Επαφές στη Βιέννη: Δανεική ή ως αντίγραφο θα επιστρέψει στο Ηράκλειο η Παναγία του Χάνδακα

Κρήτη
Επαφές στη Βιέννη: Δανεική ή ως αντίγραφο θα επιστρέψει στο Ηράκλειο η Παναγία του Χάνδακα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να επιστρέψει η Παναγία di Candia είτε για ένα μικρό χρονικό διάστημα στην Κρήτη είτε ένα αντίγραφό της, διεμήνυσε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αυστρίας, κ. Αρσένιο

Να επιστρέψει η Παναγία DI Candia είτε για ένα μικρό χρονικό διάστημα στην Κρήτη είτε ένα αντίγραφό της, διεμήνυσε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αυστρίας, κ. Αρσένιο, όπως έκανε σαφές ο τελευταίος. Με αυτόν τον τρόπο, λύθηκε το μυστήριο για το τι έκανε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κρήτης στην Αυστρία και ποιες είναι οι προθέσεις της Εκκλησίας μας για τη συγκεκριμένη εικόνα. Όπως είπε ο Μητροπολίτης Αυστρίας, υπάρχει η πρόθεση και η βούληση η εικόνα να εμφανιστεί στο νησί ύστερα από τόσους αιώνες με αφορμή ένα σημαντικό γεγονός.

Ειδικότερα, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αυστρίας, κ. Αρσένιος, μίλησε στο Πρακτορείο “Ορθοδοξία” όπου έγινε λόγος για την επίσκεψη του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κρήτης στην Αυστρία.

«Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κ. Ευγένιος, ήρθε κατά κύριο λόγο για να προσευχηθεί ενώπιον της εικόνας της Παναγίας DI Candia. Αυτός ήταν, κυρίως, ο σκοπός της επισκέψεώς του, να προσευχηθεί για τον Κρητικό λαό, για τους Ιεράρχες της Κρήτης, για ολόκληρο τον κόσμο, όπως και έγινε. Να υπάρξει μία πρώτη σύνδεση της Κρήτης με την εικόνα της Παναγίας, η οποία ήταν στο Ηράκλειο και ήρθε εδώ στην Αυστρία για να διασωθεί όταν έπεσε η Κρήτη στον Οθωμανικό ζυγό. Εδώ στην Αυστρία που βρέθηκε η Παναγία, θαυματούργησε και ευεργέτησε πολλές φορές τον λαό και τους ανθρώπους της Βιέννης. Δέθηκαν οι άνθρωποι μαζί της, πάνε καθημερινά και προσεύχονται, είναι σημείο αναφοράς για την πόλη της Βιέννης», ανέφερε αρχικά και μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας, κ. Αρσένιος.

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος σημείωσε, μεταξύ άλλων πως: «Ήρθε λοιπόν ο Αρχιεπίσκοπος να επανασυνδέσει κατά κάποιο τρόπο τον τόπο καταγωγής της εικόνας με την Κρήτη σήμερα και να εκφράσει μία ευχαριστία προς την Παναγία και να την παρακαλέσουμε αν θέλει κάποια στιγμή να επιστρέψει στην Κρήτη, είτε για ένα διάστημα, είτε ως ένα αντίγραφο».

Όλα είναι υπό συζήτηση

«Υπάρχει θέληση να επιστρέψει κάποια στιγμή η εικόνα στην Κρήτη με αφορμή ένα γεγονός σημαντικό για την Κρήτη για κάποιο συγκεκριμένο διάστημα. Είναι ένα σημαντικό βήμα, δεν έχει ακόμα αποφασιστεί τίποτα, όλα αυτά είναι υπό συζήτηση», προσθέτει σχετικά, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας, κ. Αρσένιος.

Η ιστορία της εικόνας - Η Παναγία του Χάνδακα, η ξενιτεμένη

Ως γνωστόν, οι Οθωμανοί πολιορκούσαν το Ηράκλειο επί 22 χρόνια πριν το καταλάβουν (1647-1669). Τελικά, στις 4 Οκτωβρίου του 1669, ο Τούρκος μέγας βεζίρης, Αχμέτ Κιοπρουλή, μετά την επιτευχθείσα συμφωνία παράδοσης, εισέρχεται στο Ηράκλειο μετά από 465 χρόνια ενετικής κατοχής, βρίσκοντας μία ερειπωμένη πόλη με λιγότερους από δέκα κατοίκους.

Γνωστή η ιστορία με τον Φραντσέσκο Μοροζίνι, ο οποίος αναχωρώντας πήρε μαζί του, μεταξύ άλλων, την Τίμια Κάρα του Αγίου Τίτου (η οποία και επεστράφη στην εκκλησία του Αγίου Τίτου το 1966) και την εικόνα της Παναγίας της Μεσοπαντίτισσας, που παραμένει μέχρι σήμερα στην εκκλησία της Σωτηρίας στη Βενετία (Santa Maria della Salute).

