«Αθωράκιστα» 169 σχολεία στο Ηράκλειο - «Τρέμουν» οι γονείς στο ενδεχόμενο νέου μεγάλου σεισμού

Κρήτη
«Αθωράκιστα» 169 σχολεία στο Ηράκλειο - «Τρέμουν» οι γονείς στο ενδεχόμενο νέου μεγάλου σεισμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοβαρές καταγγελίες από γονείς και Συνδικάτο Οικοδόμων: Μάθημα σε παλιά και μη ασφαλή σε περίπτωση μεγάλου σεισμού κτήρια κάνουν οι μαθητές

Μεγάλη είναι η ανησυχία των γονέων στον νομό Ηρακλείου για τα διαχρονικά προβλήματα της σχολικής στέγης, με την κατάσταση που επικρατεί εντός του δήμου να είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις ανακατασκευής και επισκευής σχολικών κτηρίων, μετά τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, που είχε σημειωθεί στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου.

Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στην πόλη του Ηρακλείου, όπου λειτουργούν πάνω από 170 σχολεία, μόνο ένα επανακατασκευάστηκε και σε... δύο-τρία είναι σε εξέλιξη οι εργασίες επισκευών, για να είναι ασφαλή σε περίπτωση σεισμού. Από ’κει και πέρα, εκατοντάδες στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτήρια, ενώ κάποια σχολεία στεγάζονται σε πάρα πολύ παλιά κτήρια, όπως για παράδειγμα στις Βασιλειές, όπου οι γονείς είναι “στα κάγκελα” αφού το βασικό κτήριο φτιάχτηκε κάπου στη δεκαετία του... 1930! Τόσο η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου όσο και το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου έχουν πολλές φορές κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για τη σχολική στέγη όσο και για παλιά σπίτια στο Ηράκλειο.

Σήμερα, μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία, οι φόβοι “επιστρέφουν” και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας, αφού μίλησε για τα όσα βίωσε στην Τουρκία, χθες, αποκάλυψε ότι έχει ξεκινήσει πρόγραμμα “ακτινογραφίας” για όλα τα σχολεία της χώρας!

«Το κάθε σχολείο έχει τη δική του ανθεκτικότητα και τη δική του τρωτότητα. Στην Ελλάδα, μέσα από ένα πρόγραμμα που έχουμε ξεκινήσει με τα υπουργεία Παιδείας και Πολιτικής Προστασίας, θα “ακτινογραφήσουμε” όλα τα σχολεία της χώρας. Το κάθε σχολείο θα έχει την ταυτότητά του, το σχέδιό του και θα κάνει ασκήσεις, ώστε όταν εκδηλωθεί μία σεισμική δραστηριότητα να υπάρχει ετοιμότητα», τόνισε ο καθηγητής.

«Αντισεισμική θωράκιση δεν έχουμε»

Ο πρώην πρόεδρος και μέλος σήμερα της διοίκησης της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου Πολύδωρας Κουτσαυτάκης, που τα προηγούμενα χρόνια προχώρησε σε μεγάλη εκστρατεία με θέμα την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων του Ηρακλείου, σχολιάζοντας τη δήλωση Λέκκα χθες, εξέφρασε μεγάλη ανησυχία προς το neakriti.gr. Όπως είπε, μάλιστα, μόνο στον δήμο Ηρακλείου λειτουργούν πάνω από 100 σχολεία (γύρω στα 170 αν τα δούμε μεμονωμένα και όχι συστεγασμένα) και μόνο ένα - το 7ο Δημοτικό - επανακατασκευάστηκε μετά τον μεγάλο σεισμό του Αρκαλοχωρίου. Στα σχολεία 53ο και 54ο στην πρώην Ακαδημία είναι σε εξέλιξη μέχρι σήμερα οι εργασίες που ξεκίνησαν τότε λόγω του σεισμού. Και από ’κει και πέρα, υπάρχει η καταγραφή των προβλημάτων, αλλά μέχρι εκεί...

