«Τυφλή» και «αγχωμένη»: Στενάζει η Δικαιοσύνη στην Κρήτη από ελλείψεις χώρων και προσωπικού - Κενές 118 θέσεις σε σύνολο 386!

Κρήτη
«Τυφλή» και «αγχωμένη»: Στενάζει η Δικαιοσύνη στην Κρήτη από ελλείψεις χώρων και προσωπικού - Κενές 118 θέσεις σε σύνολο 386!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλη έρευνα του neakriti.gr για τις συνθήκες στους 4 νομούς του νησιού – Ακάλυπτο το 1/3 των οργανικών θέσεων δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων – Σχεδόν ερείπια τα Δικαστήρια σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Λασίθι και Χανιά

Οριακή είναι η κατάσταση της ελληνικής Δικαιοσύνης στην Κρήτη: Σε επίπεδο Ηρακλείου, το χρόνιο πρόβλημα με την έλλειψη αιθουσών προκαλεί προβλήματα, τα οποία “αλυσιδωτά” οδηγούν - μέσω των διακοπών και των αναβολών των συνεδριάσεων των Δικαστηρίων - σε σημαντικές καθυστερήσεις στο έργο της απονομής Δικαιοσύνης.

Τεράστιο ζήτημα συνιστά, εξάλλου, η υποστελέχωση σε δικαστικούς υπαλλήλους στο Λασίθι και ειδικότερα στη Νεάπολη, όπου η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Αυτό δε σημαίνει ότι τα προβλήματα στη δυτική Κρήτη είναι ήσσονος σημασίας, καθώς τα κενά σε υπαλλήλους σε Χανιά και Ρέθυμνο μόνο αμελητέα δεν είναι...

Το βασικό - και αναντίρρητο - συμπέρασμα που εξάγεται από τη μίνι έρευνα που έκανε η neakriti.gr είναι ότι η κατάσταση στον χώρο της Δικαιοσύνης έχει φτάσει εδώ και καιρό στο απροχώρητο: Οι κάθε λογής αρμόδιοι θα πρέπει να αφήσουν τις υποσχέσεις και τα πομπώδη λόγια, και να προβούν στη λήψη γενναίων αποφάσεων, προχωρώντας αφενός σε μαζικές προσλήψεις δικαστικών υπαλλήλων (με οικονομικά κίνητρα που να κάνουν θελκτική την παραμονή μη Κρητικών υπαλλήλων στο νησί) και φυσικά στην επίλυση του χρόνιου κτηριακού ζητήματος που επικρατεί στο Ηράκλειο.

Ας σημειωθεί ότι πριν από λίγες εβδομάδες καταγράφηκε μια ομολογουμένως θετική εξέλιξη που αφορά στην ανέγερση του νέου δικαστικού μεγάρου στο Ηράκλειο, και όχι μόνο: Συγκεκριμένα, η Διυπουργική Επιτροπή Έργων ΣΔΙΤ ενέκρινε διαγωνισμό για την ανέγερση του νέου μεγάρου στο Ηράκλειο και την ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου, με κατασκευαστικό κόστος 45,8 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και κόστος επένδυσης στα 75,5 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, επειδή, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός, «όποιος καεί στον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι», επιτρέψτε μας να είμαστε επιφυλακτικοί μέχρι η πραγμάτωση του έργου να δρομολογηθεί οριστικά, καθώς σε βάθος χρόνου έχουμε δει πάρα πολλά στο “σίριαλ” της υπόθεσης των νέων δικαστηρίων στο Ηράκλειο.

Το μέγεθος του προβλήματος με την έλλειψη αιθουσών στο Ηράκλειο αποτυπώνεται εμφατικά στα λεγόμενα του γενικού γραμματέα του ΔΣΗ κι εκπροσώπου Τύπου του Δικηγορικού Συλλόγου Νίκου Καραγιάννη.

