Τσικνοπέμπτη: Χρειάζονται συμβουλές οι Κρητικοί για το ιδανικό ψήσιμο; - Οδηγός για τσίκνισμα σε κάθε ψησταριά

Κρήτη
Τσικνοπέμπτη: Χρειάζονται συμβουλές οι Κρητικοί για το ιδανικό ψήσιμο; - Οδηγός για τσίκνισμα σε κάθε ψησταριά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανεξάρτητα από το που θα αποφασίσετε να τσικνίσετε τα κρέατά σας σήμερα παρακάτω θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές για να έχετε το ιδανικό ψήσιμο

Είστε από αυτούς που θέλουν καπνό στο φουλ ή προτιμάτε το τσίκνισμα χωρίς ...τσίκνα; Για όλους υπάρχει λύση. Πάντως ανεξάρτητα από το πού θα ψήσετε τα κρέατα της Τσικνοπέμπτης να θυμάστε τα εξής:

  1. Η καλή πρώτη ύλη είναι το παν και επιλέξτε τη από επαγγελματίες που εμπιστεύεστε
  2. Οι μαρινάδες κάνουν εξαιρετική δουλειά και μπορούν να δώσουν χαρακτήρα στα πιο συνηθισμένα κρεατικά.
  3. Αν έχετε ανοιχτή ψησταριά χωρίς καπάκι, προτιμήστε τα μικρότερα κομμάτια κρέατος. Αν η ψησταριά σας έχει καπάκι, τότε μπορείτε να ψήσετε και πιο μεγάλα.
  4. Αν δεν έχετε κανενός είδος ψησταριάς, το γκριλ της κουζίνας θα δώσει εύκολα τη λύση, αρκεί να μην είναι πολύ μεγάλα κομμάτια.

Ψήσιμο σε ψησταριά με κάρβουνα

Το ψήσιμο στα κάρβουνα δίνει αξεπέραστη γεύση στα ψητά. Και αν το ζητούμενο είναι το ατόφιο τσίκνισμα, εδώ το αποτέλσμα είναι εγγυημένο, σύμφωνα με το ethnos.gr. Αυτό ακριβώς οποιαδήποτε άλλη ημέρα του χρόνου πλην της Τσικνοπέμπτης μπορεί να είναι βέβαια και το μειονέκτημα της υπόθεσης. Αν δεν υπάρχει άπλετος υπαίθριος χώρος, πνίγεται κανείς στον καπνό.

Για το ψήσιμο στα κάρβουνα θα υπολογίζετε τουλάχιστον ένα 20λεπτο πριν το άναμμά τους, ώστε τα κάρβουνα να ανάψουν καλά και η φωτιά να «κάτσει». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα κάρβουνα που θα βρίσκονται κάτω από τα προς ψήσιμο τρόφιμα, θα πρέπει από μαύρα που είναι αρχικά, να αποκτήσουν ένα γκρι/σταχτί χρώμα. Τότε μπορείτε να τοποθετήσετε τις τροφές στη σχάρα ώστε να αρχίσετε να τις ψήνετε. Φροντίστε, απλώνοντας τα γκρίζα κάρβουνα, η συνολική τους επιφάνεια να είναι λίγο μεγαλύτερη από την επιφάνεια που πιάνουν στη σχάρα τα τρόφιμα που ψήνετε.

Αν το κρέας ή το κοτόπουλο ή το ψάρι που ψήνετε αποκτήσει χρώμα σχετικά νωρίς και θέλει ακόμη ψήσιμο στο κέντρο, τότε θα πρέπει να το μετακινήσετε σε σημείο της σχάρας με πιο αδύναμη φωτιά. Θα πετύχετε τη μείωση της θερμοκρασία απλώνοντας κι άλλο τη θράκα (τα γκρι/σταχτί κάρβουνα) ώστε να μειώσετε το ύψος της και να μη βρίσκονται τα τρόφιμα πολύ κοντά της. Για να καταλάβετε ότι η θερμοκρασία είναι εντάξει, αρκεί να πλησιάσετε το χέρι σας: θα πρέπει να μπορείτε να το κρατήσετε εκεί 4-5 δευτερόλεπτα, πριν η ζέστη σας υποχρεώσει να το τραβήξετε.

Ψήσιμο σε ηλεκτρική ψησταριά

Επιχείρηση πολύ-πιο-καθαρά-χέρια από τα κάρβουνα, το ψήσιμο σε ηλεκτρική σχάρα εκείνο που ζητάει από μας είναι να βάλουμε την πλάκα ή τη σχάρα να κάψει λίγο πριν ξεκινήσουμε να απλώνουμε τα κρεατικά. Τα κρεατικά θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και όχι κατευθείαν από το ψυγείο (όπως και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις). Τα περισσότερα μοντέλα ηλεκτρικών ψησταριών έχουν πλέον θερμοστάτες για έλεγγο της θερμοκρασίας, οπότε μπορεί κανείς να παρεμβαίνει άμεσα με την αύξηση ή τη μείωση της έντασης ανάλογα με την εξέλιξη του ψησίματος. Οι πλάκες ή η σχάρα είναι αποσπώμενες και καθαρίζουν χωρίς, ενώ συχνά υπάρχει και δίσκος συλλογής υγρών. Εύκολο, γρήγορο, ικανοποιητικό ψήσιμο χωρίς μυρωδιές και κάπνα. Θα το τσικνήσετε χωρίς τσίκνα, δηλαδή.

Ψήσιμο σε ψησταριά με υγραέριο

Παίρνει πανεύκολα μπροστά και δεν έχεις το καθάρισμα που συνεπάγεται το κάρβουνο στο τέλος του ψησίματος. Την ψησταριά με υγραέριο πρέπει να την ανάβει κανείς ανοιχτή και να περιμένει να κάψει πολύ καλά η σχάρα πριν ακουμπήσει το κρέας. Οι ψησταριές υγραερίου που κλείνουν με καπάκι μπορούν να ψήσουν τέλεια και μεγάλα κομμάτια κρέατος, όπως ένα ολόκληρο κοτόπουλο ή ένα αρνίσιο και χοιρινό μπουτάκι. Κρατήστε την ψησταριά σας καθαρή, ώστε να μην δημιουργούνται αναφλέξεις και να μην παίρνει μυρωδιά το φαγητό από τα καμένα λίπη.

Ψήσιμο στο γκριλ του ηλεκτρικού φούρνου

Η πιο συνηθισμένη εκδοχή ψησίματος είναι φυσικά ο ηλεκτρικός φούρνος. Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε το γκριλ του για να γευτείτε το «καψάλισμα» που θυμίζει τα ψησίματος με φωτιά, θυμηθείτε να βάλετε στο κάτω μέρος του φούρνου ένα ταψί με νερό, ώστε να στάζουν εκεί τα λίπη από τα κρεατικά ή ψάρια που έχετε ακομπήσει στη σχάρα. Αν πάλει προτιμάτε να τα τοποθετήσετε στη λαμαρίνα του φούρνου, στρώστε την πριν με αντικολλητικό χαρτί: έτσι το πλύσιμο θα είναι παιχνίδι, ενώ συντομεύετε και το χρόνο ψησίματος, καθώς ψήνονται ταυτόχρονα και από κάτω και θα χρειαστούν λιγότερο χρόνο μετά το γύρισμα. Στο γκριλ τα πάντα γίνονται γρήγορα από μπιφτεκάκια και παϊδάκια μέχρι μπριζόλες, μπουτάκια κοτόπουλο ή πανσετούλες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News