Γολγοθάς δίχως τέλος μετά το σεισμό στο Αρκαλοχώρι - Σεισμόπληκτοι είδαν τους λογαριασμούς τους μπλοκαρισμένους (vid)

Κρήτη
Γολγοθάς δίχως τέλος μετά το σεισμό στο Αρκαλοχώρι - Σεισμόπληκτοι είδαν τους λογαριασμούς τους μπλοκαρισμένους (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απανωτά είναι τα χτυπήματα στους πληγέντες από το σεισμό στο Αρκαλοχώρι που ενώ ακόμη και μέχρι σήμερα δεν ξέρουν πότε θα προχωρήσουν οι φάκελοί τους, πότε θα ξεκινήσουν να φτιάχνουν τα σπίτια τους, πότε θα έχουν μια ξεκάθαρη απάντηση για το ΦΠΑ, τώρα έρχονται αντιμέτωποι με το μπλοκάρισμα των, λογαριασμών τους
  • Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και στο τέλος τους παίρνουν πίσω τη βοήθεια
  • Τέσσερις τουλάχιστον περιπτώσεις που βλέπουν δεσμευμένα χρηματικά ποσά
  • Έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους στη θέα των μπλοκαρισμένων λογαριασμών

Δεν έχει τέλος η τραγωδία που βιώνουν οι σεισμόπληκτοι του Αρκαλοχωρίου που 17 μήνες μετά το σεισμό, βλέπουν όχι μόνο τα σπίτια τους αλλά και τις ζωές τους να έχουν καταστραφεί.

Μετά από ένας δαιδαλώδες σύστημα με γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που τους κρατάει ακόμη μακριά από την προοπτική να λάβουν τις άδειες και τα χρήματα για να φτιάξουν εκ νέου τα σπίτια τους, τώρα βλέπουν ότι στήριξη έχουν λάβει να τους την παίρνουν πίσω. Μόνο έτσι μπορούν να περιγράψουν το ακατανόητο που συνέβη και αφορά το μπλοκάρισμα ποσών από τους λογαριασμούς τους, που είχαν πιστωθεί χρήματα από την πρώτη αρωγή. 

Μιλώντας στο Ράδιο 9,84 ο πρόεδρος του συλλόγου σεισμοπλήκτων η Ελπίδα τόνισε ότι ήδη υπάρχουν περισσότερες από τρεις ή τέσσερις περιπτώσεις πληγέντων που έχουν δει να μπλοκάρονται διαφορετικά ποσά. Σε μία περίπτωση το μπλοκαρισμένο ποσό είναι 16 χιλιάδες ευρώ και δύο ακόμη περιπτώσεις που 7 χιλιάδες ευρώ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους δικαιούχους των λογαριασμών  λογαριασμού καθώς είναι  δεσμευμένα, πιθανά λόγω χρεών. 

Παρά την ξεκάθαρη πρόβλεψη του νόμου 4797/21 που αναφέρει ότι η ενίσχυση πρώτης αρωγής είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του δημοσίου και τρίτων, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με  βεβαιωμένα χρέη… Όσοι είδαν τους λογαριασμούς τους να μπλοκάρονται, έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους. 

Να σοβαρευτούν και να στηρίξουν ουσιαστικά τους σεισμοπαθείς επισήμανε ο πρόεδρος του συλλόγου, την ώρα που στην περιοχή τα ζητήματα και ερωτήματα είναι δεκάδες. Από το τι θα γίνει με τους φακέλους και πότε θα προχωρήσουν αφού τώρα και ένα μήνα οι μηχανικοί δεν έχουν επαναπροσληφθεί ενώ και με το ΦΠΑ αν θα υπάρξει ρύθμιση για μείωση ή απαλλαγή, ακόμη μένει να αιωρείται.  

Την ίδια πάντως ώρα και με την μια κεραμίδα να πέφτει μετά την άλλη στα κεφάλια τους, και 17 μήνες μετά το σεισμό, οι συσκέψεις συνεχίζονται από τους εμπλεκόμενους φορείς για την απλοποίηση όπως λέγεται των διαδικασιών που αφορούν τους σεισμόπληκτους και τη στήριξή τους. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News