«Αυτή τη στιγμή στην πόλη μας φιλοξενούνται μείζονες δικαστικοί σχηματισμοί, μεταξύ των οποίων το Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, το Πολιτικό και Ποινικό Πρωτοδικείο, το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου και το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου, το οποίο εξυπηρετεί και τον νομό Λασιθίου. Για να καλυφθούν αυτοί οι σχηματισμοί, απαιτούνται έξι δικαστικές αίθουσες. Μέχρι στιγμής έχουμε στη διάθεσή μας μόνο τρεις δικαστικές αίθουσες (...). Αναβάλλονται και διακόπτονται διαρκώς δικαστήρια για άλλες ημερομηνίες, διότι δεν μπορεί η υφιστάμενη κτηριακή υποδομή να καλύψει τις ανάγκες (...). Όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι υπήρξε μια αξιέπαινη προσπάθεια για την οποία ιδιαιτέρως ευχαριστούμε τον Δήμο Ηρακλείου, να δεχτεί έστω και για ένα χρόνο να μας παραχωρήσει μια αίθουσα η οποία όμως έχει ως σκοπό την κάλυψη πολιτιστικών εκδηλώσεων. Την αίθουσα αυτή τη διαμορφώνουμε εμείς, “στο πόδι”, κάθε φορά, σε δικαστήριο, προκειμένου να γίνεται η απονομή της Δικαιοσύνης», δήλωσε ο κ. Καραγιάννης, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «ντροπιαστικές συνθήκες» για την απονομή της Δικαιοσύνης.

Αξίζει να εξετάσουμε πιο επισταμένως τον αριθμό των δικών που διεξάγονται κατά μέσο όρο σε επίπεδο Ηρακλείου, προκειμένου να κατανοήσουμε σε όλο του το μέγεθος το υφιστάμενο πρόβλημα.

Ποινικές δικάσιμοι

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κατά μέσο όρο, μηνιαίως, λαμβάνουν χώρα στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου 17 συνεδριάσεις Τριμελών Πλημμελειοδικείων, 18 συνεδριάσεις Μονομελών Πλημμελειοδικών, μία συνεδρίαση Τριμελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων, μία συνεδρίαση Μονομελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων και τρεις συνεδριάσεις του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Πολιτικές δικάσιμοι

Κατά μέσο όρο, κάθε μήνα λαμβάνουν χώρα 24 συνεδριάσεις Μονομελούς Πρωτοδικείου, δύο συνεδριάσεις ασφαλιστικών μέτρων και τρεις συνεδριάσεις Πολυμελούς Πρωτοδικείου.

Στο Εφετείο Ανατολικής Κρήτης λαμβάνουν χώρα, κατά μέσο όρο, κάθε μήνα εννέα συνεδριάσεις (Ποινικά): Δύο συνεδριάσεις Μικτού Ορκωτού Εφετείου, μία συνεδρίαση Πενταμελούς Εφετείου, δύο συνεδριάσεις Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, δύο συνεδριάσεις Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων και δύο συνεδριάσεις του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων. Εξάλλου, λαμβάνει χώρα κάθε μήνα μία συνεδρίαση για τις αστικές υποθέσεις (πολιτική συνεδρίαση).

Εντούτοις, σχεδόν πάντα, συνεδριάσεις του Πενταμελούς, του Μικτού Ορκωτού, αλλά και των Τριμελών Εφετείων διακόπτονται για άλλες μέρες. Με λίγα λόγια, κατά μέσο όρο, κάθε μήνα υπάρχει ανάγκη αιθουσών για τουλάχιστον 3-4 συνεδριάσεις επιπρόσθετα των 10 προγραμματισμένων συνεδριάσεων του Εφετείου.

Για όλες τις εν λόγω περιπτώσεις, διατίθενται οι τρεις αίθουσες στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, καθώς και μία τέταρτη. Πρόκειται για την αίθουσα του Δήμου στην Ανδρόγεω, η οποία είναι διαθέσιμη για δύο ημέρες τον μήνα. Στην εν λόγω αίθουσα συνεδριάζει το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, όπως αναφέρει παραπάνω ο κ. Καραγιάννης.

Τη σοβαρότητα του προβλήματος που υφίσταται με τις ελλείψεις αιθουσών στο Ηράκλειο επιβεβαίωσε στο neakriti.gr, η ίδια η διευθύνουσα το Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, πρόεδρος Εφετών Θεονύμφη Λυράκη.

