Ηράκλειο: Ύστατη προσπάθεια για τα καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου που αποτελούν «γόρδιο δεσμό» δεκαετιών

Κρήτη
Ηράκλειο: Ύστατη προσπάθεια για τα καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου που αποτελούν «γόρδιο δεσμό» δεκαετιών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη συνδρομή των τοπικών βουλευτών, ώστε το προς ψήφιση νομοσχέδιο να συμπεριλάβει και τα δημοτικά καταπατημένα ακίνητα για να λυθεί ένας “γόρδιος δεσμός” δεκαετιών στο Ηράκλειο, ζήτησε χθες η Λότζια

Μια ύστατη προσπάθεια, με τη συνδρομή των τοπικών βουλευτών, θα καταβάλει τώρα ο Δήμος Ηρακλείου, προκειμένου το προς ψήφιση νομοσχέδιο, που δίνει λύση παρέχοντας τίτλους ιδιοκτησίας έναντι εξαγοράς για λεγόμενα καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου, να συμπεριλάβει και τα δημοτικά καταπατημένα ακίνητα.

Κάτι απαραίτητο να συμβεί ώστε να λυθεί ένας “γόρδιος δεσμός” δεκαετιών για τη Νέα Αλικαρνασσό και άλλες περιοχές του δήμου Ηρακλείου, όπου το πρόβλημα δεν αφορά σε ακίνητα του Δημοσίου, αλλά σε 550 περιπτώσεις θεωρούμενων καταπατημένων δημοτικών ακινήτων... Ακινήτων, τα περισσότερα εκ των οποίων καταγράφονται στην περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού, και δευτερευόντως σε περιοχές όπως ο Μασταμπάς, η Χρυσοπηγή, αλλά και σε περιοχές της ενδοχώρας του δήμου, όπως ο Προφήτης Ηλίας, ο Άγιος Σίλας και ο Άγιος Βλάσης.

Η άσκηση συντονισμένων πιέσεων με τη βοήθεια των βουλευτών συμφωνήθηκε σε χθεσινή, ευρεία σύσκεψη που συγκαλέστηκε στη Λότζια από τον δήμαρχο, με τη δημοτική Αρχή να αναγνωρίζει πάντως ότι, με το νομοσχέδιο να έχει κατατεθεί ήδη στη Βουλή και να ψηφίζεται προσεχώς, τα περιθώρια για να ενσωματωθούν οι προσθήκες που ζητά ο Δήμος Ηρακλείου είναι πολύ στενά. Έτσι, το πιο πιθανό, με μια ρεαλιστική καθαρά προσέγγιση των πραγμάτων, είναι η προσπάθεια και οι πιέσεις από τους τοπικούς φορείς να επικεντρωθούν στο να φτιαχτεί μια νομοθετική ρύθμιση που θα “κουμπώνει” στις ιδιαιτερότητες του Ηρακλείου σε μελλοντικό χρόνο...

Η σύσκεψη στη Λότζια

Σύσκεψη με τη συμμετοχή των βουλευτών του νομού Ηρακλείου συγκάλεσε χθες το πρωί ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός, καθώς το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα καταπατημένα ακίνητα κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, χωρίς τις παρατηρήσεις που είχε ζητήσει με υπόμνημά του ο Δήμος Ηρακλείου. Βάσει του νομοσχεδίου, δίνεται στους καταπατητές δικαίωμα εξαγοράς καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου, αποδίδοντας τίτλους ιδιοκτησίας.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου ζήτησε τη συνδρομή των βουλευτών, ώστε το νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή να επεκταθεί και να καλύψει, εκτός από τις δημόσιες, και τις δημοτικές εκτάσεις, καθώς και να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στον Δήμο Ηρακλείου, με ακίνητα που βρίσκονται κυρίως στην περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού. Αποφασίστηκε να καταβληθεί προσπάθεια προκειμένου στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο να περιληφθούν και οι καταπατημένες εκτάσεις των Δήμων και, αν η πρόβλεψη αυτή δεν καταστεί εφικτή, να εισαχθεί σε νέο νομοσχέδιο που θα αφορά ειδικώς τους Δήμους της χώρας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι βουλευτές Νίκος Ηγουμενίδης, Μανόλης Συντυχάκης, Γιώργος Λογιάδης και εκπρόσωποι του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και του βουλευτή Σωκράτη Βαρδάκη, οι αντιδήμαρχοι Δημοτικής Περιουσίας Μανόλης Βασιλάκης και Παιδείας Στέλλα Αρχοντάκη-Καλογεράκη, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του Τμήματος Δημοτικής Περιουσίας.

