Ξεσηκώθηκαν και οι μελισσοκόμοι - Το υψηλό κόστος παραγωγής και οι παράνομες ελληνοποιήσεις γονατίζουν τον κλάδο (vid)

Κρήτη
Ξεσηκώθηκαν και οι μελισσοκόμοι - Το υψηλό κόστος παραγωγής και οι παράνομες ελληνοποιήσεις γονατίζουν τον κλάδο (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νοθείες, ελληνοποιήσεις, τεράστιο κόστος παραγωγής και αδιαφορία από την Πολιτεία απειλούν το κρητικό μέλι - Μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους του Ηρακλείου πραγματοποίησαν χθες οι μελισσουργοί

“Γλυκιά ανάμνηση” για την Κρήτη κινδυνεύει να μείνει το μέλι που παράγουν με κόπο, έξοδα, θυσίες και πάρα πολύ δουλειά οι περίπου 3.500 μελισσοκόμοι του νησιού, στέλνοντας προς την κυβέρνηση μηνύματα αντίστασης και δυναμικών κινητοποιήσεων, αν δε σταματήσει άμεσα τα κυκλώματα νοθείας του εξαιρετικού μας προϊόντος, σε συνδυασμό και με την οικονομική στήριξη του κλάδου, που καταρρέει χρόνο με το χρόνο, έχοντας συν τοις άλλοις να αντιπαλέψει και την κλιματική αλλαγή που αφανίζει τις μέλισσες. Σήμερα, η παραγωγή του μελιού στην Κρήτη, από τις 250.000 δηλωμένες κυψέλες και τα 10 έως 12 κιλά ανά κυψέλη, ανέρχεται στα 2,5 έως 3 εκατομμύρια κιλά μελιού, με βάση τα στοιχεία του μοναδικού μελισσοκομικού συνεταιρισμού της Κρήτης, που εδρεύει στο Ηράκλειο.

«Χάνουμε την παραγωγή μας χρόνο με τον χρόνο», είπαν χθες Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, δεκάδες μελισσοκόμοι της Κρήτης. Πραγματοποίησαν προ συγκέντρωση στο Παγκρήτιο Στάδιο του Ηρακλείου και έκαναν μηχανοκίνητη πορεία μέχρι τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, όπου και επίδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Στην Περιφέρεια Κρήτης, το ψήφισμα παρέλαβε η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, Ειρήνη Χουδετσανάκη, που ανέφερε στους εκπροσώπους των μελισσοκόμων ότι θα έχει επικοινωνία και με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, για τα οικονομικά προβλήματα του κλάδου.

Το neakriti.gr κατέγραψε τις απόψεις και τα σημαντικότερα προβλήματα των μελισσοκόμων του νησιού μας, με τη σταδιακή μείωση της παραγωγής μελιού να είναι το πρώτο και το σημαντικότερο, αφού τα πευκοδάση μειώνονται από τις πυρκαγιές και οι μέλισσες – “εργάτες” δεν βρίσκουν “μελίτωμα”, το οποίο και χρησιμοποιούν οι μέλισσες στη συνέχεια για να χαρίσουν στους ανθρώπους το πιο γλυκό δώρο της κρητικής φύσης. Ακόμα και οι ακτινοβολίες από τα κινητά τηλέφωνα “ενοχοποιούνται” για τη μείωση των πληθυσμών, καθώς όπως μας είπαν οι εκπρόσωποι των μελισσοκόμων, κάθε χρόνο χάνουν τον προσανατολισμό τους πάρα πολλές μέλισσες και δεν επιστρέφουν ποτέ στις κυψέλες τους. Οι φωτιές, η υπερβόσκηση, τα φυτοφάρμακα στους κάμπους και πολλά άλλα προβλήματα, έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην κρητική μελισσοκομία, όπως αποκάλυψαν στην εφημερίδα μας χθες οι ίδιοι οι μελισσοκόμοι.

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα»

«Είμαστε σε αναβρασμό. Το κόστος παραγωγής είναι δυσβάσταχτο. Το εξομολογούνται όλοι, άλλωστε, οι συνάδελφοι στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Κρήτη. Δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε. Και ζητάμε μία λογική ενίσχυση προκειμένου να ενισχύσουμε την παραγωγή του μελιού», λέει στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κώστας Λεονταράκης. «Τώρα και μήνες έχουμε τεκμηριωμένη πρόταση προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στην αρχή ζητήσαμε 22 ευρώ ανά κυψέλη. Μας είπαν για 15 ευρώ. Ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο επίσημα από τον υφυπουργό κ. Κεδίκογλου στο Φεστιβάλ Μελιού η ενίσχυση των 10 ευρώ. Και προσφάτως ανακαλύψαμε ότι το θέμα δεν έχει προχωρήσει. Αυτό καταλαβαίνετε ότι φέρνει μια αγανάκτηση στον κόσμο», σύμφωνα με τον Κώστα Λεονταράκη.

Στο Λασίθι τα πευκοδάση αφανίζονται

Την κατάσταση του κλάδου του στο νομό Λασιθίου περιέγραψε στο neakriti.gr χθες, ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λασιθίου, Κώστας Κρασσάς. «Είμαστε πάνω από 600 μελισσοκόμοι στον νομό Λασιθίου. Ενεργά μέλη του συλλόγου μας είναι γύρω στα 4.800 και γύρω στις 3.000 μέλισσες. Έχουμε μεγάλα προβλήματα με το πευκοδάσος στο νομό μας. Ο “εργάτης” δε δίνει “μελάτωμα”. Τώρα έχει πάθει ζημιά. Λόγω καύσωνα, λόγω κλιματικής αλλαγής, έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Τα φυτά λόγω των βροχοπτώσεων, λόγω της απότομης αλλαγής της θερμοκρασίας δεν εκκρίνουν αυτά που πρέπει σε νέκταρ. Και οι μέλισσες καταρρέουν. Μέρα με τη μέρα και χρόνο με τον χρόνο, όλα αλλάζουν», λέει με αγανάκτηση στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λασιθίου.