Διακοπές και αναβολές

Ποιες είναι, λοιπόν, οι συνέπειες του οξύτατου προβλήματος έλλειψης αιθουσών; Όπως είναι εύλογο, προκειμένου να γίνουν όλα τα δικαστήρια, προκύπτουν συνεχείς διακοπές, αλλά και αναβολές. Αυτό έχει ως συνέπεια, δηλαδή, να διακόπτονται συνεχώς δίκες ή και να αναβάλλονται: Με λίγα λόγια, εάν δεν υπάρχει διαθέσιμη αίθουσα για τη συνέχιση της συνεδρίασης μιας δίκης, η εκάστοτε Έδρα μπορεί να προβεί στη διακοπή της δίκης (π.χ.) για μερικές ημέρες αργότερα. Δεδομένου, ωστόσο, του ότι υπάρχουν ελάχιστες διαθέσιμες αίθουσες, είναι σύνηθες οι δίκες να αναβάλλονται (να προσδιορίζεται, δηλαδή, νέα δικάσιμος για μερικούς μήνες αργότερα). Κάπως έτσι, συσσωρεύεται ένας τεράστιος αριθμός υποθέσεων...

Μιλώντας στο neakriti.gr, το μέλος του Δ.Σ. της ΟΔΥΕ Μιχάλης Μαυρογένης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εδώ στο Ειρηνοδικείο, για να καταλάβετε, οι χώροι δεν επαρκούν για να γίνονται ποινικά δικαστήρια, δεν έχουν τις προδιαγραφές δηλαδή... Πάρα πολλές φορές συνεδριάζει το Πολυμελές! Θα φτάσουμε σε ένα σημείο που δε θα μπορούν να λειτουργήσουν τα Δικαστήρια!».

Οι ελλείψεις δικαστικών υπαλλήλων ανά νομό

Στο σκέλος της υποστελέχωσης των Δικαστηρίων της Κρήτης, το πρόβλημα είναι σοβαρό και για τους τέσσερις νομούς. Εντούτοις, στο Λασίθι - και κυρίως στη Νεάπολη - η κατάσταση με την έλλειψη δικαστικών υπαλλήλων έχει φτάσει προ πολλού στο απροχώρητο. Και σ’ αυτήν την περίπτωση, το μέγεθος του υφιστάμενου προβλήματος επιβεβαιώνεται από τη διευθύνουσα το Εφετείο Ανατολικής Κρήτης.

Αλλά ας δούμε το πρόβλημα με στοιχεία: Σύμφωνα με την έρευνα του neakriti.gr, στον νομό Λασιθίου, σε σύνολο 47 οργανικών θέσεων, υπάρχουν 24 κενές θέσεις (51,06%). Ειδικότερα, στο Πρωτοδικείο Λασιθίου υπάρχουν 8 κενά σε σύνολο 15 οργανικών θέσεων (53,33%). Σε 13 οργανικές θέσεις γραμματέων, οι 6 είναι κενές, ενώ κενή είναι η μία οργανική θέση δικαστικού επιμελητή, καθώς και η μία οργανική θέση για ΤΕ Πληροφορικής.

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λασιθίου υπάρχουν εννέα κενά σε σύνολο 13 οργανικών θέσεων (69,23%)! Επτά είναι οι κενές θέσεις σε σύνολο 9 οργανικών θέσεων γραμματέων, ενώ υπάρχει ένα κενό σε τρεις οργανικές θέσεις δικαστικών επιμελητών. Επίσης, κενή είναι η μία οργανική θέση για ΤΕ Πληροφορικής.

Στο Ειρηνοδικείο Νεάπολης υπάρχουν 6 κενά σε σύνολο 9 οργανικών θέσεων (66,66%). Συγκεκριμένα, από τις 7 οργανικές θέσεις γραμματέων, είναι κενές οι 4. Κενή είναι και μία οργανική θέση δικαστικού επιμελητή, όπως και η μοναδική οργανική θέση για ΤΕ Πληροφορικής. Στο Ειρηνοδικείο Ιεράπετρας υπάρχει ένα κενό σε σύνολο 5 οργανικών θέσεων, ενώ στο Ειρηνοδικείο Σητείας είναι καλυμμένες και οι πέντε οργανικές θέσεις.

