Σωκράτης Βαρδάκης: «Κωφεύει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στις εκκλήσεις για βοήθεια των κτηνοτρόφων»

Κρήτη
Σωκράτης Βαρδάκης: «Κωφεύει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στις εκκλήσεις για βοήθεια των κτηνοτρόφων»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε απόγνωση είναι οι κτηνοτρόφοι καθώς αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα πολύ υψηλά κόστη παραγωγής οι κτηνοτρόφοι, ενώ πολλοί από αυτούς έμειναν εκτός του Μέτρου 22, που αφορά στην ενίσχυση για την αντιμετώπιση έστω μέρους της τεράστιας αύξησης των τιμών των ζωοτροφών, αλλά και εκτός της ενιαίας ενίσχυσης

Σε νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση για τις ενισχύσεις των κτηνοτρόφων, πραγματοποίησαν 37 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συγκεκριμένα, σε απόγνωση είναι οι κτηνοτρόφοι καθώς αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα πολύ υψηλά κόστη παραγωγής οι κτηνοτρόφοι, ενώ πολλοί από αυτούς έμειναν εκτός του Μέτρου 22, που αφορά στην ενίσχυση για την αντιμετώπιση έστω μέρους της τεράστιας αύξησης των τιμών των ζωοτροφών, αλλά και εκτός της ενιαίας ενίσχυσης. Τόσο η διατήρηση του ζωικού τους κεφαλαίου, όσο και η παραγωγή ζωικών προϊόντων λόγω του υψηλού κόστους των ζωοτροφών και του πετρελαίου κίνησης, τίθενται σε κίνδυνο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι για το θέμα της στήριξης των κτηνοτρόφων η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί μέσω του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά, να ενισχυθούν οι κτηνοτρόφοι ανά κεφαλή ζώου με το συνολικό ποσό των 150 εκ. ευρώ. Το δε Μέτρο 22 αφορούσε 89 εκ. ευρώ εκ των οποίων τρία εκατομμύρια χάθηκαν στο δρόμο! Τελικά, η απογοήτευση των κτηνοτρόφων είναι μεγάλη, καθώς η έκτακτη προσωρινή στήριξη δεν λύνει το πρόβλημα αφενός, αφετέρου αποκλείονται από αυτήν πολλοί κτηνοτρόφοι.

Δυστυχώς, όμως οι κτηνοτρόφοι ήδη είναι σε δυσχέρεια, καθώς, μετά την καταβολή της πρώτης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης του Οκτωβρίου του 2022, δεν άνοιξε το σύστημα για να γίνουν διορθώσεις, γεγονός πρωτοφανές, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να μην λάβουν ούτε την πρώτη ούτε τη δεύτερη δόση της επιδότησης. Αντίθετα, μέχρι και πέρυσι η πλατφόρμα άνοιγε τέλη Οκτωβρίου για διορθώσεις, ακολούθως με την ολοκλήρωση των πληρωμών τέλη Δεκέμβρη, ενώ βάσει των διορθώσεων, που φέτος δεν έγιναν, πληρώνονταν τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου οι κτηνοτρόφοι που είχαν διορθώσει τα στοιχεία τους.

Ιδιαίτερα στην Κρήτη, οι κτηνοτρόφοι προσπαθούν απλά να συντηρήσουν τα κοπάδια τους, καθώς πληρώνουν τις ζωοτροφές ακριβότερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ δίνουν το γάλα σε τιμή χαμηλότερη.

Επειδή, ο κίνδυνος περαιτέρω μείωσης του ζωικού κεφαλαίου αλλά και ελλείψεων σε ζωικά προϊόντα είναι πλέον ορατός, οι ερωτώντες βουλευτές καλούν τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει εάν:

  • Προτίθεται να αυξήσει το ύψος της έκτακτης προσωρινής στήριξης στους κτηνοτρόφους, ώστε πραγματικά να καλύπτεται ένα σημαντικό μέρος της αύξησης του κόστους παραγωγής,
  • Θα προβεί σε επιπλέον ενέργειες για την στήριξη των κτηνοτρόφων,
  • Θα ανοίξει η πλατφόρμα που αφορά στην ενιαία ενίσχυση των κτηνοτρόφων, ώστε να δοθεί δυνατότητα διόρθωσης λαθών ώστε να λάβουν την ενιαία ενίσχυση που δικαιούνται.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News