Κρήτη: Σήμερα η κινητοποίηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων - Ταμείο ανεργίας, συμβάσεις και ακρίβεια τους βγάζουν στον δρόμο

Κρήτη
Κρήτη: Σήμερα η κινητοποίηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων - Ταμείο ανεργίας, συμβάσεις και ακρίβεια τους βγάζουν στον δρόμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο

Κινητοποιήσεις έχουν σήμερα Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι οποίοι ξεσηκώνονται με βασικό αίτημα την επαναφορά του ταμείου ανεργίας στα προ μνημονίων επίπεδα. Όπως κατά καιρούς έχουν υποστηρίξει εκπρόσωποί τους, η οικονομική ανασφάλεια και η εργασιακή επισφάλεια των ξενοδοχοϋπαλλήλων σε συνδυασμό με την έλλειψη κυβερνητικής και πολιτικής πρωτοβουλίας τους έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο.

«Οι συνεχείς ανατιμήσεις στα προϊόντα πρώτης ανάγκης, η συνέχιση της ενεργειακής κρίσης, ο γενικός καλπασμός της ακρίβειας που δημιουργεί σύνθλιψη της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων έχει κάνει αδύνατη την διαβίωση των ανέργων που είναι χωρίς εισόδημα από τον Φεβρουάριο έως την καταβολή μισθού μετά τις σχετικές επαναπροσλήψεις από τις επιχειρήσεις», αναφέρει στο σχετικό κάλεσμα.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 10 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσει και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Χανίων σήμερα στο Εργατικό Κέντρο Χανίων. Και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρεθύμνου διοργανώνει συλλαλητήριο σήμερα Τετάρτη και ώρα 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου.

Σε ανακοίνωσή της η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου αναφέρει: «η κινητήρια δύναμη του τουριστικού μας κλάδου, οι εργαζόμενοι που ουσιαστικά για 3 και 4 μήνες μένουν χωρίς κανένα εισόδημα κινητοποιούνται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους». Τα αιτήματά τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση είναι:

  • Επαναφορά του ταμείου ανεργίας στα προ μνημονίων εποχής επίπεδα.
  • Υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με όρους αμοιβής και εργασίας που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων.
  • Κήρυξη ως Γενικώς Υποχρεωτικές τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που υπογράφονται.
  • Επαναφορά του εφάπαξ στην εικοσαετία.
  • Μέτρα κατά της ακρίβειας.
  • Αναβάθμιση των σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης.
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Τέλος, η ανακοίνωση κλείνει: «Τη στιγμή που ο τουριστικός κλάδος, αντιμετωπίζει πλέον προβλήματα εργατικών χεριών και οι συνθήκες εργασίας έχουν επιδεινωθεί, αφού μεγάλο ποσοστό εργοδοτών δεν τηρεί τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη εργοδοτική παραβατικότητα, επειδή λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι έλεγχοι είναι ελάχιστοι, είναι αναγκαιότητα η ικανοποίηση των αιτημάτων των υπαλλήλων αυτών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News