Καρναβάλι: Η «καρδιά» της Κρήτης «χτυπάει» στο Ρέθυμνο - Ο «οδικός χάρτης» των καρναβαλικών εκδηλώσεων

Κρήτη
Καρναβάλι: Η «καρδιά» της Κρήτης «χτυπάει» στο Ρέθυμνο - Ο «οδικός χάρτης» των καρναβαλικών εκδηλώσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντίστροφη μέτρηση για την παρέλαση του Ρεθυμνιώτικου Καρναβαλιού - Τα πάντα είναι έτοιμα για τη μεγαλύτερη καρναβαλική παρέλαση που έγινε ποτέ στον λασιθιώτικο Νότο - Επιστρέφει δυναμικά το Καρναβάλι του Αρκαλοχωρίου

Η αντίστροφη μέτρηση για το κορυφαίο καρναβαλικό γεγονός της Κρήτης έχει ήδη ξεκινήσει. Η έναρξη του Ρεθυμνιώτικου Καρναβαλιού είναι στις 2 το μεσημέρι μεθαύριο Κυριακή 26 Φεβρουαρίου και θα μεταδοθεί ζωντανά από την “ΚΡΗΤΗ TV”. Τριάντα δύο ομάδες με 27 άρματα και πάνω από 12.000 καρναβαλιστές θα συμμετέχουν στη μεγάλη γιορτή, που στη λήξη της θα γίνει κυριολεκτικά η νύχτα μέρα με τα δεκάδες πυροτεχνήματα που θα πέσουν στην πλευρά του παραλιακού μετώπου.

Χθες Πέμπτη εξάλλου, στο Δημαρχείο της πόλης πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη όλων των φορέων που εμπλέκονται στη διοργάνωση, ώστε να καθοριστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες πριν τη μεγάλη παρέλαση του Ρεθυμνιώτικου Καρναβαλιού.

«Όλοι μαζί πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια και ήδη το κάνουμε για να μπορέσει ο κόσμος που θα έρθει να νιώσει ότι πήγε σε ένα φιλόξενο μέρος, που άξιζε τον κόπο να το κάνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της πόλης, Γιώργος Μαρινάκης.

Από την άλλη, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θωμάς Κρεβετζάκης μίλησε για τις φετινές ιδιαιτερότητες που εισάγονται ως προς την άρτια διεξαγωγή του καρναβαλιού. Θα υπάρχουν - όπως τόνισε - υπηρεσίες σεκιούριτι για τη διασφάλιση των πάρκινγκ, αλλά και της ίδιας της καρναβαλικής παρέλασης.

Άνοιξαν και 5άστερα για τους επισκέπτες

Οι επισκέπτες του τελευταίου σαββατοκύριακου της Αποκριάς υπολογίζονται σε εκατοντάδες χιλιάδες, ενώ ξενοδοχεία και καταλύματα εντός και περιμετρικά της πόλης είναι έτοιμα να τους υποδεχτούν. Μιλώντας σχετικά, η γραμματέας του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου κ. Κατερίνα Ξεκάλου ανέφερε τα εξής: «Το τριήμερο θα έχει αρκετό κόσμο. Άνοιξαν περίπου 2 χιλιάδες κλίνες ξενοδοχείων από 3 ως 5 αστέρια, με τιμές δωματίων από 50 ως 155 ευρώ. Είναι η πρώτη φορά που ανοίγουν δύο 5άστερα ξενοδοχεία γι’ αυτές τις μέρες. Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στην πόλη και ήδη από την περασμένη Τετάρτη η πληρότητα είναι στο 100% και χθες στις περιφερειακές μονάδες έφτανε το 95%.

Μαζί με τα 20 ξενοδοχεία-μέλη του συλλόγου, τα καταλύματα στην πόλη, ξενοδοχεία που ήταν ήδη τον χειμώνα ανοιχτά και διάφορα άλλα καταλύματα, εκτιμούμε ότι οι διανυκτερεύσεις στην πόλη θα κυμανθούν από 2.500-2.800 κλίνες».

