Στέλιος Σπιθάκης: «Θέλω μόνο να ζήσω», λέει ο 31χρονος με καρκίνο στους όρχεις, που συγκινεί με την περιπέτειά του (vid)

Κρήτη
Στέλιος Σπιθάκης: «Θέλω μόνο να ζήσω», λέει ο 31χρονος με καρκίνο στους όρχεις, που συγκινεί με την περιπέτειά του (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μήνυμα δύναμης σε όλους τους καρκινοπαθείς που δίνουν τη δική τους μάχη με την επάρατη νόσο στέλνει μέσα από το neakriti.gr ο Στέλιος Σπιθάκης

Μια συγκλονιστική συνέντευξη με εξομολογητικό χαρακτήρα παραχώρησε στο neakriti.gr ο Στέλιος Σπιθάκης. Ο κ. Σπιθάκης είναι 31 ετών και διαγνώστηκε με μεταστατικό καρκίνο. Ο ίδιος, παρά το γεγονός ότι έχει κάνει τρεις κύκλους χημειοθεραπειών, δεν το βάζει κάτω. Μιλάει στο neakriti.gr για το πώς βιώνει την κατάσταση του ογκολογικού ασθενούς, ενώ δηλώνει αισιόδοξος πως θα βγει νικητής από αυτήν τη μάχη.

Το να παλεύεις με τον καρκίνο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτούνται ψυχικά αποθέματα. Ο Στέλιος Σπιθάκης είναι 31 ετών και το όνομά του έχει γίνει γνωστό τόσο μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και από περιφερειακά μέσα ενημέρωσης. Ο ίδιος έδωσε την πρώτη του συνέντευξη στο neakriti.gr μιλώντας για το πώς μπήκε ο καρκίνος στη ζωή του...

«Είχα κάποιους πόνους. Το είχα αφήσει γιατί δε θεωρούσα ότι είχα κάτι σοβαρό. Μετά από 5-6 μήνες αισθάνθηκα ένα σοβαρό πόνο. Μ’ έπιασε ένας σοβαρός πόνος και έπρεπε να πάω υποχρεωτικά στον γιατρό. Και έπειτα από εξετάσεις, μου διέγνωσαν ότι έχω καρκίνο. Μόλις μου το διέγνωσαν έκανα ένα χειρουργείο σε τρεις μήνες και αφαίρεσαν τον όρχι. Έπειτα έκανα τρεις κύκλους χημειοθεραπειών. Πέντε ημέρες καθόμουν μέσα και 21 ημέρες καθόμουν έξω στο σπίτι. Μετά από τους τρεις κύκλους χημειοθεραπειών, ο καρκίνος έχει μειωθεί ελάχιστα», είπε ο Στέλιος, ενώ συνέχισε: «Ο όγκος ξεκίνησε από τον αριστερό όρχι και ήταν μικτός όγκος. Είχα τέσσερις διαφορετικούς τύπους καρκίνου: από εμβρυϊκό μέχρι και τεράτωμα. Δυστυχώς το τεράτωμα έκανε μετάσταση στους λεμφαδένες. Τώρα θα μεταβώ στη Λάρισα προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες εξετάσεις και με σκοπό να μου αφαιρεθούν οι λεμφαδένες», είπε.

Ο ίδιος περιέγραψε την εμπειρία του όταν έμαθε πως πάσχει από καρκίνο. Όπως είπε, τον έπιασε ηλεκτροσόκ...

«Με έπιασε ηλεκτροσόκ όταν ο γιατρός μού είπε ότι έχω καρκίνο. Η πρώτη αντίδραση που είχα και είπα στον γιατρό είναι πως θα το αντιμετωπίσουμε. Τώρα είμαι σε μια φάση άγχους αλλά θεωρώ ότι όλα θα πάνε καλά. Οι γιατροί είναι αισιόδοξοι απ’ ό,τι μου λένε. Οι γονείς μου δεν είναι καλά επειδή είμαι μοναχοπαίδι. Εύχομαι να είναι ένα τεράτωμα και να τελειώσει η εμπειρία αυτή», υποστήριξε.

Ο 31χρονος ασθενής έδωσε και μερικές συμβουλές, αφού για τον ίδιο η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Πιο συγκεκριμένα είπε: «Συμβουλεύω όλους τους ανθρώπους να προσέχουν τη διατροφή τους. Να πίνουν αρκετό νερό και να κάνουν γυμναστική. Εγώ έκανα γυμναστική και αυτό ενδεχομένως με βοήθησε. Επίσης, το άγχος είναι αρνητικός παράγοντας σε όλα. Όποιος έχει γενετική προδιάθεση, να κάνει όσο γίνεται πιο νωρίς έλεγχο».

«Πιστεύω στον Θεό»

Ο Στέλιος Σπιθάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, πως πιστεύει στον Θεό και πως η πίστη αυτή τον αναζωογονεί.

