Εκλογές με «διαζύγια»: Θρίλερ με την «ξαφνική» έξοδο από το ψηφοδέλτιο - Το ιδιότυπο μπρα ντε φερ με φόντο την Κρήτη

Κρήτη
Εκλογές με «διαζύγια»: Θρίλερ με την «ξαφνική» έξοδο από το ψηφοδέλτιο - Το ιδιότυπο μπρα ντε φερ με φόντο την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εσωτερικοί “πονοκέφαλοι” στα κόμματα, μια ανάσα από την προκήρυξη των εκλογών - Δεν προξένησε σε κανέναν εντύπωση η σκληρή γραμμή του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στον Παύλο Πολάκη και τα σαφή μηνύματα που θέλησε να στείλει και για την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για το ότι δε δέχεται εκβιασμό από κανέναν...

Από την Κρήτη, το “κάστρο” του κόμματος στις προηγούμενες εθνικές εκλογές, άναψαν οι “φωτιές” για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με βασικό πρωταγωνιστή τον Παύλο Πολάκη, σε μια συγκυρία πάντως που συνολικά το πολιτικό σκηνικό ετοιμάζεται να πάρει “φωτιά”, ενόψει και της κρίσιμης εκλογικής μάχης, για την ημερομηνία της οποίας (με πιθανότερη την 9η Απριλίου) περιμένουμε ακόμα τις τελικές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με την επίσημη προεκλογική περίοδο να φαντάζει πλέον προ των πυλών, τα κόμματα επιχειρούν να ξεμπερδέψουν με ανοιχτές εσωτερικές υποθέσεις και εσωτερικά μέτωπα, ώστε να πάνε με σφιχτό πλαίσιο και συμπαγή γραμμή στη μάχη της κάλπης.

Στην κατεύθυνση αυτή, δεν προξένησε σε κανέναν εντύπωση η σκληρή γραμμή του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στον Παύλο Πολάκη και τα σαφή μηνύματα που θέλησε να στείλει και για την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για το ότι δε δέχεται εκβιασμό από κανέναν...

Και αυτό γιατί, πέρα από τις υπόλοιπες πτυχές και προεκτάσεις της νέας ανάρτησης- “μπουρλότου” στην οποία προχώρησε, βάζοντας στο “στόχαστρο” δικαστές, τραπεζίτες, δημοσιογράφους, αλλά και τον επικεφαλής της Αρχής Δημοσίων Εσόδων, πέρα από το ότι προφανώς η ανάρτηση δε συνάδει διόλου με το πολιτικό πρόσωπο, που θέλει να δείχνει ένα κόμμα διεκδικητή της εξουσίας, ο βουλευτής Χανίων έκανε ένα ασυγχώρητο γενικώς, αλλά και ειδικώς για τη χρονική αυτή στιγμή, εσωκομματικό ατόπημα. Αμφισβήτησε ευθέως τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος και την κομματική γραμμή, μια “ανάσα” πριν από τις εκλογές, κάτι που όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά σε κανένα κόμμα δεν μπορεί να περάσει στο “ντούκου”.

Αυτό ήταν, άλλωστε, εμμέσως πλην όμως σαφώς το μήνυμα σε ανακοίνωση που έβγαλαν οι τομεάρχες Διαφάνειας Γιάννης Ραγκούσης και Δικαιοσύνης Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Όπως σημειώνουν με νόημα, «οι πολιτικές δηλώσεις του Παύλου Πολάκη, όπως διατυπώθηκαν στη χθεσινή (σ.σ. Σαββάτου) του ανάρτηση, είναι απολύτως αντίθετες με τις ομόφωνα εγκεκριμένες προγραμματικές μας εξαγγελίες για τη λειτουργία του κράτους, της δικαιοσύνης και των θεσμών, ως απάντηση στη συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”, κατά τρόπο πρωτοφανή και εντελώς αδικαιολόγητο».

Το χρονικό της ρήξης

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο Παύλος Πολάκης προχώρησε σε ανάρτηση στο Facebook, με την οποία απειλεί ανοιχτά 13 δικαστές, 15 δημοσιογράφους, τέσσερις τραπεζίτες και τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τους οποίους στοχοποιεί προσωπικά.

«Αν δεν καθαρίσουμε από αυτούς, δε θα είναι αλλιώς την άλλη φορά», διακηρύσσει στην ανάρτησή του ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζοντας έτσι όσα κατά την άποψή του πρέπει να γίνουν («αν δεν καθαρίσουμε από αυτούς...»), προκειμένου να «είναι αλλιώς την άλλη φορά» που θα βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

«Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να χαράζει δική του πολιτική, να διαμορφώνει ψηφοδέλτια και να επιβάλλει την ιδιωτική ατζέντα που ο ίδιος προκρίνει, με συνεχείς δημοσιεύσεις και αγνοώντας τις αρχές και την πολιτική του κόμματος, έχει προφανώς συνειδητά αποφασίσει να θέσει εαυτόν εκτός εκλογικής μάχης» ήταν η αρχική αντίδραση- “άδειασμα” πηγών του ΣΥΡΙΖΑ, στις οποίες ανταπάντησε ο Χανιώτης βουλευτής:

«Θα τα πούμε ΟΛΑ στην Πολιτική Γραμματεία και στην Κεντρική Επιτροπή. Με “πηγές” δε θα ανοίξω διάλογο... Προφανώς υπάρχουν και διαδικασίες και όργανα στα οποία και συμμετείχα και εκλέχθηκα και μάλιστα με υψηλότατα ποσοστά. Εκεί θα μιλήσουμε και θα δούμε ποιος έχει δίκιο!».