Ζητούμενο η ασφάλεια

Και φέτος το βάρος των διοργανωτών πέφτει στην ασφάλεια των πολιτών. Οι υπαίθριες ψησταριές απαγορεύονται, οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς, ενώ νοσοκομείο, εθελοντές Ερυθροσταυρίτες και ΕΚΑΒ είναι ήδη σε ετοιμότητα για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

«Προσέχουμε και δεν καταναλώνουμε οινοπνευματώδη και σουβλάκια από ψησταριές του δρόμου. Είναι απαγορευμένες, γιατί δε γνωρίζουμε σε ποιες συνθήκες γίνεται η συντήρηση και πώς ψήνονται αυτά τα σουβλάκια. Επίσης, να προσέχουν όλοι οι πολίτες στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και όπου κάθονται τι καταναλώνουν. Επόπτες υγείας θα κάνουν ελέγχους και το Σάββατο και την Κυριακή (σ.σ. αύριο και μεθαύριο) για να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία», υπογράμμισε η διευθύντρια της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Ρεθύμνου, Μαρία Καββάλου.

Σε ό,τι αφορά τους Ερυθροσταυρίτες, στις διοργανώσεις του σαββατοκύριακου θα εμπλακούν περίπου 120 Σαμαρείτες από τα περιφερειακά τμήματα Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Χανίων. Ο υπεύθυνος Σαμαρειτών του Περιφερειακού Τμήματος Ρεθύμνου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Γιώργος Κακλαμάνος, απηύθυνε έκκληση σε θεατές και καρναβαλιστές, λέγοντας πως «οποιοδήποτε πρόβλημα κι αν αντιμετωπίσουν, να μη διστάσουν να απευθυνθούν σε εμάς».

Οι Ερυθροσταυρίτες θα είναι περίπου σε 20 σημεία στο μήκος της διαδρομής, που θα προσαρμόζονται ανάλογα με τη ροή του καρναβαλιού, ενώ ο βασικός σταθμός Α’ Βοηθειών θα στηθεί φέτος στο αλσύλλιο του 44ου Συντάγματος (Στρατολογία). Αντίστοιχη έκκληση στους πολίτες απηύθυνε και ο υπεύθυνος του τομέα ΕΚΑΒ Ρεθύμνου, Ανδρέας Βουρβαχάκης.

«Ζητάμε», είπε χαρακτηριστικά, «από τους πολίτες, που θα χρειαστεί να καλέσουν το ΕΚΑΒ, το 166, να μιλήσουν με τον τηλεφωνητή με ψυχραιμία, να πουν ακριβώς πού είναι, τι συμβαίνει, ώστε να μπορέσουμε κι εμείς να βοηθήσουμε άμεσα».

Πού επιτρέπεται η στάθμευση

Περιμετρικά της πόλης, οι χώροι στάθμευσης για μεθαύριο Κυριακή είναι τα κέντρα “Μέγαρο”, “Φάρος” και “Πέλαγος”, καθώς και το στάδιο Γάλλου για τους επισκέπτες από τη δυτική και ανατολική Κρήτη. Επιπλέον, από τις 9 το πρωί έως και τις 11:30 το βράδυ λεωφορεία του ΚΤΕΛ Χανίων-Ρεθύμνου θα μεταφέρουν ανά 10 με 15 λεπτά εντελώς δωρεάν τους επισκέπτες στο κέντρο της πόλης.

Την ίδια ώρα, στην πόλη, πέρα από τα ιδιωτικά πάρκινγκ, η στάθμευση θα επιτρέπεται στο Λιμενικό Ταμείο, στη μαρίνα, στο εμπορικό λιμάνι, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο και στο 1ο Λύκειο, ενώ από τις 10 το πρωί θα αποκλειστεί η κυκλοφορία των οχημάτων στους κόμβους Ατσιπόπουλου, Αμαρίου και Σπηλίου.

Λευτέρης και Χριστιάνα οι “πρωταγωνιστές” της Κυριακής

Παρουσιαστές της μεγάλης παρέλασης θα είναι οι παρουσιαστές της εκπομπής “Καλό Μεσημέρι” της “ΚΡΗΤΗ ΤV”, Λευτέρης Κουμαντάκης και Χριστιάνα Σκούρα, ενώ αποκλειστικοί χορηγοί επικοινωνίας του Ρεθυμνιώτικου Καρναβαλιού είναι η “ΚΡΗΤΗ TV”, το Ράδιο 98,4, η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr.

Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί στο Καρναβάλι

Όπως εξήγησε ο αστυνομικός υποδιευθυντής Ρεθύμνου, Απόστολος Νησωτάκης, για το προσεχές τριήμερο η Διεύθυνση Αστυνομίας έχει εκπονήσει και θα εφαρμόσει ένα ειδικό αστυνομικό σχέδιο μέτρων, που διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς τομείς: σε θέματα τροχαίας, τάξης και ασφάλειας.

«Εμείς ζητάμε την κατανόηση και τη βοήθεια των πολιτών, και θα είμαστε σχεδόν σε κάθε διασταύρωση, θα ελέγχουμε το παραεμπόριο, τις παράνομες ψησταριές, αλλά και το αλκοόλ σε ανήλικους. Εύχομαι να περάσουμε ένα ασφαλές τριήμερο και να επιστρέψουμε όλοι υγιείς στα σπίτια μας», τόνισε με έμφαση ο κ. Νησωτάκης.

Από την άλλη, ο διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Ρεθύμνου, Γιάννης Σταμίρης, υπογράμμισε πως η λεωφόρος Κουντουριώτη θα είναι κλειστή πριν από την έναρξη των καρναβαλικών εκδηλώσεων, τόσο αύριο Σάββατο όσο και μεθαύριο Κυριακή.

«Για την αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, θα θέλαμε τη συμμόρφωσή τους προς τις υποδείξεις των τροχονόμων. Επίσης, θα θέλαμε οι κάτοικοι της πόλης να αποφύγουν τη χρήση τροχοφόρων. Αποφύγετε τη χρήση αλκοόλ, γιατί οδήγηση και αλκοόλ δε συμβαδίζουν. Ένας από την παρέα ας μην καταναλώσει αλκοόλ, ώστε οι υπόλοιποι να πάνε με ασφάλεια στα σπίτια τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στους ρυθμούς της Αποκριάς χορεύει και η Ιεράπετρα

Με τους διοργανωτές του Γεραπετρίτικου Καρναβαλιού να βρίσκουν και να παίρνουν πίσω τελικά το “Ελιξήριο της κουζουλάδας”, τα πάντα είναι έτοιμα για τη μεγαλύτερη καρναβαλική παρέλαση που έγινε ποτέ στον λασιθιώτικο Νότο, καθώς οι συμμετοχές των μασκαράδων που θα παρελάσουν σε μικρές και μεγάλες ομάδες έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, ενώ υπολογίζεται από το ενδιαφέρον που υπάρχει από ντόπιους και ξένους επισκέπτες ότι τα ξενοδοχεία της πόλης θα γεμίσουν, με αποτέλεσμα να αναθερμανθεί η παγωμένη μέχρι στιγμής αγορά και η εστίαση.

«Είμαστε 100% έτοιμοι οργανωτικά για την καρναβαλική παρέλαση στις 3 μετά το μεσημέρι της Κυριακής της Μεγάλης Αποκριάς και είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι όλοι, από την ανταπόκριση και τη βοήθεια όλου του κόσμου, τη στήριξη του Δήμου Ιεράπετρας και την απίστευτη αυτόβουλη οικονομική υποστήριξη όλων των χορηγών, πολλοί εκ των οποίων συνεισέφεραν από το υστέρημά τους για να τα καταφέρει η πόλη μας να καθιερωθεί ως σημείο αναφοράς των κορυφαίων καρναβαλικών εκδηλώσεων της Κρήτης, προσελκύοντας αυτές τις μέρες των μίνι διακοπών όλο και περισσότερο κόσμο», μας είπε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του Νέου Πολιτιστικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Μυρτώ Μαρκοπούλου.

