"Καμπανάκι" για τους “νεκρούς” φοίνικες στην παραλιακή Ηρακλείου - Επικίνδυνα ξερά δέντρα λόγω μύκητα (vid)

Κρήτη
"Καμπανάκι" για τους “νεκρούς” φοίνικες στην παραλιακή Ηρακλείου - Επικίνδυνα ξερά δέντρα λόγω μύκητα (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρκετοί φοίνικες της παραλιακής έχουν νεκρωθεί από μύκητα, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνοι από τους δημότες, οι οποίοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους

Απαράδεκτες εικόνες επικρατούν στην παραλιακή του Ηρακλείου όσον αφορά τους φοίνικες, καθώς αρκετοί έχουν νεκρωθεί λόγω μύκητα, ενώ άλλοι χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνοι, από τον πρόεδρο της 3ης Δημοτικής Κοινότητας, κ. Μιχάλη Βάμβουκα, ο οποίος έχει ενημερώσει σχετικά την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Οι ξεροί φοίνικες θα απομακρυνθούν άμεσα, ενώ θα υπάρξουν νέες φυτεύσεις με δέντρα, το είδος των οποίων θα καθοριστεί από την Υπηρεσία Πρασίνου, απαντά στην “ΚΡΗΤΗ TV” η γενική γραμματέας του Δήμου, Ευγενία Στυλιανού.

Ειδικότερα, απογοητευτική είναι η εικόνα με τους φοίνικες στην παραλιακή ζώνη του Ηρακλείου. Παρά το γεγονός ότι, κάποτε, οι συγκεκριμένοι φοίνικες ήταν ένα “κόσμημα” με την καλλωπιστική τους αξία να είναι μεγάλη και να έχουν ιδιαίτερη χρήση στην κηποτεχνία και παρκοτεχνία τα προηγούμενα χρόνια στο αστικό κέντρο του Ηρακλείου, πλέον αποτελούν μια δυνάμει υγειονομική βόμβα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως αρκετοί φοίνικες έχουν νεκρωθεί από μύκητα, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνοι από τους δημότες, οι οποίοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους.

«Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός φοινίκων που έχει προσβληθεί από κάποιο μικροοργανισμό. Είναι αρκετά επικίνδυνοι σε όλο το μήκος της παραλιακής ζώνης. Από τη στιγμή που οι φοίνικες έχουν προσβληθεί, θεωρώ πως πρέπει να αντικατασταθούν από κάποια άλλα δέντρα ή και να αφαιρεθούν», είπε ο πρόεδρος της 3ης Δημοτικής Κοινότητας του Ηρακλείου, κ. Μιχάλης Βάμβουκας.

Ο τηλεοπτικός φακός της “ΚΡΗΤΗ TV” βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου, εκεί και αποτύπωσε εικόνες, αλλά και τη γνώμη των πολιτών, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της άποψης του κ. Βάμβουκα. Ο κίνδυνος να υπάρξει κάποιο ατύχημα εξαιτίας των φοινίκων είναι μεγάλος, όπως διεμήνυσαν. Κάτοικοι της περιοχής του Ηρακλείου είπαν πως πρέπει να αντικατασταθούν άμεσα με πιο χαμηλά και πιο πράσινα δέντρα.

Το “καμπανάκι του κινδύνου” στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου κρούει εδώ και αρκετό καιρό ο πρόεδρος της 3ης Δημοτικής Κοινότητας, ο οποίος ζητά την άμεση απομάκρυνσή τους.

«Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι το αισθητικό, αλλά η ασφάλεια των πολιτών και των δημοτών. Το μέτωπο είναι ανοιχτό και οι άνεμοι είναι αρκετά δυνατοί. Τίθεται ζήτημα ασφάλειας. Στο συγκεκριμένο δρόμο της παραλιακής ζώνης του Ηρακλείου έχουν γίνει τροχαία ατυχήματα εκ των οποίων κάποια ήταν θανατηφόρα. Και δυστυχώς, ένα μέρος ευθύνης υπάρχει και στους φοίνικες», τόνισε ο κ. Βάμβουκας.

Τέλος στα σενάρια πως οι φοίνικες στην παραλιακή ζώνη έχουν προσβληθεί από σκαθάρια έβαλε η γενική γραμματέας του Δήμου Ηρακλείου, Ευγενία Στυλιανού. Η κ. Στυλιανού ανέφερε πως οι φοίνικες έχουν προσβληθεί από μύκητες που διατρέφονται από οργανικά συστατικά των φυτών αυτών.

«Έχει διαπιστωθεί πως οι φοίνικες στην παραλιακή ζώνη του Ηρακλείου δεν έχουν προσβληθεί από το σκαθάρι που προσβάλλει τους φοίνικες. Είναι άλλο είδος φοίνικα. Έχει όμως διαπιστωθεί ότι έχουν προσβληθεί από ένα συγκεκριμένο είδος μύκητα. Έχει ταυτοποιηθεί ο μύκητας από ειδικούς μυκητιολόγους. Οι ξεροί φοίνικες θα απομακρυνθούν, αν όχι σήμερα (σ.σ. χθες), αύριο (σ.σ. σήμερα)», υποστήριξε η κ. Στυλιανού.

Θα απομακρυνθούν άμεσα τα ξερά δέντρα

Δε συντρέχει λόγος ανησυχίας για την πτώση των φοινίκων, σημείωσε η Ευγενία Στυλιανού, η οποία παράλληλα δήλωσε ότι οι ξεροί φοίνικες θα απομακρυνθούν άμεσα και ότι θα αντικατασταθούν με νέες φυτεύσεις.

«Θα εξυγιανθεί ο συγκεκριμένος χώρος όπου φύονταν οι φοίνικες και θα αντικατασταθούν με νέες φυτεύσεις. Αυτό θα μελετηθεί από την Υπηρεσία Πρασίνου και ανάλογα με την πορεία εξυγίανσης του εδάφους θα κριθεί τι είδους φυτό θα μπει στην παραλιακή. Οι φοίνικες, όπως έχετε δει, είναι στηριγμένοι με αντηρίδες. Άρα, θέμα πτώσης των φοινίκων δεν τίθεται τη δεδομένη στιγμή. Όμως, υπάρχει πρόβλημα, καθόσον έχουμε σήψη στους φοίνικες», υπογράμμισε η κ. Στυλιανού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News