Τσικνοπέμπτη: Μια τσίκνα... όλη Κρήτη! - Δυνατό “come back” μετά από 3 χρόνια πανδημίας

Κρήτη
Τσικνοπέμπτη: Μια τσίκνα... όλη Κρήτη! - Δυνατό “come back” μετά από 3 χρόνια πανδημίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τσικνοπέμπτη επιστρέφει μετά από τρία χρόνια πανδημίας και οι ψησταριές παίρνουν... φωτιά σε όλο το νησί

Μουσική, χορός, μασκαράδες και τσίκνα... Μετά από τρία χρόνια πανδημίας, lockdown και περιοριστικών μέτρων, η σημερινή Τσικνοπέμπτη θα βρει τους Κρητικούς στους δρόμους! Από νωρίς το πρωί οι ψησταριές θα πάρουν φωτιά, οι μεζέδες θα σιγοψήνονται και το κρασί θα ρέει άφθονο στις δεκάδες εκδηλώσεις που έχουν προγραμματίσει σε κάθε γωνιά του νησιού Δήμοι και Πολιτιστικοί Σύλλογοι.

Πάρτι στη Λότζια

Carnival Street Party 2023... (σ.σ. ελληνιστί καρναβαλικό πάρτι στον δρόμο) διοργανώνει απόψε ο Δήμος Ηρακλείου. Από νωρίς η Φιλαρμονική του Ηρακλείου θα διασχίσει το κέντρο της πόλης παίζοντας αποκριάτικες μελωδίες. Στις 6 το απόγευμα, έξω από τη Λότζια θα στηθεί ένα φαντασμαγορικό πάρτι παρέα με τον ραδιοφωνικό σταθμό SFERA 98,7. Θα συμμετέχουν σχολές και ομάδες χορού του Ηρακλείου με πολλές εκπλήξεις και πλούσιο μουσικό πρόγραμμα.

Επιστρέφουν τα τσικνίσματα στο Αρκαλοχώρι

Μετά από τους περιορισμούς, εξαιτίας των μέτρων για τον κορωνοϊό αλλά και λόγω του καταστροφικού σεισμού, ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας ετοιμάζεται να μπει ξανά στον ρυθμό της Αποκριάς και να χαρίσει στιγμές ξεγνοιασιάς σε μικρούς και μεγάλους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Εμπορικός Σύλλογος Αρκαλοχωρίου διοργανώνει σήμερα Πέμπτη, με τη συνδρομή του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και του ΔΟΠΑΠ, Τσικνίσματα στο Αρκαλοχώρι, με τις προετοιμασίες να είναι πυρετώδεις προκειμένου όλοι να περάσουν ένα αξέχαστο απόγευμα.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Αρκαλοχωρίου, «μπορεί να μας έτυχαν πολλά, μπορεί να ταλαιπωρηθήκαμε, μπορεί τα μαγαζιά μας να καταστράφηκαν και να τα φτιάξαμε από την αρχή, μπορεί να αλλάξαμε γειτονιά, όμως είμαστε εδώ, όρθιοι, γεροί, με όρεξη, με αισιοδοξία, με αγάπη για τον τόπο που μας φιλοξενεί, έτοιμοι να ξαναγιορτάσουμε όλοι μαζί, παρέα, όπως το κάναμε τόσα χρόνια!

Είμαστε εδώ! Την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου (σ.σ. σήμερα), στο Αρκαλοχώρι, ανάβουμε τις ψησταριές έξω απ' τα μαγαζιά μας, ψήνουμε, κάνουμε παρέες, τρώμε, πίνουμε και διασκεδάζουμε, με DJ και με μουσικές που θα απλώνονται σε όλη την πόλη.

Από τις 6 μ.μ. και για όσο αντέξει η ψυχή μας! Γιατί φέτος το έχουμε ανάγκη λίγο περισσότερο. Είστε όλοι καλεσμένοι».