Στο Ηράκλειο

Σε επίπεδο νομού Ηρακλείου, το σύνολο των οργανικών θέσεων είναι 175, εκ των οποίων είναι κενές οι 52 (35,42%). Ειδικότερα, στο Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, οι οργανικές θέσεις είναι 16, εκ των οποίων είναι κενές οι 5 (31,25%). Συγκεκριμένα, υπάρχουν δύο κενές θέσεις γραμματέων, μία κενή θέση δικαστικού επιμελητή, μία θέση για ΠΕ Πληροφορικής και μία θέση για ΠΕ Οικονομολόγου.

Στην Εισαγγελία Εφετών Ανατολικής Κρήτης, υπάρχουν δύο κενά (18,8%) σε σύνολο 11 οργανικών θέσεων (18,18%). Συγκεκριμένα, υπάρχει μία κενή θέση δικαστικού επιμελητή και μία κενή θέση για ΤΕ Πληροφορικής.

Στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου, σε 67 οργανικές θέσεις, υπάρχουν 18 οργανικά κενά (26,86%). Ειδικότερα, υπάρχουν 13 κενές θέσεις γραμματέων (υπηρετούν 48/61), τρεις κενές θέσεις δικαστικών επιμελητών (υπηρετούν 0/3), καθώς και μία κενή θέση για ΤΕ Πληροφορικής.

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου, σε σύνολο 41 οργανικών θέσεων, υπάρχουν 17 κενά (41,46%). Δέκα είναι οι κενές θέσεις γραμματέων (υπηρετούν 24/34), πέντε οι κενές θέσεις δικαστικών επιμελητών (υπηρετούν 0/5), ενώ υπάρχει και μία κενή θέση για ΤΕ Πληροφορικής.

Στο Ειρηνοδικείο Ηρακλείου εντοπίζονται 15 κενά σε σύνολο 28 οργανικών θέσεων (υπηρετούν 13/28, οργανικά κενά 53,57%). Σε 24 οργανικές θέσεις γραμματέων, υπάρχουν 12 κενά, ενώ κενή είναι μία από τις δύο οργανικές θέσεις δικαστικών επιμελητών. Κενή επίσης είναι η μία οργανική θέση για ΤΕ Πληροφορικής.

Στο Ειρηνοδικείο Καστελίου, σε σύνολο τεσσάρων οργανικών θέσεων, υπάρχει ένα οργανικό κενό (25%), ενώ στο Ειρηνοδικείο Μοιρών, σε σύνολο πέντε οργανικών, υπάρχει - επίσης - μόνο ένα κενό (20%). Στο Ειρηνοδικείο Πύργου, σε τρεις οργανικές θέσεις, υπάρχει ένα κενό, ενώ στο Πταισματοδικείο Ηρακλείου, σε σύνολο 10 οργανικών θέσεων, υπάρχει μόνο ένα κενό.

Στα Χανιά

Στα Χανιά, σε σύνολο 114 οργανικών θέσεων, οι 31 είναι κενές (27,19%).

Στο Εφετείο Κρήτης, σε σύνολο 19 οργανικών θέσεων, είναι κενές οι 5 (26,31%). Ειδικότερα, υπάρχει μία κενή θέση από τις 14 οργανικές θέσεις για γραμματείς, άλλη μία κενή θέση από τις δύο οργανικές θέσεις δικαστικών επιμελητών, μία κενή θέση από τη μία οργανική θέση για ΠΕ Πληροφορικής, μία κενή θέση από τη μία οργανική για ΠΕ Οικονομολόγων, όπως και μία κενή θέση από τη μία οργανική για ΥΕ Φυλάκων.

Στην Εισαγγελία Εφετών Κρήτης υπάρχει μόνο ένα κενό που αφορά στη μία από τις δύο οργανικές θέσεις για επιμελητές. Οι εννέα οργανικές θέσεις των γραμματέων και η μία οργανική θέση για ΤΕ Πληροφορικής είναι καλυμμένες. Στο Πρωτοδικείο Χανίων υπάρχουν εννέα οργανικά κενά (26,47%) σε σύνολο 34 οργανικών θέσεων. Συγκεκριμένα, κενές είναι οι 8 από τις 30 θέσεις για γραμματείς, ενώ κενή είναι η μοναδική οργανική για ΤΕ Πληροφορικής, καθώς και η μία κενή θέση για ΠΕ Πληροφορικής.

