«Μάχη» από την ΕΑΣΗ: Ιρλανδικό fund απειλεί τα «φιλέτα» των αγροτών - Κινδυνεύουν και τα γραφεία στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων

Κρήτη
«Μάχη» από την ΕΑΣΗ: Ιρλανδικό fund απειλεί τα «φιλέτα» των αγροτών - Κινδυνεύουν και τα γραφεία στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγωνιώδης και οργισμένη αντίδραση από τη διοίκηση της οργάνωσης - Η διοίκηση της ΕΑΣΗ παραχώρησε αγωνιώδη συνέντευξη Τύπου, με τον πρόεδρό της Σταύρο Γαβαλά να καταγγέλλει πως ένα fund από την... Ιρλανδία, που έχει τον εκπρόσωπό του στη χώρα μας, επιχειρεί να “βάλει χέρι” στην ακίνητη περιουσία της οργάνωσης και να αποκτήσει ακόμα και τα γραφεία- “φιλέτο” της Ένωσης στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων

“Το χαλί κάτω από τα πόδια της”... έχασε ξαφνικά η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, αφού τα δάνειά της, ύψους 50 εκατ. ευρώ, πωλήθηκαν σε fund, το οποίο πλέον «τα θέλει όλα»... «Έφτασαν στο σημείο να μας ζητούν ακόμα και το ακίνητό μας στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων», δήλωσε με οργή και αγανάκτηση την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Σταύρος Γαβαλάς, στέλνοντας μήνυμα αντίστασης σε όλο αυτό το κύκλωμα, ξεκαθαρίζοντας πως η οργάνωση προχωράει σε έκτακτη γενική συνέλευση και ξεκινάει “ανένδοτο” αγώνα.

Αναμφισβήτητα στη χειρότερη στιγμή της ιστορίας βρίσκεται πλέον η άλλοτε κραταιά συνεταιριστική οργάνωση της Κρήτης. Την Τρίτη, η διοίκηση της ΕΑΣΗ παραχώρησε αγωνιώδη συνέντευξη Τύπου, με τον πρόεδρό της Σταύρο Γαβαλά να καταγγέλλει πως ένα fund από την... Ιρλανδία, που έχει τον εκπρόσωπό του στη χώρα μας, επιχειρεί να “βάλει χέρι” στην ακίνητη περιουσία της οργάνωσης και να αποκτήσει ακόμα και τα γραφεία- “φιλέτο” της Ένωσης στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων, για τα οποία υπήρχε ρητή εξαίρεση στη συμφωνία που είχε υπογράψει το 2017 η Ένωση Ηρακλείου με την τράπεζα.

Και μάλιστα, επειδή εκείνη η συμφωνία είχε κριθεί από την επόμενη διοίκηση ως καλή μεν για να σταθεί η οργάνωση στα πόδια της, αλλά δύσκολη ως προς τη μελλοντική της επιβίωση, έγιναν διαπραγματεύσεις, που πήγαιναν καλά μέσα από διμερείς συμφωνίες των δύο πλευρών, οι οποίες “σε μια νύχτα” όμως τινάχθηκαν στον αέρα, μετά την αγορά του συνεταιριστικού δανείου από το ιρλανδικό fund.

«Η οργάνωση ανήκει στους παραγωγούς της»

Με σκληρή γλώσσα, ο συνεταιριστής κήρυξε τον “ανένδοτο” αγώνα κατά του fund, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δε θα επιτρέψουμε σε καμιά περίπτωση η οργάνωση να περάσει στα χέρια οποιουδήποτε fund, καθώς ανήκει στους παραγωγούς-μέλη της.

Τα ψέματα τελειώνουν και δε θα ανεχτούμε άλλο να μας περιφέρουν σε κάθε είδους χαρτογιακάδες με γραβάτες, κι αυτό πρέπει το κράτος, η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση να το λάβουν σοβαρά υπόψη».

Σύμφωνα με τον Σταύρο Γαβαλά, η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου “άνοιξε την όρεξη” απέναντι στην περιουσία όχι μόνο της ΕΑΣΗ, αλλά και όλων των συνεταιριστικών οργανώσεων και των αγροτών που έχουν δάνεια και αγωνίζονται να τα αποπληρώσουν, κάτω από αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

«Μπορεί ο Ερντογάν να είπε πως θα έρθει νύχτα στην Ελλάδα, όμως εμείς θα πάμε μέρα στο fund. Κάτω τα χέρια από την Ένωση Ηρακλείου και από την περιουσία των αγροτών», σημείωσε με οργισμένο ύφος, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλά συμφέροντα που θέλουν να πάψει η οργάνωση να λειτουργεί και να παρεμβαίνει στην αγορά υπέρ των συμφερόντων του αγροτοκτηνοτροφικού της κόσμου.

Μάλιστα, συνέχισε λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ο “κουμπαράς” των 400.000 ευρώ της Ένωσης Ηρακλείου και το fund να κρατάει όλα αυτά τα χρήματα δεσμευμένα έναντι μελλοντικών δόσεων, στερώντας τα με αυτόν τον τρόπο από τους παραγωγούς-μέλη της ΕΑΣΗ. Ξεκαθάρισε, δε, ότι από το 2000 μέχρι σήμερα η ΕΑΣΗ έχει ήδη καταβάλει, για τα δάνεια που είχε λάβει από την Τράπεζα Πειραιώς, το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 40 εκατ. ευρώ...