«Έρχονται κινέζικα μέλια»

«Χημικά μπορεί να έχουν τα μέλια της Κίνας και άλλων τρίτων χωρών που μπαίνουν σε τεράστιες ποσότητες στη χώρα μας και ελληνοποιούνται»!

Την καταγγελία αυτή, έκανε προς το neakriti.gr  η πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Χριστίνα Κουβαρά. «Έρχονται μέλια πολύ φτηνά από Κίνα, από διάφορες χώρες, τα οποία είναι κατώτερης ποιότητας και μπορεί να μην είναι καν μέλια. Διότι, επειδή τους αφαιρούν τους γυρεόκοκκους, δεν αναγνωρίζεται η ταυτότητά τους. Και τα αναμειγνύουν με ελληνικά. Έχουμε με αυτά τα θέματα τρομερό πρόβλημα και πρέπει το φαινόμενο αυτό η Πολιτεία να το αντιμετωπίσει»!

Στο ερώτημά μας αν αυτές οι γλυκαντικές ουσίες που “βαφτίζονται” ως μέλια μπορεί και να εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία, η Χριστίνα Κουβαρά ήταν καταπέλτης: «Ασφαλώς. Γιατί μπορεί να έχουν τα πάντα μέσα. Μπορεί να έχουν χημικά. Μπορεί να έχουν τα πάντα. Εγκυμονούν κινδύνους. Όταν πάει ο άλλος και παίρνει με 3 ευρώ μέλι από το σούπερ μάρκετ, καταλαβαίνετε τι ζημιά κάνει στον μελισσοκόμο. Ο καταναλωτής πρέπει να αγοράζει μέλι, που να έχει πάνω το όνομα του μελισσοκόμου ή να το αγοράζει από τον ίδιο τον μελισσοκόμο. Ή αναγνωρισμένο μέλι γνωστών εταιρειών. Και φυσικά δεν μπορεί να παίρνει μέλι με 3 ευρώ και 3,5. Θα πρέπει να παίρνει μέλι πάνω από 10 ευρώ το κιλό για να καταλαβαίνει ότι είναι μέλι καλό»...

«Δεν τα βγάζουμε πέρα. Θέλουμε βοήθεια»!

«Η κινητοποίησή μας ήταν μονόδρομος», λέει ο Λευτέρης Καργάκης, ένας νέος μελισσοκόμος με πολύ όρεξη για δουλειά. «Η μελισσοκομία πλέον φτάνει σε σημείο διάλυσης. Το υπουργείο μας κοροϊδεύει. Ενώ μας τάζει εδώ και μήνες ότι όλα είναι καλά και απομένει μόνο η υπογραφή του φακέλου, ανακαλύψαμε πρόσφατα ότι ο φάκελος είναι στο συρτάρι και ότι απλά μας κορόιδευαν»! Αλλά και ο πατέρας του, Στέφανος Καργάκης, δηλώνει στην εφημερίδα μας: «Έχουμε πρόβλημα επιβίωσης. Είναι ακριβές οι τροφές. Έχουμε πρόβλημα με το συνολικό κόστος. Και η κυβέρνηση, παρόλο που έπρεπε να τη στηρίζει τη μελισσοκομία, δε δείχνει ενδιαφέρον. Άμα φύγει η μέλισσα διάλυσε και ο πλανήτης. Και μόνο γι’ αυτό, έπρεπε να υπάρχει από την κυβέρνηση μεγάλη στήριξη του κλάδου μας»...

«Χάνονται οι μέλισσες στην Κρήτη»

Ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ηρακλείου, Στέλιος Μανωλίτσης, κάνει λόγο για συνεχή συρρίκνωση της μελισσοκομίας στο νησί μας. Από πέρυσι, η μείωση όπως λέει στην παραγωγή του μελιού, έχει φτάσει στο 50% και αν δε ληφθούν μέτρα από την Πολιτεία, η κατρακύλα θα συνεχιστεί. Είναι ενδεικτικές οι τιμές που μας ανέφερε ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ηρακλείου. «Σήμερα οι τιμές παραγωγού είναι γύρω στα 6 με 6,50 ευρώ το κιλό συν τον ΦΠΑ. Και πουλούσαμε με τα μισά κόστη και σε μεγαλύτερες ποσότητες το 2002 στα 7 ευρώ το κιλό», σύμφωνα με τον Στέλιο Μανωλίτση. Στην προσυγκέντρωση, παρέστη όμως και ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας ΠΑΜ-ΠΣΕΑ και Διαχείρισης Τεχνικών Μέσων της Περιφέρειας Κρήτης, Γιάννης Λεονταράκης, που μίλησε στο neakriti.gr για την περιβαλλοντική σημασία της μέλισσας, όχι μόνο για την Κρήτη, αλλά και για ολόκληρο τον πλανήτη. «Αυτήν την περίοδο καλλιεργούνται στο νησί μας τα καρπούζια. Εάν δεν μπουν οι μέλισσες μες στα θερμοκήπια, καρπούζια δε βγαίνουν. Αυτό και μόνο το παράδειγμα δείχνει το τι ρόλο παίζει η μέλισσα στη διατροφική μας αλυσίδα», λέει χαρακτηριστικά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News