Ομοσπονδίες κατά Βορίδη! - Στα «κάγκελα» για την απεργοκτόνα ρύθμιση του υπουργείου

Κρήτη
Ομοσπονδίες κατά Βορίδη! - Στα «κάγκελα» για την απεργοκτόνα ρύθμιση του υπουργείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τόσο η ΠΟΕ-ΟΤΑ όσο και 6 ακόμα Ομοσπονδίες Εργαζομένων εξαπολύουν μύδρους κατά της φωτογραφικής - όπως σημειώνουν - διάταξης στο πρόσφατο νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Εσωτερικών, με την οποία να μπορεί να προσφεύγει το ελληνικό Δημόσιο στα Πρωτοδικεία και να κηρύσσει παράνομες όλες τις κινητοποιήσεις στους ΟΤΑ

Στα “κάγκελα” ενάντια στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έχουν βγει τις τελευταίες ημέρες τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων στους Δήμους, που καταγγέλλουν προσωπικά τον υπουργό Μάκη Βορίδη για προκλητική απόπειρα παραβίασης του αυτοδιοίκητου των ΟΤΑ, με στόχο το δικαστικό μπλοκάρισμα των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Αφορμή στάθηκε ειδική διάταξη που κατέθεσε ο υπουργός, με την οποία - όπως καταγγέλλουν οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων - ουσιαστικά επιχειρείται να επεκταθεί νομοθετικά στο υπουργείο Εσωτερικών το έννομο συμφέρον να καταθέσει αγωγές ενάντια σε απεργιακές κινητοποιήσεις στον χώρο των ΟΤΑ.

Το ΥΠ.ΕΣ., όπως κρίθηκε προσφάτως δικαστικά κατά την απεργία των μηχανικών στους Δήμους, δεν έχει έννομο συμφέρον να κινηθεί δικαστικά για απεργίες στους ΟΤΑ.

Συγκεκριμένα, το Πρωτοδικείο και εν συνεχεία το Εφετείο Αθηνών έκριναν ως παραδεκτή την απεργία των μηχανικών στις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων, ενώ αποφάνθηκαν μάλιστα ότι κακώς το υπουργείο εστράφη δικαστικώς εναντίον των απεργών, καθότι δεν είναι ο εργοδότης τους και ως εκ τούτου δεν έχει έννομο συμφέρον για τέτοιες δικαστικές κινήσεις και αξιώσεις...

Όπως σημειώνουν με νόημα οι συνδικαλιστές, αυτό ακριβώς θέλει να ανατρέψει νομοθετικά τώρα ο υπουργός, απαντώντας με μια... απεργοκτόνα νομοθετική ρύθμιση στη δικαστική ήττα που υπέστη με την πρόσφατη απεργία στις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων...

Τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ-ΟΤΑ) όσο και 6 ακόμα Ομοσπονδίες Εργαζομένων (ΟΣΥΑΠΕ, ΟΣΕΑΔΕ, ΕΜΔΥΔΑΣ, ΠΟΓΕΔΥ, ΠΟΣΕΥΠΕΧΩΔΕ και ΠΟΜΗΤΕΔΥ) εξαπολύουν μύδρους κατά της φωτογραφικής - όπως σημειώνουν - διάταξης στο πρόσφατο νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Εσωτερικών, με την οποία να μπορεί να προσφεύγει το Ελληνικό Δημόσιο στα Πρωτοδικεία και να κηρύσσει παράνομες όλες τις κινητοποιήσεις στους ΟΤΑ ή σε άλλα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ζητώντας την απόσυρσή της.

Η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ

«Οι τρεις Ομοσπονδίες (ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ και ΠΟΜΗΤΕΔΥ) πέτυχαν μία μεγάλη νίκη, με την υπ’ αριθμ. 590/2023 Απόφαση του Εφετείου Αθηνών, κατά της εφαρμογής του αντεργατικού και αντισυνδικαλιστικού Νόμου Χατζηδάκη και της προσπάθειας των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία-αποχή των εργαζομένων στις Υπηρεσίες Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.), ώστε να αναδείξουμε την τραγική υποστελέχωση, την ανάγκη προσλήψεων του απαιτούμενου προσωπικού και την ανάθεση των αρμοδιοτήτων τους σε ιδιώτες.

