε στο νοσοκομείο. Η φωτογραφία που δημοσιεύει το neakriti.gr είναι πραγματική από την 88χρονη που έδωσε μαρτυρία για όσα της συνέβησαν μέσα στο σπίτι της.

Πρόκειται για δύο άνδρες 30 και 36 ετών που είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα σε ποινή κάθειρξης 13 ετών, καθώς κι έναν 44χρονο στον οποίο είχε επιβληθεί πρωτόδικα ποινή κάθειρξης 7 ετών.

Οι δύο πρώτοι είχαν κριθεί ένοχοι για θανατηφόρα ληστεία, ενώ ο 44χρονος για συνέργεια στη θανατηφόρα ληστεία.

Κατηγορούμενος στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο ήταν ένας ακόμη άνδρας ηλικίας περίπου 40 ετών, ο οποίος είχε καταδικαστεί και αυτός σε κάθειρξη 7 ετών για συνέργεια στη θανατηφόρα ληστεία. Εντούτοις, το επόμενο διάστημα ο συγκεκριμένος άνδρας απεβίωσε.

Εξάλλου, στη ληστεία είχε εμπλακεί κι ένας πέμπτος άνδρας. Το συγκεκριμένο άτομο είχε διαφύγει στο εξωτερικό λίγο μετά το έγκλημα και γι’ αυτόν τον λόγο είχε εκδοθεί σε βάρος του ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Ο εν λόγω κατηγορούμενος ηλικίας 45 ετών είχε συλληφθεί το περασμένο καλοκαίρι στη Γαλλία. Η υπόθεση του, ωστόσο, έχει διαχωριστεί από τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους.

Όσον αφορά στους υπόλοιπους 3, η υπόθεση εκδικάστηκε σήμερα σε δεύτερο βαθμό από το Πενταμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον 30χρονο και τον 36χρονο για θανατηφόρα ληστεία. Σημειώνεται ότι στον 36χρονο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του σύννομου πρότερου βίου.

Στον 30χρονο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 10 ετών και 300 ημερήσιες μονάδες προς 5 ευρώ ημερησίως, ενώ στον 36χρονο ποινή 8 ετών.

Αναφορικά με τον 44χρονο που είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 7 ετών πρωτόδικα, σήμερα του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 5 ετών.

Σε δήλωση που παραχώρησε στο neakriti.gr η συνήγορος υπεράσπισης δύο εκ των κατηγορουμένων (σ.σ. πρόκειται για αυτούς που κρίθηκαν ένοχοι για θανατηφόρα ληστεία), κ. Θεονύμφη Μπέρκη έκανε λόγο για «ικανοποίηση από πλευράς των κατηγορουμένων που εκπροσωπούσα δεδομένης της μείωσης των ποινών, με τον έναν εξ αυτών να αποφυλακίζεται σε διάστημα περίπου δύο μηνών.

Ο έτερος είχε αφεθεί ελεύθερος κάνοντας το δικαστήριο προ διετίας δεκτή αίτηση αναστολής εκτέλεσης».

To χρονικό

Η αδικοχαμένη γιαγιά είχε πέσει θύμα ληστείας μέσα στο σπίτι της στη Ζήρο της Σητείας, τον Φεβρουάριο του 2019.

Η γυναίκα, η οποία διέμενε μόνη της, καθώς είχε χάσει το προηγούμενο διάστημα τον σύζυγό της, ήταν ιδιοκτήτρια πρατηρίου υγρών καυσίμων.

Οι ληστές τη φίμωσαν και τη χτύπησαν στο κεφάλι, προκειμένου να της αποσπάσουν χρήματα.

Παρά την προχωρημένη ηλικία της, η 88χρονη γυναίκα είχε αντισταθεί στους ληστές, καθώς την ώρα που πήγαν να τη φιμώσουν εκείνη δάγκωσε το δάχτυλο ενός εκ των δραστών, με αποτέλεσμα εκείνος να ξαφνιαστεί και να της ρίξει γροθιά στο κεφάλι.

Η 88χρονη γυναίκα είχε δώσει κατάθεση στους αστυνομικούς μετά το περιστατικό. Ωστόσο, η κατάσταση της υγείας της γρήγορα επιδεινώθηκε και εισήχθη τις επόμενες ώρες στο νοσοκομείο.

Όπως διαπιστώθηκε, η ηλικιωμένη είχε υποστεί εγκεφαλική αιμορραγία από τα χτυπήματα που δέχτηκε από τους ληστές.

Περίπου 20 ώρες μετά τη ληστεία, η 88χρονη έφυγε από τη ζωή.

Τον Απρίλιο του 2019, δύο μήνες μετά το τραγικό περιστατικό, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στη σύλληψη 4 ατόμων που εμπλέκονταν στην υπόθεση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News