Η «κρίση» της πατάτας - Πώς διαμορφώνονται οι τιμές σε φρούτα και λαχανικά στην Κρήτη

Κρήτη
Η «κρίση» της πατάτας - Πώς διαμορφώνονται οι τιμές σε φρούτα και λαχανικά στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα ύψη η τιμής της πατάτας και στην Κρήτη - Από 0,70 ευρώ το καλοκαίρι, έχει φτάσει να πωλείται σήμερα 1,20 ευρώ το κιλό - Πεσμένη κατά 20% η καταναλωτική κίνηση στα οπωροκηπευτικά - Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι

Η... “χρυσή” πατάτα και τα υπόλοιπα ακριβά οπωροκηπευτικά δεν “επέτρεψαν” στους καταναλωτές της Κρήτης να καλύψουν όσο θα ήθελαν τις ανάγκες τους για τις Απόκριες και την Καθαρά Δευτέρα, αφού η ζήτηση φάνηκε πως έπεσε σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σε ποσοστό έως και 20% τουλάχιστον.

Ο πρώην πρόεδρος του Σωματείου Οπωροπωλών Ν. Ηρακλείου Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης κάνει λόγο για διάφορα παιχνίδια στην αγορά, που μετατρέπουν τις τιμές σε... “ασανσέρ”, και καλεί το κράτος να παρέμβει για να προστατεύσει τόσο τους παραγωγούς όσο και τους καταναλωτές. Περιμένει, πάντως, από σήμερα αποκλιμάκωση των τιμών, αλλά προειδοποιεί ότι το Πάσχα θα έχουμε και πάλι μεγάλες αυξήσεις, αν δεν υπάρξει άμεσα η κινητοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού του κράτους!

Στην πατάτα επικράτησε και επικρατεί η χειρότερη κατάσταση σε βάρος των καταναλωτών, που πλήττονται από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με τον Μιλτιάδη Χαλκιαδάκη, «το καλοκαίρι η τιμή της κρητικής πατάτας ήταν γύρω στα 0,70 με 0,80 ευρώ το κιλό. Μετά, λόγω της ακρίβειας των καυσίμων, η τιμή της άρχισε να ανεβαίνει και σήμερα έχει φτάσει μέχρι το 1,20 ευρώ το κιλό», εί[ε στην εφημερίδα μας ο Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης.

«Βλέπουν και τις άλλες πατάτες, της Κύπρου και της Νάξου, 1,40 ευρώ το κιλό και αυξάνουν τις τιμές τους και οι παραγωγοί. Όμως η τιμή πάνω από το ευρώ είναι πανάκριβη, γιατί είναι βασικό προϊόν στο τσουκάλι της οικογένειας»...

Όπως διευκρινίζει παρακάτω, «αυτή την εποχή πάντα δεν έχει πολλή πατάτα η αγορά της Κρήτης. Και ένας-ένας σου λέει, αφού πουλιέται 1,10 ευρώ το κιλό, γιατί να μην την πουλήσει τόσο; Το ζήτημα όμως έχει να κάνει με τους ελέγχους του κράτους. Εγώ είμαι της γνώμης να γίνουν έλεγχοι, αλλά να γίνουν και πράγματα και για τον αγρότη. Γιατί και ο αγρότης την πληρώνει. Δηλαδή, να έχουμε μείωση στην τιμή του πετρελαίου. Να μην έχουμε ΦΠΑ στα τρόφιμα. Έτσι θα “κατέβει” αμέσως η τιμή της πατάτας. Γιατί στο 1,10 ευρώ το κιλό που πουλιέται η πατάτα, έχει 15 λεπτά ΦΠΑ. Για φαντάσου; Το 1,10 ευρώ το κιλό κατεβαίνει αμέσως στα 95 λεπτά», τόνισε ο πρώην πρόεδρος των οπωροπωλών του νομού Ηρακλείου.

Τα “βαφτίσια” πάνε σύννεφο...

Την ίδια ώρα, έχουμε και τα λεγόμενα “βαφτίσια” στην πατάτα. «Τώρα αυτό το φαινόμενο έχει μονιμοποιηθεί», σύμφωνα με τις καταγγελίες του Μιλτιάδη Χαλκιαδάκη.

Τα “βαφτίσια” γίνονται με τις πατάτες της Αιγύπτου. «Τώρα θα έχει Αιγύπτου, και θα έχει και πολλές. Δηλαδή, τώρα μέχρι το Πάσχα θα έχει πολλές πατάτες της Αιγύπτου, οι οποίες πωλούνται πάντα 10 με 15 λεπτά πιο χαμηλά από τις ντόπιες. Γι’ αυτό τις “βαφτίζουν” σαν ντόπιες. Αφενός μεν γιατί ένας-ένας λέει “να πάρω ντόπιες πατάτες”, και αφετέρου, όταν έχει 60 και 70 λεπτά το κιλό η αιγυπτιακή πατάτα, μέχρι το 1,10 ευρώ το κιλό η διαφορά είναι μεγάλη... Και αυτά τα παιχνίδια δε γίνονται ούτε από τους αγρότες, ούτε από τα μικρά μανάβικα. Γίνονται από κάποια κυκλώματα», σύμφωνα με όσα είπε στη “Νέα Κρήτη” ο πρώην πρόεδρος των οπωροπωλών.

