Εν αναμονή… οι εκπαιδευτικοί για τους πίνακες των αναπληρωτών - Πάνω από 40.000 προσλήψεις το καλοκαίρι

Κρήτη
Εν αναμονή… οι εκπαιδευτικοί για τους πίνακες των αναπληρωτών - Πάνω από 40.000 προσλήψεις το καλοκαίρι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρεις εβδομάδες στη διάθεση των υποψηφίων για τις αιτήσεις - Προσεχώς οι νέοι πίνακες αναπληρωτών από τους οποίους θα προσληφθούν πάνω από 40.000 εκπαιδευτικοί το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους για τη νέα εκπαιδευτική χρονιά

Εν αναμονή βρίσκονται... οι εκπαιδευτικοί στη χώρα μας, καθώς έρχονται σε εύλογο χρονικό διάστημα οι νέοι πίνακες αναπληρωτών, από τους οποίους θα προσληφθούν πάνω από 40.000 εκπαιδευτικοί το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους για τη νέα εκπαιδευτική χρονιά, ενώ θα ισχύουν για μόνιμους διορισμούς για την επόμενη διετία (2024 και 2025).

Όπως υποστηρίζουν εκπαιδευτικοί, ο αριθμός των αναπληρωτών είναι σχεδόν παρόμοιος με πέρυσι, αλλά την ίδια στιγμή καλούν την εκπαιδευτική ηγεσία τη χώρας να καλυφθούν οι οργανικές θέσεις μέσω μόνιμων διορισμών προτού χτυπήσει το σχολικό κουδούνι.

«Πρέπει να υπάρξουν μόνιμοι διορισμοί, ώστε να αναπνεύσει ο χώρος της εκπαίδευσης», λένε.

Ειδικότερα, οι προκηρύξεις για τη γενική εκπαίδευση έλαβαν την περασμένη Τετάρτη την κατά τον νόμο απαιτούμενη έγκριση του ΥΠΑΙΘ και το ΑΣΕΠ τις έστειλε προχθές Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, στο Εθνικό Τυπογραφείο. Με αυτόν τον τρόπο, επισημοποιείται η στάση της κυβέρνησης να δώσει μια “ισχυρή ένεση” στον χώρο της εκπαίδευσης μέσω της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού.

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ κ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου, «θα μεσολαβήσει ένας αγώνας δρόμου μεταξύ Τυπογραφείου, ΑΣΕΠ και Γενικής Γραμματείας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, και σε λίγες ημέρες θα ξέρουμε την ημερομηνία ΦΕΚ και συνεπώς την ημέρα που θα αρχίσουν (και θα λήξουν) οι αιτήσεις».

Οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί θα έχουν στη διάθεσή τους για τις αιτήσεις τρεις εβδομάδες.

Από τους νέους πίνακες θα προσληφθούν πάνω από 40.000 αναπληρωτές το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους, ενώ θα ισχύουν για μόνιμους διορισμούς για την επόμενη διετία (2024 και 2025).

Επίσης, αγώνας δρόμου γίνεται από τους αναπληρωτές για να προλάβουν τους Πίνακες της Ειδικής Αγωγής και να έχουν τελειώσει τα σεμινάριά τους, καθώς τέτοια εποχή του χρόνου θα πρέπει να ξανακαταθέσουν τα χαρτιά τους.

«Μεγαλύτερες οι ανάγκες» - Μόνιμες προσλήψεις ζητούν οι συνδικαλιστές

Απέναντι σε αυτές τις 40.000 προσλήψεις αναπληρωτών, οι εκπαιδευτικοί καλούν την πολιτική ηγεσία της χώρας να δει τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης.

«Οι 40.000 αναπληρωτές είναι αναγκαίοι προκειμένου να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες του σχολικού συγκροτήματος. Οι μόνιμοι διορισμοί είναι κάτι πολύ διαφορετικό, αφού είναι ξεκάθαρα πολιτική απόφαση. Πέρυσι είχαμε 46.000 αναπληρωτές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας, ενώ τώρα θα έχουμε 40.000. Ο αριθμός πάνω-κάτω μένει σταθερός τα τελευταία χρόνια. Οι πίνακες θα αλλάξουν και μπορούν να εγγραφούν στους πίνακες είτε καινούργιοι δυνάμει εκπαιδευτικοί, είτε να προσθέσουν υποψήφιοι αναπληρωτές κάποιο μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών. Από εκεί και πέρα, αυτό που πρέπει να κάνει το υπουργείο Παιδείας είναι να καλύψει μέσω μόνιμων διορισμών τις κενές οργανικές θέσεις. Οι διορισμοί θα έρθουν αργότερα», είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος”, Γιώργος Μακράκης.

«Είναι ένας λογικός αριθμός. Συνήθως τη “μερίδα του λέοντος” των αναπληρωτών την καταλαμβάνει η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και έπειτα η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Οι ανάγκες είναι παραπάνω και γι’ αυτό φωνάζουμε συνεχώς να γίνουν μόνιμοι διορισμοί. Πρέπει να γίνουν μόνιμοι διορισμοί για να αποσυμπιεστεί ο αριθμός των αναπληρωτών. Πέρυσι, οι εκπαιδευτικοί πήραν κάποιες ανάσες με τους διορισμούς που είχαν να γίνουν σχεδόν 13 ολόκληρα χρόνια.

Από ’κει και πέρα, θεωρώ πως χρειαζόμαστε περισσότερες θέσεις εκπαιδευτικών για να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα των λειτουργικών κενών», είπε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Ηρακλείου, Δημήτρης Δερμιτζάκης.

O πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ρεθύμνου και αιρετός ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου, Στέλιος Ορφανουδάκης, υπογράμμισε: «Ο αριθμός των κενών είναι κοινός στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης. Πρέπει να γίνουν προσλήψεις. Παρά το γεγονός ότι έγιναν προσλήψεις, το πρόβλημα των κενών παραμένει. Αυτή τη στιγμή, στο Ρέθυμνο έχουμε 100 λειτουργικά κενά. Αυτό σημαίνει πως λείπουν 100 εκπαιδευτικοί και το μεγαλύτερο βάρος το σηκώνει η Ειδική Αγωγή και η Παράλληλη Στήριξη, ενώ έχουμε 30 κενά ειδικοτήτων. Πρέπει να υπάρξουν διορισμοί. Είμαστε στον Οκτώβριο».

Ο διευθυντής Γενικού Λυκείου Ασημίου και μαθηματικός Παναγιώτης Σάπιος είπε ότι «ο αριθμός είναι αρκετά μεγάλος. 40.000 κενά είναι ένας αριθμός που καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος. Ο αριθμός είναι εκ πρώτης όψεως. Θεωρώ πως ο αριθμός είναι μεγαλύτερος. Το πρόβλημα δεν είναι οι αναπληρωτές. Οι αναπληρωτές πρέπει να γίνουν μόνιμοι. Χρειαζόμαστε τους αναπληρωτές, αλλά θα πρέπει να δουλεύουν με μόνιμο τρόπο στον χώρο της εκπαίδευσης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News