Η υπ’ αριθμ. 590/2023 Απόφαση του Εφετείου Αθηνών υιοθέτησε τη θέση των τριών Ομοσπονδιών (ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ και ΠΟΜΗΤΕΔΥ), ότι το υπουργείο δεν είχε έννομο συμφέρον να προσφύγει κατά της απεργίας-αποχής στις Υπηρεσίες Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.), αφού τις σχετικές αρμοδιότητες με τις Υ.ΔΟΜ. τις έχει εκχωρήσει στους Δήμους.

Με αστραπιαία ταχύτητα στο κατατεθέν σχέδιο νόμου “Σύστημα Καινοτομίας στον Δημόσιο Τομέα - Ρυθμίσεις Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα - Ρυθμίσεις για τη λειτουργία των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και για την ευζωία των ζώων συντροφιάς - Λοιπές επείγουσες ρυθμίσεις του υπουργείου Εσωτερικών” στο άρθρο 29 με τίτλο “Συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα δημοσίων υπαλλήλων - Τροποποίηση της παρ. 1 του άρθρου 30 του Ν. 1264/1982” εισάγει φωτογραφική διάταξη με την οποία να μπορεί να προσφεύγει το ελληνικό Δημόσιο «ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 22, και διά του υπουργού που ασκεί τη σχετική εποπτεία, και όταν έχει εκχωρήσει τις σχετικές κρατικές αρμοδιότητες σε ΟΤΑ ή άλλο ΝΠΔΔ, ακόμη και με μεταφορά προς αυτούς των κατ’ αντικείμενο αρμόδιων υπαλλήλων», αναφέρει σε σκληρή ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ και σημειώνει: «Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης με τη διάταξη αυτή προσπαθεί να επιβάλλει την πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησής του για κήρυξη παράνομων και καταχρηστικών όλων των κινητοποιήσεων που δε συμβαδίζουν με το ακραίο νεοφιλελεύθερο δόγμα τους. Χέρι-χέρι με τον υπουργό Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη προσπαθούν ακόμη και με φωτογραφικές διατάξεις να “φιμώσουν” κάθε αγωνιστική συνδικαλιστική φωνή που δεν είναι “στα μέτρα” της σημερινής κυβέρνησης. Και τελικώς, αποδεικνύουν πλήρως την απαξίωσή τους προς τον θεσμό της Δικαιοσύνης, αφού προσπαθούν μέσω νομοθέτησης να ακυρώσουν όσα αυτή έχει ήδη κρίνει».

«Εκδικητική ρύθμιση» - Η ανακοίνωση- “καταπέλτης” 6 Ομοσπονδιών

Με τη διάταξη αυτή, μετατρέποντας σε κενό γράμμα το «αυτοδιοίκητο» των ΟΤΑ, επεκτείνεται νομοθετικά στον υπουργό Εσωτερικών το «έννομο συμφέρον» να καταθέτει αγωγές σε βάρος απεργιακών κινητοποιήσεων εργαζομένων σε ΟΤΑ και ΝΠΔΔ αυτών, με στόχο να τις απαγορεύει μέσω της κήρυξής τους από τα Δικαστήρια ως «παράνομες και καταχρηστικές».

Η εκδικητική αυτή ρύθμιση έρχεται σε απάντηση της δικαστικής ήττας που είχαν τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, τόσο πρωτόδικα, όσο και εφετειακά, απέναντι στην απεργία-αποχή που προκήρυξαν οι τρεις Ομοσπονδίες (ΠΟΕ ΟΤΑ, ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ, ΠΟΜΗΤΕΔΥ) για τα προβλήματα λειτουργίας των Υπηρεσιών Δόμησης.

Η ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση νομοθετεί εναντίον των εργαζομένων και των Σωματείων τους είναι ανάλογη με τη σκληρότητα του περιεχομένου της πολιτικής της και αντιστρόφως ανάλογη με τη διάθεση διαλόγου και εξεύρεσης λύσεων», τονίζουν, στο ίδιο μήκος κύματος, οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων ΟΣΥΑΠΕ, ΟΣΕΑΔΕ, ΕΜΔΥΔΑΣ, ΠΟΓΕΔΥ, ΠΟΣΕΥΠΕΧΩΔΕ και ΠΟΜΗΤΕΔΥ...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News