Κατά την αναχώρηση και των αυστριακών στρατευμάτων ένας ιερέας, έχοντας μαζί του και μία εικόνα της Παναγίας του Χάνδακα (Maria DI Candia), παρακάλεσε τον στρατηγό Kilmannsegg να τον πάρει μαζί του στο πλοίο του, γιατί ήθελε να τη μεταφέρει στην εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ στη Βιέννη.

Ζήτησε, μάλιστα, να φορτωθούν στο πλοίο και ξύλα από κυπαρίσσι, γιατί ο ιερέας ήθελε να δημιουργήσει ένα μικρό βωμό (μικρό παρεκκλήσι) με αυτά τα ξύλα στην εκκλησία και να τοποθετήσει πάνω τους την εικόνα.

Η εικόνα απέκτησε μεγάλη φήμη στη Βιέννη κατά την περίοδο της πανώλης που ενέσκηψε στην πόλη, περί τα τέλη του 1679. Σύμφωνα με σύντομο πόνημα της Ακαδημίας Επιστημών της Βιέννης για την εικόνα, μπορεί η ίδια να ήταν θαυματουργή στην Κρήτη, αλλά έγινε ευρύτερα γνωστή λόγω των θαυμάτων της και των ανθρώπων που βοήθησε κατά την περίοδο της πανώλης, όταν δεκάδες χιλιάδες Βιεννέζοι αποδεκατίστηκαν.

Τίμησαν τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, Ευγένιο, οι Μικρασιάτες!

Σε μια πολύ όμορφη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο πρωί στο “σπίτι του” στην οδό Άλμπερ, στο Ηράκλειο, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ηρακλείου “Ο Άγιος Πολύκαρπος” τίμησε τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο Β’. Ο Σεβασμιότατος που μιλάει πάντα με καμάρι για την μικρασιατική του καταγωγή, αλλά και για τη γειτονιά που μεγάλωσε (είναι η οδός Άλμπερ που στεγάζει χρόνια τώρα τους Μικρασιάτες του Ηρακλείου), μίλησε ιδιαίτερα συγκινημένος, όταν ο πρόεδρος του Συλλόγου, Νίκος Δημόπουλος, του χάρισε έναν υπέροχο σταυρό και όπως είπε χαρακτηριστικά: «Με συγκινήσατε πολύ με την πράξη σας! Είχα κοντά μου από παιδάκι τον πατέρα του πρώην προέδρου σας, κ. Κοκκάλη! Να έχετε υγεία και προκοπή»...

Ο κ. Δημόπουλος τόνισε: «Θέλαμε εδώ και καιρό να σας τιμήσουμε, αλλά σίγουρα είναι όμορφο που σήμερα το συνδυάσαμε, γιορτάζοντας τον προστάτη μας, τον Άγιό μας, τη μνήμη του Αγίου Πολύκαρπου»...

Από την πλευρά του, ο σχεδιαστής και δημιουργός του υπέροχου σταυρού που έχει πάνω του τον χάρτη με την Κωνσταντινούπολη και τον Βόσπορο, Κωνσταντίνος Κουναλάκης, (αντιπρόεδρος στον “Άγιο Πολύκαρπο”) απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο του είπε: «Έχω ιδιαίτερη αγάπη στην Κωνσταντινούπολη και έτσι ήθελα να έχει κάτι από την Πόλη αυτός ο σταυρός! Άλλωστε, οι Έλληνες που μένουν στην Πόλη σηκώνουν τον δικό τους σταυρό», παίρνοντας την απάντηση με λίγα, αλλά σπουδαία λόγια: «Το δώρο σας έχει μεγάλο και ιερό συμβολισμό»...

Να σημειωθεί πως στην εκδήλωση που έγινε μεταξύ των Μικρασιατών του Ηρακλείου, που πάντα φροντίζουν να στέκονται στο ύψος των προγόνων τους που έφεραν σαν πρόσφυγες στη μητέρα Ελλάδα έναν ανυπέρβλητο πολιτισμό και έφτιαξαν ουσιαστικά μια άλλη, καλύτερη χώρα, βρέθηκε και ένα ζευγάρι Ελλήνων της Ίμβρου, του νησιού του Αιγαίου που βρίσκεται κοντά στη Λήμνο, αλλά όπως και η Τένεδος ανήκουν στην Τουρκία...

Νωρίτερα, στον γειτονικό Ιερό Ναό της Παναγίας των Σταυροφόρων ο Σύλλογος Μικρασιατών τίμησε τη μνήμη του Αγίου Πολύκαρπου (η εκκλησία τον τιμάει στις 23 Φεβρουαρίου) με αρτοπλασία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News