Νομικές-θεσμικές προβλέψεις - Τι είχε ζητήσει με υπόμνημά του ο Δήμος Ηρακλείου

Όπως έχουμε γράψει εδώ στη “Ν.Κ.”, αυτό που “καίει” εύλογα τον Δήμο Ηρακλείου είναι η νομοθετική ρύθμιση για τα θεωρούμενα καταπατημένα ακίνητα να μην περάσει “ξώφαλτσα” για το Ηράκλειο, αλλά να εναρμονιστεί στις τοπικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες. Για να γίνει αυτό όμως, θα πρέπει απαραιτήτως να υιοθετηθούν και να ενσωματωθούν συγκεκριμένες νομικές-θεσμικές προβλέψεις στο νομοσχέδιο, όπως είχαν αποφασιστεί πριν από μερικούς μήνες στο Δημοτικό Συμβούλιο και εστάλησαν εκ νέου τις προάλλες προς την κυβέρνηση, από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Δημοτικής Περιουσίας Μανόλη Βασιλάκη.

Οι προβλέψεις, μεταξύ άλλων, έχουν δύο καίρια σημεία αναφοράς:

  • Την αναγκαιότητα να θεσπιστεί ρητώς ότι η ρύθμιση θα αφορά και δημοτικές εκτάσεις, μιας και για τέτοιες περιπτώσεις μιλάμε εδώ στη Νέα Αλικαρνασσό και σε άλλες περιοχές του δήμου, αφού ξεκαθαρίστηκε στο δικαστικό πεδίο, μετά από μακρόχρονη διαμάχη, ότι οι επίμαχες εκτάσεις ανήκουν στον Δήμο και όχι στο Δημόσιο.
  • Και κατά δεύτερον, την αναγκαιότητα η νομοθετική ρύθμιση να περιλαμβάνει και περιπτώσεις που αφορούν σε αυτόχθονες καταπατητές (πέραν των προσφύγων), μιας και υπάρχουν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις και εδώ στον δήμο Ηρακλείου.
  • Κάνοντας μια σύνοψη των προτάσεων-αιτημάτων, ο Δήμος Ηρακλείου ζητά μέσω της νομοθετικής ρύθμισης να δοθεί λύση:
  • Γι’ αυτούς που έλαβαν ακίνητα για οικογενειακή στέγαση.
  • Γι’ αυτούς που αγόρασαν ακίνητα από το Δημόσιο.
  • Για καταπατητές που εντάχθηκαν το 1995 στους τότε ισχύσαντες νόμους για την εξαγορά καταπατηθέντων ακινήτων και πρόλαβαν ή δεν πρόλαβαν να εξοφλήσουν το τίμημα.
  • Για καταπατηθέντα ακίνητα, στα οποία προσκυρώνονται τμήματα δημοτικών ακινήτων λόγω εφαρμογής του σχεδίου πόλης ή τα οποία καταλαμβάνουν μικρή έκταση κοινόχρηστου χώρου.
  • Για ακίνητα που παραχώρησε το ελληνικό Δημόσιο, ενώ δεν του ανήκαν, σε υπηρεσίες και οργανισμούς.

Αν δεν υιοθετηθούν όσα προτείνονται στο υπόμνημα του Δήμου, η νομοθετική ρύθμιση για τα καταπατημένα θα αποδειχτεί, όπως σχολίασε με νόημα στη “Ν.Κ.” ο κ. Βασιλάκης, “δώρον-άδωρον” για το Ηράκλειο, που θα συνεχίζει να ζει με τον “γόρδιο δεσμό”, περιμένοντας αναγκαστικά κάποια νέα ανάλογη νομοθετική ρύθμιση στο μέλλον...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News