«Μετά τον σεισμό του Αρκαλοχωρίου, κυρίως, έγινε μια προσπάθεια αποτύπωσης της πραγματικότητας στα σχολεία. Δεν έχουμε όμως αλλαγή στην πραγματικότητα. Δηλαδή, πέρα από κάποια έργα όπως αυτά που γίνονται τώρα στο 53ο και στο 54ο Δημοτικά Σχολεία, που είχαν πληγεί ιδιαιτέρως από τον σεισμό και αναγκαστικά έπρεπε να γίνουν κάποιες διορθώσεις και επεμβάσεις, στο σύνολο των υπόλοιπων σχολείων δεν έχει αλλάξει πραγματικά κάτι. Ούτε στο κομμάτι της πυρόσβεσης, που είναι το εύκολο, ούτε στο κομμάτι της στατικότητας, που είναι το δύσκολο. Έχουμε μείνει μόνο στην καταγραφή του προβλήματος. Ακόμα και σε σχολεία όπου μετά τον σεισμό του Αρκαλοχωρίου διαπιστώθηκαν μικροπροβλήματα, που δεν ήταν σε σημείο να πρέπει να εκκενώσουν τους χώρους, υπάρχει μία ολιγωρία».

Στις Βασιλειές και αλλού...

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο πρώην πρόεδρος των γονέων και κηδεμόνων αναφέρθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Βασιλειών, που στεγάζεται σε έναν “κορμό” που φτιάχτηκε το... 1930 και έκτοτε έχουν μπει λυόμενες αίθουσες και έχει χυθεί πολύ μελάνι, αλλά χωρίς αποτέλεσμα ως προς το αίτημα της τοπικής κοινωνίας «θέλουμε νέο σχολείο εδώ και τώρα», αλλά δε γίνεται “ποτέ”...

Σύμφωνα με τον Πολύδωρα Κουτσαυτάκη, «στην πλειοψηφία τέτοιων σχολείων και κυρίως νηπιαγωγείων, που είναι σε ενοικιαζόμενα, ή δημοτικών που είναι πάρα πολύ παλιά, αναζητούν τρόπους αντίδρασης γιατί φοβούνται πως, αν γίνει εδώ “Τουρκία”, θα βιώσουν και οι ίδιοι χειρότερες καταστάσεις και εικόνες»!

Και φέρνει και άλλα παραδείγματα... «Όταν έχεις ένα σχολείο όπως το 11ο Δημοτικό, το οποίο είναι 150 ετών, καταλαβαίνεις ότι κάτι πρέπει να γίνει».

Όπως και της Φορτέτσας. «Είναι ένα υπέροχο κτήριο, αλλά ακατάλληλο για σχολείο, γιατί δεν έχει ούτε τουαλέτες». Και συνέχισε λέγοντας ότι «το μεγαλύτερο ανέκδοτο είναι η “προσωρινή στέγαση” του 6ου Λυκείου στη Νέα Αλικαρνασσό από το... 1987. “Προσωρινά” έχει πάει από το ’87 εκεί».

Μάλιστα, πριν μερικά χρόνια έγινε μια “φαστ τρακ” διαδικασία και βγήκε μια γενική άδεια δόμησης για όλα τα σχολεία, χωρίς να εξεταστεί το κάθε σχολείο χωριστά.

Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι «σήμερα, μετά από 1,5 χρόνο από τον σεισμό του Αρκαλοχωρίου, θα έπρεπε μετά την καταγραφή να έχουμε όχι μόνο τις παρεμβάσεις, αλλά και την επανεκτίμηση των παρεμβάσεων. Κι εμείς ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να έχουμε ούτε το συνολικό αποτύπωμα του δήμου μας. Φοβόμαστε πάρα πολύ να το παραδεχτούμε, αλλά ναι, είμαστε αντισεισμικά ανοχύρωτοι. Και τα πάντα έχουν να κάνουν με το πόσα λεφτά ξοδεύεις και ποιος τα ξοδεύει. Δυστυχώς, η κάθε υπηρεσία προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη και την αρμοδιότητα σε κάποιον άλλο. Ο Δήμος... “τα παρέλαβα από τον ΟΣΚ”. Ο ΟΣΚ δεν υπάρχει πλέον. Το υπουργείο Παιδείας μάς γυρνάει πίσω στον Δήμο».