Οι αναρτήσεις του Παύλου Πολάκη, πέραν των πολιτικών αντιδράσεων, προκάλεσαν την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, για την οποία υπήρξαν, ωστόσο, επικριτικές αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, αλλά και μια ανακοίνωση καταδίκης από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Αποπομπή με συνοπτικές διαδικασίες

Στην Κουμουνδούρου θέλουν να ξεμπερδεύουν με το θέμα Πολάκη με συνοπτικές διαδικασίες, για να πέσει το βάρος στον προεκλογικό αγώνα.

Ήδη ο Παύλος Πολάκης τέθηκε εκτός ψηφοδελτίων του κόμματος, ενώ με απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας τη θέση του Παύλου Πολάκη ως τομεάρχη Διαφάνειας αναλαμβάνει ο Γιάννης Ραγκούσης και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος αναλαμβάνει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σήμερα συνεδριάζει το εκτελεστικό γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ με διευρυμένη σύνθεση (από κοινού με τον πολιτικό σχεδιασμό), όπου θα αποφασιστεί με εισήγηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ η παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, με το ερώτημα της διαγραφής.

Ουσιαστικά η ηγεσία και ο Αλέξης Τσίπρας θέλουν να κλείσουν το θέμα στην Επιτροπή Δεοντολογίας, χωρίς δηλαδή η υπόθεση να φτάσει ποτέ σε επίπεδο συζήτησης της Πολιτικής Γραμματείας ή της Κεντρικής Επιτροπής, όπως θα ήθελε - και το τόνισε άλλωστε σε ανάρτησή του - ο βουλευτής Χανίων.

Προβληματισμοί και αντιδράσεις

Πάντως, για την επικείμενη διαγραφή Πολάκη εκφράζονται ήδη ενστάσεις και αντιρρήσεις, ακόμα και από επιφανή στελέχη, όπως ο Γιώργος Κατρούγκαλος, που τόνισε ότι διαφωνεί με τη διαγραφή.

Την ίδια ώρα, εκφράζεται εσωτερικός προβληματισμός, αφενός σε σχέση με την εκλογική απήχηση του κόμματος στην Κρήτη μετά την απώλεια του Παύλου Πολάκη, και αφετέρου του ως προς το τι σχεδιάζει από εδώ και πέρα ο ίδιος ο βουλευτής... Σχέδια που θα μπορούσαν να τον καταστήσουν παράγοντα αποδυνάμωσης της δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ, είτε στην κάλπη των εθνικών εκλογών, είτε στην αυτοδιοικητική κάλπη εδώ στο νησί μας.

Ο προβληματισμός για την αποχώρηση - Καραμανλή και το “αγκάθι” της Νικολάου

Εσωτερικοί “πονοκέφαλοι” υπάρχουν και στη Ν.Δ. Μπορεί η ανακοίνωση του Κώστα Καραμανλή, ότι δε θα κατέλθει στην εκλογική μάχη, να έδωσε μια εντύπωση “βελούδινης” εξόδου, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι δε συνιστά ένα σημαντικό πλήγμα ενόψει των εκλογών.

Κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι η αποχώρηση Καραμανλή δε θα σηματοδοτήσει και διαρροές ψηφοφόρων από την καραμανλική πτέρυγα στη “γαλάζια” παράταξη, διαρροές για τις οποίες η μεγαλύτερη ανησυχία στο κυβερνών κόμμα καταγράφεται στη Βόρεια Ελλάδα.

Στη Ν.Δ. έχουν, επίσης, και το “αγκάθι” που λέγεται Σοφία Νικολάου και ειδικότερα αν θα βγει εκτός τελικά από τα ψηφοδέλτια η πρώην γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Άλλωστε, στον ΣΥΡΙΖΑ εστιάζουν πολύ στο θέμα Νικολάου και είναι χαρακτηριστικό πως ο νέος τομεάρχης Διαφάνειας Γιάννης Ραγκούσης ζήτησε την άμεση παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα, μετά τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παύλος Πολάκης.

Την ίδια ώρα, ψίθυροι ακούγονται και σε σχέση με την καθυστέρηση που έχει καταγραφεί ως προς τις ανακοινώσεις των “γαλάζιων” ψηφοδελτίων...

Ζυμώσεις, διεργασίες και “ρεύμα” αποχωρήσεων

Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. έχει ανακοινωθεί ο βασικός κορμός, ωστόσο φαίνεται ότι καλά κρατούν και εκεί οι ζυμώσεις, με την τελική κατάρτιση του “παζλ” σε πανελλαδικό επίπεδο να καθίσταται πιο δύσκολη μετά από ένα σχετικό ρεύμα φυγής και αποχωρήσεων που έχει καταγραφεί το τελευταίο διάστημα.

Μάλιστα, δεν περνούν απαρατήρητες οι απουσίες των βουλευτών του λεγόμενου μπλοκ της Φώφης Γεννηματά από τα ψηφοδέλτια ανά την επικράτεια.

Η επικείμενη κάθοδος του Νίκου Ανδρουλάκη εδώ στο Ηράκλειο, όπου θα μιλήσει στις 7 το απόγευμα μεθαύριο Πέμπτη στο “Αστόρια”, έχει θεωρηθεί από κάποιους ότι ενδέχεται να συνδυαστεί και με τις συμπληρωματικές ανακοινώσεις για τα τοπικά έστω “πράσινα” ψηφοδέλτια, δίχως πάντως αυτό να θεωρείται δεδομένο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News