«Φέτος θα έχουμε περισσότερα από 15 καινούργια άρματα, τα οποία υποστηρίζουν πολυάριθμες ομάδες καρναβαλιστών, ενώ μέχρι την τελευταία στιγμή θα μπορούν να δηλώνουν τη συμμετοχή τους και οι μικρότερες ομάδες των μασκαράδων που δε θα έχουν δικό τους άρμα. Αυτό που μένει να κάνουμε μετά τη μεγάλη αυτή καρναβαλική παρέλαση της Κυριακής είναι να εξασφαλίσουμε έναν μεγάλο αποθηκευτικό χώρο, όπου θα μπορούμε να φυλάξουμε τα άρματα των ομάδων που φτιάξαμε φέτος με πάρα πολύ μεράκι, κόπο και έξοδα, ώστε να έχουμε και τα επόμενα χρόνια μια παρακαταθήκη αρμάτων που θα τα συντηρούμε, θα τα συμπληρώνουμε και θα τα χρησιμοποιούμε και στις επόμενες καρναβαλικές παρελάσεις», πρόσθεσε η ταμίας του Νέου Πολιτιστικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Γωγώ Καροφυλάκη.

Διασκέδαση με σύνεση και ασφάλεια

Προχθές Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η απαραίτητη συνάντηση στη μικρή αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Ιεράπετρας, με θέμα την ασφαλή διεξαγωγή του Καρναβαλιού.

«Μέλημά μας είναι η ασφάλεια θεατών και καρναβαλιστών. Έτσι λοιπόν, με πρωτοβουλία του υπαστυνόμου κ. Ν. Τζουμάκα, υπεύθυνου Τμήματος Τροχαίας Ιεράπετρας, και με την παρουσία του υποπλοίαρχου κ. Γ. Πατεράκη, εκπρόσωπου του Λιμενικού Σώματος Ιεράπετρας, του δημοτικού αστυνομικού κ. Πέτρου Περάκη, της προέδρου του Νέου Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Μυρτώς Μαρκοπούλου και μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου, δόθηκαν οδηγίες στους υπεύθυνους των ομάδων και των αρμάτων της καρναβαλικής παρέλασης. Ακόμα δόθηκε χάρτης των οδών που θα πρέπει να σταθμεύσουν τα άρματα, με τους προκαθορισμένους χρόνους σύμφωνα με τη σειρά των ομάδων, καθώς και την ασφαλή αποχώρησή τους. Θα υπάρξουν οι ανάλογες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και παρακαλούνται όλοι να ακολουθήσουν τις οδηγίες των ένστολων υπηρεσιών.

Μαζί μας για όλη αυτήν την προσπάθεια ήταν και η υπεύθυνη των εθελοντών διασωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ιεράπετρας κ. Μαρίνα Δρακωνάκη, την οποία ευχαριστούμε ιδιαίτερα. Εύχομαι Καλές Απόκριες σε όλους, για διασκέδαση με σύνεση και ασφάλεια», έγραψε στο μήνυμά της η πρόεδρος της ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α. κ. Μαρία Σακκαδάκη.

Βασίλισσα του Καρναβαλιού η Μις Ελλάς Σαμάνθα Μίσοβιτς

«Φέτος θα έχουμε πάρα πολλές εκπλήξεις, γιατί οι ομάδες των καρναβαλιστών έχουν επιλέξει πάρα πολύ όμορφα και ευφάνταστα θέματα. Συμμετέχουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι των τοπικών κοινοτήτων, τα σχολεία της Ιεράπετρας και πάρα πολλές επιχειρήσεις του χώρου του καφέ και της εστίασης, που έχουν συγκροτήσει πολύ μεγάλες ομάδες μεταμφιεσμένων. Θέλουμε να ξεσηκώσουμε όλο τον κόσμο να πάρει μέρος σε αυτό το φετινό Καρναβάλι, που πιστεύουμε ότι θα είναι πολύ καλύτερο απ’ όλα τα προηγούμενα. Η Ιεράπετρα συμπληρώνει 40 χρόνια παρουσίας στο καρναβάλι, που κάθε χρόνο μετατρέπεται σε μια μεγάλη γιορτή, όπου συμμετέχουν όλοι, μικροί και μεγάλοι, γυναίκες και άνδρες, ακόμα και μετά την παρέλαση, όπου το κέφι μεταφέρεται στα μαγαζιά της πόλης.

Θα ήθελα να ζητήσω και απ’ όλους τους θεατές της καρναβαλικής παρέλασης να δοκιμάσουν να βάλουν κάτι πάνω τους, έστω κάτι μικρό, ένα καπέλο, μια περούκα ή μια μάσκα, για να δείξουν ότι έχουν κι εκείνοι μπει στο πνεύμα της ημέρας.