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων υπάρχουν 7 κενά σε 24 οργανικές θέσεις (29,16%). Σε 19 οργανικές θέσεις γραμματέων υπάρχουν 4 κενά, σε 4 οργανικές θέσεις επιμελητών υπάρχουν τρία κενά, ενώ καλυμμένη είναι η μοναδική οργανική θέση για ΤΕ Πληροφορικής.

Στο Ειρηνοδικείο Χανίων υπάρχουν 5 κενά σε 16 οργανικές θέσεις (31,25%). Συγκεκριμένα, υπάρχουν 3 κενά σε σύνολο 13 οργανικών θέσεων για γραμματείς, ένα κενό σε σύνολο δύο οργανικών θέσεων για επιμελητές, ενώ κενή είναι και η μοναδική οργανική θέση για ΤΕ Πληροφορικής.

Στο Ειρηνοδικείο Βάμου είναι κενή η μία από τις δύο οργανικές θέσεις.

Στο Ρέθυμνο

Στον νομό Ρεθύμνου, σε σύνολο 50 οργανικών θέσεων, οι 11 θέσεις είναι κενές (22%). Στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου υπάρχουν 18 οργανικές θέσεις, από τις οποίες οι 5 είναι κενές. Συγκεκριμένα, υπάρχουν 16 οργανικές θέσεις γραμματέων, οι 4 εκ των οποίων είναι κενές. Επίσης, κενή είναι η μοναδική οργανική θέση για ΤΕ Πληροφορικής.

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρεθύμνου είναι κενές οι τρεις από τις 15 οργανικές θέσεις, ενώ στο Ειρηνοδικείο Ρεθύμνου οι δύο από τις 13 οργανικές. Αναφορικά με το Πταισματοδικείο Ρεθύμνου, από τις πέντε οργανικές θέσεις υπάρχει μόνο ένα κενό (20%).

Λιποθύμησε υπάλληλος στη Νεάπολη

Το μείζον ζήτημα της υποστελέχωσης ήρθε στο προσκήνιο με τον πλέον εμφατικό τρόπο τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε και μία δικαστική υπάλληλος στη Νεάπολη λιποθύμησε εν ώρα εργασίας. Οι ελάχιστοι δικαστικοί υπάλληλοι αλλά και οι δικαστές, στο Λασίθι, βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό στα όρια της εξάντλησης, με αποτέλεσμα να καταγράφονται πλέον συμβάντα όπως το επίμαχο.

«Είμαστε ενωμένοι σε μια κραυγή αγωνίας. Δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης σε τέτοιες συνθήκες», δήλωσε τον Οκτώβριο στην “ΚΡΗΤΗ TV” η προϊσταμένη Ειρηνοδικείου-Πταισματοδικείου Νεάπολης, Αθανασία Καρναχωρίτου.

Σημειώνεται ότι η δικαστική υπάλληλος που λιποθύμησε χρειάστηκε να νοσηλευτεί για δύο ημέρες. Εντούτοις, αφού πήρε εξιτήριο, αποφάσισε να εργαστεί, ενώ ήταν σαββατοκύριακο, προκειμένου να καλυφθεί η δουλειά που «έμεινε πίσω». Ως αποτέλεσμα, η υγεία της επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερο.

Για το περιστατικό είχε τοποθετηθεί και η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου Σοφία Τσαγκαράκη, η οποία δήλωσε ότι «αναγκάστηκε (σ.σ. η υπάλληλος) να νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο της Νεάπολης και παρ’ όλα αυτά ήρθε το σαββατοκύριακο στη δουλειά της. Δεν μπορεί, ωστόσο, να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της. Συμπάσχουμε και δεν ξέρουμε πλέον πώς να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον».

Οι κενές θέσεις ανά δικαστική υπηρεσία                            

ΗΡΑΚΛΕΙΟ         

ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ: 16

ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ: 11

ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΕΝΑ: 5 (31,25%)

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΕΦΕΤΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ: 11

ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ: 8

ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΕΝΑ: 2 (18,18%)

ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ: 67

ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ: 49

ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΕΝΑ: 18 (26,86%)

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ: 41

ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ: 24

ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΕΝΑ: 17 (41,46%)

ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ: 28                                          

ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ: 13

ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΕΝΑ: 15 (53,57%)

ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΚΑΣΤΕΛΙΟΥ

ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ: 4

ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ: 3

ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΕΝΑ: 1 (25%)

ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΜΟΙΡΩΝ

ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ: 5

ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ: 4

ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΕΝΑ: 1 (20%)

ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ: 3

ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ: 2

ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΕΝΑ: 33,33%

ΠΤΑΙΣΜΑΤΟΔΙΚΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ: 10

ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ: 9

ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΕΝΑ: 1 (10%)

ΛΑΣΙΘΙ 

ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ: 15

ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ: 7

ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΕΝΑ: 8 (53,33%)

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ: 13

ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ: 4

ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΕΝΑ: 9 (69,23%)

ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ

ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ: 9

ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ: 3

ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΕΝΑ: 6 (66,66%)      

ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ: 5

ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ: 4

ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΕΝΑ: 1 (20%)

ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΣΗΤΕΙΑΣ

ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ: 5

ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ: 5

ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΕΝΑ: 0 (0%)

ΡΕΘΥΜΝΟ                         

ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ: 18

ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ: 13

ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΕΝΑ: 5 (27,27%)

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ: 15

ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ: 12

ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΕΝΑ: 3 (20%)

ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ: 13

ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ: 11

ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΕΝΑ: 2 (15,38%)

ΠΤΑΙΣΜΑΤΟΔΙΚΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ              

ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ: 5

ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ: 4

ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΕΝΑ: 1 (20%)            

ΧΑΝΙΑ  

ΕΦΕΤΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ: 19

ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ: 14

ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΕΝΑ: 5 (26,31%)

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΕΦΕΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ: 12

ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ: 11

ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΕΝΑ: 1 (8,33%)

ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ: 34

ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ: 23

ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΕΝΑ: 9 (26,47%)

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ: 24

ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ: 17

ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΕΝΑ: 7 (29,16%)

ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ: 16

ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ: 11

ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΕΝΑ: 5 (31,25%)

ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΒΑΜΟΥ

ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ: 2

ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ: 1

ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΕΝΑ:  1 (50%)

Τα κενά ανά νομό

Δικαστικές Υπηρεσίες ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Οργανικές θέσεις: 175

Υπηρετούν: 123

Κενές: 52 (35,42%)

Δικαστικές Υπηρεσίες ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Οργανικές θέσεις: 47

Υπηρετούν: 23

Κενές: 24 (51,06%)

Δικαστικές Υπηρεσίες ΧΑΝΙΩΝ

Οργανικές θέσεις: 114

Υπηρετούν: 83

Κενές: 31 (27,19%)

Δικαστικές Υπηρεσίες ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Οργανικές θέσεις: 50

Υπηρετούν: 39

Κενές: 11 (22%)

Στα όριά της η Δικαιοσύνη!

Πώς επηρεάζει, ωστόσο, στην πράξη το έργο της απονομής Δικαιοσύνης η έλλειψη προσωπικού; Για αρκετό κόσμο, η “Δικαιοσύνη” είναι - λίγο πολύ - ταυτισμένη με τη διεξαγωγή δικών. Ωστόσο, η άποψη αυτή απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Ουσιαστικά, μέσω των θεσμών που απορρέουν και συνδέονται με την ελληνική Δικαιοσύνη ρυθμίζεται μια σειρά από καταστάσεις οι οποίες δεν αφορούν απλώς στον κλάδο των δικηγόρων, τους δικαστές, τους υπαλλήλους και μία μικρή μερίδα πολιτών.

Αντιθέτως, ο θεσμός της Δικαιοσύνης εν πολλοίς συνιστά ρυθμιστή των ανθρωπίνων σχέσεων, καθώς συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας μέσω της ομαλοποίησης οξυμένων καταστάσεων μεταξύ μερών του κοινωνικού συνόλου.

Το παράδειγμα των εκλογών

Ένα χαρακτηριστικό - και άκρως επίκαιρο - παράδειγμα του πόσο σημαντική είναι η “ευρωστία” της Δικαιοσύνης είναι οι εκλογές. Σε κάθε εκλογική διαδικασία, ο... γενικός “ξεσηκωμός” που επικρατεί σε όλους όσοι σχετίζονται με την ελληνική Δικαιοσύνη είναι ενδεικτικός.