«Η Ένωση Ηρακλείου έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον, αρέσει δεν αρέσει σε κάποιους, κι αν το fund θέλει να μας κλείσει, ας έρθει και θα καταλάβει πως την Ένωση δεν τη χαρίζουμε σε κανέναν», τόνισε ο κ. Γαβαλάς.

Ο ίδιος επισήμανε πως, όταν η ΕΑΣΗ άρχισε να πιέζεται οικονομικά και να μπαίνει σε διαδικασία δανειοδοτήσεων, μπορεί να είχε εκποιήσει ήδη αρκετά ακίνητά της, τα οποία είχαν αποτιμηθεί στα 5 εκατομμύρια ευρώ, όμως είχε καταφέρει μέχρι σήμερα να κρατήσει στην ιδιοκτησία της τα “φιλέτα” του Τάλως και της 62 Μαρτύρων.

Τέλος, ο Σταύρος Γαβαλάς έδωσε στη δημοσιότητα και πάλι την επιστολή που είχε στείλει στους τοπικούς βουλευτές, και η οποία προωθήθηκε διαπαραταξιακά στη Βουλή, κάτι για το οποίο και ευχαρίστησε τους βουλευτές του νομού Ηρακλείου δημόσια.

Οι βουλευτές στηρίζουν την ΕΑΣΗ

Συγκεκριμένα, πρόσφατα, ύστερα από αλληλογραφία του προέδρου της Ένωσης Ηρακλείου, κατατέθηκε ως αναφορά στη Βουλή η σχετική επιστολή τού κ. Γαβαλά.

Την αναφορά συνυπέγραψαν και οι βουλευτές των άλλων κομμάτων και συγκεκριμένα οι Μάξιμος Σενετάκης, Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης, Χάρης Μαμουλάκης και Γιώργος Λογιάδης, και είχε αποδέκτες της τους συναρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη.

Αναλυτικά το κείμενο της αναφοράς έχει ως εξής:

«Η ΕΑΣ Ηρακλείου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες συνεταιριστικές οργανώσεις στην Ελλάδα, με σκοπό την εξυπηρέτηση των επαγγελματικών και οικονομικών συμφερόντων των συνεταιρισμένων αγροτών, μέσω του συντονισμού και της ενίσχυσης του έργου των αγροτικών συνεταιρισμών, ώστε να συνεχίσουν οι αγρότες-μέλη της να παράγουν προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας. Από το 2017 η οργάνωση αναγκαστικά προχώρησε στη συμφωνία εξυγίανσης του άρθρου 106β του Πτωχευτικού Κώδικα, προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία της, γνωρίζοντας όμως τη δυσκολία τήρησής της.

Η νέα διοίκηση της οργάνωσης από το 2019 έχει καταβάλει τιτάνια προσπάθεια για την εξυγίανση της οργάνωσης, ενώ το έργο της, το οποίο μάλιστα συνοδεύεται από διακρίσεις και βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, είναι πανθομολογούμενο.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ενδελεχώς ο πρόεδρος της Ένωσης στην επιστολή που σας επισυνάπτουμε, ολοένα και δυσχεραίνεται η λειτουργία της Ένωσης, αφού το fund που έχει αγοράσει σε εξευτελιστική τιμή τα δάνειά της, με ενδεχόμενη σκοπιμότητα, απομυζά την οργάνωση, φαλκιδεύοντας κάθε προσπάθεια εξυγίανσής της και υπονομεύοντας συνολικά τη λειτουργία της.

Παράλληλα, οι τραπεζικοί λογαριασμοί της Ένωσης έχουν κατασχεθεί από το ΙΚΑ και την εφορία, ενώ δεκάδες εργαζόμενοι που καταβάλλουν καθημερινά φιλότιμες προσπάθειες για την εξυπηρέτηση του παραγωγού παραμένουν απλήρωτοι.

Επειδή σύσσωμος ο αγροτικός κόσμος της Κρήτης, οι φορείς και η τοπική κοινωνία ζητούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας της Ένωσης Ηρακλείου και επειδή είναι έτοιμο ένα νέο σχέδιο εξυγίανσης της οργάνωσης, παρακαλούμε, αφού λάβετε υπόψη την επιστολή, να μας ενημερώσετε για τις συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες προτίθεστε να προβείτε».

“Νίπτει τας χείρας της” η Τράπεζα της Ελλάδος!

Όσο για την απάντηση της Τράπεζας της Ελλάδος σε ανάλογη επιστολή της οργάνωσης; «...η Τράπεζα της Ελλάδος δεν εμπλέκεται σε συμφωνίες αγοραπωλησίας δανείων μεταξύ των πιστωτικών ή χρηματοδοτικών ιδρυμάτων και των ανωτέρω οντοτήτων»... Και πιο κάτω, το κείμενο της Τράπεζας της Ελλάδος, που είναι ενιαίο προς όλους όσοι διαμαρτύρονται για τη δράση των funds, καταλήγει πολύ χαρακτηριστικά: «Τέλος, σημειώνουμε ότι καταγγελίες-αιτήματα που υποβάλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος δεν εξετάζονται μεμονωμένα, αλλά λαμβάνονται υπόψη στο ως άνω πλαίσιο αξιολόγησης και αντιμετώπισης των αδυναμιών, καθώς σε κάθε περίπτωση η Τράπεζα της Ελλάδος δεν υπεισέρχεται σε ζητήματα ιδιωτικών διαφορών που ανακύπτουν μεταξύ εταιρειών διαχείρισης με τους πελάτες τους. Οι διαφορές αυτές εξετάζονται και επιλύονται από τα καθ' ύλην αρμόδια δικαστήρια».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News