Περιμένουμε από τον μοναδικό Σάββα Πούμπουρα, τον παρουσιαστή μας, να μεταδώσει σε όλο τον κόσμο τη χαρά και τη διάθεση για διασκέδαση, ενώ ανακοινώνουμε ότι Βασίλισσα του Γεραπετρίτικου Καρναβαλιού θα είναι αυτή τη φορά η πανέμορφη Γεραπετρίτισσα Μις Ελλάς, Σαμάνθα Μίσοβιτς», μας είπε η κ. Μαρία Κουβάκη, μέλος και πρώην πρόεδρος του Νέου Πολιτιστικού Συλλόγου.

Επιστρέφει δυναμικά το Καρναβάλι του Αρκαλοχωρίου

Το Καρναβάλι Αρκαλοχωρίου επιστρέφει δυναμικά ύστερα από τρία χρόνια αποχής, λόγω της πανδημίας και του σεισμού! Οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις λίγες ημέρες πριν την αποκριάτικη παρέλαση μεθαύριο Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, στις 3 το μεσημέρι.

Με φαντασία, κέφι και καλή διάθεση, το Καρναβάλι του Αρκαλοχωρίου, που διοργανώνουν ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας και ο ΔΟΠΑΠ, με τη στήριξη των πολιτιστικών και εμπορικών συλλόγων του Δήμου, αναμένεται να χαρίσει όμορφες στιγμές και άφθονα χαμόγελα σε όλους τους συμμετέχοντες.

Οι διοργανωτές προσκαλούν μικρούς και μεγάλους να μπουν στον ξέφρενο ρυθμό της Αποκριάς και καλούν τον κόσμο να βάλει το μεγαλύτερό του χαμόγελο, να παρακολουθήσει την καρναβαλική παρέλαση και να νιώσει στιγμές χαράς και κεφιού μέσα από αυτή τη μεγάλη γιορτή του τόπου: «Ελάτε να μπούμε στους ρυθμούς του κεφιού και του γλεντιού, μέσα από το μοναδικό Καρναβάλι του Αρκαλοχωρίου! Βάλτε φαντασία, χαμόγελο, κέφι, αποκριάτικη διάθεση και ελάτε να γίνουμε όλοι μια μεγάλη παρέα, να γελάσουμε και να γλεντήσουμε, βάζοντας στην άκρη για λίγο τα προβλήματά μας! Ελάτε να ξανανιώσουμε όλοι συναισθήματα που στερηθήκαμε καιρό τώρα!».

Δεκάδες άρματα και εκατοντάδες καρναβαλιστές κάθε ηλικίας είναι έτοιμοι για την καθιερωμένη αποκριάτικη παρέλαση αρμάτων, με τους διοργανωτές να απευθύνουν κάλεσμα στους δημότες και τους επισκέπτες να έρθουν στο Αρκαλοχώρι, ξεφαντώνοντας στον ρυθμό της Αποκριάς.

Διακοπή κυκλοφορίας

Παράλληλα, για τη διεξαγωγή του Καρναβαλιού Αρκαλοχωρίου θα διακοπεί από τη 1 το μεσημέρι η κυκλοφορία στους κεντρικούς δρόμους και συγκεκριμένα στην οδό Ελ. Βενιζέλου, από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Ανδρέα, σημείο εκκίνησης του Καρναβαλιού, μέχρι το Πολύκεντρο της Μητρόπολης, σημείο τερματισμού της αποκριάτικης παρέλασης. Επίσης θα κλείσει η οδός Ελευθερίου Βενιζέλου, στη συμβολή της με την οδό Εθνικής Αντιστάσεως, όπου θα διεξαχθεί καρναβαλική εκδήλωση μετά το πέρας της παρέλασης.

Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας και ο ΔΟΠΑΠ ευχαριστούν, επίσης, τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Ηρακλείου (ΔΗΚΕΗ) για την έμπρακτη στήριξή της στο Καρναβάλι του Αρκαλοχωρίου.

Αποκλειστικοί τηλεοπτικοί χορηγοί επικοινωνίας των εκδηλώσεων του Ρεθυμνιώτικου Καρναβαλιού είναι η “ANEK Lines” και η “Blue Star Ferries”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News