«Είμαστε καλύτερα από άλλες περιοχές»

Πάντως, από την πλευρά του, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου Μανόλης Μπελαδάκης απαντάει ότι στην Κρήτη η σχολική στέγη είναι σε καλύτερη κατάσταση από άλλες περιοχές της χώρας. Αναγνωρίζει βέβαια πως υπάρχουν διαχρονικά προβλήματα ολόκληρων δεκαετιών, αφού πάρα πολλά σχολεία είναι παλιά.

«Μετά τον σεισμό του Αρκαλοχωρίου έχει παραδοθεί το 7ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου. Δύο ακόμα θα παραδοθούν τέλος της χρονιάς, δηλαδή το 24ο και το 31ο. Στο 12ο έγιναν επισκευές και έχει παραδοθεί. Και στην παλιά Ακαδημία γίνονται επισκευές. Στο Αρκαλοχώρι παραδόθηκε το 1ο Δημοτικό. Το 2ο Δημοτικό θα φτιαχτεί από την αρχή. Και είναι σε εξέλιξη και η διαδικασία στο κτήριο του Θραψανού, που χρήζει μεγάλων παρεμβάσεων».

Πάντως, όπως λέει, οι Δήμοι είναι οι υπεύθυνοι και ομολογεί και ο ίδιος ότι, μετά τους σεισμούς του Αρκαλοχωρίου, αναδείχτηκαν πολλά προβλήματα σε παλιά σχολεία του νομού Ηρακλείου, αλλά χαρακτηρίζει διαχρονικές τις ευθύνες και τα προβλήματα χρονίζοντα.

«Γίνονται επισκευές»

Σε πρόσφατο δημοσίευμά του neakriti.gr, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και πολιτικός προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Μαρίνος Παττακός δήλωσε τα εξής: «Μετά τον σεισμό του Αρκαλοχωρίου, ξεκίνησαν οι έλεγχοι όλων των σχολείων του Δήμου Ηρακλείου και έχουν ελεγχθεί και πάνω από 1.000 σπίτια. Όπου εντοπίστηκαν προβλήματα έγιναν επισκευές, ενώ είναι σε εξέλιξη και πολλές εργασίες».

Κτήρια 50ετίας με μία μόλις σκάλα... - «Το κράτος να βάλει το χέρι στην τσέπη»

«Ποτέ δεν έγινε μέχρι σήμερα αυτό που ζητάμε. Μια μελέτη αντισεισμικής θωράκισης στα σχολεία, αλλά και στα παλιά σπίτια του Ηρακλείου», καταγγέλλει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου Γιάννης Γωνιανάκης.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά σχολεία μέσα στην πόλη του Ηρακλείου χτίστηκαν πριν από 50 και πλέον χρόνια, ενώ υπάρχουν σχολεία που έχουν μόνο μία... σκάλα. Καταλαβαίνετε τι μπορεί να συμβεί στην περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού», είπε με αγανάκτηση ο Γιάννης Γωνιανάκης.

«Εμείς ζητάμε αντισεισμική θωράκιση και στα σχολεία αλλά και στις λαϊκές κατοικίες. Έχουν αφεθεί εντελώς στην τύχη τους. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πάνω από 40.000 αυθαίρετα. Κάθε εβδομάδα σχεδόν μαθαίνουμε ότι ξεκόλλησε από κάποιο σπίτι το μπαλκόνι ή έπεσαν οι σοβάδες... Έχουμε και τραυματισμούς. Δεν τους μαθαίνουμε όλους».

Καταλήγοντας, ο Γιάννης Γωνιανάκης καταγγέλλει ως υπεύθυνο το ίδιο το κράτος και λιγότερο την Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Να βάλει το κράτος το χέρι στην τσέπη. Αντί να μοιράζει εκατομμύρια ευρώ στους μεγάλους ομίλους, να τα διαθέσει για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας», κατέληξε ο συνδικαλιστής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News