Στο πλευρό των δανειοληπτών με ελβετικό φράγκο ο Φραγκίσκος Παρασύρης

Κρήτη
Στο πλευρό των δανειοληπτών με ελβετικό φράγκο ο Φραγκίσκος Παρασύρης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συζήτηση για τη νομοθετική πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ

Ο Υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ –Κινήματος Αλλαγής Φραγκίσκος Παρασύρης, πραγματοποίησε χθες, συνάντηση με τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής – Ομάδας Ηρακλείου «Δάνεια σε Ελβετικό Φράγκο Συσπείρωση και Δράση», οι οποίοι αντιμετωπίζουν ένα πραγματικό αδιέξοδο, αφού οι υπέρμετρες χρεώσεις υπερβαίνουν τους όποιους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Από τον Φραγκίσκο Παρασύρη τονίστηκε, ότι για όλους αυτούς τους ανθρώπους, που εντάσσονται ως διακριτή ομάδα στο συνολικό, εκρηκτικό, πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους ύψους 270 δις. ευρώ, κανείς μέχρι τον Ιούλιο του 2022, που σύσσωμη η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση, δεν είχε ασχοληθεί. Σε συνέχεια των προσπαθειών, τον Νοέμβριο του 2022, το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε και πρόταση Νόμου στην Βουλή των Ελλήνων.

Η πρόταση Νόμου του ΠΑΣΟΚ αν εφαρμοστεί θα οδηγήσει σε μείωση κατά 40% του χρέους, αλλά και των δόσεων που θα κληθούν να καταβάλουν οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, εξαιτίας της ακραίας ανατροπής της ισοτιμίας, που παρά την 15ετή σχεδόν εξυπηρέτηση των δανείων τους καλούνται να πληρώσουν τελικά σήμερα όχι μόνον υψηλότερους τόκους , αλλά και να επιστρέψουν ένα πολύ μεγαλύτερο κεφάλαιο από αυτό που αρχικά έλαβαν για την αγορά της κατοικίας τους.

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία, ο μετριασμός των συνεπειών για τους δανειολήπτες θα αποκαταστήσει καλύτερες συνθήκες αποπληρωμής, θα αμβλύνει τις αντιδικίες που έχουν προκληθεί και θα επιτρέψει την καλύτερη εξυπηρέτηση των εν λόγω δανείων σε όφελος και των πιστωτικών ιδρυμάτων. Προβλέπεται, παράλληλα, η αναδρομική εφαρμογή στις συγκεκριμένες συμβάσεις ευνοϊκότερης για τον οφειλέτη συναλλαγματικής ισοτιμίας, η οποία ορίζεται στο ήμισυ της τιμής που προκύπτει ανάμεσα στην ισοτιμία που υπήρχε όταν εκταμιεύτηκε το δάνειο σε ελβετικό φράγκο και στην ισοτιμία που ίσχυε κατά το χρόνο καταβολής. Στην τροπολογία προβλέπεται, επίσης, πως τα οφέλη των διατάξεων θα έχουν και οι δανειολήπτες, των οποίων οι συμβάσεις έχουν καταγγελθεί ή η οφειλή τους από αυτές μετατράπηκε για οποιαδήποτε αιτία από ελβετικό φράγκο σε ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News