Σαρλ Ντε Γκωλ: Στην Κρήτη καταφτάνει το μεγαθήριο του Γαλλικού στόλου

Κρήτη
Σαρλ Ντε Γκωλ: Στην Κρήτη καταφτάνει το μεγαθήριο του Γαλλικού στόλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μεγαθήριο του Γαλλικού στόλου φτάνει την Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου, στην Κρήτη και συγκεκριμένα στη Σούδα για να πάρει μέρος σε άσκηση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ελληνογαλλικής συμφωνίας

Στην προβλήτα Κ14 του Μαραθίου, στη ναυτική νατοϊκή βάση της Σούδας, αναμένεται να καταπλεύσει αύριο, Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου το Γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ. To μεγαθήριο του Γαλλικού στόλου φτάνει στην Κρήτη για να πάρει μέρος σε άσκηση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ελληνογαλλικής συμφωνίας. Η άφιξη του, έρχεται να επιβεβαιώσει για μια ακόμη φορά τον σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και της Σούδας.

Η είδηση του κατάπλου του στην Κ14, συνοδεύτηκε από τις αναμενόμενες αντιδράσεις. Ήδη από τις προηγούμενες ημέρες η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, σε ανακοίνωση που εξέδωσε καταδικάζει τόσο τον ελλιμενισμό του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου Τζορτζ Μπους στον Πειραιά, όσο και τον ελλιμενισμό του Σαρλς Ντε Γκωλ στην Σούδα.

«Η παρουσία των δυο αυτών αεροπλανοφόρων, αποτελεί κρίκο στο παραπέρα βάθεμα της εμπλοκής της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στο έδαφος του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία που μαίνεται εδώ κι έναν χρόνο κι έχει περάσει σε επικίνδυνη τροχιά κλιμάκωσης. Φανερώνεται ο ειδικός ρόλος που παίζουν κατά των λαών οι αμερικανονατοϊκές βάσεις και υποδομές στη χώρα μας με προεξάρχουσες εκείνες στην Αλεξανδρούπολη και στη Σούδα, που συμμετέχουν ενεργά σε δεκάδες ιμπεριαλιστικές πολεμικές επιχειρήσεις», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» είναι η ναυαρχίδα του Γαλλικού ναυτικού και το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο της Ευρώπης. Είναι το πρώτο πυρηνοκίνητο πολεμικό πλοίο της Γαλλίας, γεγονός που του δίνει τη δυνατότητα να ταξιδεύει για τουλάχιστον 10-15 χρόνια χωρίς να χρειαστεί ανεφοδιασμό σε καύσιμα, το πρώτο πυρηνοκίνητο που κατασκευάστηκε ποτέ στην Ευρώπη και ταυτόχρονα το πρώτο που κατασκευάστηκε εκτός των ΗΠΑ. Είναι το δέκατο αεροπλανοφόρο στην ιστορία της Γαλλίας, αλλά το πρώτο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο επιφανείας, εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Βρίσκεται στην κατοχή του Γαλλικού Ναυτικού από το 2000.

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο αποτελεί πλατφόρμα σύνθετων επιχειρήσεων επιθετικών ή και αναγνωριστικών, καθώς πέρα από τα Rafale M, επιχειρούν αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου και έγκαιρης προειδοποίησης Hawkeye, αλλά και ελικόπτερα διάσωσης. Πρόκειται για αεροπλανοφόρο τύπου catobar και χρησιμοποιεί ένα σύστημα ατμοπροωθούμενων ή ηλεκτρικών καταπελτών, τα οποία υποβοηθούν το αεροσκάφος να φτάσει στην απαραίτητη ταχύτητα απονήωσης. Για την προσνήωση, χρησιμοποιείται ένα σύστημα σύλληψης των αεροσκαφών, τα οποία φέρουν γάντζους, και οι οποίοι συγκρατούνται κατά την προσνήωση από συρματόσχοινα απλωμένα στο κατάστρωμα πτήσης.

Μάλιστα των χαρακτηριστικών του, το Σαρλ ντε Γκωλ είναι το μόνο μη-αμερικανικό αεροπλανοφόρο στον κόσμο που είναι αρμόδιο για τη μεταφορά αμερικανικών αεροσκαφών, όπως το F / A-18E Super Hornet ή to C-2 Greyhound.

Πριν από περίπου ένα χρόνο είχε καταπλεύσει ξανά στον Πειραιά. Στο Φαληρικό Όρμο ανοιχτά της Μαρίνας Ζέας είχε φτάσει στις 24 Μαρτίου του 2022 και παρέμεινε για μία ημέρα ενώ στις 26 του ίδιου μήνα είχε καταπλεύσει και πάλι στη Σούδα. 

(Φωτογραφία ΑΡ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News