Κρήτη

Το πιστοποιητικό γέννησης του Νίκου Καζαντζάκη

Η συζήτηση για το ακριβές έτος γέννησης του λογοτέχνη πυροδοτήθηκε από μια λάθος καταχώρηση στο δημοτολόγιο Ηρακλείου

Μια πολύ όμορφη ανάρτηση έκανε σήμερα Σάββατο 18 Φεβρουαρίου, η σελίδα του Facebook Μουσείο Καζαντζάκης για το έτος γέννησης του Έλληνα λογοτέχνη που ήταν υπό αμφισβήτηση από το μουσείο Καζαντζάκη.

«Σαν σήμερα, 140 χρόνια πριν, στο Ηράκλειο Κρήτης το ζεύγος Μαρία και Μιχάλη Καζαντζάκη φέρνει στη ζωή το πρώτο τους παιδί, που έμελε να εξελιχθεί στον κορυφαίο σύγχρονο Έλληνα λογοτέχνη.

❤️‍🔥 Στις 18 Φεβρουαρίου 1883 λοιπόν, γεννιέται ο Νίκος Καζαντζάκης…ή μήπως το 1881, όπως είχε καταγραφεί η γέννησή του στο Δημοτολόγιο Ηρακλείου ή μήπως το 1885, όπως αναγραφόταν στην ταυτότητά του η ημερομηνία γέννησής του;

Για σημαντικό χρονικό διάστημα, το ακριβές έτος γέννησης του Καζαντζάκη συνοδευόταν από ερωτηματικά.

🔍 Ωστόσο, δύο αδιάψευστα τεκμήρια από το Αρχείο του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη, ένα εικόνισμα και μία ιδιόχειρη επιστολή, δίνουν την οριστική απάντηση. Σας παρουσιάζουμε σήμερα το πρώτο. Η επιστολή θα παρουσιαστεί μελλοντικά.

📜 Το εικόνισμα, κατά πάσα πιθανότητα, παραδόθηκε στον αείμνηστο Γ. Ανεμογιάννη, ιδρυτή του Μουσείου, από την αείμνηστη Τιτίκα Σακλαμπάνη. Ανήκε στην ευρύτερη οικογένεια Καζαντζάκη, που το χρησιμοποιούσε για να αναγράφει την ημερομηνία γέννησης των παιδιών της.

✏️ Στο πίσω μέρος του εικονίσματος, μάλλον η μητέρα του Καζαντζάκη με τον ανορθόγραφο γραφικό της χαρακτήρα σημειώνει:

«Μιχαήλ Ε. Σακλαμπάνη/ 1883 γενήθικε Νικόλαος/ ημερα Παρσκεβή το μήνα Φεβρουαριο/ 18 ώρα το πρωή…/».

O Μιχαήλ Σακλαμπάνης ήταν ο σύζυγος της Αναστασίας Καζαντζάκη, αδελφής Νίκου.

📝 Η συζήτηση για το ακριβές έτος γέννησης του λογοτέχνη πυροδοτήθηκε από μια λάθος καταχώρηση στο δημοτολόγιο Ηρακλείου. Αυτή προέκυψε, όταν οι υπάλληλοι του Δήμου χτύπησαν την πόρτα του πατρικού σπιτιού του συγγραφέα και ρώτησαν σχετικώς την αδελφή του, Ελένη, που ήταν ακόμα μικρή. Αυτή είπε κάπως τυχαία τον αριθμό 1881 και έτσι καταχωρήθηκε.

🚩 Σημειώνεται ότι ο αρραβώνας του ζεύγους Καζαντζάκη έγινε το 1882 και τον Φλεβάρη του 1883 γεννήθηκε ο Νίκος. Τότε πριν από το γάμο δε γεννιόταν παιδιά. Τέλος, τόσο ο Γ. Ανεμογιάννης, όσο και ίδιος ο Ν. Καζαντζάκης υποστήριζαν πως ο δεύτερος γεννήθηκε το 1883. Και είχαν δίκιο», καταλήγει η ανάρτηση.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια