Κρήτη

Ψηλά στην ατζέντα του ΓΕΩΤΕΕ το ελαιόλαδο - Η νέα πρόεδρος στο neakriti.gr για τις προτεραιότητες της διοίκησης

Η νέα πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου στην Κρήτη μιλά στη “Ν.Κ.” και το neakriti.gr για τις προτεραιότητες της νέας διοίκησης

Ένα πιο σωστό πρόγραμμα δακοκτονίας μπαίνει ως ζητούμενο, μαζί με τα συνολικότερα ζητήματα του ελαιολάδου, στην πρώτη προτεραιότητα συζητήσεων της νέας Διοικούσας Επιτροπής του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, όπου επικρατεί πλέον “άρωμα” γυναίκας, μετά τη συγκρότηση του οργάνου και την ανάληψη της προεδρίας από τη γεωπόνο Άννα Δασκαλάκη, που εργάζεται στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Χανίων.

Μιλώντας στο neakriti.gr στη “Νέα Κρήτη” χθες, η Άννα Δασκαλάκη αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της νέας Διοικούσας Επιτροπής, δίνοντας έμφαση στον τομέα του ελαιολάδου, αλλά και στα θέματα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, του αστικού πρασίνου και των φυσικών καταστροφών που προκαλούνται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

«Στο ελαιόλαδο ως προς τον τρόπο καταπολέμησης του δάκου είναι πολλές οι διαδικασίες που πρέπει να “τρέξουν” και φοβόμαστε ότι θα υπάρξει καθυστέρηση λόγω των εκλογών. Και αυτό θα έχει επίδραση και στην πρόσληψη των τομεαρχών στα συνεργεία και στην παγιδοθεσία κ.λπ., και δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε χρόνο, ούτε να μη γίνουν πράγματα στην ώρα τους», είπε στη “Νέα Κρήτη” η πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ.

Και συνέχισε λέγοντας πως «ο πρωτογενής τομέας εξαρτάται από πολλά πράγματα. Εξαρτάται και από τον καιρό. Και ο δάκος το ίδιο. Αν εμείς αφήσουμε πράγματα που δε θα τα ελέγξουμε, θα έχουμε διάφορα προβλήματα», σύμφωνα με την Άννα Δασκαλάκη.

Και τονίζει στο σημείο αυτό: «Τώρα, με την καλή τιμή του ελαιολάδου, οι παραγωγοί είναι ακόμη περισσότερο ανήσυχοι για το τι θα γίνει την επόμενη περίοδο».

Μάλιστα, όπως μας ανέφερε η κ. Δασκαλάκη, όταν πρόσφατα κατέβηκε στην Κρήτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, ο προκάτοχός της Αλέκος Στεφανάκης τού κατέθεσε τις προτάσεις του φορέα γύρω από την δακοκτονία, αλλά θα πρέπει από τώρα και μετά οι διαδικασίες να συνεχιστούν για να μην ατονήσει η προσπάθεια.

«Υπάρχουν και άλλα θέματα σε σχέση με το ελαιόλαδο», σημείωσε και πρόσθεσε: «Έχουμε αποφασίσει να κάνουμε εκδηλώσεις σχετικά με την ποιότητα του ελαιολάδου και να κάνουμε ιδιαίτερα και κάποιες εκδηλώσεις σε σχέση με τη συμμετοχή των γεωτεχνικών στον τομέα του ελαιολάδου. Είναι πολλά αυτά που έχουν να γίνουν. Αλλά το σημείο αιχμής αυτή τη στιγμή είναι η δακοκτονία».

Για τα προβλήματα που υπάρχουν στην αντιμετώπιση του καταστροφικού εντόμου, η γεωπόνος Άννα Δασκαλάκη δήλωσε τα εξής: «Η δακοκτονία σαν ιδέα είναι πολύ σωστή. Η συλλογική καταπολέμηση του δάκου είναι σωστή. Όταν όμως τα τελευταία χρόνια, με εξαίρεση το 2022 που οι τομεάρχες ήταν στη θέση τους από τον Ιούνιο, έπιαναν δουλειά τον Αύγουστο, πώς μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα; Δηλαδή, κάποια πράγματα πρέπει να γίνονται έγκαιρα».

Και υπενθύμισε και παλιότερες θέσεις του φορέα: «Έχουμε πει για παρακολούθηση του δακοπληθυσμού όλο τον χρόνο. Βλέπετε, όταν είχαμε τώρα τον χειμώνα τέτοιες θερμοκρασίες, υπήρχαν περιοχές που ο δάκος δε σταμάτησε να “δουλεύει”. Αν λοιπόν γίνει σωστή παρακολούθηση, μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα».

