Ψηλά στην ατζέντα του ΓΕΩΤΕΕ το ελαιόλαδο - Η νέα πρόεδρος στο neakriti.gr για τις προτεραιότητες της διοίκησης

Κρήτη
Ψηλά στην ατζέντα του ΓΕΩΤΕΕ το ελαιόλαδο - Η νέα πρόεδρος στο neakriti.gr για τις προτεραιότητες της διοίκησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η νέα πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου στην Κρήτη μιλά στη “Ν.Κ.” και το neakriti.gr για τις προτεραιότητες της νέας διοίκησης

Ένα πιο σωστό πρόγραμμα δακοκτονίας μπαίνει ως ζητούμενο, μαζί με τα συνολικότερα ζητήματα του ελαιολάδου, στην πρώτη προτεραιότητα συζητήσεων της νέας Διοικούσας Επιτροπής του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, όπου επικρατεί πλέον “άρωμα” γυναίκας, μετά τη συγκρότηση του οργάνου και την ανάληψη της προεδρίας από τη γεωπόνο Άννα Δασκαλάκη, που εργάζεται στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Χανίων.

Μιλώντας στο neakriti.gr στη “Νέα Κρήτη” χθες, η Άννα Δασκαλάκη αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της νέας Διοικούσας Επιτροπής, δίνοντας έμφαση στον τομέα του ελαιολάδου, αλλά και στα θέματα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, του αστικού πρασίνου και των φυσικών καταστροφών που προκαλούνται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

«Στο ελαιόλαδο ως προς τον τρόπο καταπολέμησης του δάκου είναι πολλές οι διαδικασίες που πρέπει να “τρέξουν” και φοβόμαστε ότι θα υπάρξει καθυστέρηση λόγω των εκλογών. Και αυτό θα έχει επίδραση και στην πρόσληψη των τομεαρχών στα συνεργεία και στην παγιδοθεσία κ.λπ., και δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε χρόνο, ούτε να μη γίνουν πράγματα στην ώρα τους», είπε στη “Νέα Κρήτη” η πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ.

Και συνέχισε λέγοντας πως «ο πρωτογενής τομέας εξαρτάται από πολλά πράγματα. Εξαρτάται και από τον καιρό. Και ο δάκος το ίδιο. Αν εμείς αφήσουμε πράγματα που δε θα τα ελέγξουμε, θα έχουμε διάφορα προβλήματα», σύμφωνα με την Άννα Δασκαλάκη.

Και τονίζει στο σημείο αυτό: «Τώρα, με την καλή τιμή του ελαιολάδου, οι παραγωγοί είναι ακόμη περισσότερο ανήσυχοι για το τι θα γίνει την επόμενη περίοδο».

Μάλιστα, όπως μας ανέφερε η κ. Δασκαλάκη, όταν πρόσφατα κατέβηκε στην Κρήτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, ο προκάτοχός της Αλέκος Στεφανάκης τού κατέθεσε τις προτάσεις του φορέα γύρω από την δακοκτονία, αλλά θα πρέπει από τώρα και μετά οι διαδικασίες να συνεχιστούν για να μην ατονήσει η προσπάθεια.

«Υπάρχουν και άλλα θέματα σε σχέση με το ελαιόλαδο», σημείωσε και πρόσθεσε: «Έχουμε αποφασίσει να κάνουμε εκδηλώσεις σχετικά με την ποιότητα του ελαιολάδου και να κάνουμε ιδιαίτερα και κάποιες εκδηλώσεις σε σχέση με τη συμμετοχή των γεωτεχνικών στον τομέα του ελαιολάδου. Είναι πολλά αυτά που έχουν να γίνουν. Αλλά το σημείο αιχμής αυτή τη στιγμή είναι η δακοκτονία».

Για τα προβλήματα που υπάρχουν στην αντιμετώπιση του καταστροφικού εντόμου, η γεωπόνος Άννα Δασκαλάκη δήλωσε τα εξής: «Η δακοκτονία σαν ιδέα είναι πολύ σωστή. Η συλλογική καταπολέμηση του δάκου είναι σωστή. Όταν όμως τα τελευταία χρόνια, με εξαίρεση το 2022 που οι τομεάρχες ήταν στη θέση τους από τον Ιούνιο, έπιαναν δουλειά τον Αύγουστο, πώς μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα; Δηλαδή, κάποια πράγματα πρέπει να γίνονται έγκαιρα».

Και υπενθύμισε και παλιότερες θέσεις του φορέα: «Έχουμε πει για παρακολούθηση του δακοπληθυσμού όλο τον χρόνο. Βλέπετε, όταν είχαμε τώρα τον χειμώνα τέτοιες θερμοκρασίες, υπήρχαν περιοχές που ο δάκος δε σταμάτησε να “δουλεύει”. Αν λοιπόν γίνει σωστή παρακολούθηση, μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα».

Η νέα ΚΑΠ

Εξάλλου, σε δεύτερη θέση στην ατζέντα των συζητήσεων μπαίνει η ενημέρωση του κόσμου για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News