Στο ερώτημά μας «πώς μπορεί να προστατευτεί ο καταναλωτής;», η απάντηση του πρώην προέδρου των οπωροπωλών είναι απογοητευτική: «Πουθενά δεν μπορεί να προστατευτεί ο καταναλωτής. Τον χτυπάνε από γύρω-γύρω. Όταν υπάρχει έλλειψη και την αιγυπτιακή πατάτα του την πουλούν για ντόπια, πώς θα την ξεχωρίσει;».

«Χωρίς ελλείψεις, αλλά με υψηλές τιμές»

Στο μεταξύ, μπορεί αυτές τις μέρες να μην υπήρξαν ελλείψεις στην αγορά, αλλά οι τιμές διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα. «Θα δείτε ότι τις επόμενες μέρες θα χαμηλώσουν οι τιμές. Όλο κόλπα γίνονται σε βάρος των καταναλωτών. Πάντως, ο κόσμος, όπως φάνηκε, δεν έχει ούτε την καλή ψυχολογία να αγοράσει τις ποσότητες που χρειάζεται. Όταν δεν έχεις λεφτά, έχει και ψυχολογικό πρόβλημα. Ξέρεις για παράδειγμα ότι πολλά τέλη κυκλοφορίας, που είναι μέχρι τέλος Φλεβάρη, δε θα πληρωθούν; Όλος ο κόσμος τα έχει απλήρωτα. Αλλά και γενικότερα ο κόσμος έχει πολλές υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα αυτοί που μια φορά αγόραζαν πολλά πράγματα και έκαναν τραπέζια, να μην ξανακάνουν τραπέζια πλέον. Λίγα πράγματα, διότι τα οικονομικά είναι πάρα πολύ δύσκολα».

Σε σχέση με πέρυσι, μάλιστα, όπως ο ίδιος υπολογίζει, η αγοραστική κίνηση έχει πέσει σε ποσοστό μέχρι και 20%. «Εγώ παρατήρησα ότι από το καλοκαίρι και μετά, τα προϊόντα έχουν “πάρει” από 20% έως και 30% πάνω, άλλα δικαιολογημένα και άλλα όχι. Δηλαδή, ανέβηκαν οι τιμές στα καύσιμα, αλλά έβαλαν και οι μεσάζοντες “κάτι παραπάνω” στα ενδιάμεσα κέρδη τους», όπως τόνισε με νόημα ο Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης.

Οι τιμές στα βασικότερα είδη

Έτσι, η τιμή στην ντομάτα έχει φτάσει στο 1,50 έως 1,80 ευρώ το κιλό. Στο αγγούρι υπήρξε μία σημαντική μείωση τιμής, από 2,80 ευρώ το κιλό, που είχε φτάσει αμέσως μετά την πρόσφατη κακοκαιρία, σε επίπεδα κάτω των 2 ευρώ το κιλό. Η αγκινάρα και τα κουκκιά πουλήθηκαν πάνω από τα 4,50 ευρώ το κιλό, αλλά επειδή τώρα μπαίνουν στο “φουλ” της παραγωγής, αναμένεται πτώση των τιμών τους στα 3,50 ευρώ και κάτω, μέχρι πάλι τη Μεγαλοβδομάδα, που θεωρούνται “ρακομεζές” και εκτοξεύεται η ζήτησή τους.

Στο μαρούλι, οι τιμές παρέμειναν στα 0,80 ευρώ το κιλό και προέρχονται κυρίως από τη Μεσαρά και από χωράφια της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου.

Στα λεμόνια, επειδή βρισκόμαστε σε πλήρη επάρκεια από την παραγωγή της Κρήτης, η τιμή είναι σε χαμηλά επίπεδα. Το ίδιο ισχύει και για τα πορτοκάλια της Κρήτης. Έτσι το λεμόνι πωλείται γύρω στο ευρώ και το πορτοκάλι από 0,80 έως 1 ευρώ το κιλό. Στα μανταρίνια η τιμή είναι γύρω στο 1,50 ευρώ το κιλό, επειδή στα μανταρίνια υπάρχει μειωμένη προσφορά.

Στο μεταξύ, γύρω στο 1,80 ευρώ φτάνει η τιμή στα καλά μήλα, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα οι παραγωγοί είχαν ζημιές! Και τέλος, η ντόπια μπανάνα φτάνει τα 2,70 ευρώ το κιλό, ενώ στο επόμενο διάστημα μειώνεται η συγκομιδή τους. Την ίδια ώρα, γύρω στο 1,50 ευρώ το κιλό έρχονται οι μπανάνες του εξωτερικού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News