Ηράκλειο: Την Τρίτη η συνάντηση με τους Ρομά στη Λότζια για την μετεγκατάσταση του καταυλισμού στα Δύο Αοράκια (vid)

Κρήτη
Ηράκλειο: Την Τρίτη η συνάντηση με τους Ρομά στη Λότζια για την μετεγκατάσταση του καταυλισμού στα Δύο Αοράκια (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις 11:30 το πρωί, παρουσία και των δημοτικών παρατάξεων, θα παρουσιαστεί επισήμως η νέα πρόταση μετεγκατάστασης του καταυλισμού - Η μία εκ των δύο κοινοτήτων- “φυλών” δηλώνει ενάντια στη νέα πρόταση της Λότζιας

Για τις 11:30 το πρωί της ερχόμενης Τρίτης 28 Φεβρουαρίου “κλείδωσε” τελικά στη Λότζια η κρίσιμη συνάντηση μεταξύ Δήμου Ηρακλείου και των εκπροσώπων των Ρομά, με αντικείμενο τη νέα πρόταση για τη μετεγκατάσταση του καταυλισμού στα Δύο Αοράκια.

Η συνάντηση της ερχόμενης Τρίτης θα είναι διευρυμένη, πέρα δηλαδή από τη δημοτική Αρχή και τους εκπροσώπους των συλλόγων των Ρομά, θα παρευρεθούν σύσσωμες οι δημοτικές παρατάξεις, με τους οιωνούς πάντως και τα μηνύματα να μη φαντάζουν καθόλου ευοίωνα. Κάθε άλλο μάλιστα, αφού καταγράφονται ήδη έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του καταυλισμού, με τους εκπροσώπους της μίας εκ των δύο κοινοτήτων- “φυλών” να κάνουν λόγο για παντελώς απαράδεκτη, απορριπτέα πρόταση εκ μέρους του Δήμου...

Πρόκειται για μια ύστατη προσπάθεια από πλευράς δημοτικής Αρχής στο συγκεκριμένο ζήτημα, υπό την πίεση και του χρόνου, δεδομένου ότι τον Απρίλιο λήγει η τρέχουσα 3ετής παράταση που είχε δοθεί στη συμφωνία μεταξύ Δήμου και επενδύτριας εταιρείας στα Δύο Αοράκια και υπάρχει πάντοτε ο φόβος ενός οριστικού “ναυαγίου” της σχεδιαζόμενης επένδυσης εμπορικού κέντρου στον χώρο του σημερινού καταυλισμού.

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά... Όπως έχουμε γράψει, τις προάλλες παρουσιάστηκε σε διαπαραταξιακή συνάντηση στο Δημαρχείο η νέα εναλλακτική πρόταση που προβλέπει τη μετακόμιση του καταυλισμού λίγο δυτικότερα, στο δυτικό άκρο δηλαδή του ίδιου ακινήτου στα Δύο Αοράκια, πίσω ακριβώς από το Αστυνομικό Μέγαρο.

Εκεί βεβαίως δε θα στηθεί νέος καταυλισμός, αλλά θα φτιαχτούν δύο κανονικοί οικισμοί, με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, ένας για καθεμία εκ των δύο εσωτερικών κοινοτήτων που συνθέτουν την τοπική κοινότητα των Ρομά, ενώ θα αναπτυχθούν και κάποιες κοινές υποδομές κοινόχρηστου χαρακτήρα, που αφορούν σε σχολικές ανάγκες, δημόσια υγεία, χώρους αναψυχής κ.λπ.

Η νέα πρόταση, που παρουσιάζεται από τον Δήμο Ηρακλείου ως η τελευταία ευκαιρία λύσης του “γόρδιου δεσμού” για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά, αλλά και για την απελευθέρωση της έκτασης που, βάσει συμφωνίας, θα έπρεπε να έχει πάρει στα χέρια της για να υλοποιήσει μια επένδυση εμπορικού κέντρου η εταιρεία Vita Development, θα παρουσιαστεί επισήμως στους Ρομά το πρωί της ερχόμενης Τρίτης.

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 11:30 το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων “Ανδρέα Παπανδρέου” στη Λότζια, ενώ μία ημέρα μετά, δηλαδή την Τετάρτη, το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου.