Παράλληλα, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Καστελίου διοργανώνει αποκριάτικο πάρτι την Τσικνοπέμπτη, στο “Στέκι του Καραπίδη”, στις 6 το απόγευμα για χορό, διασκέδαση, κέφι και τσικνίσματα.

Τι είναι η Τσικνοπέμπτη;

Η Τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου. Οι άνθρωποι προετοιμάζονται για τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής και τη συγκεκριμένη Πέμπτη καταναλώνουν ελεύθερα μεγάλες ποσότητες κρέατος. Ο λόγος που έχει καθιερωθεί να γίνεται αυτό ημέρα Πέμπτη είναι πως η ορθόδοξη πίστη θεωρεί σημαντικές τις νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής, οπότε έγινε επιλογή της ενδιάμεσης ημέρας.

Το όνομα “Τσικνοπέμπτη” προέκυψε γιατί την ημέρα αυτή το δείπνο αποτελείται από κρέας ψημένο στα κάρβουνα, το οποίο πρέπει να έχει πάντα λίγο λίπος, ώστε κατά το ψήσιμο να βγάλει την απαραίτητη “τσίκνα”. Ακόμη και οι πιο φτωχοί άνθρωποι κάθε περιοχής πρέπει να ψήσουν κρέας, ώστε να μυρίσει το σπίτι τους και όλοι να ξέρουν ότι γιορτάζουν!

Παλιότερα στην ελληνική επαρχία οι άνθρωποι μοίραζαν πιατέλες με το τσικνισμένο κρέας σε όλη τη γειτονιά, για να στείλουν τη μυρωδιά του ψητού σε κάθε άκρη του χωριού.

Παρόμοιες γιορτές έχουν κι άλλα χριστιανικά έθνη, όπως το Weiberfastnacht στη Γερμανία και τη Mardi Gras (“Λιπαρή Τρίτη”) στη Γαλλία, που όμως αντιστοιχεί στην ορθόδοξη Καθαρά Δευτέρα. Η τελευταία γιορτάζεται και σε παλιές γαλλόφωνες περιοχές, όπως στη Νέα Ορλεάνη.

Όλη η πόλη μια γιορτή! - Το Ρέθυμνο “τσικνίζει” για το καλό!

Σήμερα, ανήμερα της Τσικνοπέμπτης, όλο το Ρέθυμνο από νωρίς το πρωί “τσικνίζει” για το καλό! Αργά το βράδυ το κέφι αναμένεται να απογειωθεί στα πάρτι που οργανώνουν καρναβαλικές ομάδες σε διάφορα σημεία της παλιάς και νέας πόλης, δίνοντας μια ξεχωριστή νότα ξεγνοιασιάς και καλοπέρασης, έτσι για το καλό!

Συγκεκριμένα, με βάση το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, πάρτι θα γίνουν:

  • Στην πλατεία του Άγνωστου Στρατιώτη θα πραγματοποιηθεί live event από την ομάδα “Καψαλάκεια”.
  • Στην οδό Βάρδα Καλλέργη θα πραγματοποιηθεί street party από τις ομάδες “Μαλλιά κουβάρια” και “Φευγάτοι”.
  • Στην πλατεία Ιερολοχιτών (Κ. Γερακάρη και Β. Ουγκό), θα πραγματοποιηθεί τσίκνο-πάρτι από την ομάδα “Τα Παρτάλια”.
  • Στον Πλάτανο, στην παλιά πόλη, θα πραγματοποιηθεί πάρτι από την ομάδα “Οι Δακτυλοδειχτούμενοι”.
  • Τέλος, στην κρήνη Ριμόντι θα λάβει χώρα η εκδήλωση... “Ντίριν Τι Και Ντίριν Τάχτα” από την ομάδα “Εμείς κι Εμείς”.

Όλα τα πάρτι των ομάδων θα ξεκινήσουν μετά τις 8 το βράδυ.