Για τη διεξαγωγή μιας εκλογικής διαδικασίας επωμίζονται το βάρος δικαστικοί λειτουργοί κάθε βαθμίδας, δικαστικοί υπάλληλοι και φυσικά δικηγόροι! Το εν λόγω “βάρος” δεν αφορά σε διάστημα λίγων ωρών ή ημερών πριν και μετά την ημέρα των εκλογών, παρά εβδομάδες και μήνες ολόκληρους! Μεταξύ άλλων, όλοι οι παραπάνω επωμίζονται το έργο της ανακήρυξης συνδυασμών και υποψηφίων, της συγκέντρωσης και μεταφοράς εκλογικών σάκων και ψηφοδελτίων, την έκδοση συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων, καταγραφή ενστάσεων κ.ο.κ.

Όπως μπορεί εύκολα να φανταστεί κανείς, όσο πιο κακή είναι η κατάσταση που επικρατεί σε έμψυχο δυναμικό και σε υποδομές, τόσο πιο δυσχερές θα είναι το έργο που θα κληθούν να βγάλουν εις πέρας οι εμπλεκόμενοι. Και, δυστυχώς, αυτό αναμένεται να φανεί σύντομα και κατά τις επικείμενες εκλογές.

«Στο απροχώρητο»

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Νομού Χανίων Νίκος Περουλάκης, «τα προβλήματα που έχουμε εμείς εδώ δεν αφορούν μόνο εμάς. Αφορούν όλο τον κόσμο. Θα φτάσουμε στο σημείο που δε θα μπορούν να εξυπηρετηθούν, γιατί η κατάσταση θα έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο. Γι’ αυτό ζητάμε να βιαστεί ο κάθε αρμόδιος να επιλύσει αυτά τα προβλήματα κι όχι απλά να αρκείται στις εξαγγελίες».

Ο κ. Περουλάκης μάς μιλά για τις επιπτώσεις που έχει η έλλειψη των δικαστικών υπαλλήλων.

«Στο Πρωτοδικείο Χανίων υπάρχουν 30 οργανικές θέσεις γραμματέων και λείπουν 8. Μπορεί το νούμερο να φαίνεται μικρό, σκεφτείτε όμως τις δουλειές που πρέπει να κάνει ένας γραμματέας, που δεν είναι μόνο η Έδρα. Είναι ο προσδιορισμός, είναι η εξυπηρέτηση του κοινού, η αρχειοθέτηση... είναι 1.002 πράγματα! Για την αρχειοθέτηση είναι υπεύθυνοι οι επιμελητές. Από τις 4 οργανικές θέσεις επιμελητών, ωστόσο, έχουμε καλυμμένη μία θέση. Έτσι, εμείς οι γραμματείς αναγκαζόμαστε να κάνουμε και αυτό. Για παράδειγμα, εγώ μαζί με άλλους συναδέλφους γραμματείς θα είμαστε εδώ το Σάββατο να κάνουμε αυτή τη δουλειά, γιατί τις καθημερινές, με την εξυπηρέτηση και τα δικαστήρια, δεν προλαβαίνουμε».

«Στο Ειρηνοδικείο, που έχει πλέον μεγάλο όγκο δουλειάς με τις διαθήκες, από τους 12, έχουν απομείνει οι μισοί, με αναλογία 6 γραμματείς-11 δικαστές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται κυρίως για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Με το ζόρι, ίσα-ίσα στο... παρά ένα, προλαβαίνουμε να διεκπεραιώνουμε τις καθημερινές υποθέσεις», είπε ο κ. Περουλάκης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι «ούτε να αρρωστήσει κάποιος δεν μπορεί».

«Δεν μπορούμε ούτε να αρρωστήσουμε»

«Ένας συνάδελφος έσπασε το χέρι του κι αναγκαστικά έπρεπε να πάρει αναρρωτική άδεια. Γύρισε άλλος συνάδελφος πίσω από την άδειά του για να μπορέσει να καλυφθεί το κενό και να βγει η δουλειά. Πλέον, ούτε να αρρωστήσει κάποιος δεν μπορεί... Πολύς κόσμος δουλεύει και στο σπίτι για να τελειώσει κάποιες υποθέσεις. Ή θα δείτε βράδια αναμμένα φώτα σε κάποια γραφεία ή και σαββατοκύριακα. Αυτό σημαίνει ότι οι αντοχές πολλών συναδέλφων έχουν φτάσει στα όριά τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξυπηρέτηση του κόσμου».

