Έως 3,80 ευρώ το τεμάχιο θα πωλείται η λαγάνα την Καθαρά Δευτέρα με την τιμή να κινείται σε ανοδικά επίπεδα και πιο συγκεκριμένα η αύξησή της αναμένεται να είναι πενήντα λεπτά παραπάνω σε σχέση με πέρυσι. Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος αρτοποιών Ηρακλείου Κρήτης, Βασίλης Δαφέρμος, η αύξηση της τιμής είναι αναγκαία καθόσον μέσα σ΄ ένα χρόνο οι τιμές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα με τις τιμές των πρώτων υλών του ψωμιού να έχουν διπλασιαστεί. Ο κ. Δαφέρμος, μεταξύ άλλων, έδωσε μέσα από το neakriti.gr τις συμβουλές του προς τους καταναλωτές ώστε την Καθαρά Δευτέρα να εμφανιστούν όσο γίνεται πιο έτοιμοι στην αγορά της λαγάνας.
Ειδικότερα, 3,80 ευρώ θα φθάσει η τιμή της λαγάνας ανά τεμάχιο, η οποία είναι αρκετά αυξημένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Το 2021 η τιμή της έφθασε μέχρι και τα 3 ευρώ, ενώ πέρυσι η τιμή της έφθασε μεταξύ των 3 - 3,30 ευρώ. Τόσο ο πόλεμος που έλαβε χώρα στην ανατολική Ευρώπη όσο και η ενεργειακή και πληθωριστική κρίση που έκανε αισθητή την εμφάνισή της τον Αύγουστο του 2021 είχε ως άμεση συνέπεια να αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων. Οι τιμές ανέβηκαν και αναπόφευκτα η αύξηση παρέσυρε και τις λαγάνες, το παραδοσιακό ψωμί της αρχής της Σαρακοστής.
Φέτος, όμως, η τιμή θα φθάσει στα 3,80 ευρώ. Η αύξηση αυτή είναι αναπόφευκτη, καθώς οι πρώτες ύλες έχουν αυξηθεί δραματικά, αλλά και την ίδια στιγμή είναι προϊόν που απαιτεί περισσότερη ενέργεια και περισσότερα συστατικά σε σχέση με το απλό ψωμί. Αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος αρτοποιών Ηρακλείου Κρήτης, Βασίλης Δαφέρμος, ο οποίος ανέφερε με χαρακτηριστικό τρόπο τις αυξήσεις των συστατικών της λαγάνας.
«Πέρυσι η τιμή της λαγάνας κόστιζε από 3 – 3,30 ευρώ. Φέτος, η τιμή της θα έχει μία αύξηση της τάξης του 10-15%. Ο λόγος έχει να κάνει με το κόστος παραγωγής, αλλά και με την αύξηση της τιμής των πρώτων υλών. Η λαγάνα είναι ένα προϊόν που έχει ιδιαίτερη δυσκολία. Απαιτεί περισσότερα εργατικά χέρια και περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια. Μια φουρνιά μπορεί να βγάλει 100 ψωμιά και η ίδια φουρνιά μπορεί να βγάλει 20 λαγάνες. 3 λαγάνες ισοδυναμούν με 6 ψωμιά. Απαιτεί πενταπλάσιο χρόνο», ανέφερε ο κ. Δαφέρμος, ενώ συνέχισε: «Έπειτα, έχουν αυξηθεί δραματικά οι πρώτες ύλες. Το σουσάμι έχει αυξηθεί μέσα σε δύο εβδομάδες κατά 0,40 λεπτά. Κόστιζε 2,90 ευρώ το κιλό και τώρα κοστίζει 3,30 ευρώ το κιλό. Όσον αφορά το αλεύρι, έχει διπλασιαστεί η τιμή του. Η ζάχαρη είναι ένα άλλο προϊόν που χρησιμοποιούμε εμείς οι αρτοποιοί. Μέσα σ΄ ένα χρόνο, το κιλό ζάχαρης έκανε 0.55 ευρώ το κιλό και τώρα κοστίζει 1 ευρώ και 40 λεπτά. Αυτή είναι η πραγματικότητα και την ίδια στιγμή πρέπει να πληρώσουμε αρκετούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Έχουν τριπλασιαστεί οι λογαριασμοί και γι΄ αυτό θέλουμε την κατανόηση της ελληνικής κοινωνίας. Γι΄ αυτούς τους λόγους, θεωρούμε πως πρέπει να αυξηθεί η τιμή της λαγάνας».
Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές
Μεταξύ άλλων, ο κ. Δαφέρμος έκανε σαφές πως οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέξουν το βάρος της λαγάνας. Όπως είπε, οι λαγάνες πρέπει να βρίσκονται μεταξύ 500 - 750 γραμμάρια. Το βάρος της λαγάνας είναι δείγμα του υγιούς ανταγωνισμού, που έχουν θέσει τα αρτοποιεία του νομού Ηρακλείου και πρέπει να είναι συσκευασμένη.
«Οι λαγάνες πρέπει να είναι συσκευασμένες. Εμείς έχουμε καθορίσει ως βάρος της λαγάνας είτε τα 750 γραμμάρια είτε τα 500 γραμμάρια. Δεν πρέπει να είναι περισσότερο από 750 γραμμάρια ούτε λιγότερο από 500 γραμμάρια. Με αυτόν τον τρόπο, θέλουμε να έχουμε έναν υγιή ανταγωνισμό. Οι καταναλωτές θα πρέπει να επιζητούν την μέτρηση της λαγάνας. Από εκεί και πέρα, θέλουμε ο κόσμος να εμπιστευτεί τα αρτοποιεία του νομού Ηρακλείου και να ζητήσει συσκευασμένες τις λαγάνες. Η λαγάνα απαιτεί προσοχή. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε προσέξει ώστε να μην επιβαρυνθούν ιδιαίτερα οι καταναλωτές και ευχόμαστε να μας προτιμήσει ο κόσμος», κατέληξε.
Σχόλια