Αποκλειστικοί τηλεοπτικοί χορηγοί επικοινωνίας των εκδηλώσεων του Ρεθυμνιώτικου Καρναβαλιού είναι η “ANEK Lines” και η “Blue Star Ferries”.

Αποκριάτικη καντάδα... στα σοκάκια της πόλης

Με τις γνωστές και αγαπημένες ελληνικές καντάδες στα σοκάκια και στους εμπορικούς δρόμους του ιστορικού κέντρου της πόλης του Ρεθύμνου, συνεχίστηκαν την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, το απόγευμα οι πλούσιες εκδηλώσεις του ρεθεμνιώτικου καρναβαλιού, των οποίων αποκλειστικοί χορηγοί επικοινωνίας είναι η “ΚΡΗΤΗ TV”, το Ράδιο 98,4, η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr.

Οι παλιές ελληνικές καντάδες είναι μία ιδέα που ξεκίνησε πριν από πολλά-πολλά χρόνια και πλέον μετουσιώθηκε σε μία από τις πιο επιτυχημένες δράσεις του καρναβαλιού, η οποία, έπειτα από δύο χρόνια απουσίας λόγω πανδημίας, συνεπήρε τον κόσμο που σχημάτισε αυθόρμητα ένα ανθρώπινο “ποτάμι”!

«Όλο το Ρέθυμνο απόψε είναι μία παρέα που αναβιώνει το έθιμο της καντάδας που έκαναν οι παλαιότεροι Ρεθυμνιώτες τέτοια εποχή πριν από πολλές δεκαετίες. Αυτό μας προκαλεί ιδιαίτερη συγκίνηση, καθώς έχουμε καταφέρει να το διατηρήσουμε και στις μέρες μας», ανέφερε με νόημα στη “Νέα Κρήτη” ο γνωστός μουσικός του Ρεθύμνου και “ψυχή” της καντάδας - όπως όλοι τον αποκαλούν - Άκης Πλαΐτης.

Το ραντεβού των κανταδόρων είχε δοθεί στην πλατεία του Άγνωστου Στρατιώτη για να ξεκινήσουν το μελωδικό τους σεργιάνισμα στα σοκάκια της παλιάς πόλης - μέσω του εμπορικού δρόμου της Αρκαδίου - με κατάληξη τη Μεγάλη Πόρτα.

Στην “πρώτη γραμμή” του μουσικού ταξιδιού ήταν η Δημοτική Χορωδία Ρεθύμνου, αλλά και η χορωδία με τους μαθητές και καθηγητές από το Μουσικό Σχολείο, όπου με τη συνοδεία μουσικών της πόλης και πλήθος καρναβαλιστών σιγοτραγούδησαν γνωστά ελληνικά τραγούδια που έχουν αφήσει εποχή, παρασύροντας σε ένα νοσταλγικό ταξίδι σε αλλοτινούς χρόνους δεκάδες πολίτες.

«Οι παραδοσιακές καντάδες διασυνδέουν το χθες με το σήμερα και αυτό έχει μεγάλη αξία, γιατί το κέφι στο Ρέθυμνο καλά κρατεί», είπε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας, σιγοτραγουδώντας, και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του μητροπολιτικού Δήμου, Θωμάς Κρεβετζάκης.

Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις του Ρεθύμνου, που ξεκίνησαν στις αρχές του μήνα, αναμένεται να κορυφωθούν στις 26 Φεβρουαρίου με τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, που θα γίνει στην κεντρική λεωφόρο της πόλης, και η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά από την “ΚΡΗΤΗ TV”.

Φέτος παρουσιαστές της κορυφαίας αυτής εκδήλωσης είναι οι παρουσιαστές της εκπομπής “Καλό Μεσημέρι”, Λευτέρης Κουμαντάκης και Χριστιάννα Σκούρα.

Αποκλειστικοί τηλεοπτικοί χορηγοί επικοινωνίας των εκδηλώσεων του ρεθυμνιώτικου καρναβαλιού είναι η “ΑNEK Lines” και η “Blue Star Ferries”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News