Για τις οργανικές θέσεις που παραμένουν κενές, ο κ. Περουλάκης ανέφερε με νόημα ότι πρέπει να γίνει από τους αρμόδιους η διασύνδεση πρόσληψης με το μισθολογικό.

«Συνάδελφοι από άλλη περιοχή της Ελλάδας μπορεί να διορίζονται αλλά να μην αποδέχονται τη θέση, για τον λόγο ότι δε βρίσκουν πού να μείνουν. Ας πούμε, για παράδειγμα, ένας πτυχιούχος πληροφορικάριος με 1.000 ευρώ μισθό μπορεί να έρθει εδώ να ζήσει με την οικογένειά του σε σπίτι με 600 ευρώ; Θα φύγει...», εξηγεί ο κ. Περουλάκης.

Έως και 12 φορές στα Δικαστήρια ένας πολίτης μέχρι... να ξεμπερδέψει!

Με τη σειρά της, το μέλος του Δ.Σ. της ΟΔΥΕ Ελευθερία Νικολακάκη αναφέρθηκε στον συσσωρευμένο όγκο των υποθέσεων οι οποίες εκκρεμούν. Εξάλλου, σημαντικό ρόλο στο να... μαζεύονται πολλές υποθέσεις (οι οποίες αναγκαστικά διακόπτονται ή αναβάλλονται) παίζει - προφανώς - η έλλειψη ακροατηρίων, ζήτημα το οποίο προκαλεί πολύ μεγάλο πρόβλημα, όπως προαναφέρθηκε, στο Ηράκλειο.

«Με βάση την ποινική δικονομία, προβλέπεται ότι συγκεκριμένος αριθμός υποθέσεων εισάγεται είτε στο Μονομελές, είτε στο Τριμελές. Στην πράξη, αυτός ο αριθμός είναι πολλαπλάσιος και τα πινάκια είναι πολύ μεγάλα, οπότε αναγκαστικά αναβάλλουμε κάποια στιγμή λόγω παρέλευσης ωραρίου. Δε γίνεται, δηλαδή, να κάτσει εδώ πέρα ο συνάδελφος μέχρι την άλλη μέρα το πρωί και να δικάζει. Εφόσον εισάγονται πολλές υποθέσεις, αναβάλλονται κιόλας...», μας είπε η κ. Νικολακάκη, η οποία τονίζει ότι κάποιος συμπολίτης μας, ο οποίος έχει μια δίκη, κατά μέσο όρο θα μεταβεί 6 φορές στα Δικαστήρια μέχρι να... ξεμπερδέψει οριστικά.

«Επειδή μετράμε τις αναβολές για να δίνουμε στοιχεία στον Άρειο Πάγο μετά από πόσες εισαγωγές της υπόθεσης αυτή εντέλει εκδικάζεται, αυτές μπορεί να είναι 8, 9 ή και 12! Ο μέσος όρος είναι 6! Δηλαδή ένας πολίτης προσέρχεται στα Δικαστήρια περί τις 6 φορές για μια διαφορά ή για μια παραβίαση, για ένα τροχαίο, για μια διατροφή που δεν έδωσε στη σύζυγο. Για κάτι απλό δηλαδή».

Με λίγα λόγια, είτε πρόκειται για κατηγορούμενο, είτε για κάποιον μάρτυρα, είτε για κάποιον ένορκο, αυτός θα χρειαστεί να μεταβεί στα Δικαστήρια αρκετές φορές μέχρι να ολοκληρωθεί η εκάστοτε διαδικασία. Εδώ επισημαίνεται ότι κάποιες από αυτές τις φορές η μετάβαση στα Δικαστήρια θα γίνει... αδίκως, λόγω της συχνότητας των διακοπών ή των αναβολών.

«Εκτός από τα πρόσωπα που υπερβάλλουν εαυτόν, αν θέλετε, πρέπει να υπάρχουν και οι απαραίτητες δομές, προκειμένου η απονομή της Δικαιοσύνης να είναι ορθή, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τους νόμους (...). Πέρα από το ότι δεν εξυπηρετεί τον σκοπό της Δικαιοσύνης, δημιουργεί και πλήθος προβλημάτων στους πολίτες. Προβλημάτων οικονομικών, κοινωνικών...», σχολίασε με νόημα στην “ΚΡΗΤΗ TV” και το neakriti.gr ο Β’ αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Γιώργος Γερωνυμάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News