Η νέα ΚΑΠ

Εξάλλου, σε δεύτερη θέση στην ατζέντα των συζητήσεων μπαίνει η ενημέρωση του κόσμου για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Θα διοργανώσουμε σύντομα μία εκδήλωση ενημέρωσης σχετικά με τη νέα ΚΑΠ. Είναι επίσης ένα σημείο ανησυχίας για τους παραγωγούς και για τη λειτουργία του πρωτογενούς τομέα», ανέφερε η κ. Άννα Δασκαλάκη.

Μάλιστα, όπως η ίδια είπε, «μεταξύ των άλλων υπάρχει και μια ανησυχία για το αν θα ανοίξει το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων στην ώρα του. Πώς θα λειτουργήσει. Και είναι και μια χρονιά αλλαγών, οπότε και οι γεωτεχνικοί χρειάζονται ενημέρωση και οι παραγωγοί», σύμφωνα με τη νέα πρόεδρο του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Άννα Δασκαλάκη.

«Θα προσπαθήσουμε λοιπόν», όπως είπε, «σε συνεργασία με το υπουργείο, να οργανώσουμε μία εκδήλωση για τη σωστή ενημέρωση όλων».

Το αστικό πράσινο μετά τα τελευταία γεγονότα

Αμέσως μετά, έρχεται για τη νέα Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ το ζήτημα του αστικού πρασίνου μετά την τραγωδία με το δέντρο που σκότωσε στο Ηράκλειο τον διερχόμενο οδηγό του δίκυκλου οχήματος και όλα όσα έχουν διαδραματιστεί με αφορμή την ίδια υπόθεση.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση και λάθος αντιμετώπιση πολλές φορές από τον κόσμο, που λέει “καλύτερα να τα κόψουμε όλα τα δέντρα από το να έχουμε ατυχήματα”. Πρέπει να βρεθεί η “χρυσή τομή”. Και καταλαβαίνουμε ότι χρειάζεται, σε συνεργασία με τους Δήμους, να κάνουμε κοινούς κανόνες και κώδικες στη διαχείριση του αστικού πρασίνου».

Συνεχίζοντας, η Άννα Δασκαλάκη επισήμανε: «Ήδη έχουμε παραδείγματα σε άλλα μέρη της Ελλάδας και υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Οπότε θα τα συζητήσουμε διεξοδικότερα».

Η κλιματική αλλαγή

Ένα άλλο ζήτημα για τη νέα Διοικούσα Επιτροπή του ΓΕΩΤΕΕ που μπαίνει στην ατζέντα για τις πρώτες της ενέργειες είναι η κλιματική αλλαγή και οι φυσικές καταστροφές που συντελούνται.

«Είναι και αυτό το ζήτημα που μας απασχολεί για να ασχοληθούμε στο επόμενο διάστημα. Να δούμε θέματα που σχετίζονται όχι μόνο με τις πλημμύρες, που είναι μία συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, αλλά και με τους σεισμούς, σε ειδική εκδήλωση στο άμεσο διάστημα», σύμφωνα με την Άννα Δασκαλάκη.

Θα δημιουργηθούν ομάδες γεωτεχνικών

Επειδή όμως τα θέματα είναι πάρα πολλά, υπάρχει η απόφαση της δημιουργίας Ομάδων Γεωτεχνικών. Η κάθε ομάδα θα ασχολείται με τα ζητήματα της αρμοδιότητάς της.

«Είναι πάρα πολλά θέματα παράλληλα. Έχουμε βάλει ένα στόχο, όλα αυτά τα θέματα να τα “δουλεύουμε” με τους συναδέλφους που έχουν ασχοληθεί, ώστε να καταλήξουμε στις προτάσεις μας. Είναι ίσως πολύ φιλόδοξα τα σχέδιά μας, αλλά το Παράρτημα Κρήτης είναι πάντα μπροστά στις εξελίξεις του γεωτεχνικού τομέα και οι συνάδελφοι είναι πρόθυμοι να δουλέψουν προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε η Άννα Δασκαλάκη.

Εκτός από την ίδια στη θέση του προέδρου, στη νέα Διοικούσα Επιτροπή μετέχουν ακόμη, ως αντιπρόεδρος ο δασολόγος Παντελής Αρβανίτης, ως γενικός γραμματέας ο γεωπόνος Μαρίνος Βλαχάκης, ως οργανωτικός γραμματέας η ιχθυολόγος Σοφία Καπουρνιώτου και ως ταμίας η γεωλόγος Κωνσταντίνα Καλογεράκη.

Μέλη είναι ο κτηνίατρος Γιάννης Τωμαζινάκης, ο γεωπόνος Γιάννης Σμυρνάκης, ο γεωπόνος Γιάννης Χανιωτάκης, ο γεωλόγος Μαρίνος Κριτσωτάκης, η κτηνίατρος Χριστίνα Δατσέρη και η δασολόγος Νικολέτα Αναγνωστάκι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια