Κρήτη: Τα λεφτά των αγροτών "μοιράζει" η κυβέρνηση σαν... κρατικές ενισχύσεις! - Περίπου 110 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ

Κρήτη
Κρήτη: Τα λεφτά των αγροτών "μοιράζει" η κυβέρνηση σαν... κρατικές ενισχύσεις! - Περίπου 110 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είπε πως την ερχόμενη εβδομάδα ο ΕΛΓΑ θα πληρώσει 110 εκατομμύρια ευρώ που δεν αντιστοιχεί για την Κρήτη σε πάνω από... 50 λίτρα πετρέλαιο ανά δικαιούχο, που δεν φτάνει για τη δουλειά με το τρακτέρ στο χωράφι, για πάνω από...μία ημέρα!

Τα λεφτά των... αγροτών "μοιράζει" η κυβέρνηση σαν...κρατικές ενισχύσεις! Όπως καταγγέλλουν οι αγρότες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, για να..."χρυσώσει το χάπι" της αγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης ενόψει εκλογών, έφτασε στο σημείο να εξαγγέλλει την πληρωμή 110 εκατομμυρίων ευρώ για την ερχόμενη εβδομάδα, μέσω του ΕΛΓΑ, του οποίου τα αποθεματικά προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές των παραγωγών. Μάλιστα, λένε ακόμη, ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξήγγειλε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για όλο το 2023, που δεν αντιστοιχεί για την Κρήτη σε πάνω από... 50 λίτρα πετρέλαιο ανά δικαιούχο, που δεν φτάνει για τη δουλειά με το τρακτέρ στο χωράφι, για πάνω από...μία ημέρα!

Την επόμενη εβδομάδα θα καταβληθούν από τον ΕΛΓΑ περίπου 110 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις από καιρικά φαινόμενα. «Είναι η μεγαλύτερη αποζημίωση με 1 δόση στο ιστορικό του ΕΛΓΑ». Αυτό ανακοίνωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς. Και είπε ακόμη, ότι «είναι σε εξέλιξη το μεγαλύτερο πρόγραμμα νέων αγροτών στη χώρα μας 525 εκατ. ευρώ και για κάθε έναν από τους νέους αγρότες η ενίσχυση είναι 40.000 περίπου. Το 70% αυτών των χρημάτων έχουν δοθεί στα περισσότερες περιπτώσεις».

Παράλληλα, ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε στην επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023 αλλά και στην έκπτωση στον φόρο εισοδήματος όλων των αγροτών που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα.

"Δημιουργήσαμε επιτροπή παρακολούθησης αθέμιτων εμπορικών πρακτικών", είπε ακόμα ενώ τόνισε ότι δόθηκε ενίσχυση στα λιπάσματα και ζωοτροφές 60 εκατομμυρίων ευρώ.

Τσαπανίδου: "Εξαγγελίες στα χνάρια του Μαυρογιαλούρου"

Ως «προχειροστημένη φιέστα και εξαγγελίες στα χνάρια του Μαυρογιαλούρου» χαρακτήρισε τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου.

Αναλυτικά η δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα της κυβέρνησης έχει ως εξής:

«Τα μέτρα της κυβέρνησης υποτιμούν την νοημοσύνη των πολιτών, που ξεκάθαρα βλέπουν τον προεκλογικό τους χαρακτήρα. Παρακολουθήσαμε σε προχειροστημένη φιέστα, εξαγγελίες στα χνάρια του Μαυρογιαλούρου, που δεν στηρίζουν ουσιαστικά και σταθερά τους δικαιούχους.

Μάλιστα, πριν ακόμη οι κύριοι του οικονομικού επιτελείου ολοκληρώσουν τη φιέστα τους, τα βοηθήματα του κ. Μητσοτάκη τα είχε «φάει» ήδη ο πληθωρισμός, που σήμερα ανακοινώθηκε ότι καλπάζει με 15,4% στα τρόφιμα».

"Ούτε ευρώ δεν πήραμε στην Κρήτη"

Όχι μόνο δεν έχουν πάρει χρήματα στην Κρήτη οι αμπελουργοί μέχρι τώρα, αλλά ακούνε και τον κ. Γεωργαντά ότι ετοιμάζεται να μοιράσει την ερχόμενη εβδομάδα 110 εκατομμύρια ευρώ, μέσω του ΕΛΓΑ, τα οποία όμως προορίζονται για αποζημιώσεις από τις εισφορές των ίδιων των παραγωγών, όπως καταγγέλλει στο neakriti.gr  ο παλαίμαχος και έμπειρος αγροτοσυνδικαλιστής της Κρήτης Στάθης Φραγκιαδάκης.

"Τα δικά μας λεφτά ανακοίνωσε σαν...δικά "του", λέει ο Στάθης Φραγκιαδάκης. Στο ερώτημα μας μάλιστα αν έχουν λάβει οι αμπελουργοί της Κρήτης τις περίφημες αποζημιώσεις για τις καταστροφές του περασμένου καλοκαιριού, ο αγροτοσυνδικαλιστής και αμπελουργός ο ίδιος, μας απάντησε πως "όχι. Έχουν βγει οι καταστάσεις που μέχρι και πέρυσι, μόλις έβγαιναν οι καταστάσεις, τα χρήματα είχαν κατατεθεί στον λογαριασμό και μπορούσες αν διαφωνούσες να πάρεις την πρώτη δόση και να καταθέσεις ένσταση. Φέτος; Βγήκαν οι καταστάσεις από τον Δεκέμβριο. Λεφτά δεν μπήκαν. Και οι αμπελουργοί έχουν καταθέσει τις ενστάσεις τους. Και βγαίνει η κυβέρνηση δια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μας λέει ότι θα δώσει αποζημιώσεις 110 εκατομμυρίων ευρώ και ακούει ο Ελληνικός λαός ότι θα πάρουμε 110 εκατομμύρια εμείς οι αγρότες από τον ΕΛΓΑ. Αλλά δεν ξέρουν οι υπόλοιποι που δεν είναι αγρότες, ότι αυτά τα λεφτά είναι από εισφορές των αγροτών"!

"Επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο"

Για τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου, ο Στάθης Φραγκιαδάκης καταγγέλλει: "Δεν ξέρω στον Θεσσαλικό κάμπο. Αλλά μην νομίζετε ότι παίρνουνε κι αυτοί πολύ περισσότερα...Αλλά σκεφτείτε: Μου δίνει για 50 λίτρα επιστροφή. Τα 50 λίτρα, όταν πάω με το τρακτέρ μου να οργώσω ή να ψεκάσω, είναι μιας μέρας κόστος. Δηλαδή, μου δίνει και ακούει ο κόσμος επιστροφή χρημάτων για τη δουλειά μιας μέρας";...

Ομόφωνα οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης ξεσηκώνονται

Την ίδια ώρα, ομόφωνα οι πρόεδροι των κτηνοτροφικών συλλόγων της Κρήτης, αποφάσισαν παγκρήτιο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο. Το συλλαλητήριο γίνεται για την διεκδίκηση γενναίων ενισχύσεων στην κτηνοτροφία, αλλά και για να καταγγελθεί η στάση Γεωργαντά απέναντι στους κτηνοτρόφους της Κρήτης, που όλο τους "μοιράζει" χρήματα αλλά ποτέ δεν τους τα δίνει στην πράξη...

Το συλλαλητήριο προγραμματίζεται για την Τετάρτη 1η Μαρτίου και η προσυγκέντρωση θα γίνει στις 11 το πρωί έξω από το Παγκρήτιο Στάδιο του Ηρακλείου. Επιτόπου θα παρθούν οι αποφάσεις την μορφή της κινητοποίησης και την εξέλιξη που θα έχει.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News