«Πιστεύω πολύ στον Θεό. Κάθε Κυριακή κοινωνώ και έχω επάνω μου πολλά φυλαχτά. Θεωρώ πως η πίστη αυτή με έχει βοηθήσει σημαντικά. Δεν προσπαθώ να πείσω κάποιον. Εγώ πιστεύω στον Θεό γιατί θεωρώ ότι μου δίνει δύναμη και ενέργεια. Θεωρώ πως η πίστη αυτή μου δίνει θετική ψυχολογία ώστε να προχωράω και να κάνω βήματα προόδου. Πιστεύω αρκετά», υποστήριξε.

Τέλος, ο ίδιος αποκάλυψε πως το μυστικό όταν αντιμετωπίζει κάποιος ένα τέτοιο νόσημα είναι να βρει τι τον κάνει χαρούμενο ώστε να αντλήσει δύναμη από αυτό. Παράλληλα, ο Στέλιος Σπιθάκης ανέφερε πως οι γονείς του είναι συνεχώς δίπλα του.

«Η εμπειρία που περνάω είναι τραυματική. Όλο αυτό που περνάω απαιτεί σίγουρα αυτοπεποίθηση και να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου. Δεν είμαστε από ατσάλι... Όποιος όμως το αντιμετωπίζει πρέπει να βρει κάτι που να τον γεμίζει και να τον ενθαρρύνει. Για κάποιους είναι να ακούν μουσική ή να βλέπουν κάποια βίντεο. Ο κάθε άνθρωπος θα πρέπει να βρει πράγματα που να του γεμίζουν την καθημερινότητα όταν αντιμετωπίζει τέτοια περιστατικά υγείας. Μπορεί ο καρκίνος να ακούγεται άσχημα... αλλά είναι μια εμπειρία που δεν πρέπει να μας εγκλωβίσει και να μας απομονώσει. Ο κάθε άνθρωπος πρέπει να αναζητήσει μέσα του τι του αρέσει ώστε να αντλήσει δύναμη από αυτό. Πρέπει να έχουμε πίστη στον εαυτό μας όταν αντιμετωπίζουμε τέτοια περιστατικά και είναι σημαντικό να έχουμε δίπλα μας πρόσωπα αγαπημένα. Οι γονείς μου είναι πάντα δίπλα μου και τους ευχαριστώ. Είναι μεγάλος έπαινος για μένα που έχω τέτοιους γονείς».

Σε κάθε περίπτωση, ο Στέλιος Σπιθάκης χρειάζεται οικονομική στήριξη για να φύγει από αυτόν τον “Γολγοθά”.

Νικητές 8 στα 10 παιδιά - Δεν είναι ανίκητος ο παιδικός καρκίνος

Την ίδια στιγμή, αισιοδοξία επικρατεί για τον παιδικό καρκίνο, καθώς 8 ή 9 στα 10 παιδιά που συναντούν στην πορεία της ζωής τους τον καρκίνο καταφέρνουν πλέον και βγαίνουν νικητές από τη σκληρή μάχη που δίνουν, με σχήματα και θεραπείες που συνεχώς εξελίσσονται και που δίνουν ελπίδα για το μέλλον. Αυτό υποστηρίχτηκε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την 7η Υ.ΠΕ. σε συνεργασία με την Κλινική Αιματολογίας-Ογκολογίας Παίδων και τον Σύλλογο Εθελοντών “Η Παρέα της Αγάπης”, όπου στάλθηκε μήνυμα ότι «o καρκίνος στα παιδιά και τους εφήβους είναι μια μάχη που κερδίζεται».

«Τα ποσοστά ίασης στον καρκίνο των παιδιών είναι ποσοστά της τάξης του 80-90%. Και για κάποιες μορφές καρκίνου ξεπερνάει το 90%. Βέβαια, υπάρχουν συγκεκριμένες μορφές καρκίνων όπου τα νεοπλάσματα είναι ανθεκτικά και οι πιθανότητες ίασης είναι χαμηλότερες», υποστήριξε στον τηλεοπτικό φακό της “ΚΡΗΤΗ ΤV” η κ. Ευτυχία Στειακάκη, η οποία είναι καθηγήτρια Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, διευθύντρια Κλινικής Αιματολογίας-Ογκολογίας Παίδων ΠΑΓΝΗ.

Η εκδήλωση αυτή όπως και τα πορίσματα που είδαν το φως της δημοσιότητας έλαβαν χώρα με αφορμή τη 15η Φεβρουαρίου, η οποία είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού και Εφηβικού Καρκίνου. Η κ. Στειακάκη, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως πρέπει να είμαστε αποδεδειγμένα αισιόδοξοι με βάση τα πορίσματα και τις μελέτες που διεξάγονται μέχρι και αυτή τη στιγμή.

«Οι μελλοντικές νέες θεραπείες με βάση τη μοριακή ανάλυση και τη γενετική των κυττάρων του καρκίνου μπορεί να δώσουν καλά αποτελέσματα στις ανθεκτικές μορφές καρκίνου από τις οποίες χάνονται παιδιά σήμερα. Αλλά μπορεί να δώσουν καλύτερες θεραπείες με λιγότερες επιπλοκές σε παιδιά», είπε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News