Ήδη έχουν ενημερωθεί και αποδεχτεί την πρόσκληση οι εκπρόσωποι των τοπικών συλλόγων των Ρομά, ενώ η συνάντηση θα έχει διαπαραταξιακό χαρακτήρα. Δε θα συμμετέχουν, δηλαδή, μόνο οι συναρμόδιοι αντιδήμαρχοι Δημοτικής Περιουσίας Μανόλης Βασιλάκης και Κοινωνικών Θεμάτων Ρένα Παπαδάκη, αλλά και οι εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων.

Όπως έχουμε γράψει ήδη, οι 5 παρατάξεις που παρευρέθηκαν στην προκαταρκτική ενημερωτική διαπαραταξιακή εξέφρασαν τη σύμφωνη γνώμη τους επί της νέας πρότασης μετεγκατάστασης (με την προϋπόθεση αποδοχής φυσικά από τους Ρομά), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σύμφωνη εμφανίζεται και η παράταξη της Ευαγγελίας Σχοιναράκη, που απουσίαζε στην Αθήνα, όπως και η “Λαϊκή Συσπείρωση”, που θα καταθέσει, ωστόσο, και κάποια επιμέρους δικά της στοιχεία και προτάσεις.

Στον αντίποδα, ενάντιος στο πλάνο της Λότζιας για εσωτερική μετακίνηση των Ρομά στην ίδια έκταση εμφανίζεται ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης. Ο ίδιος θεωρεί ότι πρόκειται για συνέχεια μιας ανέξοδης κατάστασης γκετοποίησης και αναμένεται να παρουσιάσει δική του πρόταση, που θα αφορά σε κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά, με την εφαρμογή ενός σχεδίου στα πρότυπα του προγράμματος “ΕΣΤΙΑ” για τους πρόσφυγες.

Αντιδράσεις στους κόλπους των Ρομά

Μπορεί η δημοτική Αρχή Ηρακλείου να επιχειρεί να παίξει το τελευταίο της “χαρτί” στο πολυσυζητημένο ζήτημα μετεγκατάστασης του καταυλισμού, καθώς εκπνέει η τελευταία παράταση που έχει δοθεί στη συμφωνία μεταξύ Δήμου και της επενδύτριας εταιρείας, η οποία έχει ενοικιάσει την έκταση- “φιλέτο” των 140 στρεμμάτων με στόχο τη δημιουργία πολιτιστικού και εμπορικού πάρκου αναψυχής, ωστόσο στους κόλπους των Ρομά καταγράφονται έντονες αντιδράσεις.

Η μία εκ των δύο κοινοτήτων- “φυλών” δηλώνει ενάντια στη νέα πρόταση της Λότζιας. Ως κοινωνικό έγκλημα χαρακτήρισε, μάλιστα, τη νέα πρόταση από τον Δήμο Ηρακλείου ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Ελλήνων Πολιτών Τσιγγάνων “Η Ελπίδα” Αθανάσιος Κατσαρής, ο οποίος τραβάει “κόκκινη γραμμή” στο ζήτημα μετεγκατάστασης και των δύο φυλών, την ώρα που από πλευράς Δήμου Ηρακλείου επισημαίνεται ότι αυτή είναι η τελευταία πρόταση-λύση και πως δεν υπάρχει άλλος χώρος που να πληροί τις προϋποθέσεις για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στην “ΚΡΗΤΗ TV” ο κ. Κατσαρής, «ο Δήμος πάει να στοιβάξει 215 οικογένειες σε ένα χώρο, λες και είμαστε τσουβάλια και όχι άνθρωποι. Δε θα επιτρέψω να πάει να γίνει ένα νέο άντρο παραβατικότητας, με σύγχρονες υποδομές, επειδή το θέλει ο Δήμος. Είναι ντροπή για τον Δήμο, ένα μήνα πριν λήξει η προθεσμία με τον επενδυτή, να λέει ότι βρήκε λύση. Ποια λύση; Να δεχτούμε τι; Να πάμε 215 οικογένειες διαφορετικών κοινωνικών ομάδων, να πάμε να μπλέξουμε νοικοκυραίοι και μη; Να γίνει ένα νέο άντρο παραβατικότητας; Να στοιβαχτούμε σε σπιτάκια των 40 τ.μ.; Ε, όχι βέβαια. Ας πάνε από τον Δήμο και τις δημοτικές παρατάξεις να μείνουν εκεί. Δεν το δεχόμαστε! Αν χρειαστεί μάλιστα θα προσφύγουμε κατά της ίδιας της χώρας μας στα ευρωπαϊκά δικαστήρια».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News