Airbnb: "Μπαράζ" ελέγχων στα εισοδήματα από τα ακίνητα - Λήγει η κρίσιμη προθεσμία για όσους θέλουν να τα δηλώσουν

Κρήτη
Airbnb: "Μπαράζ" ελέγχων στα εισοδήματα από τα ακίνητα - Λήγει η κρίσιμη προθεσμία για όσους θέλουν να τα δηλώσουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο μικροσκόπιο θα μπουν τα εισοδήματα από ακίνητα τύπου Airbnb που αποκτούν χιλιάδες φορολογούμενοι, με την ΑΑΔΕ και οι έλεγχοι θα γίνουν ανάμεσα στα μισθώματα των βραχυχρόνιων μισθώσεων με τα στοιχεία που θα εμφανίσουν οι φορολογούμενοι στις φετινές φορολογικές δηλώσεις

Η τελευταία προθεσμία λήγει σήμερα Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, για όσους φορολογούμενους έχουν εντάξει τα ακίνητά τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων και πρέπει να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους (για το 2022) στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Αλλά μέχρι σήμερα, θα πρέπει και να διορθώσουν οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων, τυχόν λάθη που έχουν γίνει στις προσωρινές δηλώσεις. Θα ακολουθήσει "μπαράζ" ελέγχων από την ΑΑΔΕ  για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις μετά την έκρηξη αφίξεων στη χώρα μας και την εντυπωσιακή εκτίναξη των κρατήσεων!

Μιλώντας στο neakriti.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), δικηγόρος Κώστας Αράπογλου, ξεκαθαρίζει ότι η ΠΟΜΙΔΑ "ενοχοποιεί" μέχρι σήμερα τα Airbnb, ότι σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες συνθήκες της αγοράς, έχουν διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην άνοδο των ενοικίων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δυνατότητα του κόσμου να βρει σπίτι.

Συγκεκριμένα, όπως λέει, τα Airbnb έχουν συμβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό, στην έλλειψη στέγης μες στις πόλεις, με συνέπεια να είναι μεγάλη η ζήτηση και ελάχιστη η προσφορά ενοικίων για μακροχρόνια ενοικίαση. Έτσι, το κόστος της ενοικίασης αυξάνεται διαρκώς. "Από την εποχή της καραντίνας", όπως τονίζει ο Κώστας Αράπογλου, "μέχρι σήμερα, τα ενοίκια στην Κρήτη έχουν αυξηθεί σε ποσοστά που φτάνουν σίγουρα το 20%. Αν θα συνεχιστεί ή όχι η ανοδική πορεία τους, θα το δούμε το καλοκαίρι με βάση τον τουρισμό που περιμένουμε στην Κρήτη", δήλωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας συνεπώς πως αντί για αποκλιμάκωση θα έχουμε μάλλον περαιτέρω άνοδο, αφού ο τουρισμός θα είναι προφανώς αυξημένος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και άρα θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο και η ζήτηση στέγης για βραχυχρόνια μίσθωση!

Τα εισοδήματα τους μπαίνουν στο "μικροσκόπιο"

Στο μεταξύ, πάντως, στο μικροσκόπιο θα μπουν τα εισοδήματα από ακίνητα τύπου Airbnb που αποκτούν χιλιάδες φορολογούμενοι, με την ΑΑΔΕ και οι έλεγχοι θα γίνουν ανάμεσα στα μισθώματα των βραχυχρόνιων μισθώσεων με τα στοιχεία που θα εμφανίσουν οι φορολογούμενοι στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Τα στοιχεία αυτά θα βρεθούν στο στόχαστρο των φοροελεγκτών και θα διασταυρωθούν με τα δεδομένα που θα λάβει η ΑΑΔΕ από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VRBO, όπως προβλέπεται στο πρωτόκολλο συνεργασίας που έχουν υπογράψει.

Εφόσον διαπιστωθεί ότι τα ακίνητα είτε δεν έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ), τότε θα αποστέλλονται στις Εφορίες τα στοιχεία των ακινήτων και των διαχειριστών για την επιβολή έξτρα φόρων και προστίμων που φθάνουν τις 5.000 ευρώ.

Εκτός από τα πρόστιμα σε όσους δεν προχωρήσουν στις απαραίτητες διορθώσεις, δηλώνοντας τον ΑΜΑ ή διευθετώντας λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους, θα διαγράφεται και το ακίνητό τους από τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Όσοι δεν διορθώσουν και δεν οριστικοποιήσουν μέχρι σήμερα τις αρχικές δηλώσεις κινδυνεύουν να φορολογηθούν στο 100% των εισοδημάτων που έχουν δηλωθεί με τις αρχικές δηλώσεις ακόμα και εάν δεν είναι οι ίδιοι ο τελικός δικαιούχος όλων των εισπράξεων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις δηλώσεις Αράπογλου στο neakriti.gr, ο χώρος των Airbnb, δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει φαινόμενο μεγάλης φοροδιαφυγής, αφού αναγκαστικά τα ενοίκια που εισπράττονται δηλώνονται στην Εφορία και από μόνο του το σύστημα των Airbnb είναι αυστηρό απέναντι στους ιδιοκτήτες που θα το επιλέξουν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News